Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fall-N

    veterán

    válasz tutis #32989 üzenetére

    Első körben ki kellene derítened, hogy a kapcsolókhoz hány szál vezeték fut. Ez azért lényeges, mert kellene lennie nullának is a kapcsolók áramkörének szüksége van kikapcsolt állapotban is áramra. Ha nincs nulla akkor is van megoldás, ez a 'no neutral wire' változat.

    Szóval ha 3 darab vezeték van akkor elvileg kettő fekete (vagy egy fekete, másik barna vagy szürke vagy piros) a másik pedig a kék a nulla. Ha csak két vezeték van akkor az egyik a kötődobozból jövő fázis a másik pedig a kapcsolt lámpa szál. Itt fázisceruzával lehet kideríteni, ha nincs jelölve, hogy melyikben van kikapcsolt állapotban áram.

    Ha ezt sikerült kideríteni, akkor ha nincs nulla akkor kell a no neutral wire leírásra is figyelni. Viszont kell még az egyik (célszerű a legközelebbire) bekötni egy kapacitort. Ez azért kell, hogyha LED izzó van, akkor lekapcsolt állapotban ne villogjon.

    Másik, hogy ott ahol két kapcsoló is van egy körhöz (alternatív kapcsoló), ott ezek nem működnek, úgy hogy összekötöd csak őket. Oda más megoldás kell. Általában plusz kiegészítő RF kapcsoló szokott lenni, de az szerintem nem jó megoldás. A másik lehetőség, hogy okos gomb ZigBee + Gateway és a Tuya appban megadni, hogy mit kapcsoljon.

    Amit még nem ismerünk az az, hogy milyen állapotok vannak a villamos hálózatban. Ha nem ezer éves kiépítés és szépen rendezett, jól elkülönülő kötések vannak, könnyen megközelíthető kötődobozokkal, akkor a nulla vezetéket be lehet húzni a kapcsolókhoz. Az lenne a legjobb, ha nincs most.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák