- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
rootmin
tag
Üdv!
Az alábbi kérdéskör kedvéért nem akartam új topicot nyitni, és mivel a megvalósítása valószínűleg szorosan kapcsolódik a routerhez, ezért merészeltem ide postolni.
Tehát:
Iskolánkban meglehetősen gyér az internet hozzáférés sávszélessége (4/256 több, mint 50 gépre...).
Ezen szeretnék változtatni egy 20/20 megabites szimmetrikus Digi PPPoE előfizetéssel.
Az új kapcsolat több problémát vet fel, ezért írok most ide.
Az jelenlegi előfizetés a jó öreg, Sulinetes net, ami ugyebár nem jelent az iskolának plusz költséget, valamint egyes OM szolgáltatásokhoz elengedhetetlen, ezért továbbra is megmaradna. Egy kicsit utánaolvastam a témának, és találtam egy ún. Load Balancing nevű eljárást, aminek pont ez a lényege: két internet hozzáférést kapcsol össze, a csomagok pedig felváltha hol az egyik, hol a másik kapcsolaton haladnak. Pontosabban mindkettőn, párhuzamosan. A dolog lényegét értem, azonban tisztában vagyok vele, hogy ez egy elsőre egyszerűnek tűnő, valójában azonban meglehetősen összetett informatikai probléma, éppen ezért vannak üres foltok a fejemben a témával kapcsolatban.
Nem tudom pontosan, hogyan néz ki a helyi hálózatunk (mivel nem rendszergazda, csupán egy lelkes diák vagyok).Annyit tudok, hogy van egy helyi server, arról fut egy webserver, és egy Samba kiszolgáló. Elképzelhető, hogy az internet elosztását is ez a szerver végi, de szerintem valószínűbb egy router.
Itt jön a képbe a Linksys WRT54GL. Én magam is rendelkezem ilyennel, és tudom, hogy a DD-WRT firmware képes ellátni a load balancing feladatot is, azaz nem szükséges ezzel terhelni egy külön kiszolgálót. ( Ezen a ponton azért meg kell kéreznem, hogy elbírja-e a közel 20/20 megabites kapcsolat ilyen szintű menedzselésést?)
Tehát elképzelésem szerint kb. így nézne ki a hálózat:
DIGI-->Router-->Serverek, switchek
A routeren meglehetősen összetett QoS lenne konfigurálva, lenne 2 különálló webserver (az egyikről az iskola honlapja, valamint a Samba kiszolgáló, a másikról diákoldalak üzemelnének), a routerre csatlakozatott LAN switch-ek pedig lehetővé tennék (pontosabban teszik, a hálózatnak ezen része már évek óta működik) a hálózati hozzáférést a kliensek számára is.
Tulajdonképpen most hozzáértő szakemberek véleményét szeretném kikérni, hogy mennyire életképes az elképzelésem.
Az alapok után pedig még ott vannak a finomságok. A load balancingra tulajdonképpen csak a rendundancia, valamint a már fentebb említett kritiukus szolgáltatások miatt van szükség.
Meglátásom szerint komolyabb konfigurálást, de később kevesebb fejfájást okoz az a megoldás, ha az ADSL kapcsolat csak akkor aktiválódik, ha a másik kiesik, valamint az OM szolgáltatások igénybe vétele esetén. Magyarul az mindig a Sulinet hálózatán történjen, a többi adat pedig csak akkor irányuljon oda, ha megszakad a 'fővonal'.
Párhuzamos használat mellett ugyanus felvetődnek olyan kérdések, melyek meghaladják eddigi ismereteimet, és remélem, hogy most a fórumon választ kaphatok rájuk.
Elsőnek egy konkrét példát említek. Mi történik, ha valaki beírja a böngészőjébe a suli.sulinet.hu-t? Megtörténik a DNS-feloldás, a kapott IP cím a régebbi hozzáférésé, majd a kliens gépére szépen letöltődik az oldal a Sulinetes kapcsolataon keresztül. Hogyan oldható meg, hogy az egyik címre érkező kérés esetén a kimenő csomagok már mindkét kapcsolaton töltődjenek felfelé? A magamnak adott válasz 'Sehogy'. Remélem tévedek...
Gondolom a parallellitás előnyei elősorban olyan esetben jelentkeznek, mikor egyszerre több kapcsolatot is létesít a hálózatot használó program (pl. BitTorrent), és olyankor kevésbé (vagy egyáltalán nem), mikor csak egyetlen csatlakozás történik (pl. FTP kapcsolat esetén). Jól látom?
Vannak még kérdéseim, kételyeim bőven, de azokkal megvárom a válaszokat.
Végül egy kis summa: Load balancing, és QoS DD-WRT-vel. Lehet, avagy sem?
Ja, és mégvalami. A problémát természetesen nem nekem kell teljesen megoldani, egy informatika tanárunk a rendszergazda, a gyakorlati kivitelezés őrá vár, de muszáj utánanéznem a dolgoknak, mert kevés info esetén már az elején leállna a dolog kb. annyival, hogy ('Áh, az túl bonyolult')A válaszokat előre is köszönöm.
-
addikt
válasz rootmin #4552 üzenetére
Szia
Végigolvastam a regényed. (Egy kis tagolás jöt tett volna, de sebaj.)
Ami gyanús nekem, hogy a router a netet ugyan elbírná, de ennyi gépet nem.
Load ballancing:
Szerintem úgy kellne konfigolni, hogy a sulinetes vonal maradjon a hivalati vonalnak (+ a suli welapja), másik pedig legyen az egyéb célú hozzérés.
Én úgy gondolom elég egy webszerver-t beüzemelni, meg lehet őket különböztzetni aldomainekkel (vérpistike.suli.sulinet.hu), esetleg ha szét akarod választani, két apache futna ugyanazon a gépen, más portszámmal.Az, hogy melyik kérés melyik vonalon fusson, szerintem egy egyszerű domain szűréssel megoldható.
Az én szemszögemből elég, ha a samba szerverbe bemegy a két net + a LAN és egy pontos konfig a sambának.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz chesterboy #4550 üzenetére
Először is milyen net?
Jó kábelt használsz a hub és a modem között? (Crosslink)ADSL: Állítsd DHCP-re a a címkérést.
Kábbel modem: klónozd a routerrel a modem MAC címét és álltsd dhcp-re a címkérést.
-
addikt
válasz chesterboy #4555 üzenetére
A router kap IP címet?
Nem lehet, hogy az átjárót nem jól állítod be a gépeken?Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
bougiemen
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy vettem a napokban egy Linksys WRT54GC típusú wlan os routert és hogy ez mennyire működik jól? Digi nettel szeretném használni, mennyire megbízható a router? Tettem már rá firmware-t is.
Köszi a válaszokat!
Bugi -
fekete1976
csendes tag
Sziasztok
Nemrég vásároltam egy Línksys WRT54GL típusú routert.
Olyan problémám lenne,hogy a gyári filmware-t akartam dd-wrt-re cserélni.
A mini generic-et akartam előszőr feltenni,megakadt a feltöltés.Most lámpák égnek rendesen,de böngészőből nem érem el a kezelőfelületet.
Hosszú reset volt már.
Javítható,és ha igen hogyan?
Vagy egy hetes router kuka?
Segítségetek előre is köszönöm. -
h_143570
addikt
válasz fekete1976 #4559 üzenetére
TFTP-vel fel kell pakolni ra az eredeti gyarit aztan ujraprobalni vezetkerol.
-
addikt
válasz chesterboy #4561 üzenetére
A routert DHCP-ről állítsd át PPPoE-re.
Add meg a jelszót és a felhasználónevet.
Elvileg így mennie kell.
(De ez benne is van a router manualjában.)Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz chesterboy #4563 üzenetére
Tudomásom szerint ilyenkor nem érhető el a modem felülete, de nincs is rá szükség.
A modem most csak egy közbenső eszköz, mely az ADSL-t illeszti a routerhez.
Az IP címeket meg minden más egyebet a router kezel.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz chesterboy #4565 üzenetére
Igen, helyes a meglátásod.
-
addikt
válasz chesterboy #4567 üzenetére
Szívesen. Sok sikert.
-
Diablo1
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy WRT54GL router kábelen átengedné a 20mbites netet? Vagy esetleg egy másik, nem gyári firmware-rel?
Egy leírásban ezt találtam róla: "10Mbps sebességű kapcsolat a modem felé (WAN port)". Ezek szerint pedig hiába adja a modem a 20mbitet, ha ebből a router csak 10mbitet tud feldolgozni. (egyébként a mostani Draytek routeremmel pont ez a gond, ezért szeretném lecserélni).
Előre is köszönöm a választ! -
30z.Samu
félisten
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szűkségem!
Ismerősöm vett egy Linksys WRT54GC Wireless routert, de sehogy sem bírjuk beállítani a hálózatot. A kis USB-s vevőt észleli a gép, de magát a hálózatot nem.
Aki tudna mondani valami okosat, azt megköszönném.
Sic Parvis Magna
-
micro
addikt
A vilagito "Lanchid" logo a bal oldalt, mit jelent? Van alatta valamilyen gomb?
Klaviatúra, képernyő, EGÉR!, meg az a doboz, tudod a gép LELKE..
-
addikt
Igen, van. Egy egyszerűsített biztonsági megoldás gombja rejtőzik mögötte. Smart security a neve. Beállítja a vezeték nélküli hálózato védelmét. De csak akkr érdemes használni, ha a wlan-kártya is ismeri ezt a megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
torbit
tag
Sziasztok!
Szerintetek ha az USA-ban vennék egy Wrt54GL routert, azzal itthon lehet valamilyen problémám? (gari érvényesítésén kívűl).
Pl. csatornák számára azt írja az adatlapja, hogy 11 US-ban, Europában pedig 13.. stb. ilyesmire gondolok.
Jól fog műküdni?Köszi!
-
And
veterán
A felső csatornák beállítása gyári állapotban lehet gond, de bármelyik másik firmware-rel ez a probléma megszűnik. Ha már -GL, és úgyse fontos a garancia.. Maga a hardver biztosan egyezik az itthon kapható verziókkal.
(De miért kell ilyet az USÁ-ban venni, hacsak nem ott használnád egy darabig, és utána hoznád haza? Ha ez a helyzet, akkor nem szóltam, de egyébként nem sok értelmét látom.) -
dybo
tag
Sziasztok!
Tomato 1.13-ban (wrtg54 gl) lelehet lőni a valahogy a csatlakoztatottakat?
-
ashenshugar
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy gondom a Linksys WRT54G Routeremmel!
Naponta több tucatszor elveszti az ip-t amit a modemtől kap, ami egyébként egy D-Link DSL-360R (szolgáltató által biztosítva). Miután megpróbálok újra csatizni a státusznál, rendszeresen azt a választ kapom, hogy " Can't conect to PPPoE server"
Ezt a műveletet ismételgetem 10-30 alkalommal és aztán egyszer csak megy! A szomorú a dologban, hogy ha egyenesen a gépet kötöm a modem mögé akkor minden megy! Tehát számomra biztosnak tűnik, hogy a router a hibás, csak nem tudom miért!
Azonban az is rendszeresen előfordul, hogy az egyik alkalmazás működik a neten, a másik meg közli hogy nincs internet kapcsolatom! Ilyenkor restartolom a routert és akkor megint van, már ha épp nem a PPPoE server üzenetet kapom!
Kérlek segítsetek!
Előre is köszi
-
IamGabor
tag
Sziasztok!
Van egy WRT-54GL Linksys-em. Olyan problémám lenne, hogy amikor megy vmi letöltő progi, és port-forwardingot használok (vagy uPNP-t), akkor a letöltés megy, msn megy,de a böngészőből való internetezés időközönként meghal. És ilyenkor a router configot sem érem el. Csak táp ki-be. dd-wrt v23 firmware van fenn. ADSL internetet használok. Ha vki tud vmit, pls segítsen.
Előre is köszi!
"Józanul vadászni pont olyan szar, mint horgászni....... józanul."
-
Awalon
csendes tag
Sziasztok
Kinéztem én is egy GL-t, lehet láma kérdés, de ezeken ki lehet valahogy kapcsolni a wifit ha sokáig nincs használva?
Plusz milyen usb pöcköt mondanátok ami jól megy vele? (és nem több 5-6knál) D-link?
Amugy ha megveszem és bénázok, akkor lehet még jövök -
addikt
válasz IamGabor #4591 üzenetére
Szia
Valószínűleg az a probléma, hogy túl sok a nyitott kapcsolat, illetve túl nagy a sávszélesség felhasználása az egyik proginak. (Ez elsősorban torrent használakor fordul elő.)
QoS vagy a programok egyenkénti max sávszél beállítása sokat segíthet.Awalon: igen, kilehet kapcsolni. Nálam sem megy most a wifi. (Én tomato-t használok, ott biztos ki lehet.)
[ Szerkesztve ]
-
pityeszka
őstag
Sziasztok.
Haveromnak van egy Linksys WRT54G-routere.Persze gondja is van,online játékok kis idő elteltével kilépnek "kapcsolat megszakadt" üzivel.Router nélkűl nincs probléma.Vki tudna segíteni miket álítson be?!Portot kellene nyitni minden játéknak talán?Egy katona mindig parancsokat követ, de egy harcos csak a szívét követi. >>>Steam ID: p1tyeszka<<<
-
Core2duo6600
veterán
válasz rootmin #4552 üzenetére
A router csal 1 wan portot tud kezelni, ha neked 2 elérésed van, akkor 2 router kellene
Jobban jársz egy Serverrel Lehet ez akár win akár linux
Winben viszonylag egyszerű a megoldása (Pl win2003) hisz azért serverről beszélünk.
Szépen beállítod a gépre egyenként a netkapcsolatokat, mondjuk ADSL -t
MAjd ha a kapcsolatoknál látszik, akkor mind 2 öt kijelölöd és bidge .... valami ilyesmi.
Értelem szerüen ilyenkor 3 lan kari kell a gépbe
majd a 3 ik hálókarira beállítod a netmegosztást.
Vagy inkább routolást.A gép részéről ez nem nagy feladat, a jelenlegi webszerver simán megbirkozik vele.
Ha számítógépet használsz, akkor sokkal jobban testre tudod szabni a dolgokat mint a
Routereekkel.
Persze a server után a lan részen 3. lan kari után kell értelemszerűen egy switsh ahova az 50 akárhány gépet befüződ.A qos meg ilyesmikkel el leszel, azt nem ismerem, De ennek a bridgelésnek a folyamatát leírni hosszabb volt mint megcsinálni.
(#4557) bougiemen
Semmi gond vele, gyári Fw et használok.(#4560) h_143570
Mi az a TFTP ?(#4574) 30z.Samu
Elvileg mennie kell, ha csak bedugod, persze minden gépnek azonos munkacsoportban illilk lennie.
De a net megosztás enélkül is megy.(#4576) Xpod
WLAN -t én ki sem tudom kapcsolni benne.(#4583) torbit
Már csak azért sem, mert vehetsz hozzá utólag gy 220 as hálózati tápot, feltéve, hogy nem automata a táp, de mivel a csatlakozó ott más.(#4589) ashenshugar
Viheted gariba vissza.(#4591) IamGabor
Kapcsolatok sok száma
90 körülivel még elbirkozik tehát erre vedd le a torrent kliensben
azonkivül tedd fel a cfosspeedet.
Megvenni sem egy nagy tétel, mert nem drága, és itt bejön az, hogy a reális progit megéri megvenni.(#4592) Awalon
Én nem találtam benne, hogy a wifit ki lehetne kapcsolni, szerintem bármilyen wifi kulcs megy vele.(#4593) Xpod
Hagyd a qos -t cfosspeed segít rajtad.
Kap számát vissza 09 körülire.(#4594) TeeJay
Sehol, ezt a utorrentben lehet beállítani.
De használd a cfossopedet, és akkor nem kell ilyesmikkel fogllakozni, az uj verziok, már együttmukődnek a lanon a többi géppel.(#4597) TeeJay Emelheted akár 90 körülire ott még stabil.
(#4599) pityeszka
Valszeg a game nek ki kell nyitni egy portot, a cfosspeed ebben az esetben is jó szolgálatot tehet.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest