- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FishAir
senior tag
Jónapot!
Céges környezetbe kellene egy SSD adatbázis alá. Az a probléma, hogy napi 80-100Giga írás lenne rajta. SLC sajnos nem fér bele. Van értelme a 850 PROnak? Jól tudom, hogy 150 tera írás limit van garanciára hiába a 10 év? Mentés készül egyébként az adatbázisról helyben másik vinyóra meg hálózaton is, szóval azt mondták, hogyha kipurcan majd kicseréljük. Nem tudom van-e ennek értelme, mennyire fogja ezt bírni szerintetek, mennyi időt jósoltok így egy meghajtónak? Azt is olvastam, hogy egy idő után be is lassul elég szépen a meghajtó ennyi írástól.
iDontcare
-
rukh
senior tag
Hi!
Egy kissé periférikus kérdésem vagy: SSD-ről SSD-re történő rendszerklónozás (60 GB SSD-n van a WIN 7) esetében is azok a szoftverek használhatóak, amik a HDD-ről SSD-re klónozásnál, vagy van valamilyen célprogram erre? Kell valamire figyelni (beállítani, ...), ha kisebb SSD-ről nagyobbra klónozunk?
Kösz,
RukhÜdv mindenkinek, Rukh
-
keehl-m
tag
Üdv!
Kingfast SSD SATA3 16GB 2,5” F5 (KF2710MCJ14 16G)
Kingfast 16GB 2, 5" SATA2 KF2501MCM/ KF2501MCJ0
Ezen a kettőn gondolkozom, viszont a sata3-asnál ellentétes információkba futottam, hol azt írják hogy 500/200 a sebessége, hol meg azt hogy 90/30.
A sata2-esnél egyértelműen mindenhol az szerepel, hogy 160/100.
A sata3 elvileg úgy gondolnám én, hogy jobb, és ezért az 500/200 lenne logikus, viszont konkrétan a kingfastssd oldalán azt mondják róla, hogy csak 90/30.
Hogy van ez szerintetek? Melyik lehet a helyes infó? Ha a 90/30, akkor hogy lehet hogy lassabb a sata3-as mint a sata2 -es, és melyiket érdemesebb akkor megvenni, hasonló árban vannak, 4100Ft körül, és nem tudom most akkor mi legyen.
Előre is köszi a válaszokat, és infót!
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz FishAir #25101 üzenetére
Biztos nem fér bele az SLC?
Nemrég szúrta ki a szemem, hogy milyen olcsó a Kingfast 60Gb SLC SSD-je: [link]. A 850 Pro is biztos sokat bír (mármint a garancián túlmenően, ha nem száll el más okból előbb vagy utóbb, minthogy lejár a 150Tb), de magához képest elég drága. Csak a 60Gb-os Kingfast az olcsó (a 120Gb-os 2.75x-ös áron fut), de összefűzhetsz többet RAID-0 tömbbe (vagy esetleg RAID-5, bár az már nem az olcsó megoldás; nem kell RAID kártya, bőven jó a szoftver RAID, ha olcsón kell).(#25102) rukh
Pontosan ugyan úgy kell csinálni minden ilyesmit minden tárolóeszköznél, mindegy hogy SSD és/vagy HDD.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
félisten
válasz fucsaj #25100 üzenetére
Nyilván az energiagazdálkodási beállításoknál úgy van beállítva, hogy kapcsolja le az egyéb meghajtókat 20 perc után (ez az alapérték). Ha ezt kikapcsolod, akkor a HDD-k mindig menni fognak, ergo gép kikapcsolásakor sem kell őket újra elindítani, majd leállítani.
FishAir
Napi 100GB, havi 30 nappal számolva, az évi 36TB írás, azaz durván 4 év alatt éred el vele a 150TB limitet, de akkor 4 éven keresztül minden áldott nap megy a meghajtó.
Ezen felül egy endurance tesztben egy Samsung 850 Pro 128GB-re 700TB-t írtak minden gond és hiba nélkül, mire az MWI beállt 1-re, szóval ha a 150TB-os garancialimitet el is éred, utána is még biztonságosan írhatsz rá annak a többszörösét, igaz, azt senki sem tudhatja, hogy 4 év alatt esetleg valami más megadja-e magát az SSD-ben...rukh
[link] (A megfelelő szoftver, annak használata, az ISO-k stb egy helyen.)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
djculture
félisten
válasz FishAir #25107 üzenetére
Van, elég jól bírják de akinek óriási számokra jójózik a szeme és benchmarkokkal álmodik az ne ilyet vegyen, ezek régebbi átlagos vezérlőkkel bíró cuccok. 200-250 olvasás 100-200 irás mérettöl függően Nekem kettő van raid0-ban 1 éve. 40 Tera iráson vannak túl 100% -os mindkettő. mlc-s kingston tlc-s samsungok meg egyebek nekem ilyenkor már rég cserélve voltak, szrt se bírtak nemhogy 40 tera irást.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz keehl-m #25108 üzenetére
Nem gyorsabb. Szimplán szarnak a specifikációkra és ugyanazt az értéket írják a 128G-s és 16G-s mellé is.
Nem tudni melyik milyen gyors ténylegesen, max tesztből lehetne, de az meg nincs.(#25109) djculture : Samu TLC és a 850 PRO nem egy kategória. Ne azzal hasonlítsd össze. 850 PRO tényleges tesztben bizonyította, hogy bírja. Inkább a régi 830-hoz kellene. Az volt még MLC.
FishAir: egyáltalán mekkora kellene és mennyiért?
[ Szerkesztve ]
-
keehl-m
tag
Tehát akkor érdemesebb a sata3-ast venni, mert az legalább sata 3-as, ha ugyannnyiba kerül, ugye?
_______
milyet keresek?
Minél olcsóbbat, mert csak procikat tesztelek majd a gépben, tehát elég 16gb, arra azért felmegy a windows 8 elvileg (?) , viszont azért a jobbikat szerettem volna, ha már ugyanannyiba fáj.
6 ezerig elmennék esetleg, ha tudsz valami olyat ami jobb ...
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
válasz FishAir #25111 üzenetére
A 60-asból a kettő hozza nekem ezt a szintet igen , a 120-as eleve duplát tud mert van olyanom is de 4k-ban dupla annyit tud a két 60-as raid0-ban mint magában a 120-as. Tapasztaltam is hogy nem a szekvenciális értékek számitanak.. Left4dead2-ben pl a raid0-ás ssd köteten fényévekkel előbb jövök be a pályára mint bármelyik 1db ssd-röl futtatva
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz keehl-m #25112 üzenetére
Sata 2 szinte biztos 90/30at tud, a másikat nem tudni, de talán gyorsabb. SATA 3 újabbna tűnik és van benne TRIM, ami hosszútávon jó lehet. Inkább legyen az. De csak szerintem.
W8 16G-re?
Csuhaj
Ez inkább W8 topik, esetleg ott keress rá. Előfordulhat. 40-es SSD-n nekem alapból 20G-t foglalt, de szerintem már pagefile is volt. De akkor kb 0 hely marad.[ Szerkesztve ]
-
whited
addikt
Sziasztok
mSata ssd-t keresnék a gépecskémbe, és sajnos csak ez jöhet szóba.
a laptopszalon-nál vettem a gépet, és csak úgy van garancia rá, ha ők is szerelik be, azok közül amit árulnak mi éri meg?
60gb-120gb között gondolkodok
SSDHa nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
rukh
senior tag
-
keehl-m
tag
ja hát azért gondoltam, hogy elég lehet, mert nem nagyon telepítenék plusz programokat
és azért gondoltam, a windows 8 -ra, mert hogy állítólag azon van ilyen ssd védelem a törlések ellen, valami algoritmus, mert a törlések elvileg nem tesznek jót a ssd-knek ...
windows 7-en van ilyen védelem? az mennyi helyet foglalhat?
de majd felteszem máshol tényleg, de azért írhatnál tapasztalataid alapján , köszi az eddigieket is!
de ez ilyen 1.8 as ...
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz djculture #25113 üzenetére
Ez fura. Ahogy én eddig fogyelgettem (bár inkább csak HDD-ket pakoltam még különböző RAID tömbökbe, SSD-ket nem, mert régen még egy szál is méreg drága volt, aztán a TRIM nem működött még a kötett alatti SSD-ken, mostanra pedig már a közepesen/olsó SSD-k is sokat gyorsultak egymagukbak is, így nem éreztem hiányát a sebességnek) épp a random 4k-t nem szokta számottevően gyorsítani a RAID-0, de főleg nem az olvasást, mert általában 4k a minimális stripe size (de ha a szekvenciális sebesség is érdekel, akkor érdemesebb lehet kicsit nagyobbat választani), így csak egy-egy SSD-ről olvashat egyszerre véletlenszerű 4k-s szeleteket (írásnál már bejön annyi előny, hogy bár ugyanúgy csak egy-egy SSD-re ír egyszerre egy-egy szeletet, de legalább közben "pihen" a másik, kiűrítheti a cache-t, dolgozhat a GC, stb).
De akkor jól sejtettem, hogy a 60Gb-osban 8 helyett csak 4 vezérlőcsatorna van megtöltve, így fele a szekvenciális sebesség 120-ashoz képest...? (Mondjuk azt ugye pont szépen visszaadhatja a RAID-0)
(#25116) keehl-m
Hát, szűkös lesz, de talán megoldható. NTFS tömörítéssel szerintem biztos, csak nem nagyon lesz hely olyanoknak, hogy hyberfile, pagefile, restore point (ha felment, akkor le kell kapcsolnod őket, különben azonnal tele lesz). Én nem nagyon vennék már 60Gb-tól kisebb SSD-t, de minimum 30-ast, ha Win8 alá kell. 16Gb-ra legfeljebb csak a Windows fér fel úgy, ahogy, de semmi más program, és ha minden más HDD-ről fut, akkor nem lesz olyan gördülékeny.[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
FishAir
senior tag
Igazándiból 80 giga a db, csak nem tudom mennyire növöget sajnos. Egy nagytakarítás már ráférne csak nincs kedvem belefogni. Így a 128-as 850 PRO van megcélozva, de ha a több hely miatt tovább bírja a drive akkor lehet beleférne a 256-os. Viszont ez a 14000Ft-os SLC elgondolkodtatott. Ha lenne 2db raidben akkor az ugye 120gb és árban ugyanott lennénk ahol a 128-as 850 PRO van. Kérdés az, hogy melyik bírja jobban?! Megér egyáltalán még 20000Ft-ot a 256-os 850 PRO a plusz biztonságért? Úgy értem bírni fogja annyival jobban a több hely miatt, mint a 128-as?
iDontcare
-
djculture
félisten
válasz janos666 #25120 üzenetére
Ez ugye mindig is igy volt hogy minél nagyobb méretű egy ssd annál több csatornába vannak rendezve a memória chippek. Azért is érdemes minél nagyobbat venni, meg a nagyobb több irási műveletet is képes elviselni ez is evidens. Viszont 4k-ban már elég sokszor a vezérlő a visszafogó tényező és ez esetben ezt a visszafogást a rad0 semlegesíti elég szépen. Különben akarok még kettő ilyet venni csak úgy próbából megnézni 4db mit muzsikál. 2db is elég durva már 4k-ban érezhetően.
FishAir: Minden attól függ mire használod én nekem nem pálya az slc és mlc sem mert audiot szerkesztek rengeteget, elmentés kivágás efekt beszúrás szerkesztés elmentés ... renegeteg irással jár. Viszont ssd meg kell, mert előtte egy 8-10 órás felvételt 2 óra alatt mentettem le és akkor még nem volt megvágva szerkesztve stb. Most a lementés 7 perc ugyhogy még előtte normalizálást is futtatok.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz keehl-m #25116 üzenetére
Valszeg tud annyit, mert a nemrég vásárol USB3-as 16G-s pendrive is tud kb ennyit és az is 4k volt.
(#25121) FishAir: az SSD élettartam úgy van megadva, hogy 1 szektor X lkalommal írható, így 2-szer annyi 2X alkalommal írható. Hacsak nem száll el a vezérlő
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz djculture #25122 üzenetére
Igen, a legtöbb SandForce + IMFT MLC NAND esetén a felét tudta a 60Gb-os a 120Gb-osnak (szekvenciálisan tömörítés nélkül), csak gondoltam, hogy talán SLC-nél kétszer annyi lapka lehet a 60Gb-osban, vagyis úgy alakulhat, mint ha 120Gb-os MLC lenne (és akkor már épp ki lehet töltve minden vezérlő csatorna 60-nál is).
A kétszeres írási terhelhetőség logikát nem értem, mert a kisebb olcsóbb is, tehát ha hamarabb szétnyúzod, akkor olcsóbb újra cserélni (legalább is ennél a Kingfast-nál, ahol sokkal olcsóbb a kisebb, ahelyett hogy felfelé egyre kedvezőbb lenne az árfekvés). Illetve ha RAID-0 is játszik, akkor úgyis kb. fele-fele írással terhelsz egy-egy SSD-t.
Van esetleg Crystal-os és/vagy AS-SSD mérésed a 2x60Gb-ról?
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
válasz janos666 #25124 üzenetére
Csináltam róla pár tesztet de nincs elmentve fejből emlékszem az adatokra, most meg éppen mással próbálkozom, szereztem jópár transcend 32 gigás ssd-t, abból kötöttem be eddig hármat raid0-ban, holnap meg a negyediket is kötetbe rakom. Adaptec 6805E vezrlőre fér rendesen 8darabot is tud kezelni raid0-ban.. Most telepitem a left4dead2-t és kipróbálom ennél mit tapasztalok, audió szerkesztés még gyorsabb az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Over567
aktív tag
Na megrendeltem az Intel 520 120gb-ot remélem nem fogom megbánni.
Xbox Tag: TheStevie / Origin: SirHedge / Uplay: Sir_Hedge / Steam: Sir_Hedge
-
windlord
őstag
Megrendeltem az intel 520 -at az emag -ról, amit linkeltél.
Kérdésem lenne:
Ahogy telepítem rá a windows -t, kell-e a lemezterületből hagynom felhasználatlanul területet, vagy az ssd már elkülönít magának?
Kell-e fw -t frissíteni ezeken, vagy mehet ha már rá van telepítve a win? -
Antigabo
tag
Nálam a Kingfast a komolytalan cégek kategóriájába csúszott mivel a megrendelt két db SSD-re annyit mondtak egyszercsak felhívnak hogy NINCS ! - akkor minek mutogatják - béna !
Szégyen a tudás - de hasznos !
-
janos666
nagyúr
válasz djculture #25127 üzenetére
Én pedig találtam egy ilyen PDF-et: [link]
A 6. oldal szerint a 25nm-es IMFT NAND-nál SLC konfigurációban már 4 die esetén is teljesen szaturálódhat egy ONFI csatorna íráskor is, míg MLC-nél ehhez nem is csak hogy 8, hanem rögtön 16 die kell csatornánként (olvasásnál pedig irreleváns a dolog, mert már 1 MLC die is elég). Továbbá a 4. oldal szerint, az SLC felállás logikusan fele akkora kapacitású die-t eredményez (persze gyárthatnának eltérő die méretet a kétféle NAND-hoz, de ezek szerint és érthető módon nem teszik).Szóval az alapötletem nem volt rossz, hogy SLC-nél talán nem lesz 2x gyorsabb a 120Gb-os, mint a 60Gb-os SSD, ahogy azt MLC esetén megszolktuk.
Persze az továbbra is játékban van, hogy ettől függetlenül valószínűleg akkor mégis csak 4db SandForce csatorna van kihasználva 8 helyett (ha jól rémlik, hogy 8 csatornás az az SF 2xxx).
Végül is ha 32Gb egy die és legalább 4-et érdemes tenni egy tokba/csatornára, így minimum 16GB lesz csatornánként, 64/16=4, szóval jap...Érdekes még, hogy SLC-nél lehetésges 4 partial page operation is, tehát kis szeletek olvasásával jobban boldogulhat.
Jó lenne egy ilyen részletességű összefoglaló a Samsung NAND-okról.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
Sziasztok!
Az OCZ Vector 150 jelenleg mennyire ajánlott vétel? Napi 50 giga adatforgalommal 5 év gari jár hozzá a gyártó adatai szerint. Ez lenne a kérdéses darab Vector 150www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
ventorbe
csendes tag
Helló! Ebben esetleg tudtok segíteni?
-
Fauno
tag
Sziasztok,
még kezdő vagyok a témában, ezét kérdeznék:
1: Milyen felhasználásra lesz az SSD ( általános, vagyis oprendszer és programok alá, vagy nagyobb írási terhelést jelentő videóvágásra, vállalati szerverbe, stb.. ) Laptophoz lenne így op rendszer + programok
2. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? 30-33e Ft
3. Mekkora SSD-re van szükség? 250GB
4. Milyen operációs rendszerhez lesz az SSD? Win7 v. Win8
5. Asztali gép vagy laptop, IDE, SATAII , SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? laptop
6. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?[ Szerkesztve ]
-
pappkarcsi
senior tag
Sziasztok!
1. Oprendszer alá kellene egy SSD nekem. Jelenleg sincs más rajta, egy két kisebb fájlon kívül rajta.
2. Amennyibe kerül majd.
3. 64GB bőven elég részemre.
4. Win7 vagy Win8 lesz rajta, még nem tudom.
5. Laptop-ba kellene. M2 vagy msata nincs.Mit ajánlotok most?
Köszönöm!
Regisztrált: 2007 - 104 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése
-
Ice&Lime
veterán
válasz pappkarcsi #25140 üzenetére
60-64GB-osokból az sx900 ami még rendben van.
Viszont nem éri meg, jobban megéri a 120-128GB-os méret, 2-3k-val kerül többe és dupa a kapacitás. -
Ice&Lime
veterán
válasz pappkarcsi #25144 üzenetére
Ott már sok jó van, intel 520 és 530, hyperx 3k és furi, sx900 és sx910, sam 850 pro és 840 pro és evo és majd 850 evo, crucial m500 - m550 - sx100 és corsair gt és neutron gtx, kb...
-
djculture
félisten
válasz janos666 #25133 üzenetére
Azt is vedd figyelembe hogy mondom elég sokszor a busz kihasználtság az ami lassitja az adatfolyamot és 2 különálló sata busz mindig jobb mint egy
Ez az egész rendszer olyan mint egy nagy medencét tápláló vizvezeték hálózat , hiába van nekem az elején 4-8 tömlőm ha a közepén egy darab slaggal kötöm át az egészet. Persze ezt csak az tapasztalhatta ki aki már elég régen különböző raid megoldásokat használ a gépében.
Mondjuk erre megoldás mindenféle raid nélkül a direkt pciex csatis ssd, csak az még drága plusz az azt lekezelő alaplap/eszköz is.[ Szerkesztve ]
-
Gee_-
tag
Sziasztok
SSD vásárlását tervezem és nem tudom hogy megfelelő e amit kinéztem.
Az alaplapom Gigabyte és rendelkezik SATA3 csatlakozóval de pontos típust nem tudok.
Op.rendszer (win7 vagy win8.1 vagy későbbiekbe az újabb windows) szeretném rajta futtatni meg az épp aktuális játékot meg programokat.Ezt néztem ki. 240GB Kingston SSD SATA3 2.5" V-Series meghajtó 7mm+adapter (SV300S37A/240G)
Mi a véleményetek róla? Érdemes megvenni és megleszek vele elégedve? Ez lesz a első ssd meghajtóm.
Vagy ha tudtok jobbat ajánlani szívesen fogadom Max 30eFT körül vásárolnám.Előre is köszönöm a válaszokat.
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- Bontatlan! Seagate 14TB SATA 7200RPM HDD!
- Hibátlan - Western Digital WD Red SA500 1TB 2.5" SATA SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest