- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Van még Nokia telefon!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
A második, 2700 mAh kapacitású akkut semmiképp sem javaslom.
Sőt, én az első helyett is inkább a 2000 mAh-ás LSD Eneloopot venném.
Vagy más, akár Ikeás Ladda márkájú, de mindenképp LSD akkut.
Nagy fogyasztású készülékbe az(ok) való(k).
Egy használható töltő linkjét pedig megtalálod az előző hozzászólásomban.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaki1
tag
Köszönöm a válaszod.
Néztem az [link] edigitalban az eneloop aksikat és ezt találtam. Igaz nem 2000mAh-ás, de gondolom erre gondolsz?
Azt honnan tudhatom, hogy egy akku LSD-s vagy sem? Miért kell erre figyelni?
Pár szóban leírnád, miért jobb az 1900mAh-ás akksi, mint a 2500 vagy 2700-as?
Az edigitalban lenne hozzá töltő is, azt ajánlod vagy inkább az IKEA-s Ladda-t vagy esetleg a LIDL-s Tronic-t
ajánlanád?
Mire kell figyelni egy jó töltő kiválasztásánál?
Bocs, hogy ennyit kérdezek, de szeretnék tisztábban látni.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
De, az a névleg 2000 mAh-s, annak 1900 mAh a minimális kapacitása.
Ha egy akku alacsony önkisülésű (LSD), azt biztosan feltüntetik rajta. Az ajánlott típusok: [link]. Azért érdemes ilyeneket használni, mert jóval tartósabbak, mint a hagyományos NiMH-k. Hiába kisebb a névleges kapacitásuk, az alacsony önkisülés és a szokásosan sokkal kisebb belső ellenállás okán általában tovább képesek működtetni a táplált berendezést, mint a hagyományos típusok. Különösen a kevés cellával (pl. 2 db. AA-méretűvel) működő, relatív nagyobb áramot igénylő berendezések esetén mutatkozik meg ez a tulajdonságuk. A kapacitás itt másodlagos, hiába a kisebb érték, mégis többre juthatsz LSD-akkukkal.
Jó töltő: töltés megkezdése előtti kisütésre képes, cellánként (egyesével) kezel, állítható áramú (legalább néhány lépcsőben), és akár többféle túltöltésvédelemmel rendelkezik (a 'nagyobb' árammal töltő készülékek szinte mindegyike ilyen). -
And
veterán
Magára a cellára valami kevésbé jellegzetes szöveg kerül, például 'Ready to use', de a csomagolásáról egyértelműen ki szokott derülni. A linket azért tettem az előző hsz-embe, mert Ádyka már sokszor összeszedte az ajánlott, megbízható típusokat, amelyek biztosan LSD-k.
A töltőkkel egy egész topik foglalkozik: [link], ott szoktak ajánlani töltőket mindenféle szempont szerint. Gyakran a relatív olcsó típusok kerülnek elő (pl. a Lidl-ben felbukkanó Tronic-ok), de azok nekem a viszonylag magas és nem változtatható (AA-méret: 1 A) töltőáram miatt nem igazán szimpatikusak. Tény, hogy LSD-cellákhoz akár még be is válhatnak, meg többféle méretű akkuk tölthetőek velük, nem csak AA és AAA, de általában nem sok beavatkozási (mód- és áramválasztás) lehetőséget adnak a felhasználóknak. Vannak még azok a típusok, amelyek ugyan egyenként kezelik a cellákat, de a töltőáramuk a behelyezett cellák darabszámától függ: egyes Soshine modellek vagy épp az eneloop saját márkás gyorstöltője (MQR06, ezt szokás szerint eneloop-cellákkal együtt lehet megvenni). A következő lépcsőt az intelligensebb, hétszegmenses LCD-vel szerelt, kapacitásmérésre képes (pl. Voltcraft BC500), és többféle beállítható árammal dolgozó töltők képviselik: IPC-1L (BC700), IPC-1 (BC900), Maha C9000 és társaik. Aztán vannak az általában jócskán túlárazott, sokszor tízezres árkategóriájú 'charge manager' töltőállomások, amelyek mindent tudni szeretnének. (Az ócska dugasztöltőket inkább kihagynám, mert bár azok a legolcsóbbak, minimális intelligencia - töltésvég detektálás - sincs bennük, némelyik igen kis árammal tölt, lassú. Az alacsony töltőáramérték miatt általában nagy kárt nem tudnak okozni, de ez a kategória a legalja.) -
jackbacsi87
senior tag
félrement, bocsi!
[ Szerkesztve ]
-
kopepe
aktív tag
Hali!
Van egy akkus fúróm,és van hozzá li-ion és nimh akku is,de a li-ion akkuval adták,a hozzá való töltővel.
Mindkét akku passzol a gépre és a töltőre,de nem merem a nimh akkut tölteni,mert tudom,hogy más a szerkezete,töltési ciklusai,kémiai összetétele,meg minden.
Olvasgattam,hogy melyik mivel tölthető,de konkrétan ezt a variációt nem találtam.
(szóval nimh akku li-ion töltővel)
Nem szeretnék felrobbanniSzerintetek?
-
And
veterán
Ha az egy Li-ion töltő, és kizárólag azt tudja, akkor felejtsd el, hogy azzal NiMH akkut fogsz tölteni!
Az okait te magad írtad le: "[..] mert tudom,hogy más a szerkezete,töltési ciklusai,kémiai összetétele,meg minden."
Ami villamos szempontból úgy hangzik, hogy teljesen más töltési módszert igényel a két különböző kémiájú akkutelep. NiMH: végig áramgenerátoros mód, a lekapcsolási automatika a kapocsfeszültség ellaposodását és / vagy enyhe visszahajlását keresi, esetleg figyeli a hőmérsékletet is. Li-ion: áram-, majd a pontosan meghatározott töltési csúcsfeszültséget (ami NiMH esetén nem létezik) elérve feszültséggenerátoros mód, az automatika pedig az utóbbi módban bekövetkező áramcsökkenést figyeli. Tehát a kétfajta akku még akkor sem tölthető ugyanazzal a (cellatípus szerint nem átkapcsolható) töltővel, ha netán maga a fő töltőáram megfelelő volna mindkét akku számára, vagy a két akkutelep névleges feszültsége tizedvoltra megegyezne, ami az eltérő kémia okán egyáltalán nem valószínű. Egyáltalán: biztosan ugyanahhoz a géphez való mindkét akku? -
kopepe
aktív tag
Árulják ezt a gépet nimh és li-ion akkukkal is,(igen ehez való tutira),természetesen a megfelelő töltővel.
Ahogy néztem jóval olcsóbbak a nimh akkuk,ezért kérdeztem.
A motornak meg minegy,hogy melyik hajtja,de köszönöm a szakszerű válaszod!
Akkor eladom a nimh akkut,mert külön töltőt nem veszek hozzá,az már nem érné meg
Még azért bírják a li-ion akkuk is.(ha majd pótolni kell,Qrva drága) -
törölt tag
Venni akarok 4 Eneloop aksit, de mint mindent ezt is hamisítják a Kínaiak. Tudtok rá megbízható helyet ahonnan meg tudnám venni lehetőleg minél olcsóbban?
-
v.attis
őstag
Látom nem pörög túl a topik, de bepróbálkozok.
1. Mi ez a Panasonic eneloop pro? Nekem Sanyo eneloop van évek óta, az kurva jó, de most akkor mivan?
2. Ni-Zn akkuk. Milyenek az enellophoz viszonyítva? -
And
veterán
válasz v.attis #1415 üzenetére
1.) Eneloop Pro = Eneloop XX: nagyobb kapacitás (névleg 2,5 Ah), cserébe a normál (2 Ah-s) eneloop-oknál valamivel nagyobb önkisülési ráta. Ezekből is több generáció létezik már, az önkisülés szokott javulni illetve a kapacitás minimálisan növekedni (2,5 -> 2,55 Ah) a generációváltással.
2.) Almát a körtével nem lehet hasonlítani: a NiZn nem NiMH. A NiCd és a NiMH között jóval több hasonlóság volt, a NiZn-nek már a névleges feszültsége (1,65 V) is más, mint az előbbieké, és totál másfajta töltési módszert igényel, vagyis a NiMH-NiCd töltők nem jók NiZn-hez. Más jellemzők, például: tárolható energiatartalom, belső ellenállás, kihasználható ciklusszám, önkisülési ráta tekintetében a jobb NiMH LSD-típusokhoz hasonló. A C*nrad-nál olvasható vásárlói visszajelzések alapján viszont nem tűnik hosszú életűnek (persze ebből még messze nem lehet általánosítani, NiZn-t sem csak egy cég gyárt). -
v.attis
őstag
1. És a panasonic is van olyan jó, mint a sanyo? Vagy megvette a pana? Mert ezek szerint az elemmel önmagában nem járnék rosszabbul, kérdés, hogy a márkanév tesz-e különbséget?
