- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gainwardgs
veterán
Proci erőben mi a minimum mondjuk egy ilyen új 3080-nak?
Egy újabb i5 elég lehet? -
KillerKollar
őstag
válasz gainwardgs #28751 üzenetére
Ha úgy lesz, ahogy Abu mondta, akkor egy i9 10900K sem lesz az a PCIe 3.0 miatt
Maga a CPU bottleneck az játék/felbontás függvénye is, 4K-ban szerintem nem lesz gond.
-
Segal
veterán
válasz gainwardgs #28751 üzenetére
Igaz régebbi i5, de nekem már az 1080Ti-t sem tudta maximálisan kihajtani. Aztán kapott egy 8086k alapú frissítést a gép, de az 1080Ti maradt és rögtön 5000 ponttal többet kaptam a Fire Srike tesztben...
Mivel most ugyanúgy a 8086k van a gépben, de én is tervezek egy vga frissítést erősen végig kell gondolni a dolgokat ár/teljesítmény alapon meg hogy mit tud kihajtani a proci. Persze utóbbinál még megoldható a 9900k frissítés ha nagyon muszáj"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
KillerKollar
őstag
A 3D Mark szerintem nem tükrözi a valóságot, ott sokat számít a magok száma, az órajel, stb... játékok alatt általában sokkal kisebbek a különbségek CPU és CPU között, a legtöbb játék sokkal inkább GPU mint CPU igényes. Persze ha 1080p-ben akarsz játszani egy high-end grafikus kártyával 240 Hz-en akkor oda kell a bivaly CPU is.
[ Szerkesztve ]
-
-
gainwardgs
veterán
válasz KillerKollar #28752 üzenetére
Mondjuk 1440p
-
KillerKollar
őstag
válasz gainwardgs #28756 üzenetére
Határeset, ha maxon tolod és van pl RTX is a játékban, akkor szerintem továbbra is a GPU lesz a bottleneck, de majd kiderül, hogy az új kártyák mennyivel bírják jobban az RTX-et. Control-ban pl a 2080 Ti is alig bír 60 fps fölött maradni 1080p-ben DLSS nélkül. Szóval ott 1080p-ben sincs igazán CPU bottleneck, hacsak nem valami 5 éves i3-ast pakolsz mellé.
-
MPowerPH
félisten
válasz KillerKollar #28750 üzenetére
Ugyis kapsz hozza atalakitot. Gondolom ra kell majd dugni 2db 8 pin -t....
PCI-E 3.0 ezeknek meg eleg lesz... Szvsz, annak a savszeljet egyedul az NVME ssd -k tudtak kimaxolni.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Jack@l
veterán
A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.
-
MPowerPH
félisten
válasz Malibutomi #28761 üzenetére
Igen. De passz, sok ertelme nincs, max annyi, hogy kevesebb kabelt kell igy kivezetni a VGA -hoz. Uj tap ezert biztosan nem kell majd, en e miatt nem parazok. A 3db 8 pin egyebkent is gyakori megoldas.
En a jeloleseket es a speceket szeretnem mar tisztan latni. Mert ha a 3090 -es a Titan utodja lesz, akkor az nem kell, mert sok pluszt nem ad, cserebe irrealis az ara. 3080Ti -pedig nem igen latni leirva.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Segal
veterán
A nagy kérdés hogy ezekután lesz e bőr az nvidia képén késöbbiekben egy Titan-t is kiadni.... (szerintem lesz)
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
carl18
addikt
Úgy látszik a 12 pines mérete is eltérő lesz. Lesznek még itt meglepetések úgy érzem
Forrás
NVIDIA's new 12-pin connector is SUPER small on GeForce RTX 30 seriesHiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz MPowerPH #28768 üzenetére
Nem tudni, hogy a Ti jelzéssel mi lesz. Már nagyon régóta töröltetni akarják a partnerek ezt a jelölési formát az NVIDIA-val. Csak számozást akarnak, mert most is nehezen magyarázható el, hogy például a 2080 Super miért rosszabb a 2080 Ti-nél, mert a Super pont jobbat jelentene elméletben. Valószínűleg a partnerek elérték a céljaikat, és mostantól számozás lesz, maximum egyféle utójelzéssel. És akkor a Ti húzhatta a rövidebbet a Superrel szemben.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
félisten
a Ti sokkal régebbi jelölés, minta Super és kb mindenki tisztában van vele, hogy az a gyorsabb azonos számozás esetén. Ami hülyeség volt az a Super jelölés,de az miatt meg nem durroghatnak olyan nagyon régóta a partnerek..
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
gejala
őstag
Ezekről nekem mindig az jut eszembe, amikor Asus kiadott egy 6800 Ultrát V9999 Ultra Deluxe néven.
-
Zsohi
őstag
Majdnem, az egyik kollégám öccse nálam világosult meg. A gyerek nagy gamer, már akkor meglepett mikor engem kértek meg, hogy rakjam össze a gépét és amikor felvilágosítottam arról, hogy a "Ti" micsoda is, nem mondott semmit, de a szemében láttam, hogy az az 1000$-os 2080 super kártyája nem is az aminek hitte.
Amúgy arra kíváncsi lennék mi szülte ezt a szörnyszülöttet. Bekekszeltek az AMD-től, vagy ennyire szar lehet a Samsung 7nm-es megoldása? A referencia dizájn 350 wattos tdp-vel már elég sokkoló és akkor rendszerint az egyedi megoldások még jelentősen többet is szoktak fogyasztani. Már a 2080 Ti-vel is megléphették volna ezt, mert abban van még bőven tartalék, de még se tették.
szerk: Na meg a másik, hogy a 3090 és 3080 közti árszakadék gigantikus, már amennyire hinni lehet az eddigi híreknek.
[ Szerkesztve ]
https://ca.pcpartpicker.com/user/Zsohi/builds/
-
MPowerPH
félisten
Ezt mondjuk megertem, es sok dolgot megmagyaraz. Eleg nagy a kavarodas most a nevek korul. De irtak is, az allitolagos csucs es az az alatt elhelyezkedo kartya kozott majdnem 90% -os az ar-differencia, ami oriasi. Persze ez csak talalgatas, de akkor ezek szerint a 3080 es a 3090 koze varhato egy Super utotaggal ellatott modell is? Es akkor ezek fole johet a szokasosan tularazott Titan? Csak mert olvastam olyat is, hogy a Titan nevet is elhagyjak... Annak meg vekony lenne a $1400 MSRP.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Devid_81
félisten
Elvileg Samsung 8nm, ami joforman egy letisztult finomitott 10nm.
De a Turing 12nm-e is hasonlokeppek volt a 16nm csiszolt verzioja.
Elorelepesnek elorelepes, valoszinuleg a 7nm jobb lett volna nekik, emiatt kellett elengedni a TDP-t is.Turingban is lenne tartalek, az egesz ott kezdodik ha engednek a bios mokolast, es a feszt lehetne tolni neki akkor meg benne lenne az atlagban vagy extra 10% teljesitmeny.
A legtobb menne szerintem 2200MHz-et gond nelkul, Samu ramosok e melle tudnak +1000MHz-et vram OC-t, es ugy mar rogton nem is lenne az a 3080 szint.[ Szerkesztve ]
...
-
Segal
veterán
"Na meg a másik, hogy a 3090 és 3080 közti árszakadék gigantikus, már amennyire hinni lehet az eddigi híreknek."
Helyet csinálnak a 3080 Super-nek
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz gejala #28772 üzenetére
az egy elmebajos idoszak volt az asusnak, kb google kellett, hogy az ember kitalalja, hogy megis milyen kartyarol van szo.
12pines csati temahoz: korai 6pin / 8pin idoszakban azert a gyartok alapbol szoktak atalakitot mellekelni a kartyakhoz.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
arn
félisten
válasz carl18 #28767 üzenetére
Ez igy erdekes design... maga hagyomanyos tapellatas a megszokott 2x8 pin, mukodokepes lehet kulon videokartyakent, es a traversal nem lesz mindig aktiv? Ez ket dolgot is jelenthetne:
1. Lesz kartya traversal nelkul
2. Nem lesz elszallva a kartya fogyasztasa, ha nincs ez hasznalva. Tehat jatekonkent eleg szeles spektrumban valtozik a fogyasztas.lehet olyan lesz a traversal mint az elso 3dfx kartyak - 3dnel mukodott csak, gyk egy 3ds gyorsito volt.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz MPowerPH #28768 üzenetére
De, miert ne... az elozo szeriaban azonnal bedobtak a 80tit, azelott viszont nem. Ez nem zarja ki a 90tit, ha vmi monstre gpu es a jobb kihozatal miatt letiltjak egy reszet.
az egeszben engem a traversalhoz fuzodo viszonya erdekel, mert a kialakitasbol ez amolyan 2in1 megoldasnak tunik, biztos, hogy a 80as is jon ezzel? A 90es kodot legutobb ketgpus megoldasnal hasznaltak, igy magyarazat lenne a modelljelolesre, ha csak a 90es kapna meg amolyan kiserleti dbkent baromi dragan, a 80as meg sima 2x8as megszokott hatekonyabb kartya lenne, nem tul nagy elorelepessel.
80 = sima videokartya
90 = 80 + traversalcsak azert gondolom, hogy nem lesz tul nagy elorelepes a szimpla kartya, mert nem kinlodnanak egy ilyen megoldassal, es vmi kell az elony bebiztositasahoz.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
félisten
Közben redditen új pletyka jelent meg, hogy állítólag az eredetileg tervezett 3090 nem fog most megjelenni, hanem csak jövőre amikor a TSMC nél tudják 7 nm-n gyártatni és az egész szériát rá akarják vinni jövőre egy refreshben. Alászaladtak, és ez egy kényszertermék ami jön a gyengébb gyártástech miatt..Lehet hogy ebben az évben AMD kártya lesz a csúcson?
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Segal
veterán
Esélytelen szerintem
-
Devid_81
félisten
A refresh az 100% ebben nincs ketsegem.
AMD szerintem csak eros masodik lesz igy is.A 3090 ha nem jelenik meg az brutal szivas lenne nekik, mert par nappal a launch elott azok a kartyak mar levannak gyartva szvsz.
A GPU die-ok azok mar honapokkal elotte levannak gyartva stb....
-
KillerKollar
őstag
Már le vannak fotózva a kész kártyák, hacsak az a monstrum nem a 3080 akar lenni, akkor 100%, hogy ki fogják adni a 3090-et.
Egy év múlva amikor elérünk a generáció közepéhez, akkor valószínűleg lesz megint egy Super refresh, az, hogy 7nm-en lesz-e azt nem tudom, ha Samsung 8nm-re lettek tervezve ezek a kártyák, akkor azt átvinni egy másik gyártástechnológiára sokkal drágább és nehezebb, mint ami a Turing refreshnél volt... ott ugyanazokat a lapokat árulták, csak a jobb kihozatali arány miatt kevesebb egységet kellett letiltani. A 2070 Super esetén meg végre 104-es lapkát kaptak 106-os helyett, magyarul eladták a selejtes 2080akat olcsóbban. -
Segal
veterán
válasz KillerKollar #28783 üzenetére
Attól mondjuk én is tartok picit hogy jövő év vége előtt bejelentik a Super változatokat és a 3080 Super (vagy akár a 3080Ti ha addig azt jelentik be) nagyon megközelíti a 3090-est.
-
KillerKollar
őstag
Engem a jövendőbeli 3090 tulajok helyében inkább az zavarna, ha jönne egy gyorsabb 3090 Super hasonló áron. A felső kategória presztízs kategória, ár-érték arányban soha nem lesz jó, de azért fizetsz, mert egy bizonyos ideig a te kártyád a leggyorsabb a piacon (vagy legalábbis az adott cégnél az, a konkurenciát nyilván nem tudják kontrollálni). Ha megveszed a csúcskártyát és rövid időn belül kijön egy gyorsabb kártyát hasonló áron (a Titán kártyákat nem számolnám ide, mert az megint más kategória, ha az 2x annyiba kerül és 10%-al gyorsabb azt szerintem nem sok 3090 tulaj nehezményezné), az szerintem elég nagy pofátlanság lenne az NV részéről, de ezzel kapcsolatban már egyszer vitáztam itt egy nagyot a fórumon. Úgy tűnik ez csak az én hozzáállásom, hogy ha már kifizet az ember egy ekkora összeget egy kártyáért, akkor elvárom, hogy a következő generáció megjelenéséig ez legyen a csúcs.
-
carl18
addikt
válasz KillerKollar #28786 üzenetére
Hát pedig jövőre simán van opció egy frissitet Super kiadásra. Ezzel nem lehet mit csinálni, de lehetséges az RTX 3090 lesz a csúcs és mara is.
A 2080Ti se kapot Super frissitést, igy lehetséges X80 is alatta kapja ezeket az updateket.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Alogonomus
őstag
válasz MPowerPH #28788 üzenetére
@(#28782) Devid_81 Azt nem mondták, hogy a kiszivárogtatott kártyák a 3090-esek. A fotón mutatott kártya lehet a 3080, mert azokat legyártották a 8 nm-en, és meg is lesznek vásárolhatóak. Egy 400W még hűthető ilyen 3 slotos kártyaként.
Közben pedig a 3090 még csak laborpéldányként létezik, mert az már tényleg túl sokat fogyaszt. Végül, ha AMD valóban erősebb kártyát mutat be novemberben, akkor még mindig bevethetik a karácsonyi szezonra a mondjuk 500-600W-os 3090-et masszív folyadékhűtéssel. -
Raymond
félisten
válasz Alogonomus #28789 üzenetére
Mester, meg csak hetfo reggel van, nyugodj le egy picit legyszi.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Pipó
őstag
Édes istenem! 500-600W? Nostradamus
"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
sutyi^
senior tag
GA102-ből ezeket kapjuk:
Titan 24GB GDDR6X ~400W TGP
3090 20GB GDDR6X ~350W TGP
3080 10GB GDDR6X ~320W TGPEnnél nagyobb TGP-vel rendelkező kártyák nem jönnek. Egy dolog lehetséges még, ha eltolják a product stacket belső információk miatt; Titan > 3090; 3090 > 3080; 3080 > 3070S.
Aztán Titan-ban kapunk GA100/101-et.
500-600W-os consumer / prosumer terméket kizártnak tartok, már a 300W-os board power is karcolja a boardpartnerek meg a system ingeratorok küszöbét...
[ Szerkesztve ]
-Pedig nem is én utállak téged, te utálod saját magad! - ...és mégis egész nap együtt kell lennem saját magammal.
-
Ettől a “Super” elnevezéstől nekem a hátamon feláll a szőr Mintha valami gagyi ‘90-es évek beli termék lenne (Turbo Super rágó megvan még valakinek? ). Szerintem marketing öngyilkosság lenne a 20 éve létező és jól bejáratott Ti jelzést dobni a Super kedvéért... Eleve be sem kellett volna vezetni.
A csak számozás nem lenne hülyeség, de azt meg nem bírják tartani, mert nincs annyi szám, ahány féle modell van. Túl alacsony számot nem akarnak adni (50 alá rég nem mentek, maximum csak low-end modellel), a nem 0-ra Végződő számoktól meg irtóznak
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
A Super faék egyszerűségű (legalábbis a mindennapi életben így használjuk), és ha ez benne van valamiben, az ember fejében egyből felkapcsol a kislámpa, hogy ez jó neki, hiszen "szuper", ezt látták meg az nV marketingesei. Ha valamiben benne van, hogy super, szerinem kikutatták, hogy + 25% bevételt hoz. Ennyire egyszerű.
[ Szerkesztve ]
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
félisten
válasz MPowerPH #28788 üzenetére
Nem azt írják, hogy nem jelenik meg, hanem nem abban a formában, ahogy eredetileg tervezték. A most kiadásra kerülő, talán a képeken is látható batár 3090 állítólag nem ide és így lett tervezve és jövőre jön az, ahogy elképzelték újabb gyártáson refreshként.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Ha ez igaz akkor most csak jon egy 3080 ami majd 15-20% talan erosebb mint a Turing Ti?
Mondjuk ha az ara jo akkor oke, mert sokan a Pascalosok kozul kivartak csereig.
Viszon akkor latok magam elott par siro ex Ti usert aki eladja a VGA-jat meg most mert azt gondolja max $200 rafizetessel 2x annyi FPS-e lesz Szeptembertol...
-
Segal
veterán
válasz KillerKollar #28786 üzenetére
Szerintem hülye lenne kiadni az Nvidia egy 3090 Super model-t amikor lényegében tökugyanazt kiadhatja Titan névvel is, csak akkor eleve nem kelt akkora felháborodást az árazás. 2080Ti-ből sem lett Super változat.
-
Alogonomus
őstag
válasz Raymond #28790 üzenetére
@(#28791)Pipó: Hű de érzékeny pontot találtam. Jó, akkor legyen csak 450W.
@(#28792)sutyi: Speciel itt 10, 12, 24 GB-os Geforce és a 48 GB-os Quadro kártyákról tudnak, szóval nem tudom hol írták a te adataidat, de legfeljebb annyira pontosak, mint amit én linkeltem. Jensen bejelentéséig abszolút képlékeny minden, és a fogyasztás még utána is tekerhető BIOS update formájában.
-
sutyi^
senior tag
válasz Alogonomus #28799 üzenetére
A BIOS sok mindent elbír csak a már elkészült kártyákon a VRM és adott fogyasztáshoz / hõtermeleshez méretezett hűtés viszont nem... Egyéb esetben lesz nagyon meleg, nagyon hangos kártya választék, jelentősen rövidebb várható élettartam keretében.
-Pedig nem is én utállak téged, te utálod saját magad! - ...és mégis egész nap együtt kell lennem saját magammal.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest