Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • D.Va

    senior tag

    Üdv for all!

    Először a projektoros tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, főleg azoknak szól ez a kis leírás aki normál SD projektor vásárlás előtt áll. A leírás csupán a saját véleményem, segítő jelleggel, (kérem kötekedők ne szóljanak be ezért! :P )

    Íme:
    Nyáron vettem használtan egy jó barátomtól (70-ért 80"-os vászonnal) Egy BenQ 512ST projektort. Netszerte úgy is emlegetik hogy "a Nintendo Wii" projektor.
    A projektor 800*600-as, én HDMI-n használtam. Én ezt úgy vettem hogy egy pár évig ezt fogom használni. Csak PC-hez használtam, és főleg játék miatt. Habár 800*600-as a cucc, én először 1920*1080-as felbontásban küldtem. Érdekes módon nem teljesen szerette mivel észrevettem hogy ilyenkor 1080p-s és 720p-s jelnél sokkal kisebb fényerővel dolgozik a cucc. Viszont 1440-ben minden stimmelt. Sztem (kb az összes 800*600-as projó) normál DVD minőséghez, AVI-khoz PS2/wii anyagokhoz tökéletes, és a kis felbontás ellenére a HD anyagok is jól (legalábbis jobban mint az avi-k) festettek a vásznon. Játékra módjával használható. Én inkább a "hardcore gamer" vonalat képviselem, így inkább PC-s FPS-ekkel játszom. Ilyeneknél pl Crysis kipróbálásnak nagy fan, de hosszabb távon használhatatlan egy 800*600-as projó. Nagy vászon, nagy élmény, de a dolgok nagyon egybemosódnak. Ha teljesen kiélesítem a képet akkor jónak tűnik -de csak első pillanatra- mert így meg nagyon pixeles, rácsos lesz a kép. Kis "lencsehomályosítással" már komrumisszumot lehet kihozni viszont így is játtszhatatlan (profi szinten) ugyanis a távolabbi tárgyak a növényzet, a fűszálak az ellenfelek úgy egybemosódnak hogy lehetetlen kivenni őket, nemhogy becélozni egy jókis heccsátra... Kb ugyenez igaz az UTIII ra, meg az összes modern játékra. Egyszerűen nincs értelme az überrészletes grafikának. Viszont régebbi (2005előtti) játékok Pl egy jól agyonbutított Quake3 meccs egész pofás volt! :)) Na mondom, akkor próbáljuk ki más jellegő - konkrétan autós játékkal. TOCA GRID be. Töltés be. Képernyőn életnagyságú autó. Vigyor. Majd az első kanyar. Vigyor leáll. Második kanyar. Könnycsepp. Hát bizony ez sem az igazi. :((( Autós játéknál az ember tekintete mindíg az aktuális út távoli közepébe fókuszál, vagyis a tekintet az utat köveli. És valahogy pont ez nem jó. Egyszerűen túlságosan elmosódott a kép, és inkább idegesítő, mintsem élvezetes a játék. Inkább akkor a 22"-es monitor. Szóval lehet ezzel játtszani de csak módjával. Részletszegény, régebbi, illetve "casual" meg "oldalnézetes" (TRINE) jellegű játékokhoz illetve PS2/Wii-hez viszont kifejezetten jó! (Mario Kart, esetleg Re-Volt, sőt a legjobb: LEGO Racer!!! :DDD ) Windows alatt sem túl jó használni, a betűk szinte olvashatatlanok, és valljuk be nem jó a windows-t sem manapság már 1024-ben sem kezelni..
    Az élvezeten dob a dolog ha gyári vászont használ az ember. Sokat. Sokkal jobb a kép. Én is úgy voltam vele hogy há minek ide vászon? Szóval vettem "méterárubótban" 3 méter hófehér, illetve 3 méter mélyfekete vászon anyagot (a fehér mögé hogy ne verődjön vissza a fény...) De ez bizony nagyon, de nagyon messze van egy jó gyári projektor vászon minőségétől. És ez a "kis" olcsó házi vászon is belekerült 10 ezerbe. (6000 a jó minőségű vastag vászon + 4000 a két rúdmerevítő) Úgyhogy mindenkinek melegen ajánlom a gyári vászon beszerzését. Viszont ha van elég nagy sima mattfehér falfelület, nos az -saját tapasztalatom szerint- kiváló képminőséget produkál, én ebben az esetben nem vennék vásznat...
    Én 230 cm széles (Nem átmérő!, szélesség!) képet vetítettem a projektorral. Nos szerintem egy ilyen SD projektornak a 80" (160cm) az ideális képméret, annál nagyob-ban elégé mosott/pixeles a kép (persze attól is függ milyen távolról...)
    Én így utólag nem vennék ilyen SD projektort otthonra (akkor már inkább egy 150 körüli Panasonic plazmát…) bár kétségtelenül van egy előnye: Hogy az egyébként útálatos, szutyok minőségű AVI filmek is „nézhetőek” bazinagy méretben, elfogadható minőségben! (Ami pl a 22"-os monitoron nagyon gusztustalan, de 2 méteres vetített képen egész jó! :U )

    Remélem van akinek hasznos info is volt benne... :))

Új hozzászólás Aktív témák