Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • senki68

    senior tag

    válasz Tapsi #38000 üzenetére

    Tehát.
    Panelt nem lehet állandó árnyéknak kitenni / mindennap visszatérő/optimalizáló nélkül, mert garanciavesztéssel jár. Ez tény.

    Ha azt mondom csinálj SE rendszert egyből megtérülési oldal jön be. Ami egy külön történet, mert ha ezt a megtérülést előadod egy froniuszosnak egyből azt mondja, miért nem trabantal jársz?

    Ha nem akarsz egy optimalizált normális rendszert, akkor maradj a froniusnál.
    Magát az árnyékos panelt elég jól lekezeli a DPM de úgy , hogy kikényszeríti a bypass dióda bekapcsolását és kiveszi a termelésből. Froniusos szerint ugyanannyit termel mint egy optimalizált, engem erről még nem tudott meggyőzni.
    Ahogy a DPM lekezeli végül is nem rossz megoldás.
    De itt is bejön a képbe, hogy ne szedd külön az árnyékos panelokat egy igen rövid stringbe, hanem legyen egy jó hosszú stringbe és ott jobban lekezeli..

    Azért azt is hozzáteszik, /persze a maguk igazához igazítva/ hogy nem jó ha árnyék éri "10-15 óra között" / szerintem ez is tájolásfüggő/ mert az erős sugárzásban károsodik a panel!
    Tehát pont azt amiról pár napja vitáztunk, hogy panelt állandó árnyéknak kitenni nem lehet, mert a bypass diódát nem erre találták ki. És ezt tudja az SE és tudja a Fronius is, csak pont úgy kommunikálja, ahogy az ő rendszerét igazolja.

    Egy biztos, ha magamnak véletlenül froniust raknék fel amiben lenne 2-3 árnyékos panel tuti 1 stringbe kötném.
    De magamnak biztos csak SE rendszert tennék fel, még akkor is, ha az utcában nem lenne árnyék. Sokkal többet tud azon kívül amit egy átlagembernek mondanak, "ha árnyékos akkor SE".

Új hozzászólás Aktív témák