- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic V2 fél év után
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lóugrással készül a Xiaomi mattolni
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok! Nem tudom idevaló-e a téma, de hátha tud valaki segiteni.
Van egy Ikea Led tápom ami meghajt egy fényforrást. Van hozzá egy nyomógomb(távirányító) ami tönkrement és már nem forgalmazza az ikea. Mivel lehetne ezt újra üzemeltetni szerintetek?
Azt mondják az áruházban, hogy nincs helyette más, vegyek új tápot meg irányítót hozzá.
A válaszokat előre is köszönöm! -
Vodike
tag
válasz spider23 #29351 üzenetére
Koszi, ez most nagyon nem jott jol. Elutaztam tobb hetre es most a redonyok lent maradtak, vilagitas nem megy es az ontozes sem. Fasza…
Elfelejtettem kikapcsolni az auto update-et, de most mar itt is le fogom allitani. Tokomet mar, ilyenkor erzem azt, hogy ez a HA csak jatek, nem lehet megbizni benne teljesen.
Na mind1, ettol meg szeretem.
[ Szerkesztve ]
exTiga
-
xray_
tag
Sziasztok!
Új építés előtt állunk és épp a villanyszerelővel egyeztettünk, hogy milyen rendszert lenne érdemes kiépíteni.
1. Mivel új építés, célszerű lenne valami vezetékes rendszer fele elmenni és itt jön a dilemma: buszos rendszer VAGY csillagpontos? Esetleg hagyományos + busz?
2. Mennyire dobja meg a csillagpontos rendszer egy kb átlagos 120m2-es háznál a költségeket?
3. Nulla és mélyített doboz ebben az esetben is célszerű gondolom minden kapcsolóhoz?
4. Csillagpontos esetén nem lesz értelmetlenül átláthatatlan a kábeldzsungel az elektromos központi elosztóban?
5. A tisztán KNX rendszer jó, de eléggé zsebbe nyúlós lenne aminél kicsit költséghatékonyabb rendszer lenne jó. Nézegettem a Chameleon illetve a Loxone rendszereit. Ha jól látom a Chameleon-nak az LS buszos rendszerével lehet helyileg is "buta" kapcsolókat okosítani és nem szükséges a csillagpontos rendszer, míg egy Loxone esetében ez elkerülhetetlen (Kivéve Loxone Air-el megoldható ez is de az megint vezeték nélküli)?
6. Esetleg valami más vezetékes rendszer ami költséghatékonyabb mint a Loxone?
7. Van esetleg hagyományos villany szerelés + busz kombinált alternatíva?
8. Amire igény lenne:
- világítás szabályozás (itt ott dimmelhetőséggel).
- jelenlét (mozgás érzékelés)
- redőny vezérlés
- fűtés szabályozás (mindenhol padló fűtés kb 8 kör lesz, helységenkénti szabályozás kell az új TNM rendelet miatt?!).
- klíma vezérlés
- internet kapcsolat nélkül minden menjen! Teljesen IZOLÁLT hálózaton.- későbbiekben (opcionális!)
szellőztető rendszer (csak a csövezés lesz most meg).
esetleg kerti öntözés vezérlés
kamera rendszer (PoE)Sorry a hosszú hozzászólásért, de alaposan szeretném körbejárni és köszi annak aki elolvasta.
A windows olyan, ahogyan Bill Gates szeretnél látni a számítástechnikát, a Linux meg olyan mint amilyennek te!
-
ojb
tag
1. Alapelv:
Buszos rendszer esetében a falban is lesznek "aktív" elemek.
(input - output egységek)
Csillagpont esetében a falban csak drótok lesznek, de abból jó sok.
Ebből következik a vegyes esetében ez-is az-is lesz.
2. A tervezett megvalósítástól nagyban függ. Szeparált csövezés vagy egy vastagabb csőben szeparált kábelezés (Első esetben dupla annyi cső de olcsó vezérlő kábelek használhatósága értelemszerűen második esetben védett "drága" vezérlő kábelek egy csőben az "olcsó" 230V AC kábeleivel)
3. Én már mindenképpen mélyített dobozt rakatnék.
0 minek a dobozba, ha vezérlésre van használva a kapcsoló?
4. De. Fontos a teljes feliratozás, dokumentálás.
5. Passz...
6. RS485
7. Igen
8.
- tervezett kacsolók és világítótestek megfelelő csövezésének előkészítése
- érzékelők tervezett helyéhez csövezés kiépítése
- redőnyökhöz csövezés kiépítése
- tervezett termosztát helyek, kazán és osztó - gyüjtő szekrény csövezéseinek kiépítése
- klíma vezérlést vagy RS485-ön vagy WiFi-n tudod megvalósítani. Előbbi esetben a szokásos csövezés...
- egy jól kialakított vezetékes rendszer alap működéséhez nemhogy internet még LAN sem kell. Pont emiatt vezetékesA szellőztető rendszer tervezett gépészeti helyéhez a csövezés előkészítése, kialakítása és ugyan ez vonatkozik az öntözés mágnesszelep-szekrény, szivattyú stb ill a tervezett POE kamerák helyének esetében is.
Az én véleményem szerint jelen pillanatban az elvi döntés a (lsd 1.pont) legfontosabb a kialakítandó rendszerről, majd ez alapján lehet gazdasági számításokat végezni.
-
Vodike
tag
Most már tanul az ember, át fogom kötni ha hazaérek.
Egyébként lazán kapcsolódik, de Németo.-ban vagyok egy barátomnál akinek most épült a háza. Kijöttem gyengeáramú hálózatot csinálni + okosítás.
Ami meglepő, hogy itt eleve dupla mély kiállásokat csinálnak, mindenhol van 0 és olyan csöveket húznak a falba, hogy 4-5 db RJ45 befér 1 csőbe. A gyenge és az erősáram külön cső és olyan a cső belseje, hogy gyárilag be van kenve ilyen csúszós anyaggal, hogy könnyen tudjál húzni benne kábelt és rohadtul kerülik a kanyarokat. Komolyan mondom kánaán dolgozni. Illetve a helyi sör is finom itt a faluban
A pinyóban külön van elektromos szekrény és külön szekrény az okos cuccoknak, ha a jövőben akarnál olyat. És ez egy alap szerelés.
exTiga
-
ojb
tag
válasz zsamiatt #29359 üzenetére
A watchdog újraindítás sajnos sok esetben nem segít (lsd Vodike esete... Feltételezem a HA-t megpróbálta távból újraindítani)
Ilyenkor jöhet szóba a tápreset, de ez egy fokkal már nagyobb odafigyelést igényel sztem, mint egy restart.
Ezt a beavatkozási szintet én már szeretem a saját kezemben tartani. -
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Ma raktam véglegesen össze a kapu okositó kütyümet. (wemos d1 mini, DS18X20, relé, optocoupler).
Az a problémám, hogy ha a végállás kaocsolókhoz beköt az optocoupler- a motor a relé indítás után nem áll le...
Kapu bekötési rajza: [kép]
Lényegében az 1-és 2- bekötési helyeket a a kapu 0 bekötési helyére kötöttem.
Az 1+ a 11-és, a 2+ a 12-es helyre került bekötésre...Hol lehet a probléma?
Köszönöm -
ojb
tag
válasz huliganboy #29362 üzenetére
-
itanczos
senior tag
válasz amargo #29347 üzenetére
Sokan írták, hogy a reed miatt a falling_edge a jó érzékelési mód.
Nincs ellenállás bekötve, a belsőt használom.
Persze attól függ, hogy mihez zárod az érzékelési PIN-t. Nálam a GND-hez van kötve.
Sok beállítást próbáltam én is, de csak ettől lett jó.
A 3 tizedes az általam talált mintában volt. Mivel a gázórám impulzus adója 0,01 értékkel növel, ezért jó látni a HA-ban, hogy mikor és mennyit változik. Főleg tesztelésnél jó!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
ojb
tag
válasz huliganboy #29366 üzenetére
OK semmi gond. Megpróbálom másként...
A nyitó elektronika 11-es sorkapocsából vedd ki a drótot és kösd be az opto A1- kapocsába majd egy másik vezeték darabot köss be az opto A1+ kapocsa alá és a másik végét pedig a nyitó elektronika üressé vált 11-es kapocsa alá.
Ugyan ezt ismételd meg a 12-es sorkapocs vezetékével és az A2-es opto csatlakozóival is. -
vampire17
addikt
Sziasztok!
Adott egy Wemos D1 Mini, amire ha a 9.5.0 tasmota-t toltom, egyszeruen nem tok rajta module parametert allitani... barmire allitom, visszaugrik sonoff basic-re....
9.3.1 alatt tokeletesen megy...
Nem csak egy Wemos nal csinalja amugy, hanem kb mindegyiknek ami nalam van... Mas tapasztalt ilyet? Mi miatt lehet?
[ Szerkesztve ]
-
huliganboy
addikt
-
Degeczi
nagyúr
válasz huliganboy #29370 üzenetére
Próbáld ki a Pushbullet-ot, azzal szépen mennek a képek. Már csak azért is azt használom, mert annak értesítései engedélyezve vannak nem csak a telefonon, a karórám is rezeg olyankor, míg a HA app-nál ugyanezt nem engedem, h ne spammeljen "érzékelők frissítése" és hasonlókkal.
-
Flowtation
őstag
válasz itanczos #29223 üzenetére
Szia!
Köszönöm a kimerítő választ. Én OpenHab rendszerben gondolkodom és egyelőre biztosan nem szeretnék fűtést vezérelni (Asszem írtam is, hogy a villanyhálózat felújításakor nem lettek kiépítve a csövek a redőnyhöz, radiátorhoz szóval ezeket elnapoltam). Egyelőre csak annyit, hogy minden helyiségben lássam, hány fok van, mondjuk aktuálisan és átlagolva ha lehet.
Pont ezeket az eszközöket nézegettem, de az nem világos, hogy ha nem wifisek, akkor hogyan tudom őket nézni OH-on keresztül? Persze az okés, hogy van kijelzője, de talán nekem elég lenne egyszerűbb (de lehet pont a wifi miatt nem az) változat is?Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Flowtation #29374 üzenetére
Kezdőként miért épp a legbonyolultabban beállítható rendszert szeretnéd?
-
Flowtation
őstag
válasz Degeczi #29375 üzenetére
Nincs különösebb oka. Tesóm is ezt használja, nála láttam működés közben. Próbaképp én is feltelepítettem az otthoni szerver gépre, magával a telepítéssel nem volt semmi nehézség. A felületet is tudtam használni, persze eszközöm még nincs. De akkor gondolom arra érted, hogy maga az eszköz beállítás, kezelés ami nehezebb? Egyébként tényleg mindegy, ha a HA felhasználóbarátabb, akkor nem zárkózom el az elől sem.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
itanczos
senior tag
válasz Flowtation #29376 üzenetére
Bennem is felmerült a kérdés...
A fejlesztése lassú, és az eszközök támogatottsága sem olyan, mint mondjuk a HA-é. ami szerintem ezen a területen fontos!
Javaslom, hogy próbáld ki a HomeAssistant-ot: [link]Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
malnabokor
senior tag
Redőnykérdés
Sziasztok, új redőnyt szereltetnék be, és motoros megoldást választanék, amit lehetne okosítani. A falakat nem bántanám, az áram külső kábelcsatornával lenne a redőnyökhöz vezetve (teraszon van a négy nyílászáró, és felettük már úgyis megy egy csatorna légkondi miatt, szóval csak 2x20cm-ert kell lefelé betoldani)
HomeKit rendszerbe szeretném integrálni, hivatalos támogatással (HomeBridge így nem játszik).Milyen lehetőségeim vannak, ha szeretnék valamilyen "offline" vezérlést is?
Ha valamit pontosítani kell, szívesen válaszolok, és köszönöm szépen az ötleteket!köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.
-
BodyGekko
tag
Sziasztok!
Tasmotásított sonoff zigbee bridgevel hogyan tudok wifis kapcsolót vezérelni? Adott egy zigbee kapcsoló gomb és egy tasmota sonoff minir2. Előbbivel szeretném az utóbbit kapcsolni Home Assistans alatt.Nokia XM5800 > HTC Hero > HTC Desire > HTC Desire HD > LG Optimus 2x > S Galaxy S2 > HTC Sensation XE > HTC One X > HTC Butterfly x920d > HTC One > HTC One M8 > HTC One M9 > HTC 10 > HTC U11+ > S Galaxy S10+ > OnePlus 8 Pro > OnePlus 10 Pro
-
Flowtation
őstag
válasz itanczos #29377 üzenetére
és #29378Degeczi!
Rendben van, meggyőztetek. Átnézem a linkelt oldalt, de akkor még úgy kérdezem, ha így kezdnék, hőmérőkkel, kell-e még valami az induláshoz? Ha csak BT-s a hőmérő akkor az hogyan jut el a HA-hoz? Ehhez kell a sokszor emlegetett gateway? Azaz hőmérő->BT->gateway->wifi->HA (ami a hálózaton van természetesen)? Ez ilyen szög egyszerű lenne?
Elnézéseteket kérem, hogy számotokra ilyen egyértelmű kérdéseket teszek fel, egyelőre gyűjtöm az infót, próbálok alap leírásokat összeszedni, utána olvasni, átnéztem már az összefoglalót is, bár nekem úgy tűnik, ilyen kályhás megoldás még nincs. Persze simán lehet, hogy én vagyok a figyelmetlen.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
itanczos
senior tag
válasz Flowtation #29381 üzenetére
Vagy egy raspberry P3-al kezdj vasként, vagy legyen egy legalább BT4-es adapter a gépben.
Azzal láthatod a BLE eszközöket.
A bonyolultabb, de szerintem szerencsésebb megoldás egy ESP32 lapka, ESPHome szoftverrel feltöltve és beállítva és az lesz a BLE gateway. HA natív támogatással.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
hunace
tag
Sziasztok,
Home Assistant alá keresek wifis radiátor termosztátot, Wiser vagy Tado vagy valami más ajánlott ? Viessmann OpenTherm kazánhoz kellene, néztem hogy külföldről van gyári Viessmann is de hazai szerviz eltanácsolt inkább tőle
[ Szerkesztve ]
-
bpmcwap
senior tag
Az első termosztátot az Alin vettem, jól átb@sztak vele, mert NO WiFI-st küldtek, a második termosztát CSEH raktárból jön kb három hete - szerintem ezzel is jól átb@sztak, mert ez meg a track number szerint ma hajózott ki Kínából... A harmadik hőmérőt pénteken rendeltem az Amazonról, szombaton meg is jött, ma délután 2 óta nem tudom se tuyával, se smart home-al megtalálni és megmondani neki, hogy mi a wifi ssid és a pass... Miért van az, hogy a zigbee-s plug egyből megtalálható és látta egyből a HA, de pl a termosztáttot az istennek sem tudom integrálni, a kapucsengőt nem látja a HA - mondjuk ez annyira nem is érdekel -, de pl a hőmérőt sem látja, pedig az is egy rakás xar, mert 12-15%ponttal magasabb páratartalmat mér mint minden más hőmérő... a LED szallaggal viszont négy sornyi kóddal mindent is tud a HA...
[ Szerkesztve ]
Túrista vagyok
-
vampire17
addikt
válasz hunace #29383 üzenetére
En nagy "Tados" vagyok, de mostansag inkabb a Wiser -t ajanlanam... Tudja azt, amit a Tado, illetve a tado harom legnagyobb hibaja nincs meg benne. Nevezetesen:
- Van hozza repeater (nagyobb hazban elengedhetetlen, sokan szivnak a Tadoval ez miatt)
- Tarolja lokalisan az utemezeseket.
- Localis vezerles (nem csak homekit-el mint a tado)
HA integracio: https://github.com/asantaga/wiserHomeAssistantPlatform
Hatranyai a tadohoz kepest:
- "csak" Openthermes buszos kommunikaciot tud (nyilvan ha OT a kazanod, akkor ez pont eleg )
- Hivatalosan magyarorszagrol nem elerheto. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet play store bol folrakni a gyari appot. (apk ettol termesztesen telepitheto) iOS-el ez azert lehet gond... (ha az van ES ha kell egyaltalan a gyari app)
Esetleg o lehet meg alternativa, bar ezt annyira nem ismerem, nem tudom mennyire integralhato... (ha ez szempont)
[ Szerkesztve ]
-
bpmcwap
senior tag
válasz vampire17 #29385 üzenetére
Németországban élek, vannak appok amiket konkrétan muszály letöltenem, de csak Németeknek elérhető, nekem meg a mai napig MO céges előfizetésem van. Létrehoztam egy sokadik googlefiókot aminek az entitása full német, ezzel akár MO is le tudom tölteni azokat az appokat amiket amúgy csak itt lehet letölteni - egy esetben nem működött, az a Corona Pass aplikáció, ezt az istennek nem tudtam telepíteni, csak NO a német hálózaton... Gondoltam hátha hasznos lehet valakinek... Bocs az Offért
[ Szerkesztve ]
Túrista vagyok
-
itanczos
senior tag
válasz bpmcwap #29388 üzenetére
Ne aggódj, se facebook, se instagram. Eltűntek az összes DNS szolgáltatónál a facebook csoport DNS domain-jei.
[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
janek69
senior tag
Sziasztok!
Segítsetek nekem eligazodni,mert összekeveredtem. Jó 10 évvel ezelőtt elkezdtem ismerkedni a Loxone rendszerével. Nagyon tetszett,hogy grafikusan,egyetlen billentyű leütése nélkül igen bonyolult vezérléseket meg lehetett vele oldani.Gyakorlatilag mint egy crouzet em4 PLC-nek,olyan a programozási felülete. Én itthon hobbyból és talán kicsit,mert lehet,hogy a cégnél szükségem lesz rá elkezdtem szétnézni és itthon feltettem néhány shelly switch-et és pár esp32-t tasmotával.Fleraktam a domoticz-ot,az elég hamar elvérzett nálam. Utána jött,hogy van itthon egy ASUS EEEPC és 2db kis 1magos CPU-s 500MHz-es ipari PC 512MB RAM-al. Az ASUS-ra tettem egy Ubuntu-t és már ment is fel az Openhab szépen hasított. Az ipari PC már nehezebb dió volt,de egy Antix linux-al az is megoldódott. Ezekre a homeassistant felrakása esélytelen volt,így openhaboztam. Szépen megtanultam mit hogyan csinál és még mindig egyetlen script írása nélkül szép felületet csináltam és minden shelly,esp32 elindult még olyan is,amit csak HTTP parancsokkal tudok jelenleg vezérelni.Lehet benne skriptet is csinálni grafikusan. Ezután vetettem egy PI4-et a céggel és feltettem a HA-t. Az összes shelly-t felszedte szépen,ahogy az a nagy könyvben le van írva. Most itt állok és tátva a szám,hogy mintha a commodore időszakba kerültem volna vissza. Én nem találok meg mindent,vagy ez valóban csak ennyit tud egy openhab-hoz képest. Gyakorlatilag a tasmotás cuccokról semmit nem tud,http parancsok küldésére semmi kész eszköz..... Én látom ezt rosszul?
[ Szerkesztve ]
-
bpmcwap
senior tag
válasz itanczos #29389 üzenetére
HURRÁ!!! Havonta egyszer lehetne ilyen pár napig... Vagy akár minden hétvégén!!!
Mondjuk az elég kemény.... Akkor a Face, az Insta, meg a W is kinai szervereken keresztül kommunikál??? Nesze neked GDPR, meg adatkommunikációs biztonság...[ Szerkesztve ]
Túrista vagyok
-
janek69
senior tag
válasz zsamiatt #29393 üzenetére
Nyilván nem fogom feladni az első benyomások után,de a 10 évvel ezelőtti (na meg a mostani) Loxone-t nézve kicsit fapados így alapból (nem kicsit). Persze jön a gugli és youtube, 2 nap után még nem kukázom. Köszi a linket. A TasmoAdmin már fent van, az volt az első.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz janek69 #29394 üzenetére
hidd el, a HA merfoldeket ver az OPenhab-ra (de meg a loxone-ra is) csak ki kell ismerni
https://www.home-assistant.io/docs/
En itt kezdenem!
Amiket leirtal, azt mind tudja, csont nelkul! es az csak a jeghegy csucsa....
de pl tasmota integraciohoz kell:
1. MQTT addon [link]
2. MQTT integracio [link]
3. Tasmota integracio [link]webes iranyitas:
HA iranyitasa httpvel restful API-val [link]
HA web requestek (restfull commands): [link]
Komplexebb dolgokhoz Node-red addon + node-red HA node-ok
es meg sorolhatnam...
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz vampire17 #29395 üzenetére
Jah az meg kimaradt, hogy ESP32/8266-hoz a HA-nak van kvazi "sajat" firmware-je,ESPHome neven.
Ebben az a kiraly, hogy a HA-val megegyezeo szintaxisban lehet megirni rajta az automatizaciokat (yaml-ban) illetve kepes arra, hogy mar bizonyos dolgokat kiertekeljen kvazi kliens oldalon. (persze erre kepes a Tasmota is, de ESPhome-al, foleg aki ismeri a HA felepiteset, ultra konnyu!)Egy pelda: fogyasztas alapjan megmondani, hogy az adott eszkoz On/Vagy Off. Ezt lehet ugy, hogy az ESP csak az adatokat adja es minden kiertekeles a kozponton tortenik, de ESPhome-al meg tod azt csinalni, hogy mar kiertekeled az ESP-n:
- platform: template
name: "Washing Machine Running"
filters:
- delayed_off: 10s
lambda: |-
if (isnan(id(power).state)) {
return {};
} else if (id(power).state > 3) {
// Running
return true;
} else {
// Not running
return false;
}
es a HA nak lenyegeben egy
Washing Machine Running
nevu entitast adsz csak at (egy binaris szenzort) ami azt mondja meg, hogy a mosogep On vagy Off.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest