Új hozzászólás Aktív témák
-
BloodRay
veterán
válasz petipetya #5650 üzenetére
Aranyos ez a Byrd, hasonlít nekem az Abitious-ra.
Small Sebenza 31 Plain Drop Point, az enyém teljes neve. Ez gyakorlatilag az alap változat, de nekem ez tetszett a legjobban, főként a kék elemek miatt.
Fotót még nem volt időm csinálni róla, ebben mostanában elmaradásban vagyok.
Dobozban teljes használati utasítás, karbantartási útmutató, garanciakártya, matrica van, mindez szép, igényes formában.
A kés maga pedig egy nagy Chris Reeve kendőbe csomagolva. Mellette a kis szerszám a szétszedéshez, egy adag folyékony zsírozó anyag és egy adag Loctite.
Most egy időre tuti nem veszek drágább kést, mert kocsi projekt jön, de azért ha a kinézett élező szett végre elérhető lesz, arra még lecsapok."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
bear_
aktív tag
Sziasztok,
Ajándékba szeretnék venni késkészletet, amiben van egy nagyobb kés, két kisebb amit étkezésre is lehet használni, illetve kenyérszelő.
Úgy 20 000 pénzt szánok rá. Milyen márkákat keressek ennyiért?
-
Digitalpimp
senior tag
Icel, Tramontina, Victorinox, szerintem ezekből ki lehet hozni a négyet.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5653 üzenetére
Tapasztalatom csak a Fiskars FunctionalForm készlettel van, 5 kés valami 7000 Ft volt, de nincs köztük séfkés, hosszú szeletelő, közepes szeletelő, kenyérvágó, zöldség pucoló és egy kis kés + fa tartó az 5 késhez. Vettem hozzá egy 16 cm-es séfkést, azt is valami akcióban 1600-ért, így már használható a készlet, hármat használok rendszeresen, a kenyérvágót, a zöldség pucolót és a séfkést. Sokan nem szeretik a Fiskarst, szerintem nem olyan rossz, nem túl kemény, könnyű élezni, viszont kell is viszonylag gyakran. Ha egyszer beállítja az ember a kerámiakorongos Fiskars élezőhöz az élszöget, akkor onnantól mindig csak pár húzás és éles a kés.
Gumis a markolata, de nem ragacsosodik, van pár másik gumis markolatú késem, és van köztük teljesen ragacsossá vált is, szóval ez jó gumival van borítva. Vizesen sem csúszik. Nem tudom mekkora tüske van a markolatban, komolyabb erőt igénylő feladatokat nem ezzel próbálok megoldani.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #5654 üzenetére
Ha húszat szán rá, akkor már tud azért jobb cuccokat is összeszedni, mint a Fiskars. Van nekem is két régi, aminek idővel ragacsos lett a nyele, de nem foglalkoztam a cseréjével, mert úgysem használom már évek óta. Az olcsó Masamune kés bő kétszer volt drágább, mint az, de százszor többet ér.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy a kenyérvágó késeket, recés a vágóélük (bocs ha nem szakszerűen fogalmazok), azokat házilag és jó eredménnyel hogyan tudom megélezni? Szomszédomnak van egy Fiskars görgős késélezője, de nincs jó véleménnyel róla. Nem igazán lesznek élesek a kései és sokat leszed az élfelületből is. Amíg dolgozott, bevitte a késeket időnkénz a melóhelyére és ott finom köszörűn megélezte őket, de már nyugdíjas lett.
Még egyet kérdeznék. Egy Contour Pro Knives kés készletben van egy kenyérvágó kés is. Ennek a recés, fogazásos élét azt hogyan lehetne megélezni?
Előre is köszönöm a válaszokat.Szerk.
Abban még tudnátok segíteni nekem, hogy nem nagyon drágán (kábé 5000 Ft-ig) melyik kenyérvágó kések közül tudnék választani, ami azért már egy jobb és tartós minőség is és legalább 20 cm hosszú a késpenge hossza. Sok választék van, nézegettem a neten de laikus lévén nem tudom hogy melyik a jobb minőségű.
[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
gyapo11
Topikgazda
Még nem éleztem kenyérvágót, pedig pár naponta fölszeletelek egy kg kenyeret. Nekem csak egy van, Fiskars Functional Form, bevált, ajánlom.
Azon kicsit csodálkozok, hogy a kerámiagörgős Fiskars élező sok anyagot szed le, nekem is pont ilyen van, és nem szed le sokat.
Ha élezni kellene hullámos élű kést, akkor kúpos gyémántos tüskével próbálkoznék, lehet találni rajta olyan részt, ami pont illik a kés hullámaiba.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
Jenne
őstag
(#5657) gyapo11
Köszönöm.
Közben kicsit én is körbe érdeklődtem ismerősöknél, milyen késük van? (kenyérvágó) Hát érdekes, hogy ilyen recés élű szinte senkinek. Egyszerű mezei konyhai késekkel vágnak kenyeret (is).
Egyik ismerősömnek Tescoma kenyérvágó kései vannak, kettő is. Az egyik az egy kék színű nyelű Tescoma Presto, a másik kés az meg Tescoma Sonic. Ez van a késpengéken belegravírozva. Azt mondja, hogy tökéletesen vágnak és évek óta ezt használja. Én próbáltam rákeresni, de csak képeket találtam semmi vélemény vagy ilyesmi.
Erről a Tescoma márkáról van valami infó? Főleg az ára miatt érdekelne, de ez nem véletlenül a Tesco saját néven forgalmazott kése?A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
veterán
Semmi köze a márkának a Tesco-hoz. Nekem vannak közepes árfekvésű Tescoma késeim, elégedett vagyok velük. A pengéjük nem túl szívós acél, ami azt jelenti, hogy az éltartósságuk nem a legjobb, de cserébe könnyű élezni őket.
Hétköznapi otthoni, konyhai használatra teljesen megfelel azoknak, akikben van egy kis hajlam a kések otthoni élezéséhez.
Amúgy sokfajta Tescoma kés van, lehet válogatni közülük.
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
lugosi
MODERÁTOR
Nekem is megvan az új szerzemény, több mint egy éve kerülgettem már a vásárlást, de végül rászántam magam:
A többi képet inkáb csak linkelem: [kép] [kép] [kép] [kép]
Ez az egykezes Locksmith, sajnos személyesen üzletben sehol sem találtam, csak netes rendeléssel tudtam intézni amit annyira nem szeretek, de az itthoni forgalmazónál nem tudtak róla sajnos. A kés és a nagy csavarhúzó záras, a többi eszköz nem. A reszelő egyik oldala inkább fához, a másik oldala inkább fémhez való és a reszelő "éle" is reszel.
-
lumpy92
aktív tag
válasz Donki Hóte #5662 üzenetére
Nekem egy ilyen Tescoma késem van [link] .
Tényleg nem nagyon tartós az éle, cserébe könnyű élezni.
Viszont ergonómiailag nagyon el van találva, a markolata és a penge is.
Vettem is egyet tartalékba, nehogy ne lehessen majd kapni ha a mostani elkopott"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Jenne
őstag
válasz Donki Hóte #5662 üzenetére
Köszönöm.
Én nem vagyok képben ezekkel a késekkel, ezért is vagyok itt és kérdezgetek.
Olyat szeretnék ami tartós, sok éven át megtartja az élét (kenyérnél gondolom nehezebben megy el a kés éle).
Sok helyen kerestem és szinte mindenütt a Fiskars az ami az ajánlott a nekem elképzelt 5000 Forintos áron belül.
Egyet azért még megkérdeznék aztán már majd döntenem kell. Van mégy egy kés azaz inkább kettő, amit kinéztem. A Tefal késekről van valami jó vagy rossz tapasztalat?
Kettőt néztem ki előzetesen: Tefal K2213414 Comfort Kenyérvágó kés és a szintén Tefal K2213474 Comfort kenyérvágó kés. Ez az utóbbi majdnem 2x annyiba kerül mint a K2213414 , de a képek alapján én nem látok különbséget.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz petipetya #5666 üzenetére
Na két dolog van benne ami nem tetszik, ez az egyik! Hányszor nyomtam már rossz irányba!
A másik, hogy a pengét egy rovátkával arrébb kellett volna elhelyezni, mert így túl közel van a széléhez, akkor középen lenne, és sokkal könnyebb lenne nyitni egy kézzel. Amúgy ezen kívül teljesen bevált. -
Digitalpimp
senior tag
Szerintem a Tefal csak címkéz, bérgyártat esetleg. Ezt a sok éven át megtartja az élét dolgot azért fenntartásokkal kezeld. Volt kollégám mindig azt mondta, mikor szóba kerültek az "önélező", meg örökké éles marad marketing maszlagú cuccok, hogy egyedül csak a köszörűkő önélező. A pékáru meg koptat rendesen, meg a puhát nehéz vágni sima éllel, ezért vannak a recések.
Ha nem sürgős és a külföldi rendelés is játszik, akkor vegyél egy Qinget az Aliról. Igaz több, mint 5E, de ha van akció meg kupon, akkor olyan 25 dollár körül el lehet hozni. Nekem ez van: [link] Gyönyörű, az éle is szuper. Mostanában vagy kétszer beleszalad kicsit a kezembe - a reggeli dekoncentráltság - szépen heg nélkül gyógyult. Jó az éle.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz petipetya #5659 üzenetére
Ja, értem. Hát az nem megy, eszembe se jutna megpróbálni. Elég sokat kellhet gyaszitolni, hogy lenyalja a hullámokat.
Esetleg (még nem próbáltam) kis nyeles köszörűkő és akkus csavarozó, annak állítható a fordulatszáma széles határok között. A szalagos csiszolónál láttam 5 m/s sebességet, és azt kifejezetten kések szárazon élezésére gyártották, tehát a kő átmérőjéből számolható a szükséges fordulatszám. Algebrai ismereteket előszedni, 5 mm átmérőjű kővel 318/s fordulatszám kell hozzá. Lassabb lehet, de akkor tovább tart.
Illetve ,ost megnéztem a Fiskars kenyérvágót, vésőéle van, és kb. 1.5 mm széles az élszalag, tehát lehet próbálkozni a túloldalról élezni, ahol egy sima felület van, csak elég nagy a felület, és vékonyítja az élezés a pengét. Meg sok élezés után elfogy az élszalag, és eltűnnek a hullámok.
És még a nagy fordulatú gravírozóval is meg lehet próbálkozni egészen kicsi nyeles kővel, nagyon kis erővel érintve a pengét. Ez olyan finom karcokkal koptatja az anyagot, hogy nem tud fölmelegedni, tehát nem lágyul ki az anyag. De nem lesz szép a munka, mert nem tölti ki a hullámot a kis kő, kézzel meg nehéz szépen követni az íveket. Az 5 mm-es kő (vagy akkora ami pont kitölti a hullámot) meg már nagyon nagy sebességet fog adni >10000-es fordulatszámnál.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Én is sok évig sima élű késsel vágtam a kenyeret, megy az is. Ehhez is valószínűleg a mikrobarázdás él a jó, mondjuk 400-as kővel, az harapni fogja a keményebb héjat is.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5668 üzenetére
Az önélezésről a macska karma jut eszembe, ami a fán koptatástól élesedik. Valami olyasmi a magyarázat, hogy középen keményebb az anyag mint a széleken, így a szélek jobban kopnak. Elvileg késnél is meg lehet ezt csinálni, csak az a baj, hogy a kés élének szélessége messze sokkal kisebb mint a macska karmának hegye. Úgyhogy a használat közbeni kopás miatt mégiscsak életlen lesz a kés.
Lehetne próbálkozni kopásállóbb és keményebb anyagokkal, az meg törni fog az oldalirányú erőtől, és akkor már inkább a gyakrabb élezés mint a kitöredezett késél.
Néztem kerámia kenyérvágót, csak egy Tefal 16 cm-eset találtam, az meg kicsi kenyérhez.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz #46372352 #5671 üzenetére
Nekem bevált a hullámos él fagyos kaják szétvágására is. A sima él csak csúszkál a jégen. Kicsit kell mikrózni, hogy a kemény jég elkezdjen puhulni, és akkor már lehet vágni, de még vissza is lehet fagyasztani, mert nem olvadt ki.
-
Jenne
őstag
Köszi.
Kezdek elveszni... melyik legyen?
Nekem/nekünk itthon - több más késsel együtt - van egy Fackelmann NIROSTA késünk is. [kép] 17 cm-es penge hossz, a nyélnél 5 cm széles a penge, szürke műanyag nyél. Már azért látszik a szinte napi használat kopása a kés pengén, mert ezt a kést anno még a Sparban vettem 3 éve, pontosan így az ünnepek előtt pár nappal. Gyárilag is eléggé éles volt, de aztán fél év használat után gondoltam egyet, hátha még lehet kicsit élesebbé is tenni, így hát elvittem az extrametal helyi üzletébe élezésre. Ez volt 2 és fél éve már, de azóta is nagyon éles a kés és még nem volt élezve azóta! Feleségem nem is mer vele dolgozni. Én ezt a kést használom itthon szinte mindenre. Most még a kenyérvágás feladatát is ellátja, de arra szeretnék egy speciális kenyérvágót venni.
Ami viszont tényleg nagyon éles és jól vág az a főleg a reggeliknél használt Dick általános konyhai késünk. [kép]11 cm pengehossz és rögtön az első alkalommal el is vágtam a kezemet vele.
Szomszédom beszélt rá erre a Dick késre, neki már évek óta van ilyen kése és még nem kellett élezni. A bolt szerint tilos is, mert önélező ez a kés.[ Szerkesztve ]
-
discrate
aktív tag
Anyukámnak nézek valami gyorsélezőt a konyhai késeihez (chefkés, zöldségdaraboló, hámozókés). Nekem van Lansky turn boxom, de az neki nagyon macerás, viszont jó lenne, ha maga tudná élezni a késeit időnként.
Milyet tudtok ajánlani, amivel van tapasztalatotok?
Az élszöggel hogy játszik az ember egy gyorsélezőn (hiszen nem egyforma a késeinél)?
Nem akarok gagyit venni, de azért 10 ehuf alatt gondolkodom elsőre.Gyapo, neked ilyen van?
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Siriusb #5676 üzenetére
Köszi. Olló? Jó ötlet lenne, de a másik kis victorinoxom amin van olló, mindig nálam van. Ezt a kést horgászatkor, illetve egyéb hasonló helyzetben használom, itt jól jön a reszelő. De ha olló lett volna rajta reszelő helyett akkor is megvettem volna, egykezes victorinoxot akartam fűrésszel.
A másik akit néztem az a bundeswehr SAK volt, de tartottam a fogazott éltől így inkább efelé a sima felé mentem.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz discrate #5678 üzenetére
Kaszakövet ajánlom, olcsó, egyszerű, változtatható élszög. Aki nem törődik a késsel, az persze kézben fogja a követ, rányomja a kést és úgy húzza végig, ettől a nyomóerő a hegy felé folyamatosan csökken, homorú lesz a pengető közelében az élszalag. Ha leteszi a követ egy vizes konyharuhára és ráfekteti a kést, a bal kéz ujjaival meg rányomja a pengét már sokkal jobb lesz. Ha még az erőt csökkenteni is tudja, akkor nem lesz olyan durva a mikrofogazás az élen.
Igen, pont ilyen van nekem.
-
lugosi
MODERÁTOR
Van egy Fallkniven kerámiakövem, finom élt szoktam vele élezni. Viszont a sok használattól kezd fémes lenni a felülete.
Mit javasolnátok a rárakódott fém eltüntetéséhez? -
Siriusb
veterán
Ja hogy te mozgó késbolt vagy! Hány darab szokott egyszerre nálad lenni?
A fűrészt én is szeretem a Victorinox-on, párszor már jól jött. Sok évvel ezelőtt mentem be a Fiumei úton lévő TB épületbe, röntgenen kellett átmenni. A kést egyből elzárták, de a hátizsákommal mennyit kínlódtak! Volt benne egy csillag alakú fém merevítő, amit teljesen eltartotta a háttól. Szerencsémre akkoriban még nem volt TEK...Érdekes annak a SAK-nak a fogazása, kíváncsi lennék, milyen használni.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Siriusb #5684 üzenetére
Kettő mindig nálam van, egy a leatherman multitool-on (ha nem lenne rajta kés, nem zavarna, az nem a kés miatt van nálam), egy pedig a victorinoxon, azon van olló is. Én is járok időnként olyan helyen, ahol átvilágítanak, de ez nem szokott gond lenni mert a kis táskát amiben a bicskám van, ilyenkor kint hagyom a kocsiban.
-
Jenne
őstag
válasz discrate #5678 üzenetére
Szia!
Ez a gyors élező ez engem is érdekelne. Valami jobb fajta, max 10 ezerért. Olyan amit a feleségem is tud biztonsággal használni nő létére.
Amit linkeltél élezőt, ezt ilyen volt a kedves szomszédomnak is, de csak volt. Azt mondta, hogy már néhány húzás után is észrevehető volt, hogy szedeget le a kés anyagából és nem is lesznek igazán élesek a kései. A recés kenyérvágó késének az élszögét szépen "ledarálta" pár használat után. Ki is dobta egy idő után.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
veterán
Basszus, szólhatott volna a szomszédod, hogy mikor dobja ki a görgős élezőt, odaálltam volna az ablak alá elkapni
Bár nekem van ilyen, kettő meg nem kell, de a jövőre is gondolni kell
Viccet félretéve, nekem teljesen bevált a görgős élező. Nincs olyan élező, ami úgy tudna élezni, hogy nem szed le anyagot a kés pengéjéről.
A görgős élező előnye, hogy fix élszöget csinál, nem kell foglalkozni az élszög beállításának a problémájával. (Nyilván hátránya is, hogy fix élszöget csinál, de konyha kések esetében ez nem probléma). Ha nem elég éles a vele élezett penge, akkor egy jó minőségű fenőacéllal lehet kissé javítani az élességen.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a görgős élezővel elérhető élesség teljes mértékben elegendő a konyhai kések esetében, húst, zöldséget, stb. vágni nagyon jól lehet az így élezett késsel. A szőrt nem borotválja a karodról, de konyhában ez nem is cél.
(Azt meg el se hiszem, hogy a recés élű kenyérvágó késeket ezzel akarta élezni, ez olyan, mintha nagykalapáccsal állítaná a hangerőt a TV-n )
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
gyapo11
Topikgazda
A Fiskars kerámiakorongos jó, de hullámos élhez nem, és az élszögnek meg kell egyeznie a kerámiakorongok felületének szögével. Lehet az élszög kisebb, akkor a korongok egy kicsit növelni fogják, és minden élezésnél egyre nagyob felületet fognak csiszolni, ezzel a szükséges élezési idő növekedni fog addig, amíg a teljes élszalag a korongok által megszabott élszögre kopik. Viszont ha a kés élszöge nagyobb, akkor semmit nem fog élezni rajta, mert az élszalagnak a pengehát felé eső szélét fogja csiszolni, az él érintetlen marad. A penge két végénél problémás az élezés, a penge töve nem fér oda a korongokhoz, élezetlen marad, a felfelé íves hegy szintén. Ezen lehet javítani, ha a hegy felé haladva fölhúzzuk a markolatot, hogy kb. az élszalag korongokkal érintkező pontjára illesztett érintő végig vízszintes legyen.
A húzogatós élezőket nem ajánlom, mert bár éles lesz a kés, de rongálja az élszalagot. Egy ponton érintkezik a pengével, a penge tövénél nagy lesz az erő és anyagot mar ki a belőle. Ha rudak vannak benne, akkor ez kevésbé igaz, de az egy pont akkor is megvan, ezért a hatásfok kicsi lesz, azon az egy ponton óriási nyomás éri a pengét, nagy a veszélye az egyenetlenségnek, egy kövön 1000-szer akkora felületen történik a csiszolás, kis nyomással, egyenletes eredménnyel, az élszalag 100 %-át a megfelelő szögben érintve.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #5690 üzenetére
Teljesen egyetértek veled, meglepő hogy valakinek a hullámos élű kenyérvágó késhez ez jó ötletnek tűnt. Kár volt kidobni, nem a termék volt hibás hanem rosszul volt használva.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz #46372352 #5691 üzenetére
Nem tudok olyan élezési módot, amire azt mondhatnám, hogy az a legjobb. Sokféle szempont van. Konyhában pl. elkezdek dolgozni egy késsel, nem elég éles. Nem fogom akkor beáztatni a köveket, és végigjárni 2-3 fokozattal a fenést, pedig ez a jó módszer. Megpróbálhatom az acélt, de az éljavításra alkalmas csak, élezésre nem. A kopottságtól függ, hogy elég-e a kerámia, vagy kell egy durvább kő. A kő után megint jöhet valami finomabb, nálam ez a kerámia, vagy rúd vagy a korongos.
Ha csak kerámiával és acéllal akar valaki élezni, az kopott késnél szentségelni fog sokat, mert nem arra valók, hogy anyagot szedjenek le, márpedig az élezésnél ez kell. A kerámia befeketedik, tehát valamennyit szed le, de idővel ez egyre kevesebb lesz, valószínűleg nem csak az eltömődés miatt, hanem a kerámia csúcsok lekopnak, a felület simábbá válik és egyre kevesebb anyag leszedésére képes. A kő más szerkezetű, ott a szemcsék kiperegnek, és friss szemcsék kerülnek a felszínre, amíg a kő el nem fogy, addig működik jól.
Tehát az igazi élező eszköz a kő. A különböző szemcseméretű kövekkel mindent meg lehet oldani. Finomításra jó még a kerámia, az él javítására jó az acél, fenésre a pasztás bőr. De mindegyikre jó a kő is.
Az összes háziasszonyoknak szánt gyors megoldás problémás.
Videón láttam japán kis öreget az utcán egy asztalkával, vitték neki a késeket, és élezte. Kövek voltak fölragasztva egy-egy fa nyélre, és áztak vízben. A kést lefektette és a kővel végig ment az élen mintha reszelő lenne. A végén papírdarabot tett az asztalra, ráillesztette a kés hegyét és meghúzta a papírt. Ha szépen elvágta a hegy, akkor kész volt. Ugyanezt megnézte a penge tövével is, ha az is vágta a papírt, akkor jó. Az élet a hegy és a tő között nem vizsgálta. A Lansky-másolat pálcás élezőhöz lehet kapni hosszú keskeny köveket, azokat kellene fölrögzíteni fa nyélre és egy idő után már biztos benne lenne az ember kezében az élszög. Ha be vannak áztatva a kövek, akkor 1-2 perc egy finom él.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Jenne
őstag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Néztem fenőkövet is, nem vagyok ügyetlen és lehet, hogy megpróbálnám majd. Csak azt nem tudom, hogy itthonra melyik lenne a jó választás? Amiket néztem azoknak a két oldalán különböző finomságú a szemcse mérete. Egy durvább és egy finomabb felület. [kép]
Sajnos fogalmam sincs, hogy melyik lenne a jó? Ha veszek egy ilyet akkor milyen finomságút keressek? A késeink nem túlságosan kopottak, egy időnkénti megelőző karbantartás (TMK) elég számukra. Gondolom a csomagolásán rajta vannak az adatok, de mit válasszak? A számok nekem jelenleg nem sokat mondanak, ezért is kérdezem itt Tőletek. Ezek vizes kövek ha jól látom.Bocsi ha túlságosan tudatlannak tűnök ezen a téren, de tényleg nem értek ezekhez.[ Szerkesztve ]
-
Jenne
őstag
Kifutottam a szerkesztési időből.
Azért kérdezek rá, hogy milyen szemcseméretű élező hasábot (tanulom a kifejezéseket ) vegyek, mert többnyire a neten nézegetve csak annyi infó van odaírva, hogy kétoldalas, egy finomabb és egy durvább felülettel. Nem tudom, hogy ez elég-e, hogy vegyek egyet vagy pedig mind egyforma? Jó lenne itthonra egy ilyen?[ Szerkesztve ]
-
Jenne
őstag
Még kérdeznék a kétoldalú fenőkő/fenő hasábról. Nem sok infót írnak róluk a neten, csak azt, hogy van egy durvább és egy finomabb oldaluk, és többnyire ezt, hogy K100/k200- Ez mit jelent? Ez a K100/K200?
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
A finomságról. Erre több szabvány van, általában a FEPA Gritet használjuk. A kaszakő lehet kb. 100-as. Ez elég durva, minél jobban rányomod annál durvább barázdákat szánt az acélba. Főleg élszög változtatáshoz használható, hogy ne tartson órákig pl. egy 800-as kövön. Ezután kell egy finomabb, és itt jön be a kétoldalas kő a képbe. 300-400-as egész jó, még karcos lesz az él, de már használható durvább munkára, pl. túlélő késsel nyárs faragás. Konyhába viszont a 800-1000 az igazi, ez már elég finom, de még mindig nem borotva, nagyon jól belekap a feszes sima dolgokba is, paprika, műanyagba töltött májas/sajt, paradicsom. Tehát a kétoldalas kő ilyen legyen, egyik oldal 300-400 másik oldal 800-1000. Ha nagyon finom élet szeretnél kővel, akkor kell egy 3000-es de akár 10000-est is kapni, nagyon oda kell figyelni velük, egy húzás sem lehet meredekebb, mert a nagyon vékony élet letompítja, lehet kezdeni elölről. Minél jobban tartod az élszöget, annál kevesebb anyagot kell leszedni a késről és annál hamarabb lesz éles, valamint nem lesz domború az élszalag felülete. Ha domború lesz, akkor tompább az élszög, nem vág annyira. Végülis ez a kézi fenés titka, minden húzásnál és tolásnál is végig tartani az élszöget, és lehetőleg a nyomóerőt is. Mivel nem fér rá az egész kés a kőre (pl. egy 20 centis séfkés), fontos hogy minden részén ugyanakkora erővel és ugyanannyit mozogjon a kés a kövön, különben az él egyes szakaszai nem lesznek egyformák, az élszalag egyenetlensége pedig rontja a vágás minőségét.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest