Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz vargata #10891 üzenetére

    O hát ez nagyon rázós kérdés, és még odatenném mellé az Asustore-t is, mivel nekik is van pár kellemes tulajdonságuk. Hónapokig nyűglődtem, hol ez tetszett hol az. A munkahelyemen két Synology NAS is van, azokat is én babusgatom, így személyes tapasztalatom is van velük.
    Szerintem kb mind a három hasonlóan jó, nincsenek kiugró különbségek köztük.
    A Synology inkább agyon van hype-olva, mint a luxus márkák. Inkább a rajta szereplő matrica miatt drágább, mint a valós tudása miatt. Persze jól hangzik, hogy képes automatikusan átalakítani a RAID tömböt, úgy, hogy a lemezek számosságától, és kapacitásától függően optimalizálja az elérhető tárhely méretét (SHR). Ugyanakkor egy otthoni 1 vagy 2 lemezes NAS-nál nincsenek csodák, ugyanazt tudja nyújtani mindegyik. A 4 vagy több fiókos eszközöknél már lehet tényleges előnye, de aki tisztában van a raid szintekkel és hogyan lehet bővíteni, az elboldogul a többi gyártó NAS-ával is, nem egy nagy varázslat. Pl. a fenti példában nem egy 4TB-os lemezzel bővítettem a NAS-t, hanem egy 6TB-ossal, a raid1-et átalakítom raid5-re, máris ugyanakkora kapacitást kapok mint SHR esetén.

    Ha neked a Synology tetszik, mert szép a doboza, jobban átlátod a WEB-es felületét, vegyed azt. Viszont ahogy írod is, egy backup rendszeren gondolkodsz, érdemes azonos istállóból választani, mert a mentőprogramjaikban előnyben részesítik az azonos márka készülékeit. Qnap esetén a pillanatképeket tárolhatod egy másik Qnap NAS-on
    De a HBS3 is szeret saját QTS op.rendszert használó távoli eszközre menteni.

    Persze ettől függetlenül a szabványos protkollokon keresztül is is lehet mentést végezni, nem csak a gyártó által biztosított, és ajánlott módon. Pl. a Synology mentőprogramjával rsync-el mentettem egy Rpi2-re, amit a TS233 váltott, és természetesen fordítva is megoldható, hogy Synology nyújt valamilyen szerver szolgáltatást amivel a HBS3 képes menteni rá. Csak előbb gondold végig, és nézz utána, hogy a Synology-k milyen szolgáltatásokat kínálnak fájlátvitelre, és a HBS3 miket ismer ezek közül. Ha pl. nem távoli kapcsolaton (Interneten) át megy a fájlátvitel, hanem a helyi hálózaton, akkor még egyszerűbb a kérdés.

    És még n+1 dolgot fel lehet hozni pro kontra. Így is túl hosszú lett, és még csak szóba sem hoztam az Asustore NAS-ok 2.5Gbites LAN portját, hogy (általában)5 kamera licence-et adnak hozzájuk, hogya natívan, az áruházukból elérhető a qbittorrent, hogy ismeri a salyát felhőszolgáltatásukat, ami ami pár ezresért 1TB-ot ad egy évre (felhő backup!),vagy hogy milyen jópofa a MyArchive megoldásuk.

    Most erre mit mondjak egy Qnap topikban?

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák