Új hozzászólás Aktív témák
-
opeter87
senior tag
válasz Bobrooney #2150 üzenetére
Hát akkor nehéz döntés, én a külső miatt az utóbbit venném. - De ez tényleg szubjektív.
Teljesítmény számok alapján kb. egy forma a kettő, mert a Cooler Masterben kisebb a ventilátor, de magasabb fordulatú, a Thermaltakeben nagyobb, azonban alacsonyabb fordulatú.
Elvileg a Thermaltake zajosabb is. -
potkem
aktív tag
Üdv.
Ha valakit érdekel van egy jó hűtőm eladó. -
bexinho23
őstag
Sziasztok!
Van egy Dell Inspiron n5110-es notbook-om, i3-as széria. Tudom, hogy ne laptopon játsszak (konzolon szoktam), de néha kedvem támad. A gond az, hogy erőteljes 3d játéknál nagyon felmelegszik a laptop bal kezem alatt (winchester résznél), a jobb oldalon pedig szobahőmérsékletű. Tudom azt is, hogy rossz konstrukció ez a típus hőelvezetés szempontjából, de nem értem miért melegszik fel annyira, hogy a gép leálljon magától. Másodszor csinálta és emiatt nem is szoktam fps-esezni, csak FM-ezni.
Amúgy 4db 5 cm-es kupakkal van alátámasztva, szobában nem szokott 25 foknál melegebb lenni, és az aida átlag használat melett ezt mutatja:
- procik: 50-55 fok
- winchester: 45-47 fok
- gpu: általában annyi, mint a proci: 50-55 fokHD filmezés közben a winchester felmegy 53-55 fokra, többi átlagosnak mondaható (60-65 fok)
Viszont 3d játéknál elég extrém hőmérsékletek vannak (15-20perc múlva le is kapcsol):
- procik: 75-85 fok
- winchester: 55-60 fok
- gpu: 85-95 fok
Na most a proci kivételével az utóbbi kettő katasztrófa! A gép amúgy most lesz 1 éves, de nem szoktam asztalon kívül máshol használni, így minimális esélyt adtam arra, hogy port szedjen össze. De gondolom így is gyűjtött a venti.Milyen hűtőt vegyek alá? Milyen típust érdemes beszerezni?
-
opeter87
senior tag
válasz bexinho23 #2153 üzenetére
Sajnos az említett típus egy rosszul sikerül típusa az egyébként jó gyártónak. (nekem is volt Dell XPS gépem, a mai napig édesanyám használja)
Az utolsó két hőmérséklet tényleg eléggé kritikus, így én a két hűtő közt gondolkodnék.
Az egyik a Cooler Master U3, ebben az a jó, hogy 3 különálló ventilátora van, szóval közvetlenül a levegőbefújók elé helyezhetők a ventilátorok.
~8-9ezerért lehet kapni
A másik pedig a Cooler Master E1, mely most a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező hűtő. Ez csak egy ventilátoros és hátránya, hogy egy kis "hideg" levegőt az is kap aki a laptop előtt ül.
~4-5 ezért lehet kapniSZERK.
Időként ki kell fújni sűrített levegővel, havonta érdemes kifújni. Én amelyik gépnél lehet újra is szoktam pasztázni évente is.A kifújás legalább 5-10 fokot számít állapottól függően. (hónapról hónapra persze nem lesz ilyen durva eredmény, de egy éves gépnél már simán)
A pasztázás is hozhat kb 5 fokot, de csak az elején, aztán a paszta kezdi elveszteni a hűtőképességét.[ Szerkesztve ]
-
bexinho23
őstag
válasz opeter87 #2154 üzenetére
Köszönöm szépen. Lehet hogy az utóbbinak nézek utána. Meleg nyári napon nem baj, ha kapok egy kis hideget.
Sűrített levegőt több helyen olvastam, de sokan ellenezték abból a szempontból, hogy ezzel csak beljebb fújom a port, amit nem biztos, hogy teljes egészében ki tud tolni a ventillátor. Mivel a gép most lesz 1 éves, valamint 3 év garanciát vállalt a gyártó, így nem gondolkodom a szétszerelésen pasztázás ügyben. De ha nem esedékes már a garancia, akkor ezt ki fogom próbálni.
Véleményed szerint mennyit segíthet az én esetemben (nagyon egyoldalú felmelegedés) a hűtőpad? Úgy gondolom, hogy a winchester,gpu,processzor egymáshoz való közelsége az oka a melegedésnek. Képes a műanyagot pár fokkal lehűteni?
-
opeter87
senior tag
válasz bexinho23 #2155 üzenetére
Hűtőpadot mindig a laptop aljához mérten választunk. Én is megnéztem direkt a laptopod alját, így ajánlottam a két típust.
Az U3 előnye a szabadon elhelyezhető ventilátorokban rejlik, így nem lehet mellélőni, magyarul a következő gépnél vagy más gépénél is használható.
Az E1 pedig egy univerzálisabb hűtő, szerintem azzal is nagyon jól jársz.Én nagyon kifújás és pasztázás párti vagyok, mert tapasztalatból tudom, hogy sokat számít. Pont Dell géppel van tapasztalatom garancia ügyben is. A Dell XPS M1330-as gépem alaplap hibás lett kb. 2 évesen (ekkorra már szét lett szedve párszor és nem is a gyári Vista volt rajta, de szó nélkül garianciázták)
Nem tudom, hogy mennyi hőfokot lehet nyerni egy hűtőpaddal, mert ez teljesen hűtőpad és gép függő. De esetedben a kritikus lekapcsolást és a borzasztó HDD melegedés meg lehetne szüntetni.
Amit még célszerű betartani, hogy netezéshez, email, facebook, stb nyugodtan le lehet venni a processzor sebességből, nem fogod megérezni, ám a gép nem fog annyi hőt sem termelni.
(saját gépemet netezéshez magonként 800 Mhz-en használom, így asztalon kb. 35 fokos netezés alatt a CPU)Ez jelentősen növeli az alkatrészek élettartalmát, hiszen csak terhelés alatt lesz meleg a gép.
Konkrét számokkal:
HDD-t szerintem 50 fok alá lehetne vinni terhelésnél hűtővel
a GPU-t pedig 80 fok alá lehetne vinni terhelésnél hűtővel
ez persze nagyon elmaradnak az asztali gépek vagy egy üzleti laptop eredményeitől, de egyáltalán nem vészesek még hosszú távon sem a gépnek, ha meg mégis akkor Neked még mindig van 2 éved a garanciából.
Röviden ennyi -
bexinho23
őstag
válasz opeter87 #2156 üzenetére
Értem. Köszönöm még egyszer! Sokat segítettél. Ma reggel meg is rendeltem az E1 típusú laptophűtőt. Fel is hívtak és tudatták velem, hogy szerdára itt lesz. Mármint a legközelebbi pick pack pontnál átvehetem. Így az ára 4.500 ft. Kicsit utána néztem ennek a típusnak külföldi oldalakon és csak jókat írtak róla. A tesztek is elég jó eredményeket mutattak. Úgy hogy mindenképp javulás lesz!
Hétfőn veszek sűrített levegőt, kifújom a port. Garanciával kapcsolatban: előző Asus laptopom garanciaidőn belül felnyitottam portalanítás céljából 1 év után, és rengeteg felgyűlt por volt (konkrétan 8-10 fokot segített!). Ezt a proci lekorlátozás viszont érdekelne! Videókártya esetében már kezdetben intézkedtem: játék kivételével minden az integrált gpu-t használja.
Processzort milyen alkalmazással tudnám testreszabni? (intel)
-
reflxx
aktív tag
Üdv! új hp dv6-omhoz szeretnék venni hűtőpadot. De mivel ez az első saját laptopom (világéletemben asztalim volt) fogalmam sincs hogy milyen kell.
Tudnátok mondani pár viszonylag jó hűtőpadot?
Előre is köszi! -
opeter87
senior tag
Szia!
Én a HP dv6-hoz leginkább a Cooler Master U3-at ajánlanám, mivel a laptopodnak igen sok szellőző nyílás van és a piacon most az U3 az egyetlen hűtő, mely 3 db szabadon elhelyezhető ventilátorral rendelkezik.
Vagy vennék esetleg egy olyan aminek 1 db nagyon nagy ventilátora van, abból most a best buy a Cooler Masters E1, olyan ~max 5 ezerért bárhol megkapod. -
opeter87
senior tag
-
KDavid17
aktív tag
Sziasztok!
Barátom születésnapjára egy notebook hűtőt szeretnék venni... MSI CX623-a van.
Tudnátok segíteni, hogy milyet vegyek?
Előre is köszi! -
opeter87
senior tag
válasz KDavid17 #2163 üzenetére
Szia!
Szokásos párosokat tudom ajánlani Cooler Masters U3 és E1.
U3 3 db szabadon elhelyezhető ventilátor, későbbiekben is jó lehet másik géphez.
Ennek van egy olcsóbb változata az U2, csak 2 db venti.
Az E1 egy nagy ventivel rendelkezik.U3 kb. 8-9ezer
U2 kb. 6-8ezer
E1 kb. 4-5ezer - jelenleg ez a best buy vétel a paicon. -
Pepe78
őstag
sziasztok!
17,3" Acer 7750G (I5,HD6850M) noti ami 9 hónapos, ez alá melyik hűtőt javasolnátok?
Monitorra kötve az asztal alatt dolgozik. Összezárt állapotban természetesen mivel a monitor van használatban.
Általában játszom vele, a hőfokok ilyenkor proci 88-90 fok, vga 80-85 fok.
Ma reggel ki is fújtam, nagyon vigyázok rá.
Nincs semmi probléma vele, de nyugodtabb lennék ha hűvösebb lenne + ez lenne az első nyár vele.Ez alá mit javasoltok? -> asztal alatti polcon van, nem hordozom magammal sehová.
Esetleg a hang szempontjából kedvezőbbet választanék, mert utálom a hangos dolgokat.Kivéve ha cserébe brutál jól hűt valami.
[ Szerkesztve ]
-
Pepe78
őstag
Alapon a hőfokok:
proci 48 C
vga-n minden 43-44 C
hdd 33 C -
-
bexinho23
őstag
Ma végre megérkezett a hűtő!
Külső értékelés: masszív fekete műanyag, a felső felületén fekete rácsozott fém, alatta pedig egy óriási ventilátor. Dizájnos kialakítás, gyönyörűen mutat rajta a fekete MSi laptop. Továbbá van rajta 2 usb port, illetve egy ki-bekapcsoló gomb. Kaptam mellé még egy usb kábelt, ami kellően hosszú. Oldalra, hátulra, és ha lenne elől usb port, még oda is be tudnám dugni. Nem is értem, értékeléseknél miért panaszkodtak, hogy rövid.
Teljesítmény értékelés: Viszonyítási alapom nincs, de leírom véleményemet röviden. Nagyon halk (leírás szerint 20db), elől kinyomja a levegőt, ami egyáltalán nem zavaró, alig lehet észrevenni. Leteszteltem normál netezés/hd filmezés/crysis 2 alatt. Eredmény:
Netezés/normáls használat: Hűtő nélkül:
GPU: 40-42 fok 50-55 fok
CPU: 45-47 fok 50-55 fok
HDD: 30-33 fok 45-47 fokHD filmezés:
GPU: 46-48 fok 60-65 fok
CPU: 53-55 fok 60-65 fok
HDD: 33-35 fok 53-55 fokCrysis 2:
GPU: 80-85 fok 85-95 fok
CPU: 75-80 fok 75-85 fok
HDD: 40-45 fok 55-60 fokAz értékeket ma délután mértem, kb. 20-30 percig futtattam a játékot, illetve a filmet. A szobában 25-28 fok körül volt a termosztát szerint, úgy hogy elmondható, hogy nagyon jó eredményt hozott ez az E1-es.
-
bexinho23
őstag
válasz opeter87 #2175 üzenetére
Most látom, hogy a kb 40 karakternyi szóközt lecsökkentette 1-re, így a dupla értékek egymás mellé kerültek. Így utólag okosabb döntés lett volna, ha egymás alá írom őket, de szemléletesebb lett volna ezzel a módszerrel. Mindent egybevetve, örülök neki, hogy ennyit segített a melegedési problémán. Most is 37 fokon üzemel a winyó, ami pad nélkül mindig 45-50 körül mozgott alátámasztott állapotban.
-
Siriusb
veterán
Sziasztok!
HP ProBook 4530s-hez (15,6") milyen hűtőpad ajánlott ölben való használat esetén? Esetleg elég egy fa rajzolótábla is?
-
jeni
félisten
Szia
Samsung RC730 laptophoz milyen hűtő padot érdemes venni?
(belső tulajdonság:i7-s 2670Q proci,17 cool kijelző,8gb Ram,750 HDD+1 üres HDD tár hely,optikai meghajtó)[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
ez mennyire számít jónak?
Cooler Master NotePal Infinite EVO R9-NBC-INEV-GP Notebook Hűtő
a fentiből is két típus van
bár az is kicsinek tűnhet mert csak 410mm,az is iagaz a Samsung alján lévő gumi lábazat közti távolság kb.360mm
[ Szerkesztve ]
-
opeter87
senior tag
Igen az U3-nál szabadon elhelyezheted egy rács szerkezeten a ventilátorokat.
Volt három felvetésed, én a Thermaltake Massive 23 LX-et venném. De ez meg méret miatt lehet nem jó neked.
A linkelt LifeCool Thermaltake viszont méretben és teljesítményben is jó lehet.Az EVO R9-et nem ismerem.
-
opeter87
senior tag
válasz Siriusb #2184 üzenetére
Igen érted.
De pont a HP ProBook az egyik olyan gép, mely felülről a billentyűzet közül is szív levegőt, így asztalon normál használat alatt sem melegszik nagyon, főleg a consumer gépekhez viszonyítva.Ölben használathoz én egy alul párnázott felül sima vagy 1-2 ventilátoros hűtőt javasolnék.
Valami ilyesmire gondolok.
Példa 1
Példa 2Egyébként a legjobb a Logitech N200 lenne, csak pont a pad alsó részén nem keveri a levegőt, márpedig a ProBookban viszonylag lent elöl van a szellőző nyílása.
-
deathtania
senior tag
sziasztok!
eddigi legjobb megoldásnak azt találtam ilyen hűtésben, hogy egy bazinagy használaton kívüli tankönyvet előre betettem a noti alá,. azzal feltámasztva, hogy alulról is tudjon levegőt szívni.
van valami hasonló pados megoldás, ami nem zárja el az alsó rácsok elől a meleg levegő távozásának lehetőségét?
-
KDavid17
aktív tag
És egy U2-t vagy U3-t "mennyire" lehetne használni ölben?
-
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz KDavid17 #2192 üzenetére
használni lehet de mivel tuti alu az egész ház,nem egy kényelmes hosszabb távon,ha ölbe kell szerintem is egy párnázottabbat vegyél.
Cooler Master NotePal Lapairén az utolsó darabot hoztam el a Dohány utcai boltból a Cooler Master U3-t. más akva boltban még van raktáron.
tény erős anyagból van és nem kopik,ráadásul a párnázottnak van egy hátrány,hogy idő után a párnás része kikopok meglapul. Természetesen ezt az U3-t is ölbe lehet tenni.
abban előnyös még,hogy a ventiket oda rakom ahova akarom ÉS......
a hütő pad használható arra ,is hogy szállításkor a ventiket lekapcsolva kettő közé berakva alaptopot még véd a külső fizikai ráhatása ellen is.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz deathtania #2190 üzenetére
Igen az a Cooler Master U3 megvétele ugyanis oda rakod a ventit ahova akarod,van abból két ventis kivitel az U2-s
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenkinek!
A nagy melegben felvetődött bennem a kérdés:
Laptophűtőt, de milyet? Egy 15.6"-os forrófejű Acer alá kéne (celeronos öreg gép)! Érdemes-e foglalkozni az olcsóbb 80-as ventivel szerelt példányokkal, vagy minimum 2x80mm, 2x120mm, esetleg egy Thermaltake Massive vagy CM Notepal E1 ~20cm-es ventivel? Árban a megkötés: 7-8e max. (nincs ugye értelme olyan 5e ft-osnak, ami nem jó)
Mit tudtok ajánlani?
Többnyire ágyban lenne használva, térdre fektetve, nem asztalon.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook Air M1/8GB/256ssd/Hibátlan/1-3 hónap gar./Akku 95%/p3823/
- ASUS ROG G15 - Ryzen 7 6800H - 16GB DDR5 - RTX 3060 (140W) - 15,6" 300Hz - Csere PS 5 PRO -ra
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 21 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest