Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mpo

    veterán

    válasz BiP #73322 üzenetére

    cukrásztejszín :Y
    Ilyen állat pedig nincs.
    A vaj az vaj, a margarin meg margarin és nem cukrászvaj.
    A tejszín tejből készül. Ami nem abból készül, nem használhatja ezt a megnevezést.
    A sajt, a tej megnevezés sem használható növényi alapanyagok esetén (kivétel a kókusztej).

    Ezt a 6 süteményt azért nem látod ilyen néven, mert csak akkor lehet kiírni a nevüket, ha az előírások szerint készült.
    A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/17-1számú előírása a hagyományőrző cukrászati termékekről
    [link]
    1.Dobostorta
    2.Esterházy-torta vagy Esterházy-szelet
    3.Indiáner fánk
    4.Rigójancsi
    5.Krémes
    6.Franciakrémes

    Furmányos magyar cukrászok vannak, úgy néz ki mint a fenti, ugyanúgy csinálja, mint régen, de most más a neve:
    Dobostorta->, égetett cukros szelet, nosztalgia szelet
    Krémes->vaníliás kocka (pudingpor)
    Franciakrémes->vaníliás habos (nyilván pudingpor és hulala)

    A két agyonhájpolt balatonlellei cukrászda sem készít, krémest, franciakrémest vagy Dobostortát. A leveles tésztához 1 kg liszthez 1 kg vaj kell(ene).
    Ezért nem veszek semmi süteményt, megcsinálom magamnak.
    Szakmunkásképző könyveket vettem:
    Dr. Dunszt Károly - Schulhof Géza: Cukrászati ​ismeretek I-II-III.
    Már 35 éve nincs itthon margarin, pudingpor.

    Ha érted, akkor már elavult.

Új hozzászólás Aktív témák