- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
delibab
senior tag
válasz delibab #17748 üzenetére
Lehet, hogy igazad lesz... Ezt a hirdetést találtam, beszéltem a sráccal már 2x, most azt mondta, hogy nincs rajta "VR" felírat, a képen sem latszik... így gondolom akkor nem is stabilizátoros... viszont akkor nem is érdekes... bár meg akart győzni, hogy nem tudja de nem számít sokat a stabilizátor...
Throme : úgy néz ki, hogy a "jó fejek" lesz az igaz... sajnos...
[ Szerkesztve ]
" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “
-
-
Songo
senior tag
válasz Mikisys #17755 üzenetére
ocsmány a minősége. sajnos már küzdöttem vele nem keveset, de az a brutális szemcséződés ami 800körül bejön már undorító. Ezért kéne egy normálisabb fényerejű obi.
Külső fotózáshoz már tervezem az 50 1,4-et 1 ideje.
Van egy 30éves Zeiss 50/2 -esem manuális adapterrel szoktam használni imádom csak macerás -
Tin_Shield
őstag
A gyutávnál mindig a valós értéket tüntetik fel (kivétel kompaktoknál, ott néha előfordul hogy a kisfilmes ekvivalens értéket). Szorozni kell 1,6-tal, hogy megkapd a kisfilmes értéket. Ha használtál kisfilmes gépet, akkor van mihez viszonyítanod. Például egy kisfilmes 50-es alapobjektívnek APS-C Canon vázon nagyjából a Sigma 30 felel meg (30x1,6=48)
A fényérték a gyujtótávolság és belépőpuilla értékének a hányadosa, minél kisebb ez a szám annál több fény jut az objektívbe. Egy fényérték különbség esetén pontosan kétszer annyi. A teljes lépésközös sorozat így néz ki 1 - 1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8...persze lehetnek köztes értékek is, ilyenkor beszélünk 1/2, 1/3 stb fényérték különbségről. Egy Sigma 30 f1.4 és a kitobi között majd' 3 fényérték különbség van, ez azt jelenti hogy közel 8-szor annyi fény kell a kitobjektívnek, hogy ugyanolyan legyen az expo. Vagy mondjuk egy beltéri képnél iso 800 helyett iso 6400-at kell használni.FeW (#17749): 22 f2 az EOS-M (a Canon tükör nélküli próbálkozása) rendszerhez való, egyébként jó objektív
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17758 üzenetére
Kimerítő válasz volt köszönöm
Bár nagy részével tisztáan voltam 1-2 apró morzsa új volt köszi.Egyeteln kérdés maradt csak hogy akkor ez a 22-es obi használható-e tükrös géppel konkrétan a 600d-mmel?
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17760 üzenetére
na ez ám a rossz hír akkor figyelek hogy M-es obit nehogy vegyek
szerk:
adapterrel mennyire használhatóak?
Pl egy ilyennel?http://www.ebay.com/itm/Electronic-auto-focus-AF-adapter-for-Canon-EOS-EF-EF-S-lens-to-EOS-M-EF-M-Camera-/191018704027?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item2c799a1c9bMost látom hogy ez pont az ellenkező irányba alakít :S
nah de a kérdés adott csak ellenkező irányba
[ Szerkesztve ]
-
Songo
senior tag
válasz imyourfriend #17765 üzenetére
Nagyon sokat használom a kitobit 18as állásban de megnézem ezeket amiket ajánlottál.
Ezeknél is 1,6-al kell számolnom?
-
Tin_Shield
őstag
"pedig de szép is lett volna kintről 20k k9örül már lehet kapni ilyen 22-eseket."
50 körül veszel hozzá egy használt EOS-M-et és még mindig bentebb vagy bármilyen más megoldásnál
(Persze az alább említett Sigma sem rossz, létezik belőle 20/24/28 mind 1.8-as fényerővel)[ Szerkesztve ]
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17768 üzenetére
Ahha, tehát akkor csak is kizárólag a kimondottan APS-C-s obik az EF-S-ek esetében nem kell szoroznom?
-
imyourfriend
őstag
Ekvivalens (ekv) gyújtótávolság: a fotózásban alapul a kisfilmes rendszert szokták venni. A hobbi és amatőr vázak kisebb érzékelővel rendelkeznek, mint a 35mm-es filmkocka, ezért esetükben egy szorzót kell alkalmaznunk, hogy megkapjuk a valódi (azaz az ennek megfelelő ekvivalens) gyutávot. Ez Nikonnál 1.5, Canonnál 1.6.
Példa: egy DX-es Nikon vázra szerelt 35mm-es fix objektív ekv 52.5mm-nek felel meg.Az első hozzászólást idézvén.
[link] Az oldal alján találsz egy "Canon EOS digital SLR and MILC timeline" feliratot, azt lenyitod és ami a 6D sora alatt van az mind DX gép. Remélem így érhető.
-
Tin_Shield
őstag
-
Songo
senior tag
válasz imyourfriend #17770 üzenetére
Tisztul tisztul
KösziEsetleg bp-en valakinek ilyen 20-24-es sigmája amit valahol meglehetne lesni kipróbálni?
-
Tin_Shield
őstag
válasz imyourfriend #17770 üzenetére
ezért esetükben egy szorzót kell alkalmaznunk, hogy megkapjuk a valódi (azaz az ennek megfelelő ekvivalens) gyutávot.
Ez így hülység, egy kitobjektívnek a valós gyutávja 18-55 mm nem kell szorozni semmit a valós gyutávhoz Ahhoz kell szorozni hogy megkapjuk ez a 18-55 minek felelne meg egy kisfilmes érzékelővel/filmmel szerelt váz esetén.
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17771 üzenetére
1etlen dolgot tisztázzatok a fejemben, hogy az EF-S 55mm az nem egyenlő a többi 55mm-el ugye?
EF-S 55mm az kb 34mm-es simának felel meg ugye?
ez az 1 dolog ami nem tiszta mielött nekiállok kutatni.
-
Fotonhámozó
senior tag
"mert sajnos a 28mm F1,8 is már 45mm és ezzel már lakásban nem is nagyon lehet fotózni."
Nem igazán értem. Miért ne lehetne? Fix 35-össel probléma nélkül fotózok lakásban 650D-vel. Közel ugyanazt látom a keresőben, mint amit szabad szemmel. Valamit nagyon félreértesz.
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Fotonhámozó
senior tag
Kitobin is és EF-S obin is a kisfilmes (szorzómentes) érték van feltüntetve. Másként mondva, maradva a 35 mm-es példánál: ha a kitobit beállítom 35 mm-re, ugyanazt fogom látni a keresőben, mintha az EF 35 f/2-t tenném fel a vázra.
[ Szerkesztve ]
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
Songo
senior tag
válasz Fotonhámozó #17775 üzenetére
Ezért kéne már meglessek 1et mert csak egy régi Helios M44-4 2/58-am van itthon ez ha jól értem akkor 58mm F2 ehhez tudok viszonytíani ha itt is érvényes az 1.6os szorzó akkor ez mondjuk már túlzás mert a 3,5m-re lévő falig nemsok minden fér a képbe.
-
törölt tag
válasz atok666 #17728 üzenetére
Igen. Full eleg, rajottem. 24 ala ritkan akarok menni, de a 14 jo funolni ilyenkor. FX-en ez a 24-70 rohadt kenyelmes, de a 70 helyett el tudnek tobbet kepzelni meg. Lehet cserelem egy 24-120-ra, nem ennyire karcos, de kicsit tovabb megy. Ez a "lehet" = 10-20% esely, mert a Tami mindent meglo nagyon borotvara szepen.
Belebuzultam a portrekba, felalakokba, egeszalakokba. Egyszoval, emberekbe (modellekbe) es ahhoz mindennel nagyobb prio lett a 70-200 vagy egy 105 fix. De erre meg alszom egyet (irtam multkor is) mert a 70-200 nem olcso azert a plussz flexibilitasert es a 105-tel meglo az ember studioban is es kint is mindent, van annyi hely labzoomnak.
Szoval valaszuton toporgok, de nem sietek. Tervbe van egy Pestre koltozes, lakas vetel, India + kocsifelujitas es ezek kemeny penzek. Meg felnek 70-200-ra kolteni mig a tobbi nincs sinen. Nehogy azon a felmillion muljon barmi is.
Kivarok. De ha revbe ertem, meglesz mindketto (70-200, 105), onnantol passz. Talan egy buvartok, gyerekkorom ota almom
De elvezem a mostani szettet is, ezt a ket obit. Jol kiszolgalnak, a vaz nagyon szeretheto, mindene rendben.. jo ez sokaig sztem.
-
Fotonhámozó
senior tag
Annak az ekv. értéke 58 x 1,6 ~ 93 mm Canon APS-C vázon. Az beltérbe már valóban sok. Nekem már a Canon EF 50/1.8 MkII is túl hosszú beltérben, ezért vettem 35-öset mellé. Ez beltéri használatra (is) teljesen megfelel nekem (35 x 1,6 = 56 mm).
-
Tin_Shield
őstag
De, az 55 mm az minden körülmények között 55 mm. Ez a valós gyutáv. Ha arra vagy kíváncsi ez minek felelne meg egy kisfilmes méretű érzékelővel (vagy filmmel) szerelt vázon akkor szorozd meg 1.6-tal. Ekkor kapsz egy ~88-as számot ez un. ekvivalens érték. És ez minden objektívre igaz amit a gépedre csavarsz, legyen az EF, EF-S vagy éppen egy manuális Helios
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17785 üzenetére
igen kezdem érteni, mert most kipróbáltam ezt a heliost és úgy hogy az obi első üvege ugyanott van így azzal és a kitobival is 50mm-en lőttem ugyanazt a képet.
Ez esetben tényleg kikéne próbáljak egy 20-24-es obit ha valakinek van esetleg pesten és ráérne valamikor pár percre.
-
Songo
senior tag
válasz Tin_Shield #17788 üzenetére
Köszi körbe kérdezek illetve vizsgálgatom a 30 körüli értéket milyen.
Sokat segítettetek mindenesetre köszönöm. -
.DLL
veterán
A kulcs szó a látószög!
Az kezdőként elég megzavaró szokott lenni, hogy miért számít, hogy Fullframe gépen; mi az hogy ekvivalens, amikor EF-S obit nem is lehet fullframe gépre tenni, stb-stb. Ilyen kérdésekkel szoktam találkozni.
De a lényeg, az azonos látószög elérése.
(Most attól tekintsünk el, hogy az objektívek hátsó lencséje által vetített képkör mérete eltérő, van ami csak kisebb kört vetít, ez pl. csak APSC érzékelőre jó)
Ha egy objektívvel FullFrame érzékelőre vetítünk képet, akkor kapunk egy látószöget, legyen a példa kedvéért 90°. Marad ugyan ez az objektív, csak kicseréljük mögötte az érzékelőt kisebbre (APSC. Tehát a fizikai gyutáv mm-ben ugyan az. Az eddig vetített képből, a kisebb érzékelő, csak kisebb részletet lát, és abból alkotja meg a teljes fotót, a látószög pedig kb. 58 fokos lesz, ez jóval szűkebb képkivágást jelent.
És ez a látószög az , ami számít a komponálásnál, amit persze FF érzékelővel is el lehet érni, de ahhoz nagyobb gyújtótávolságú objektív kell.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
imyourfriend
őstag
válasz #40935168 #17778 üzenetére
Kérdés hogy mennyi pénzt szánsz a lencsékre. A 24-120/4VR univerzális lencse, ha nem lenne 70-200-am lehet hogy már olyant vettem volna a helyére. 120mm f/4 FX-en nem tudom miféle bokeh-t ad, gyanítom nem azon múlna hogy veszel e egyet vagy sem. 1Fé ide vagy oda, szóval én nem gondolkoznék rajt. Pénzben egyértelműen jobban jössz ki. Persze a 200/2.8 egy csodás élmény, de fél milliót nekem nem érne meg.
-
törölt tag
válasz imyourfriend #17791 üzenetére
Nullat
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Köszi az infókat a polárszűrővel kapcsolatban, még annyit szeretnék megkérdezni, hogy nagyobb felbontású váz esetében ok hogy láthatóan ront az UV szűrő, de nekem csak 8 megapixeles vázam van (Canon 30D) mit gondoltok, itt is észrevenném a különbséget, vagy 8 MP-en mindegy hogy van-e rajt UV szűrő vagy sem?
Válaszotokat előre is köszi!
-
Tin_Shield
őstag
válasz Canonfan #17794 üzenetére
Ha ettől jobban érzed magad használd, de akkor valóban jó minőségűt érdemes
Hogy mennyire vehető észre a hatása az leginkább a fény irányától függ. Túrista üzemmódban, "nap a hátam mögött" módszerrel max pixelkukkolva látszik, trükkösebb fényviszonyok között - pl. súroló oldalfényben vagy szembefényben - már nagyobb az esélye a becsillanásnak a kontrasztvesztésnek, tükröződésnek stb.
De normál felhasználási körülmények között semmi szükség rá, nem olyan sérülékeny ám a frontlencse mint azt sokan gondolják:[link](most néztem meg jobban a videót ezen az obin már nincs frontlencse, amit gyepál az a belső lencse)
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz imyourfriend #17797 üzenetére
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
törölt tag
válasz imyourfriend #17797 üzenetére
Sztem nem segít az sem, ha leveszed..
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.