Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tbc2

    tag

    válasz tothbe #22347 üzenetére

    Köszi a választ! Még annyit megírnál/tok, hogy a leolvasztást pontosan hogy kell elképzelni? Az én fejemben úgy állt össze a dolog (légyszi javítsátok, ha valahol rosszul gondolkoztam), hogy:

    - x fok alatt a kültérin már nem tud lecsöpögni a kondenzvíz, mert odafagy a csepptálcára. Ezért van szükség a leolvasztásra, ami a körfolyamat megfordítása. Azaz a klíma átkapcsol hűtés üzemmódra, a kültéri elkezd melegedni, de ilyenkor hova teszi a keletkező hideget? A beltérin jelentkezik ez a hideg? Valahol kell jelentkeznie! :)

    - minél alacsonyabb a hőmérséklet és/vagy magasabb a relatív páratartalom, annál többször van szüksége a szénrakodó munkásoknak cigiszünetre és kávészünetre (leolvasztás), ami ráadásul minden egyes alkalommal némi "ráhangolódást" és "lehangolódást" is igényel. Ezt nyáron is lehet tapasztalni, a klíma a két üzemmódja közötti váltáskor pár percet akar pihenni. Tehát ha kitöltési tényezőként (PWM) fogjuk fel a dolgot, akkor egyre kevesebb a belső levegő melegítésére fordított, hasznos idő, ezáltal a fűtőteljesítmény.

    - ehhez képest a fűtésre optimalizált klíma annyival tud többet, hogy van egy fűtőszál a kültériben, ami ugyan csak 1-es COP-vel működik, hiszen ő csak egy ellenállás, de azáltal, hogy folyamatosan leolvadt állapotban tartja a kültérit, nem érzik szükségét a szénrakodó munkások a cigiszünetnek és a kávészünetnek, ergó (közel) 100% a kitöltési tényező? Ennyi lenne a nagy tudománya a fűtésre optimalizált klímának? Mert ha igen, akkor az időre vetített hatásfoka lehet, hogy jobb, de az energiafelhasználásra vetített hatásfoka a fűtőszál miatt alacsonyabb, nem?

Új hozzászólás Aktív témák