2. Igen, láttam a hsz.-eket, de ott szerepel az is, hogy más gyártóknél jól működnek ezek az akkuk. -
And
veterán
válasz v.attis #1417 üzenetére
"Vagy megvette a pana?"
Igen, lásd: [link].
"Mert ezek szerint az elemmel önmagában nem járnék rosszabbul, kérdés, hogy a márkanév tesz-e különbséget?"
Nem hinném, hogy a Panasonic a tranzakció után újraépítette volna a gyártósort, vagy új alapokról és új emberekkel a nulláról kezdte volna el ismét a fejlesztést. Ja, és nem elem, hanem akku . -
Panthera
őstag
Sziasztok!
Van egy gyorstöltőm, amivel az a gondom, hogy most már egy (régi) NiMH akku garnitúrát se akar feltölteni. Pontosabban pár évig egyikkel sincs gond, csak egy idő után megadják magukat az akkuk. Ilyenkor 1 perc után úgy világít a töltő, mintha feltöltötte volna őket. Fényképezőgéphez használom őket, egyszerre 4 db kell bele.
Mostanában emiatt már csak egy garnitúrát használtam, havonta egynél többször nem szoktam tölteni. Ha lemerül, akkor fel is töltöm rövid időn belül. Legutóbb viszont vártam 1 hónapot vele, most az se ment.
Tisztában vagyok vele, hogy a gyorstöltés nem a legjobb, ezért most kipróbáltam egy rendeset. Simán feltöltötte ezt a garnitúrát. A feszültségük az le volt esve 1V körüli értékre, most 1,40+ értéket mutatnak, és úgy tűnik használhatóak is.
Rossz lehet a gyorstöltő vagy csak valami védelem blokkolhatja a töltést?
Az normális, hogy 1,2V helyett nagyobb feszültséget mutat a multiméter?[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Panthera #1419 üzenetére
"Van egy gyorstöltőm [..] Tisztában vagyok vele, hogy a gyorstöltés nem a legjobb"
A gyorstöltő egy elég tág kategória, vagyis lényeges, hogy mennyire 'gyors', azaz mekkora árammal tölt. Ehhez hozzá kell még venni az adott akku típusát / jellemzőit is, hiszen típusa és állapota válogatja, hogy melyiknek mekkora töltőáram számít gyorstöltésnek. Egy minőségi LSD cella sokkal nagyobb töltőáramot visel el, mint egy mezei, öreg, sok cikluson átesett (eleve nagy ill. megnövekedett belső ellenállású) példány.
"Rossz lehet a gyorstöltő vagy csak valami védelem blokkolhatja a töltést?"
Semmiképp nem normális a töltőtől, ha egy perc után teljes töltöttséget mutat, és nem valami egyéb jelzést (akár hibát). Az 1V körüli induló kapocsfeszültség normális, amúgy is eddig szabad(na) lemeríteni egy NiMH-akkut, ezen a ponton már teljesen kisütöttnek tekinthető. Egy ilyen akkut - akármekkora is a maradék kapacitása - teljesen fel kellene töltsön, és az nem egy percig tart. Valószínűleg a teljes feltöltést detektáló automatika nem működik normálisan, hogy finomak legyünk.
"Az normális, hogy 1,2V helyett nagyobb feszültséget mutat a multiméter?"
Teljesen normális. Az 1,2V a névleges feszültséget jelenti, ami egy használat (kisütés) közben jellemző érték, és természetesen akkor sem pont 1,200 volt értendő alatta, mert terhelésfüggő. A névleges feszültségnél lényegében minden típusú / kémiájú akkumulátoron magasabb feszültség mérhető a teljes feltöltés után:
- NiMH és NiCd (névleg 1,2V): 1,45..1,6V, akár kicsit még ennél is nagyobb lehet,
- NiZn (1,65V): 1,9V,
- Li-ion / -polimer (3,6 vagy 3,7V): 4,1..4,2V,
- savas ólom (VRLA, gél, 12V): >14V,
stb. -
Panthera
őstag
A gyorstöltő Delkin (eFilm) (Input: 12V 800 mA, Output: 900mA), az akku pedig Varta 2700 mAh. Amivel feltöltöttem őket, az meg egy Sanyo NC-MQN04E töltő (output: 250mA, DC2,4V), töltés után ~1,45 körüli feszültségük volt.
Köszi, hogy ilyen részletesen válaszoltál!
[ Szerkesztve ]
-
PerczelZita
tag
2100-as Varta Ready2use akkujaim vannak. Van egy csomó 20 db-os LED füzérem, mindegyik 2 akkuval megy. Megfigyeltem, hogy a fenti akkukkal 2-3 napig szép nagy fényerővel világít, utána jóval kisebb fényerővel, azt viszont szinte bármeddig (hetekig), naponta sok órát be vannak kapcsolva. Amikor elunom, akkor feltöltöm az akkukat, akkor megint pár napig nagy fényerő, aztán megint visszaesik a fényerő. Kérdésem, hogy érdemes-e ezekből az akkuból 2400-as vagy 2600-as típust venni, várható-e jelentős változás?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz PerczelZita #1422 üzenetére
Érdemes lenne feszültségmérővel, digitális multiméterrel mérni az akkuk kapocsfeszültségét működés közben. Nagy valószínűséggel azt tapasztalnád, hogy az első néhány napban, amikor a füzér még erős fénnyel világít, a táp (vagyis az akkutelep) feszültsége pár tizedvolttal magasabb, mint később, mikor a fénye legyengül. Mivel utóbbi esetben a fényfüzér árama is erősen, esetleg az eredeti érték töredékére csökken (pár mA-re), az akkumulátoros tápellátás még sokáig működőképes marad. Ha ez így van, akkor ezen a helyzeten két okból sem segíthet az akkucsere. Az első, hogy a fényerő csökkenése a kapocsfeszültség csökkenéséből ered, ez pedig minden akku velejárója: a működés fő szakaszán a kapocsfeszültség a névleges érték, 1,2 volt (a pontos érték persze terhelésfüggő, de egy ledes fényfüzér nem számít nagyfogyasztónak) környezetében marad, de a kisütés utolsó fázisában 1,0..1,2V közé csökken. A másik ok az, hogy a jelenlegi ready2use akkumulátoraid alacsony önkisülésűek (LSD-k), a nagyobb kapacitásúak pedig vélhetően nem azok. Előbbiek pedig előnyben vannak mind a kapocsfeszültség relatív magas szinten tartásában (alacsonyabb belső ellenállás okán), mind az önkisülési rátájukban, vagyis hetekkel a töltés után egy hagyományos akku már simán elvesztheti azt a töltéstöbbletet, amely a magasabb névleges kapacitásából következne.
A legvalószínűbb lehetőségnek én azt látom, hogy a nagyobb kapacitású akkuval annyit érnél el, hogy a kapacitásuk arányában esetleg tovább tartanák a 'fényesebb' állapotot a ledes füzéren, tehát 15..25%-kal tovább működnének normálisan. Ha az áram ebben az első szakaszban 30..40 mA értékű, akkor mellesleg teljesen normális a 2-3 napos működés, hiszen ekkora áram 2-3 napos időtartam alatt jelent 2 Ah körüli töltésmennyiséget. Ha az indulóáram ennél kevesebb, akkor meg egyszerűen tervezési hibával állsz szemben, vagyis a ledes fényfüzér nem képes állandó árammal - ergo állandó fényerejű működés mellett - lemeríteni az akkupakkot, mert a kb. 1,4V-ról 1,0V-ra csökkenő tápfeszültség erősen csökkenti a ledek (mint nem lineáris alkatrészek) áramát. -
Viktoár
addikt
Sziasztok
A minap szétszedtem az akkus hajvágóm (Remington HC5150) mert már nemigen tartja meg a töltést.
2db darab zöld színű,aaa méretű,forrfüles akku van benne.
A ráírt adatok: aaa 1.2V 730mAh Ni-MH
Ezeket kicserélhetem nagyobb kapacitásúra?
Melyik gyártóban érdemes gondolkozni?Gondolom nem probléma ha már gyárilag forrasztott akku pack-ra cserélem,bár nem jelent gondott itthon összeforrasztani az akkukat.
Üdv:Viktor
-
And
veterán
válasz Viktoár #1425 üzenetére
Nagyobb kapacitásúra nyugodtan cserélheted. A gyártó nem lényeges, de valami megbízható forrásból szerezd be az akkukat. Az sem baj, sőt inkább erősen ajánlott, hogy gyárilag forrfüles példányokat, vagy kész kettes pakkot vegyél. Utólag forrasztgatni lehet ugyan, de nagyon nem egészséges az akkura nézve, gyárilag pedig ponthegesztéssel rögzítik a forrfüleket.
-
And
veterán
válasz Viktoár #1427 üzenetére
Én nem tartanám lényegesnek, hogy LSD-cellák legyenek, de ha találsz forrfüles példányokat, amelyek LSD-k és nem is veszett drágák, akkor olyanokat vegyél. Tapasztalatom szerint nem húzzák túl sokáig ezek az akkuk ilyen hajnyíró gépekben, és ennek valószínűleg a nem túl kifinomult töltési módszerhez is köze van, meg ahhoz is, hogy a legritkább esetben élnek meg teljes töltés-kisütés ciklusokat.
-
Viktoár
addikt
Igen,igazad lehet.Ennek fényében kár plussz pénzt kiadni az LSD akkukra.Bár a hajvágót ritkábban használja az ember és jó lenne ha nem mindig feltöltéssel kellene "kezdeni" a hajvágást.
Ezekből az AAA méretű akkukból mekkora a legnagyobb kapacitás ami még valós értékű is?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Viktoár #1429 üzenetére
LSD-k esetén 800..850, hagyományos kivitelűeknél úgy 1000 mAh-ig. De mint említettem, a hétköznapi használati szokások (bekapcsolom pár percre, esetenként táp is rá van csatlakoztatva, sosem merül le teljesen, rátöltök, majd kezdem az elejétől) miatt nem túl lényeges információ a kapacitás. Soha nem lesz kihasználva a teljes kapacitástartomány és a használatba vétel után viszonylag rövid távon már nem is fogja tudni a ráírt kapacitást. A felhasználás módja alapján ebbe a készüléktípusba - hasonlóan mondjuk egy vezeték nélküli szobatelefonokhoz - eleve nem lenne szabad olyan akkutípust (olyan kémiájút) tervezni, amelyik nem szereti a köztes állapotban való rátöltéseket illetve a nem teljes lemerítéseket, de hát ez van, ezt kaptuk.
-
Viktoár
addikt
Sajnos ez van ezt kell szeretni.
Gondoltam már arra is hogy li-ion akkura cserélem de annak 3.7V a feszültsége,nem tudom mennyire szeretné a hajvágó motorja.Illetve a töltése sem lenne ideális mert az adapterre az van írva hogy 3.2V max1500mA.Szóval ezt elvetettem.Töltőm még lenne is hozzá de gépben lévő "töltőelektronikát" féltem.
-
And
veterán
válasz Viktoár #1431 üzenetére
Tölteni nyilván nem lehetne a gépben, mivel egy Li-ion akkut teljesen más módszerrel kell tölteni, mint egy NiMH-t. Kiszedve lehetne, de ez nem túl életszerű, a Li-ion feszültsége pedig egyrészt 4,2V-ról indul, másrészt nem feltétlenül szereti azt a viszonylag nagy kisütőáramot, amelyet az a gép (motor) igényel. Vannak persze olyan Li-ion típusok, amelyeknek nem okoz gondot az áram, de ennyi különbség és a gépen belüli tölthetőség kivitelezhetetlensége esetedben gátat szab a Li-ion használatának. Léteznek egyébként lítiumion akkuval szerelt borotvák, meg gondolom haj- és szakállnyírók is.
-
taylorp
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy bontatlan csomagolású, 2 db-os 2650 mAh-s AA-s, Duracell akku.
Használjam míg le nem merül, vagy töltsem fel használat előtt, esetleg kisütés után töltsem?
Nincs ráírva a csomagolására, hogy ready to use.
Előre is köszi a segítséget.Ez kizárt dolog, mer nemtudom. XBOX Gamertag:taylorp79
-
And
veterán
válasz taylorp #1435 üzenetére
Lényegét tekintve elegendő a discharge, mivel az is kisüt majd feltölt. A frissítés ugyanez, de sok cikluson keresztül, ami egyrészt sokáig tart, másrészt nem új állapotú akkukkal szokták végigcsinálni, hanem pont olyanokkal, amelyeket egy kicsit gatyába kell rázni kialakult memóriaeffektus vagy hosszabb állásidő miatt. Mondjuk utóbbi lehet, hogy nálad is fennáll, de felhasználó által sosem volt még töltve vagy lemerítve, szóval túl komoly probléma sem lehet vele. Maradjunk a sima kisütésnél.
-
And
veterán
válasz taylorp #1437 üzenetére
"A kisütés csak pár másodperc?"
Ebből mindössze annyi következik, hogy tök üresek voltak azok az akkuk, így a terhelő kisütőáram pillanatok alatt lehúzta a kisütési végfeszültség (0,9 V) alá az akkuk kapocsfeszültségét. Áramot is állíthatsz (növelhetsz), mert a default töltőáramérték csak 200 mA, azzal kb. 14 órán keresztül tartó töltésre számíthatsz. -
aytukabozs
addikt
Jónapokat.
Lehet nem a megfelelő topicban kérdezem de megfelelőbbet nem találtam.
Szeretett fejlámpám kilehellte a lelkét de most nem állok úgy hogy újat vegyek, töltőre dugva világít, de ha lehúzom akkor csak jelzésértékkel pislákol.
Azt tippelem hogy egyáltalán nem veszi a töltést, kérdésem pedig az lenne hogy a töltő adataiból ki lehet-e logikázni milyen kapacítású/típusú akksi lehet ez? (mert magára az akksira semmi nincs írva).
Sima ceruzaakkumulátorokkal tudom-e helyettesíteni az eredetit?[ Szerkesztve ]
Hsz TÖRLÉS ITT >>> http://goo.gl/uBK2Xa
-
PHM
addikt
válasz aytukabozs #1440 üzenetére
3db sorbakötött ceruza akkuval próbálkozhatsz, de figyelni kell,
hogy nem melegednek-e az akkuk töltés közben.
Ha igen, a töltőáramot csökkenteni kell egy soros ellenállással.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
plömplöm
őstag
válasz aytukabozs #1440 üzenetére
ez egy 2 cellás ólomakku, a névleges kapocsfeszültsége 4V, ezt 1.2V-os Ni cellákkal nem igazán tudod összehozni. vagy beraksz 3db-ot, ahogy a kolléga javasolta, de azok garantáltan durván melegedni fognak ha nem csökkented a töltőfeszültséget, vagy beraksz 4db-ot, és azok sosem lesznek sem teljesen feltöltve, ami egyébként nem feltétlenül baj.
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Panthera
őstag
Üdv!
Szeretnék venni egy (4 akkus) Ni-Mh töltőt (alapvetően fényképezőgéphez). Hosszabb távon érdemes olyat venni, ami ~10 óráig tölti az elemeket? (Az akku élettartalmára gondolom pozitív hatással van, ha nem egy gyorstöltőt használok.)
Kinéztem egyet, de nem világos, hogy ezeken lehet állítani, hogy csepptöltéssel töltsenek (a leírás szerint képes rá)?
[link] -
And
veterán
válasz Panthera #1444 üzenetére
"Hosszabb távon érdemes olyat venni, ami ~10 óráig tölti az elemeket? (Az akku élettartalmára gondolom pozitív hatással van, ha nem egy gyorstöltőt használok.)"
Több okból sem értek egyet ezzel. Az első, hogy a 'lassú', C/10 (a kapacitás tizedrészének megfelelő) árammal dolgozó töltők nem igazán kifinomultak, illetve a normálisabb töltők mind képesek ennél nagyobb áramú töltésre. A másik, hogy a mai minőségi (főként LSD-kivitelű) akkuk élettartamát egyáltalán nem rövidíti meg, ha nem csak normál C/10 árammal töltjük. C/3...C/2 áram (AA-méret esetén 700...1000 mA) egyáltalán nem számít különlegesen nagynak, vagy hosszú távon károsnak. Van persze olyan hagyományos kivitelű, nem LSD akku, ami ennyitől felforr, vagy már elöregedett és megnőtt a belső ellenállása, de olyan akkukkal, amelyeket manapság használni érdemes, ez egyáltalán nem jelent gondot. A hosszú élettartam záloga _nem_ az alacsony értékű töltőáram (persze egy ésszerű határig, ami típus- és kivitelfüggő), hanem a jó típusválasztás és az alapvető szabályok betartása: túltöltés / túlhevülés, és mélyen kisütött állapot elkerülése, lehetőleg teljes ciklusú használat (töltés előtti kisütésre képes töltővel), bár utóbbi nem az élettartamra lesz hatással, hanem biztosítja az akkutól elvárható kapacitást.
"Kinéztem egyet, de nem világos, hogy ezeken lehet állítani, hogy csepptöltéssel töltsenek (a leírás szerint képes rá)?"
Szerintem félreérted a dolgot: a normál töltési folyamat (legyen akárhány órás és történjen akármekkora árammal) nem csepptöltés. A csepptöltés a rendes töltési folyamat befejezése utáni szinten tartásra való, vagyis az önkisülést akadályozza meg, és nem kell / lehet kiválasztani, mivel ha a töltő támogatja, akkor magától életbe lép, a fő töltési folyamatot követően. Mellesleg normális (értsd: manapság használni érdemes), alacsony önkisülésű akkuk esetén a csepptöltés teljesen felesleges, mivel az akku nem veszít olyan gyorsan a töltöttségéből, hogy csak a töltőből kikapva és pár napon belül használva adja le a teljes kapacitását. Normál nagykapacitású akkuknál van értelme, de aki használt már olyanokat, az tudja, hogy egy LSD-akku kapacitása névleg ugyan kisebb ezeknél, csak épp az akku jóval használhatóbb és a kisebb kapacitása ellenére sokszor lényegesen hosszabb üzemidőt biztosít a normál akkuknál. -
horvatht123
újonc
Sziasztok!
panasonic eneloop 1900 akkuk tölthetőek voltcraft ufc-5 lcd vagy lidl multitöltővel?[ Szerkesztve ]
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Kisfiam kapott egy akkumulátoros távirányítós autót,amit szétszdtem,kitakarítottam,rendbe is raktam.A távirányítót szintúgy csak az antennáját kell kicserélni mert az törött.
A kocsiban egy 9.6v-ost Ni-Cd akkupack volt,sajnos nem tudom mekkora kapacitású mert a címkéje sérült de kinézetre ilyen.
A kérdésem hogy ugyanilyen 9.6V-os de Ni-Mh akkupack-kal használható az autó? Miben különbözik a Ni-Cd és Ni-Mh akkupack?
-
And
veterán
válasz Viktoár #1447 üzenetére
"Miben különbözik a Ni-Cd és Ni-Mh akkupack?"
Pontosan abban, amit a nevük is sugall: eltérő kémia. Pár tulajdonságuk megegyezik (névleges cellafeszültség, és részben a töltési módszer), mások viszont nem teljesen, ilyen a belső ellenállás, a fajlagos kapacitás / energiatartalom, vagy a hajlam a memóriaeffektusra. A NiCd belső ellenállása kisebb, ezért a nagyobb / extrém nagy áramú terheléseket jobban bírják. Ha az az autó egy egyszerű 'normális' áramfelvételű játék (nem valami negyed óra alatt lemerülő, brutál áramú motorral szerelt modellezős példány), akkor semmi gondja nem lesz a NiMH akkupakkal. Ami problémás lehet, az a töltés: gondolom a töltője adott, és az nem feltétlenül tudja kezelni a NiMH pakkot (pl.: túl nagy árammal akarja tölteni, vagy nem képes a -dV töltésvég-detektálásra a kisebb feszültség visszahajlású NiMH esetén), vagy ha időzített, egyszerűen nem tudja teletölteni a nagyobb kapacitású pakkot. -
-
betyarr
veterán
üdv!
nemrég zajlott le egy kisebb vita egy másik topikban és érdekelne a szakértők véleménye.főleg arra lennék kíváncsi,hogy valóban nem használ a csepptöltés az eneloop akkuknak?
köszi előre is a választ!
Új hozzászólás Aktív témák
- Anime filmek és sorozatok
- Gumi és felni topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mercedes topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- 2020 MacBook Air 13" M1 16GB RAM 256GB SSD Asztroszürke Magyar billentyűzet 94% Akkumlátor
- ÚJ !! - MacBook Air Retina 13" M3 Chip / 8C CPU / 10C GPU / 16 GB / 512 SSD / ÁFÁ-s
- Annak, aki NAGYban gondolkodik: Jonsbo N3 ház (8+1 lemez), NAS alaplap Intel 8505 processzorral
- GAMER PC: Új i5-10400F/11400F -RTX 3080 GDDR6X -512GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- Eladó ASUS ROG Strix G15 (G513RW-HQ035) - Erős hardver, hibátlan állapot, MacBook váltás miatt!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest