- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mobil flották
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
-
Mobilarena
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Új hozzászólás Aktív témák
-
péjé
őstag
válasz tomi5244 #48800 üzenetére
A fehér plafonról/falakról visszaverődő fény miatt bukja az ember a kontraszt elég nagy részét, a színek is fakulnak.
A w2000-nek szép színei vannak és elég jó optikája (volt ilyenem), a kontrasztja alapban nem túl acélos de ha kicsit javítasz a környezeten akkor komoly javulást érhetsz el. Ha teheted próbáld ki a gépet sötét falú helységben, olyan érzésed lesz mintha másik vetítő lenne. Nem véletlenül sötét a mozik fala. -
-
tomi5244
őstag
válasz #99499520 #48802 üzenetére
Nincs tervben a csere, meg azért nem temetném a W2000-et, mert sokan dícsérik, és én is elégedett vagyok vele.
Ahogy agyalok egyre jobban azt látom, hogy sötétíteni kell a környezetet, ami bizonyos területen menni fog, bizonyos részeken meg nem. Pl most nézem, hogy az íróasztalom is fehér, ami közel lesz a vetített képhez.
Megpróbálok megnézni egy 0.8-as vásznat élőben, és, ha elégedett leszek az eredménnyel, akkor idővel egy olyanra beruházok.
Hozzá kell tenni, hogy tökéletes megoldást nem tudok eszközölni, mert eleve egy nappaliról van szó. Dedikált moziszoba az, amivel komoly eredményeket lehet elérni.
-
Vhiktor
veterán
válasz #99499520 #48799 üzenetére
Eco módban, 100"-os vásznon kalibráltan nekem ~20 foot lambert.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Ijk
nagyúr
válasz #99499520 #48806 üzenetére
1.15-ről indul a szórási aránya, ezt általában nehéz pótolni ha rövid a vetítési távolság. Ha telében használja max zoom közeli állásban akkor könnyen leváltható.
DLP-ből általában Projectordesign van nagylátóval a cserélhető objektívek által, LCD, LCOS vonalon nem tudom egyáltalán létezik-e komolyabb házimozis gép extra nagylátószögű lencsével. Sajnos egyik gyártó sem hajlandó emberi áron cserélhető optikás házimozi gépeket kínálni.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
szepi0808
senior tag
válasz #99499520 #48806 üzenetére
ALR 0.8 Radiance anyagot javasoltam, ahol szinte nincs betekintési korlátozás, hacsak nem teljesen oldalról nézzük a vásznat, amit nem szoktunk.
(Van most egy új anyag a kereteseknél Radiance 1.6 gain, amit nem soká fogok tesztelni, ha jól el van találva, akkor nem kellene, hogy nagymértékben legyen rajta hotspot, csillogás vagy invertálás, ami zavaró legyen legyen, de csak akkor tudom megmondani, ha már én is láttam. Addig nem is ajánlom, amíg nem tudom mit tud a felület.)
Itt egy példa hasonló bevilágítottságú jelenetnél, ugyanaz a projektor és vászon. Egyik nálam, matt fekete szövet mennyezet, a másik nyírfű barna selyemfényű festék. Persze az előző fehér mennyezetnél sokkal jobb, de még sem tökéletes, még ide is elférne a radiance ALR anyag, amit lesz is, mert szeretne még jobbat. Bár akkor meg nem muszáj a barna mennyezet semSony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
Beni2360
félisten
Az elhalálozott 840 órás EPSON EH-TW5210 helyet mit tudtok ajánlani használtban?
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Vhiktor
veterán
válasz Beni2360 #48810 üzenetére
Mennyi a keret? Dlp is szóba jöhet?
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Beni2360
félisten
válasz Vhiktor #48812 üzenetére
Csak LCD öreg már a szemem és a fülem, mindent felirattal nézek.
A keret meg nem tudom. Amióta meg van a LG 55 C8 oledem nem nagyon kapcsoltam be. 4 év alatt ment 840 órát a régi kár volt spórolni vele. Még a biztosító nem nyilatkozott mennyit fizetnek.
AVR-t már pótoltam 175 E-t holnap hozzák.
Avval az EPSONNAL meg voltam elégedve sokkal többre nem vágyom.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz #99499520 #48815 üzenetére
Pont a kerettől teszem függőé, hogy leszerelem-e a konzolt meg a vásznat vagy pótolom a projektort. Ugye mosz szebből kiperkáltam a 175 K-t várom a héten mit jelez vissza a biztosító. De addig is szerettem volna körülnézni a kínálatban. Utoljára 4 évvel ezelőtt foglalkoztam a témával.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Vhiktor
veterán
Ha az előzőtől nem kell jobb minőség, akkor használtan szerintem 100ból lazán meg lehet úszni, 200ból meg újjonan.
-
Beni2360
félisten
válasz #99499520 #48817 üzenetére
Köszi.
Na így már van kiindulási alapom.
Holnap megyek ki a csavarhúzóért.
Mi az a dila?
-------------
Vhiktor - lehet, hogy várok avval a csavarhúzóval.
De az EH-TW5210 utáni gépek már nem nagyon vannak ebben az árban meg nincs is nagyon.[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Beni2360 #48819 üzenetére
Ahogy nézem elég halott most a használt piac, egyedül Epson EH-TW5650-t találtam, de most az is 200K. Viszon tjobb mint ami Neked volt.
Ha nem sürgős akkor várnék a helyedben a leszereléssel.Dila: JVC vetítők használják ezt a technológiát, sokkal jobb kontrasztot biztosít mint egy 3LCD gép.
-
LuSa
csendes tag
válasz tomi5244 #48804 üzenetére
Én egyáltalán nem bántam meg az ALR vásznat.
Egyrészt kompenzálja a világos falakat, bútorokat, másrészt nap közben is elég jó képet ad, amikor kintről extra fény érkezik a szobába.
Sajnos kockázat nélkül nincs siker, ha Szepi ezt ajánlotta, én elhinném, valószínű van tapasztalata. -
Vhiktor
veterán
válasz #99499520 #48823 üzenetére
Szépen hozzá lehet kalibrálni a fehéregyensúlyt. Egyébként meg aki nem tök sötét szobában vetít annak is ugrik a fehér egyensúly a színes falakról visszaverődő színes fény miatt. Ott is kalibrálni kell.
Ha jól láttam az a gép ami volt Neki, az is ~220ezer volt újonan.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz Vhiktor #48820 üzenetére
Köszi nem sürgős és utána néztem közben mi az a dila.
Kaptál már 3D szemüveget? Gondolom te kerested odaát.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Vhiktor
veterán
válasz Beni2360 #48826 üzenetére
Nem én voltam, de látam az a hírdetést Még el is gondolkodtam, rajta, hogy minek adtam volna fel olyat.
-
BBéci
legenda
-
Q
senior tag
Én fehérről váltottam. Nem kifejezetten szürkét kerestem, de akkor ezt kaptam használtam, jó áron. Ugyanazt a projektort kalibráltattam a fehér (1gain) és a mostani szürke (0,8 gain) vászonhoz is. Minimális a mérhető különbsêg. Inkább ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszett nálam.
Eladó: Runco LS5
-
Pro Koryak
addikt
válasz #99499520 #48832 üzenetére
Mivel egymás mellett nem látod őket és szemre sem mondod meg, van kalibrálva vagy nincs, krvára mindegy.
Annyira dobálóztok itt is a kalibrálással, hogy már besz.rás.
Asszony otthon egy két értéket elállítana a kalibrált gépeden mire hazaérsz, 1000% nem vennél észre belőle semmit!!!
Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Pro Koryak #48833 üzenetére
Akinek mindegy és nem veszi észre, az tényleg feleslegesen kalibráltat. Viszont sokunknak bántja a szemét, ha nem színhelyes a kép. Az én gépem kalibrált, (ahogy a tévém és a laptopom kijelzője is) de nem ehhez a szobához, ezért mindenképpen sor fog kerülni egy helyi műszeres mérésre és beállításra. Folyton azon agyalok, hogy nem a maximális tudását látom, van még benne tartalék.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
thomasrc
tag
válasz #99499520 #48832 üzenetére
Szürke alapszínű vásznon én ezt a kalibrálási reportot kaptam:
https://i.imgur.com/szYmyeB.pngEz nem elég jó?
Azt aláírom, hogy sok projektor esetén nehéz elérni az abszolút színhelyességet, mert vacak a CMS-ük, de a grayscale-t akármelyik normálisabb projektornál be lehet lőni jóra, függetlenül a vászon alapszínétől.
-
BBéci
legenda
válasz thomasrc #48835 üzenetére
A szürkeskála beállítása nagyon fontos, de önmagában édeskevés, számomra elengedhetetlen a színhelyesség is, amit kizárólag műszeres méréssel lehet megvalósítani.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vhiktor
veterán
Én is rögtön észreveszem, és már ott tartunk, hogy asszony is, ha már egy kicsit zöldes, kékes vagy pirossas a kép.
-
Vhiktor
veterán
válasz thomasrc #48835 üzenetére
Szürkeskálára tökéletes
Milyen projektor, hogy tudja a bt 1886 gamma curveot?ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
BBéci
legenda
válasz #99499520 #48839 üzenetére
"Én inkább gépet cseréltem, minthogy szürke felület a kontraszt növelés miatt...."
Hiába vesz valaki ultra nagy kontrasztú gépet, ha a falakról, plafonról, bútorokról visszaverődő fény felemészti a háromnegyedét.
Sötét környezetben egy alacsony kontrasztú vetítő jobb (az élességet most hagyjuk) képet ad, mint kórteremben a csúcs gép.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Q
senior tag
"Mivel egymás mellett nem látod őket és szemre sem mondod meg, van kalibrálva vagy nincs, krvára mindegy"
Részben igazad van. Szerintem ez megállja a helyét, ha egy magasabb kategóriás vetítőt használsz, ami alapból kalibrált közeli képet vetít.
Nem mondom, hogy kalibrálás nélkül nem lehet élni, de Bécinek igaza van, nem fogod látni a géped tudását.[ Szerkesztve ]
Eladó: Runco LS5
-
Q
senior tag
-
sixpak
nagyúr
válasz #99499520 #48841 üzenetére
"Inkább kellő kontrasztos gép nem teljesen fötét falakkal, mint fordítva!"
Napok óta tolod ezt a hülyeséget...
2004-ben vettem egy ilyet, nem egy csúcs gép, pedig egy vagyon volt (nekem).
A kedvedért előszedtem a szekrény aljából, behúztam a felső nappaliban a sőtétítőket (fehér plafon, világos sárga és fehér falak) rákötöttem egy DVD playert komponens csatlakozókkal (HDMI nincs rajt), elindítottam egy filmet, nézhető volt, de messze volt a jótól.
Ezután hónom alá kaptam a gépet, leballagtam az alsó szintre, ahol van full sötét helyiség, elindítottam....ég és föld, mintha nem ugyanaz a gép lenne!
Itt most tekintsünk el a 854x480-as felbontástól, csak a kontrasztról beszélek.
Mutass már egy projektort, akár a legalja 80 ezer forintos prezentációs gépet, aminek full sötét szobában "fátyolos" (ahogy mondtad többször is) a képe.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
thomasrc
tag
válasz Vhiktor #48838 üzenetére
Igazából ez egy 3 hónapos ellenőrzés eredménye, itt vannak róla a többi képek is (gamma, stb.):
https://i.imgur.com/nZph9YV.png
https://i.imgur.com/MPrWmxx.pngA projektor most nem lényeges, az viszont igen, hogy ebben jó a CMS. Márpedig ha a projektorban jó a CMS, akkor nem szabadna, hogy egy fehértől eltérő alapszínű vászon gondot okozzon az abszolút színhelyesség elérésben (tehát amikor a gamma, alapszínek, szürke skála, minden helyén van).
Amelyikben nem annyira jó a CMS, azoknál már a fehér vászon esetén is nehéz helyrehúzni az alapszíneket, jönnek a kompromisszumok meg minden, tehát én megkérdőjelezem, hogy egyáltalán van-e értelme használni az ilyen projektoroknál. Ha nem használjuk a CMS-t, akkor ismét lényegtelen a vászon alapszíne, mert a szürke skálát attól még ugyanúgy helyre lehet rántani, tehát semmit nem módosít, hogy fehér vagy nem fehér vászonra vetíti-e a képét.
Anno a BenQ W2000 esetén pl. nekem bőven elég volt, hogy a szürke skála helyre lett húzva, az alapszínek maradtak, amilyenek (nem igazán voltak tökéletesek)... Ha egymás mellett néztem volna ennek a W2000-nek és egy abszolút színhelyes W2000-nek a képét, akkor biztosan láttam volna, hogy eltérőek a színárnyalatok, de szerintem egy vakteszten nem tudtam volna megmondani, hogy melyik az abszolút színhelyes. Ha bemegyek egy moziba, akkor ott sem tudom megmondani, hogy vajon helyén vannak-e a színek vagy csak egy nagyjábóli kalibrációt látok éppen.
-
Real_Necro
veterán
válasz Real_Necro #48756 üzenetére
Időközben beszéltem Batyóval telefonon.
Arra gyanakszik, hogy a gépben található eprom gyengélkedik, így még párszor megpróbálom a programját újra felrakni, hátha stabilabb lesz.
Remélem megoldódik így a dolog, mert eddig csak egyszer raktam fel.
A felújítást nem vetettem el, ha tényleg tud adni kapcsolási rajzokat, stb, akkor rászánom az időt és újrakondizom megfelelő minőségű alkatrészekkel.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Pro Koryak
addikt
Nem azt mondtam, hogy teljesen elállítja, de egy pl. 20-30-as csúszkán 2-3-al eltolja, észre nem veszed. Bármilyen gép is legyen.
Aki ilyet észrevesz, az a hádeminek kábelek közt is láthat eltéréseket...[ Szerkesztve ]
-
sixpak
nagyúr
válasz #99499520 #48847 üzenetére
Nem látok tisztábban sajnos, össze-vissza beszélsz.
Na, akkor még egyszer:"Inkább kellő kontrasztos gép nem teljesen fötét falakkal, mint fordítva!"
Erre reagáltam, de nem jött át, úgy tűnik...
Máshogy próbálom: ha világosban/nem ideális vagy közel ideális környezetben vetítesz, akkor majdnem mindegy, hogy 100ezres géped van vagy 10 milliós.
A csúcs géppel szarabb lesz a kép világos plafonnal/falakkal, mint a fos géppel koromsötétben.W1070 töksötétben is fátyolos...van itt több tulaj is, talán reagálnak majd rá, több szem többet lát.
"De aki ebbe benne van és nem az első gépe van, annak ez nem kérdés, melyik ad jobb képet ugyan olyan környeret mellett!"
Kösz, hogy tanítasz mester, de hogy jön ide az ugyanolyan környezet?
Nem igazán látom értelmét a további eszmecserének, ennek fényében.
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
Vhiktor
veterán
válasz thomasrc #48845 üzenetére
Teljesen jól be van kalibrálva
Nálam pl a w2000 esetében, pont a color az ami tökéletes gyárilag, nem kell állítani rajta semmit, viszont a szürkeskála borzasztó volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest