- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Mobil flották
- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Chuwi VI10 32GB/64GB pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz #79335424 #98 üzenetére
"Ha 720p helyett, 1080p -t használsz, akkor azonos DPI érték mellett, minden, pixelben megadott méretű objektum kisebb lesz."
Ha azonos a dpi, akkor egyforma a pixel, mivel az dot-per-inch. Tehát azonos dpi mellett fizikailag nem egyforma méretű a 720p és 1080p kijelző.
Ha rosszul adjuk meg a dpi-et egy szoftveres beállításnál, amit a DIP (device independent pixel vagy logikai pixel) fizikai méretének kiszámolásához is felhasznál a rendszer, azt hibás konfigurálásnak mondják. A mobilos appokban a grafikai elemeket például kifejezetten dip méretekkel szokás megírni. Weblapok esetén is lehetséges valós fizikai méretezést használni a stílusok megadásánál. Persze a sok év alatt beivódott és elterjedt rossz gyakorlatot időbe telik elfelejteni és ezért igyekeznek a szoftverek valamilyen skálázással ellensúlyozni a fizikai pixelben megadott értékeket.
Az androidos készülékeknél van némi különbség a méretek közt, pont azért, mert a valós fizikai méret megadásával szemben, valamelyik elterjedt dpi értéket állítják be, ami miatt kicsit kisebb vagy kicsit nagyobb lehet a valós méretnél a generált kép.
-
Dominó85
addikt
Nézd már meg milyen telefonom van... 5,5" - 1920*1080... Igenis látom a különbséget HD és HD között, azonos kijelzőméreten.
Az meg hogy a túl alacsony vagy túl magas pixelsűrűség okoz-e fejfájást hosszabb távon, ne menjünk vitába. Egyik véglet sem jó, a köztes a normális.
* Péter - 06302461862 *
-
azbest
félisten
válasz Dominó85 #103 üzenetére
Olyan nincs, hogy túl magas pixelsűrűség, mert ha lenne, akkor sikítva ordítana mindenki, ha monitor helyett a való életben néz valamit
Na de nem akarok tovább offolni, ahogy más hitet, ezt is elfogadom, csak azért szoktam rá megjegyzést tenni, mert a fizika nem hit kérdése -
nagyúr
Egy mobileszköznél akkor sem biztos, hogy van értelme bizonyos dpi fölé menni. Nyilván ez egyénenként eltérő, de abban is biztos vagyok, hogy a legtöbb ember egy érték felett már nem lát különbséget, de regél róla.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
törölt tag
Ennél én tudok egyszerűbb példát. Fogj egy droidot és az elsődleges rendszerkép kimenetére köss egy 720p -s, majd egy 1080p -s kijelzőt. Azonos DPI beállítással, az 1080 -ason sokkal kisebbek lesznek az ikonok (is). Root nélkül viszont nem tudsz változtatni a DPI -n. Ha változtatsz, az meg Play inkompatibilitást eredményezhet. Ennyit az Android jó felbontás kezeléséről!
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Jim Tonic #105 üzenetére
Persze, hogy van olyan érték, ami fölé nem érdemes menni. Ezzel egyetértek. Például kb 600 dpi fölé már felesleges menni egy telefon vagy tablet esetében. Egy tévé vagy vetítő esetén 300 dpi is jó lehet. Egy útszéli hirdetőfalnál meg lehet 150 dpi vagy kevesebb is elég, mivel messziről nézzük.
Ez még azért odébb van, mert az a 10 colos tablet valahol 150 dpi alatt van környékén van. A 8 colosból az 1280x800-as az már 190 dpi körül. A 8-as 1920x1200-as már 280 dpi körül. Ez utóbbi már kezd alakulni, még a pixelek közti hézagokat jól ki tudja venni, aki közelre élesebben lát (pl aki szemüveget hord távolra látáshoz). Itt, ha a kijelzőtechnológia el tudná tüntetni a fekete rácsot, akkor már kb jó lenne. De úgy tűnik inkább a nagyobb felbontás felé megyünk, amikor már szabad szemmel nem látni normál használat mellett a rácsot.
(#108) Jim Tonic: jaja.
Meg eleve középen sokkal élesebb a látás, mint a perifériák felé haladva. Szóval ha mondjuk a látótér átlagosan valahány mp lenne, akkor középen még bőven lehet annál részletesebb, mert a széleken meg sokkal rosszabb.(#107) Somatom
rosszul használod a dpi foglamát, az egy fizikai kifejezés. Tévénél eleve nem valós hanem nagyított képet szeretnének látni az emberek. De mindegy. -
5000 forint buktával elment... Jófogáson jobb árban vitték volna, ha nincs jegelve hétvégén. Ez egyáltalán nem volt jó üzlet. Legközelebb senkinek nem jegelek semmit, a legjobb ajánlat viszi.
[ Szerkesztve ]
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
Romvr
őstag
válasz Jim Tonic #108 üzenetére
Az emberi szem 576Mpixeles, volt rá kutatás ez lett az eredmény. Viszont ha jól rémlik akkor 7Mpx amit nyugalmi állapotban képesek vagyunk érzékelni (a tudatig ennyi jut el, mert az agy leszabályoz), de izgalmi állapotban az érték felugrik 120-480Mpx körülire (helyzet függő).
"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser
-
nagyúr
-
Graphics
Jómunkásember
Na ha megvolt a felbontás téma részletesen, akkor térjünk vissza a tab-ra is néha
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
törölt tag
Sztem én jól használom (Dot per Inch, vagy PPI, azaz Pixel per Inch), csak Te érted félre, amit írok, mert vszínűleg még nem találkoztál ezzel a problémával. Az Androidos eszközöknél nem szokott előfordulni, hogy élettartamuk során változna az elsődleges kijelző mérete, vagy felbontása (sztem Te is ezt veszed alapul). Ezért, az Android erre nincs is felkészítve. Az elsődleges kimenet felbontása a kernelben, a DPI érték pedig a build.prop -ban van fixen definiálva. Ezzel nem is volt gond, amíg meg nem jelentek az első miniPC -k, a kimeneti felbontásváltó menüvel.....amik nem csináltak (hisz nem is csinálhattak) semmit. Akárhova állítottad, akkor is a kernelben definiált értékű volt a kimenet. Jelen esetben, kernel szinten, 720x1280, -270 fokos elforgatással. Ez OS szinten már csak 1280x672, mivel az Android a statusbar -t leválasztja az össz felbontásból. Nos, amikor a 720 -as kernelt lecserélték 1080 -asra, akkor ment össze minden a kijelzőn. A 720 -asnál megjelenő méreteket a build.prop DPI értékének módosításával lehetett elérni. Ehhez viszont root és reboot kell. Szóval, az Android egyáltalán nem tud alkalmazkodni az elsődleges kimenet felbontásának változásához, így az azon megjelenő méretek is változnak.
De, hogy a témához is kapcsolódjunk, kíváncsi lennék, hogy a Tab HDMI -n kiadott képén megjelenik -e pl. az MX Player floating vezérlőfelülete.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mike88
senior tag
Érdekesnek indult a bevezetés, nem sok hasznos infóra számítottam, aztán végül kellemesen csalódtam.
A billentyűzetről annyit, hogy kitudod osztani rá a magyar karaktereket, mert a billentyűk száma elegendő, én is hasonlóképpen használom az én 8 colos tablethez való billentyűzetemet. A legnagyobb baja inkább az, hogy csak asztalon használható, ölben gyakorlatilag egyáltalán nem használható az elbénázott csóró kialakítása miatt. Szóval ha már végre egy kínai tablet dokkolós, legalább egy normális billentyűzetet gyárthattak volna hozzá, amin egy jobb kitámasztási lehetőséggel van megáldva, ez a hajtogatós megoldás max. arra jó, hogy lehet vele menőzni, gyártó oldalról preview videókban finom női mozdulatokkal, hogy "hú de ötlet", felhasználói oldalról, meg az "ezt nézd haver", s b.... + az ipadedet, de attól még kényelmetlen marad. -
sing1ep1ayer
őstag
Aki Gearbestről rendelt ilyet, az hol vett hozzá US -> EU konnektor átalakítót? Na nem azért kérdezem, mert én képtelen lennék keresni egyet, csak nem szeretnék olyanba belefutni, amitől aztán pukkan egyet a tab.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz sing1ep1ayer #120 üzenetére
Hát ez US-EU adaptertől nem hinném ,hogy pukkani fog a tablet
Ebay, olyat adnak hozzá alapból. Nekem is koppra ugyanaz az átalakító járt a tabhoz, mint amit rendeltem máskor ebay-ről.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
A 8-as változat tápjára AC 100V-240V van írva. Maga az átalakító csak egy passzív összekötő elem. Több töltőhöz, táphoz is használok ilyet. Régebben egy marékkal rendeltem kínából, 1 dolcsi alatt szokott lenni darabja. Egyébként még nem próbáltam vele tölteni, mert van raspi-hez vett 2A táp, eddig arról töltöttem.
-
gabe8719
senior tag
Ez a cucc rendesen megfogott, azt hiszem megvan a notim utódja, ezek után nem szándékozom 150K-t költeni egy másikra.
Ahogy látom, akár dolgozni is lehet rajta külső eszközzel rendesen, üzemidőben és hordozhatóságban meg a notik többségét igencsak hazaküldi. Igazából csak rendes officehasználatra és tartalomfogyasztásra kell gép, arra gondolom megfelelő egy ilyen. A játékokról, a beépített nagy tárhelyről és SSD-ről le tudok mondani minden további nélkül.
USB-n ugyanúgy kezeli pl. a külső DVD írót, a DVB-T tunert, nyomtatókat, szkennert, egyebeket, mint a PC? Egyáltalán funkcionalitásban miben kevesebb egy PC-nél?
Az élettartamától és a minőségétől azért tartok egy kicsit, de ennyiért ha évente veszek másikat, akkor is jóeséllyel olcsóbban jövök ki, mint egy 150K-s notival, ami ráadásul még mindig nem nagy eresztés.
A gari azon túl hogy vissza kell küldeni, működik rendesen? Valszeg korai kérdés, de szerintetek érdemes egyáltalán 2-3 évre tervezni vele?
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz gabe8719 #123 üzenetére
Olcsóbb mint egy noti, és ahogy jönnek az egyre energiahatékonyabb megoldások, a gyorsabb eMMC-k , úgy fog egyre használhatóbb termékréteg létrejönni.
Nekem a 8-as van, az még kompromisszumos, a 10,6-os, szerintem nagyon ideális annak, aki a notiját - asztaliját akarja leváltani, mind a méret, mind a hordozhatóság szempontjából.
Sebességben a HDD-n nevelkedett rétegnek gyors lesz, az SSD-n nevelkedett rétegnek viszont picivel lassabb betöltési idővel kecsegtet. / sejtésem szerint viszont a 64GB-os sebességben gyorsabb.
Én mondjuk hezitálnék , ha csak tartalomfogyasztásra kellene, akkor vennék egy használt garikiterjesztett HP Elitebook 8460P-t , SSD-vel, és kész az örök élet.
Amúgy perifériákkal rendben boldogulnak, egyedül a 2,5-es vinyót nem ette meg USB3.0-s házban a Vi8-as, a Vi10-nél szerintem az is megy, de 2.0 házban gond nélkül.
Ami meg külső tápos periféria, azt viszi lazán. Emellett két BT eszköz egyszerre/ egér + gyári bill
[ Szerkesztve ]
-
gabe8719
senior tag
válasz Graphics #124 üzenetére
Az volt a baj, hogy a normális kijelzőméret miatt nyilván nagyobb notim van, amit egy elég rövid idő után a súlya miatt meguntam cipelni, így azt hiszem nem is kéne többet, ha tényleg használható már mobileszközön is asztali rendszer. A hordozhatóság nyilván jó az asztali PC-hez képest, de messze nem az igazi.
Azért elkölteni ráadásul adott esetben többszázezret, hogy au egyébként feleilyen üzemidőt adó akksi kifekszik 1-1,5 év múlva, többtízezerért pótolni, figyelni az aktív hűtésre, zsanérokra, egyebekre.. Áh..
Ennyi pénzért ez elég kompromisszummentesnek tűnik, egy oldaltáskában elfér, és tényleg elég azt a perifériát elcipelnem mellé, amire szükségem is van.
Még 1-2 hónap mindenképp lesz a vásárlásig, addigra remélem többminden kiderül róla. A töltésre szolgáló port nem OTG-képes véletlen?
[ Szerkesztve ]
-
Sufni gsm boltban 500Ft, ebayen 280. Elvileg sok helyen kapni, én 10.boltban találtam...
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
azbest
félisten
Belepróbáltam én is a 8"-ast egy régebbi tokba, megvolt az árvíztűrő tükörfúrógép, csak eléggé össze vannak keverve a jobb oldali gombok.
-
_Smooth
senior tag
Felcsillant a szemem, mikor oldalt megláttam a cikk címét
A dual OS nem érdekel, androidot kerülöm. De a teljes értékű USB igen izgalmasan hangzik.
Nem tűnik rossz cuccnak és az ára is barátságos.Nem tud valaki olyan (8" is elég lenne) win8 tabletet, ami 1×microUSB + 1×USB vagy 2×microUSB csatival rendelkezik?
Droid nem kell, csak simán Win - hardverből is elég akár 1GB RAM meg 16GB ROM. Csak legyen a töltés mellett csatlakoztatási lehetőség.# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
_Smooth
senior tag
válasz krystman #130 üzenetére
Köszi a választ. Ezzel a részével nem is lenne probléma, de németautót se veszek 1,5-2szer annyiért, amiért autót lehet kapni, mondván, majd legfeljebb letördelem a logót
Nem az a gondom, hogy droid van rajta, mert max nem használom, törlöm stb. Hanem, hogy olyanért nem fizetnék pluszban, amit nem használok ki (persze, ha nincs dualboot hiánya miatt olcsóbb USB-s alternatíva, vagy ennyiért jobb, akkor nem kérdéses a dolog).
# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
Köszi akinek tetszett!
Ez a jegelés nem egyszerű, mert nyilván nem fog utalni előre foglalót. Szerintem. A hazai posta meg olyan brutál áron szállít... 3000 forint volt utánvéttel elküldeni. Tehát én is buktam, de a vevő is, mire kifizeti a postát.Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
Gabir
aktív tag
válasz Victoryus #135 üzenetére
Én utánvétnél jártam így, kb hasonló értéknél böktek átvenni. 2x is.(nem ugyanazt )
Postaköltség persze bukta.
Küldök utánvéttel, ha a postaköltséget kifizetik.Így nem fizeti a teljes összeget és én sem küldöm a vak világba a csomagom, adott esetben potyára )
Az esetek nagyon nagy százalékában nem szokott gond lenni egyébként.
Egyéb futárok? Lehet olcsóbban megúszod a szállítást. (és házhoz is mennek)[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Victoryus #135 üzenetére
Hazai posta brutál áron szállít?
1500 Ft, postapontra, utánvétellel
Ennél gyorsabb postázási módot nem nagyon tudok, időgarantált, és értékbiztosított, 1 nap alatt odaér a csomag
Ha meg esetleg elutalja az árát, akkor 790 Ft-ból megvan a dolog
[ Szerkesztve ]
-
_Smooth
senior tag
válasz krystman #133 üzenetére
Valahol egy kicsit félreértettél
Én nem 30ezernél keresek olcsóbban 2GB RAM + 32GB ROM + FHD kijelzős tabletet.
Jelenleg egy 1GB RAM + 16GB ROM alacsonyabb felbontású példányom van, ami tökéletesen elegendő számomra Egyedül az extra USB hiányzik. A kérdés arra vonatkozott, tud-e valaki esetleg olcsóbban hasonló, vagy ennyiért jobb tabletet legalább 2 USB aljzattal (nincs szükségem FHD kijelzőre, se droidra, és beérem a jelenlegi tabletem hardveres adottságaival is). Ha nincs ilyen, akkor, természetesen, ez a Vi10 elég jó vétel# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
Zoli1222
addikt
Ejj ha lenne ilyen gps-szel, tuti, h vennék is 1et azonnal!
-
azbest
félisten
Nem jellemző, hogy több usb-t rakjanak rá. Szóval ha töltés + rákötött perifériák miatt kellene, akkor egy otg-charger usb hub kell. Van néhány fajta, ami windows alatt képes tölteni miközben a rákötött dolgok is elérhetőek a gép számára.
(#133) krystman:
Egyébként az előző 2-3 hétben a chuwi hi8-at (8" 2GB ram, 32GB flash és 1920x1200 ips kijelző) meg lehetett venni 100 dolcsiért szállítással együtt európai gearbest lerakatból. Szerencsémre vettem egyet, mielőtt elfogyott, mert kínából hasonló ár+áfa.(#141) Zoli1222:
a 8"-ast részben szétszedős videóban mutatják, hogy wifi + gps anenna van abban. A helye is megvan a nyákon. Szóval később akár kijöhet navigációt is támogató változat. A 10"-ról nem láttam még szétszedős videót, de nem lepődnék meg hasonlóságon.[ Szerkesztve ]
-
_Smooth
senior tag
válasz Zoli1222 #141 üzenetére
Remélem, ezt nem tőlem kérdezed Elég nagy baj lenne, ha Te sem tudnád, miért hiányolod
Persze kerestek már rajtam 32"-os notebook táskát is (emberünk kamionsofőr volt, mint utóbb kiderült, és a 32" TV-jét nem szerette a fülkében hagyni, ha mondjuk huzamosabb időre magára kellett hagynia a járművet).
Én néha rákényszerülök itt a cégnél egy VW Polora... hát múltkor a belső tükröt is letéptem kishíján, nemhogy még egy 5" telefonnal takarjam ki a szélvédő másik felét is(#144) azbest
Igen, azért kéne, de még nem találkoztam olyannal, ami működne is
Hamánsat is próbáltam, de az kizárólag samsunggal működött (tőlük csak egy monitorom és egy porszívóm van - és ez valszeg a jövőben se fog nagyban változni).[ Szerkesztve ]
# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
azbest
félisten
-
_Smooth
senior tag
Windows alatt kellene nekem is (és értelemszerűen csak a szimultán mód érdekelne - kapcsolósnak aztán semmi értelmét nem látom).
Amúgy egy kis szutyi Archos Cesium80-hoz keresek ilyet.
Köszi a tippet, majd ránézek erre is.# I got bored one day and put everything on a bagel...
Új hozzászólás Aktív témák
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest