Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Ájvé #63027 üzenetére

    "...ne akard már megkövezni azokat akiket a projektor "feeling" vonz."

    Már megbocsáss, de hol írtam én ilyet? :F Chosen kolléga kérdésére adtam egy rám jellemző, szubjektív választ. Hiszed vagy sem, nem azért rontom itt a levegőt 10 éve, mert utálom a vetítést, épp ellenkezőleg. De nem mellesleg azt sem bánom, ha közben tanulok is valamit a társaságtól.

    Azért viszont, mert volt pofám rákérdezni ÉS egy szakmai topicban elvárható, az általános iskolainál (vö. "mert visszaverődik" :U) magasabb szintű, műszakilag adekvát magyarázatot elvárni egy jól láthatóan létező és sokak által érzékelt jelenségre, ne én legyek már keresztre feszítve! :((( A témában egyébként tök jó magyarázatok születtek, csak arra nem tudott eddig választ adni senki, hogy ha egy megfelelően kalibrált tévé egyébként képes volna pontosan olyan fényerejű, kontrasztarányú, gammájú és spektrális eloszlású fényt kibocsátani, mint egy vetítő vászonról visszavert fénye, akkor is érezhető volna bármiféle különbség a kettő között? Mert ha nem, akkor tök mindegy, projektor vagy tévé, csak venni kell a fáradtságot utóbbit bekalibrálni. Ha viszont igen, akkor mi ez a különbség?

    De lehet, hogy most eszembe jutott egy magyarázat: a tükröződés. Egy tévé képernyőjén mindig van tükröződés, még akkor is ha matt a felülete és akkor is, ha tök sötét van a szobában (hiszen a képernyő ránk vetülő fényét ugyancsak viszont látjuk a képernyőn). Sőt, még a képernyő görbülete is irreleváns lehet. A tükörkép pedig általában nagyobb távolságban fókuszálódik, mint a képernyő képe, és ez a kettősség hathat pszichikai többletterhelésként a szemre egy vetített képhez képest. Vásznon viszont nincs semmi ilyesmi. Félve kérdezem a többieket: vélemény?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák