Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz mike1334 #14033 üzenetére

    Az előző nem a HÉSZ-ben van szerintem. Itt találtam valami hasonlót: [link]

    "A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek [1]:
    ...
    8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot[8] [9].
    ...
    15. Növénytermesztésre szolgáló üvegház építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása [15].
    16. Növénytermesztésre szolgáló fóliasátor építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása. [16]"

    Gondolom az illető arra gondolt, hogy úgysem ellenőrzi senki, hogy a faházat lakásnak használják e vagy sem. A 100m3-be pedig belefér egy 40m2-es alapterület 2.5m-es belmagassággal, ha a tetőt nagyon minimálra hagyjuk. Igazából ez alapján még csak faháznak sem kell lennie, lehet rendes kőház, amire behazudják, hogy nem lakóépület csak valami tároló. Mondjuk olvastam most több HÉSZ-t is eltérő ingatlanokhoz, és az egyikben kikötötték, hogy ilyen másodrendű épületek csak akkor létesíthetőek, ha már létezik főépület, vagy ha azzal együtt építik őket.

    Az üvegházzal kapcsolatban sem lenne gond elvileg. Viszont ha a fentebb említett telkünkön helyezem el, akkor elvileg lehet para. Legalábbis 2013-ban a HÉSZ ezt írta:

    "8.§. (1) Belterületen a 8.sz. főút tengelyétől számított 50 m-en belül új építmény nem
    helyezhető el.
    (2) A 8. sz. főúttól mért 100 m-es területsávban meglévő építmény bővítése csak
    egyszeri alkalommal engedélyezhető, legfeljebb 30 m2 nettó bővítmény területig, a
    Közútkezelő hozzájárulásával.
    (3) A 8. sz. főúttól mért 100 m-es területsávban meglévő építményt felújítani csak
    akkor lehet, ha az épület, vagy annak része a rendeltetésszerű használókat
    állékonysági, tűzvédelmi vagy egészségvédelmi szempontból veszélyezteti"

    És ahova üvegház, meg talán medence is menne, az már beleesik az 50m-be. Maga a ház, ami 100m-en belül van meg erősen felújításra szorul, de úgy a dózerolás és alapoktól újrakezdés formában, mert statikailag nincsenek rendben a falai, és max 20 év lehet benne, mire összedől. Lehet, hogy jobban járnánk, ha eladnánk ezt a telket, mert csak a nyűg van vele. :S Sajna az érzelmi kötődés egyelőre erősebb...

    Most ilyenkor jól értem, hogy a HÉSZ felülírja a kormányrendeletet?

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák