- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
-
Mobilarena
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
yanpec
aktív tag
válasz devil-k #61351 üzenetére
Imádok ott filmet nézni, kb 11,5m2 a szoba. Csak a hanggal van egy kis bajom, mert a hátsó sateliteket kb 1,5m-re hátrább kellene rakni, de ugye ez kivitelezheteglen a fal miatt. Ezért az Atmos hang az ágy közepe környékére koncentrálódik.
El sem tudom képzelni, hogyan tudsz akkora képet nézni 3,5 m-ről. Az már az a kategória amit képtelenség belátni, nem fér bele az éles látómezőbe.
Benq W5700 projector, Samsung galaxy watch 4, Samsung galaxy S20+, Nvidia Shield pro TVbox, Samsung Q950A 11.1.4 cs, atmos soudbar, Samsung UBD-8500 UHD Bluray lejátszó
-
Vhiktor
veterán
válasz yanpec #61356 üzenetére
Ugyan , mi 120 colt nézünk 160 cm-ről és még növelném a képmeretet.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61357 üzenetére
Ok, de kizártnak tartom, hogy átlátjátok a képnek minden részét. Még nekem is néha ide-oda kell néznem a képen.
[ Szerkesztve ]
Benq W5700 projector, Samsung galaxy watch 4, Samsung galaxy S20+, Nvidia Shield pro TVbox, Samsung Q950A 11.1.4 cs, atmos soudbar, Samsung UBD-8500 UHD Bluray lejátszó
-
Márton
nagyúr
válasz yanpec #61359 üzenetére
Szerintem is van egy pont, amikor már zavaró, hogy fejmozgást kell végezni, ha látni akarsz minden részletet. Azt nálam már VR-nek hívják
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Vhiktor
veterán
válasz yanpec #61359 üzenetére
Nem látom át teljesen, de nem is kell, mert a kép egy része csak ambiensnek van, immerzió miatt, hogy beleéld magad a helyzetbe, nem ott van a lényeg. Mint az imax legyél a film résztvevője, ne csak ablakon keresztül szemléld.
[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61361 üzenetére
Így is lehet. De én személy szerint szeretem látni a körítést is, mert sok plusz információ van a háttérben. Kinek a pap kinek a papné. Ezen nem veszünk össze
-
yetijetnyak
csendes tag
Benq W1070 és Optoma HD27 HDR közül melyik lehet a jobb gép házimozira? (használt árban kb ugyanott vannak, Optoma egy 20assal drágább - 105 vs 125)
Y
-
péjé
őstag
válasz yetijetnyak #61368 üzenetére
Itt egy kimerítő teszt/leírás hozzá... [link]
Újabb model mint a w1070, fogadja a 4k hdr jelet is, persze hogy jeleníti meg az más kérdés. Jó az input lagja játszani, ha ez fontos. Nagyobb a fényereje, ez jól jöhet ha 3d-t nézel...ha lehet nézd meg azért élőben. -
Khaosz55
addikt
válasz sony89 #61330 üzenetére
Nekem 270 volt most 590-es sony-m van. Még az 590 esetében is olyan a HDR mintha napszemüvegben nézném. A komplett kép be van esve pedig van fényerő. Kipróbáltam a madvr 4K HDR-SDR konverziót, azóta csak azt használom. A kép él és a fekete részletek megjelentek. Hdr esetén a fekete részletek totál összemosódnak olyan minden mintha fele annyi lumen lenne. TV-m tudja a HDR-t és hát valami ilyenne kéne lenni HDR-nek. Haverjaimnak mutattam milyen a projektoron a kép HDR-ben és HDR-SDR konverzió esetén. Nem volt kérdés...
Legközelebb jön Viktor nem is kérem a HDR kalibrálást, Rec709 és BT2020SDR. Ha lenne normális tone to map a sonyba akkor lehetne HDR-t nézni vele. -
sony89
tag
válasz Khaosz55 #61370 üzenetére
Hát nem tudom én nem vettem észre hogy olyan lenne kép mintha napszemüvegben nézném...
Nyilván nem olyan a HDR mint egy OLED tv n , de projektorhoz képest szerintem jó ... a fekete szintek a kontraszt is HDR ben !Nézesd meg az 590-ed a Viktorral , nehogy nálad is a degragáció kezdjen előjönni... sajna SONY projektoroknál némely esetben eljöhet és akkor pont olyan lesz a kép mint amit leírtál...
Ezt a madvr 4K HDR-SDR konverziót hogy használtad van madvr készüléked?
-
Khaosz55
addikt
válasz sony89 #61372 üzenetére
Pont addig gondolod így amíg nem nézed meg a hdr-sdr konverzióval egy sötét képet. Ennek semmi köze a degradáció-hoz. Ott álltalábana fekete fakul ki. PL SW utolsó részében az elején amikor egy kőfal előtt megy Kylo Ren. HDR-ben a kőfalból és körülötte lévő szerkezetből éppen hogy valamit kiveszel, konverzió esetén szépen kirajzolódnak a részletek, de van 1000 példa rá. Illetve a alapból az arcok is sötétek. Elég ha egy filmnek megnézed a HDR vagy SDR változatát aztán vakarod a fejed. A konverziót azért használom, hogy megmaradjon a natív 4k felbontás illetve a BT2020 színtér, hamár 4K a vetítő és "tudja" a BT2020-at.
Igen Pc jelenleg ez a beállítás fut. Vikrot csinált BT2020 SDR kalibrációt. Én meg letöltöttem e gy fim SDR és HDR változatát és a fényerőséget úgy állítottam be.
Dispaly peak luminance a legfontosdabb, ha növeled sötétül a koplett kép.
Erről a jelenetről van szó, de bármelyiket sötét árnyalatúval tesztelheted. Ennél a képnél 590 elhasal HDR-ben, de ha lenne benne egy jó tone to map akkor nem lenne gond. -
yanpec
aktív tag
válasz Khaosz55 #61374 üzenetére
Meglep amiket írsz. Sony 4K projektor vásárlás elött állok, kell erőltetnem, hogy HDR képes legyen, vagy inkább maradjak a sima 4K SDR változatnál?. Azért nem veszek jóval drágábban HDR képes készüléket, hogy SDR tartalmakat nézzek, mert szarul kezeli a HDR-t.
-
Vhiktor
veterán
válasz sony89 #61372 üzenetére
Ezeken a gépeken (meg amúgy minden projektoron) kompromisszumos a hdr. Ha ki vannak kapcsolva a dinamikus dolgok(dynamic hdr enhancer, contrast enhancer, stb) akkor halott/lapos a kép, ha be vannak kapcsolva akkor meg vesznek, kiégnek a részletek. Lehet vele játszani és egy viszonylagos kompromisszumot elérni, de a madvr tone mappingje olyan szinten szétalázza a gyári megoldást, hogy onnantól kezdve felesleges is beszélni róla.
JVC és Epson gépeknek 100szor jobban testre szabható a tone mapping megoldása mint az emlitett sonynak, de még azokon is a madvr szétaláz mindent.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz yanpec #61375 üzenetére
Az összes projektoron kompromisszumos a hdr megjelenítés, mégpedig azért mert kevés a fényerő. Így a gyári tone mapping megoldással csak szimulaljak a hdr képet, eotf görbét. Aminek az az eredménye hogy a nagy dinamika tartományt eszméletlen mértékben össze kell nyomni és bepasszirozni a projektor nyulfarknyi dinamika tartományába. És itt jön a probléma, hogy a HDR eotf görbe nem egyenes hanem hírtelen emelkedik, így hogy legyen egy kis hdr effekt a csúcs fényeknek(kb 50%ig vannak a sima tartalmak, felette minden hdr effekt), a csucsfenyek alattai tartalom(rendes tartlom), meg össze van nyomva, kb a projektor teljes dinamika tartomanyanak felébe, így még sötétebb és/vagy kontraszttalanabb lesz a kép. Míg sdr esetben a teljes dinamika tartomany rendelkezésre áll, addig hdr esetében ennek a fele, a fent említett dolgok miatt. A diffuse white hdrnel 200 valahány nit, eddig csak úgymond kis túlzással sdr tartalom megjelenites van, innentől kezdődnek a hdr fények. A 200 nit sem megy a porektoroknak......
Ennek kikuszobolesere vannak a dinamkius enhancer dolgok(nem írom le a pontos elnevezeseket, mert minden markanal mas) de ez ugyanolyan mellekhatassal mint sdr esetben a dinamkius kontraszt beállítása.
Ezt úgy kellene normálisan megcsinalni, hogy a projektor elemez minden egyes kepkockat és ennek megfelelően dinamikus tone mappinget alkalmaz. Ezt teszi a JVC a frame adapt modeal(ami persze megint csak hagy kívánni valót maga után).
A madvr is ezt teszi csak 1000-szer jobban.Szóval ha nem tudod teljesen testre szabni a projektor tone mapping algoritmusat(mert nem adnak ra beállítási lehetőséget) akkor a gyárira vagy kényszerítve ami sokszor messziről sem optimális. Van melyik mesterrel (mondjuk 1000 nit) egész jól működik míg másikkal katasztrófa. Függ a metaadattol.
Madvr pedig képkockánként elemzi a képet és mindig a lehető legjobbat tolja ki magából.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #61378 üzenetére
De nem kell félni mert csak a projektort használva is lehet élvezhető hdr képet kapni, de egy madvr az madvr.
Illetve van panasonicnak olyan lejátszója ahol meg lehet adni, hány nitet tud a kijelződ és ő fogja végezni a dinamikus tone mappinget mint a madvr.
Szóval ha egyszer valaki látott egy rendes dinamikus tone mapelt képet akkor utána elsirja magát a gyári megoldástól.
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Vhiktor #61378 üzenetére
"A 200 nit sem megy a porektoroknak......"
Ezt azért nem mondanám Csak a gagyi 4K gépeknek 6-7 milláig bezárólag. Múlt héten egy ügyfél megbízásából kimaxoltam egy Christie HD14K-M 3chipes DLP gépet. ANSI kontraszt feljavítás illetve kapott egy iriszt az objektívbe ami lenti ábrán látott fényerőből lenyes még 10-15%-ot de cserébe 4000-4500:1 amire felemeli az on/off kontrasztot. Szepi fajta szürke 0,8 Gaines 3m széles vásznon ami a valóságban 0,6 gain, ECO módban 66Fl-t, 226 nitet mértem tökéletes D65 kalibráció esetén nyitott hátsó irisz mellett. Max fényerejű módban 98fl, 335 nit.
Ezekhez a gépekhez képest egy 4K Sony vakteszten is azonos fényerő mellett is elbukna! 10-ből 9 a FullHD gépre mondaná, hogy 4K. Csak az az egy ismerné fel a Sonyt aki tisztában van a gyengeségeivel.
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Cseneles
őstag
válasz Khaosz55 #61374 üzenetére
"hamár 4K a vetítő és "tudja" a BT2020-at."
Az a Sony 590ES még a DCI-P3 90%-ot sem tudja nem hogy a BT2020-at Mondjuk ezzel a nagyobb testvérei sem büszkélkedhetnek lézer ide vagy oda...Persze ettől függetlenül kiírhatja képmódnál, így megnyugtathatja a felhasználók lelkét.
A madVR beállításnál csinálj, vagy csináltass egy hozzáértővel 3Dlut kalibrációt a vetítőddel és azt alkalmaztasd a ToneMapping résznél. így lesz a legpontosabb vagy igazábólígy lesz csak pontos!
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61379 üzenetére
Hát köszönöm szépen megint a kimerítő válszt. Nekem egyenlőre úgy tűnik, hogy még nem igazán van kiforrva a HDR projektorokra.
Ahogy látom ehhez a Madvr progihoz, szükség van egy izmos Pchez. Én Plex szervert futtatok, utána kell néznem van-e ilyen optimalizáló szolgáltatása a plexnek. Sok szolgáltatása van, főleg ha megveszi az ember gyereke, és nem az ingyenes verziót használja mint én.
Amint meg lesz a HDR projektor én is meg fogom venni, mert a sima nem engedi át a HDR metaadatokat. Ha minden igaz 119€ az élethosszig Plex pass hozzáférés.
-
Vhiktor
veterán
válasz Cseneles #61380 üzenetére
Termeszetesen a mostani mainstream gépekre gondoltam, legalább 135 colos vászon mellett.
Pont ajánlani is akartam feljebb a forumtarsnak, hogy olyan gépet vegyen aminek minél nagyobb a fenyereje és minel nagyobb szinteret lefed, ehhez pedig nem kell mai 4ks gép, mert nem igazán tudják ezt...
És ezt megtámogatni egy madvr-el és alázni fog mindent ami újonnan kapható kb 5-6 milláig.3d luttal valóban javítható a pontosság, bár az a gép akkor menüből állítva is referencia közeli értékeket produkált, 3d lut nem sok vizet zavart volna.
A tone map using pixel shader nagyon jó madvr esetében.[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #61383 üzenetére
De, ha legközelebb szeretné én is 3d lutot ajánlanék főleg ha csak htpcvel van használva, az lesz a legjobb.
Nem véletlenül használunk filmstudiokban 3d lutot.[ Szerkesztve ]
-
-
gabor1974
tag
Sziasztok.
Lehet hogy vennék egy projektort.
3x4 es szobába nézési távolság 2.5m.Jelenleg egy 82cm es kb 15 éves
720p m van . Előtte egy 127 centis volt, de bevilágította a szobát, ám mostanában már lekapcsolom ha aludni készülök. Teljes sötétségben tv zek jellemzően. Magasabb szolgáltatású max 50" tv ben vagy egy alacsonyabb kategóriás projector is megfelelne szvsz igényeimnek. Jó lenne ha nem fogyasztana 400w ot, mert sokat megy, általában plexet nézek, neha tv boxxal Columbo T. A projectort is szinte csak 3méterre tudom lepakolni... Max keret vászonnal 280e, de kevesebb jobb volna. Tv re is ennyiből jönnék ki. Használt is simán jó, vásznat is majd újracsomagoltat nézek, mert spúr vagyok.Vajon való nekem a projector? Vagy maradjak tv fronton?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz yanpec #61386 üzenetére
Én elhiszem képről nsm tudom megítélni, de addig nem tudod amíg egy klikkeléssel be nem kapcsolod a konverziót. Egy pillnatra elmegy a kép és megjelenik az SDR kép. Igazán akkor látod mekkora a különbség.
4-5éve használok hdr projektort, igaz medialejátszóm nincs, pc-t használok, de ha jó lenne a HDR akkor azt használnám. -
makkmarce
őstag
válasz gabor1974 #61387 üzenetére
A projector nem igazán tv-zésre való, vagyis a folyamatos napi 10-14 órás üzemre, mert így 1-2 évenként cserélheted a lámpát is benne, bár tök sötét szobába lehet esetleg led-es, de elég fakó képe lesz. Olvasd el mindenképp az összefoglalót.
Mekkora az elképzelt kép? ha 120"(300cm átló) alatt szeretnél képet, akkor inkább TV-t javaslom, mert felesleges projectorozni, ráadásul az minden, csak csendes nem lesz. A fogyasztása 2-300 watt körül lesz, ezt bele kell számolni, ahogy a hangot is mellé kell tenned, mert ha van is benne, azt inkább nem akarod hallani
Kábelezés, sötétítés, külön hang, ezek mind kellékei a mókának. A projector egy kompromisszumos kép(főleg egy jó tv-hez képest), viszont kárpótol a mozis élmény és a nagy kép. Ha viszont csak 50" kell, akkor kapsz egy kompromisszumos bugómasinát, aminek rosszabb képe lesz, mint egy középkat ugyanakkora TV-nekokoskodom, tehát vagyok
-
Atomgeszi
veterán
Elég sokat elbírnak ezek a csavarok. Főleg falon. Gondold el, 2 felé oszlik a súly, már csak 8-8 kg kell tartani. Az semmi.
llyet vegyél akkor. Erre könnyű lesz fel-le akasztgatni.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61383 üzenetére
Írtad, hogy olyat kell venni ami fényerős és minél nagyobb színtartományt lefed, valamint nem.kell hozzá mai 4Ks gép.
Tudnál nekem 1-2 típust ajánlani, hogy milyeneket keressek?
Köszi előre is.
-
Vhiktor
veterán
válasz yanpec #61393 üzenetére
Először is az fontos, hogy milyen techet szeretnél. DLP vagy LCD.
Lehet venni mostani 4k hdr-s gépet is. Olyat ami nem támogatja a hdrt csak akkor vegyél ha csak madvral fogod használni.
[ Szerkesztve ]
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61394 üzenetére
Én dlp-re gomdoltam, de nem határolódok el se más márkától vagy technikától. Neked sokkal nagyobb tapasztalatod meg tudásod van. 1200-1500€ a keret amit belőttem.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz yanpec #61396 üzenetére
Kell hogy tudja maga fogadni a hdr jelet és a 4kt vagy nem?
Ha használt gép kell akkor bátran keresd meg Csenelest.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #61397 üzenetére
Illetve azt kellene eldöntened, hogy csak mdvral fogod használni vagy sem.
Ha nem csak madvr-al, akkor olyan gépet vegyél ami tudja fogadni és megjeleniteni a 4k és hdr jelet.
Talán Te írtad feljebb a benq w5700s-t, szerintem dlp fronton attól jobbat újonnan ennyiért nem nagyon kapsz.
Akkor ott van pl a JVC X7900, Epson 9400 és társaik.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #61398 üzenetére
A meg azt hogy milyen bemenetek van szükséged, mert ha kell mondjuk a hdmi 2.0 akkor a régi dlp gépek ki is estek.
-
yanpec
aktív tag
válasz Vhiktor #61394 üzenetére
Akkor amit eddig kinéztem Sony VLP-VW320es 4K HDR felejtős?
Megmondom őszintén eddig biztos voltam melyik gépet akarom, de ezzel a HDR dologgal teljesen össze lettem zavarva. Azek szerint a HDR projektoroknál csak egy program ami próbálja úgy konvertálni a képeket, hogy a lehető legjobban kihasználja a projektor dinamikatartományát? Tehét nincs semmi fizikai hókuszpókusz?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest