Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ngeri11

csendes tag

Sziasztok!

Fizikus hallgatóként keresek laptopot 150-200K-ért tanuláshoz, ehhez kapcsolódó munkához, ami egy pár célszoftver mellett alapvetően rengeteg egyidejűleg nyitott böngészőlapot+dokumentumot, ezek mellett programozást (LaTeX, Python, C, Mathematica, Matlab, stb.) jobbféle IDE-kben (mint pl. VS Code), esetleg szimulációt jelent, így egy jobb processzor nem ártana. Ami esetlefg bonyolíthatja a dolgot, az az, hogy szükségem van Windows-ra és Linux-ra is, vagy virtualbox (--> sok-sok RAM + erős proci + support), vagy dual-boot (--> gyors indulás kell nagyobb tárhellyel) rendszerben.

A játékképesség egy érdekesebb kérdés. Alapvetően nem lenne rossz, de: van egy asztali gépem, amibe csak egy értelmes videókártya hiányzik, úgy 30-50K-ért. Ha tehát ennyivel kevesebbért kapok egy megfelelő laptopot, amit éppúgy akadozás/anyázás nélkül tudok használni, mint a megfelelő játékképes laptopot, akkor elgondolkodom a preferenciámon... (GPU-alapú szimulációt még nem végeztem, de ez is megfontolandó...)

Ami a kérdőívet illeti:

(1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?
    Akár most azonnal, de legkésőbb tanévkezdésre szeretném letudni. Minél hamarabb, de tudok várni is, ha megéri.

(2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
    A fentieknek megfelelően két árkategóriában gondolkozom. Alapvetően 190±15 ezret szánnék a történetre, ehhez az elvárásom a játékképesség. Ha viszont 150.000 körül (±10K) kapok egy laptopot, ami tud mindent, mint a drágább társai, csak épp a videokártya gyenguci, hát áldásom rá. Ha 100K-ig le lehet menni, és még mindig használható, annál jobb.
    Összességében mint olcsójános diák szeretném a lehető legkevesebb pénzért megvenni a tökéletes laptopot... :D

(3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)
    Lásd fentebb.

(4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
    Amennyi belefér. Ha van választási lehetőség, inkább viszonylag újabb játékokkal játszanék. Örülnék, ha pl az Assassins Creed: Origins, Whitcher 3, No Man's Sky szintű dolgok legalább játszhatóak lennének - nagy igényeim nincsenek, pl. az AC IV-et eléggé élveztem ahhoz, hogy 18 FPS-el, minimum grafikán vigyem végig... :B Persze minél jobb, annál jobb.

(5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
    legalább 15.6" és 1920x1080, hiszen sokat fogok rajta olvasni/írni. A többi annyira nem számít, nyilván IPS előnyben, de nem fontos, ahogy a fényes/matt kérdés sem.

(6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
    Elég sokat, valószínűleg heti többször elkísér az egyetemre, biciklin zötyögve. Utazás közben - hát, legfeljebb évi párszor, úgyhogy nem fontos.

(7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
    Ahogy írtam, Windows + Linux. Mivel úgyis újra fogom telepíteni (gondolom nem árulnak alapból dual-bootos rendszert :D ), nem fontos, hogy alapból mi van rajta.

(8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e?
    Ha csak nincs nagyon jó ok ellene (pl. 150K-ért nemigen láttam ilyet), SSD mindenképp legyen benne, főleg a dual bootos rendszer miatt kell a gyors váltáshoz. Vagy legalább 256Gb-os SSD, vagy 128GB SSD + jó nagy HDD lenne az ideális. Az öszvér megoldás úgy is jó, ha csak az egyik van benne gyárilag, de van hely mégegy HDD-nek/SSD-nek, viszont így ennek árát is számoljuk a keretbe.

(9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)
    Jó lenne legalább 8Gb RAM, főleg a játékképes esetben, meg hogy ne legyen a virtualbox-os megoldásnak sem akadálya. Mivel a táskámban lapulna egész nap, az is előny, ha minél könyebb és vékonyabb a laptop (értsd: nem egy tízcentis, ötkilós golyóálló cuccal szeretnék mászkálni :) ) de nem ez a fő szempont.

(10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
    Ha lényegesen jobb használtat kapok a megfelelő árú újhoz képest, megfontolom. De alapvetően a garancia fontos lenne, szeretném, ha legalább az MSc-t túlélné velem, és (worst case scenario) nem szeretnék félévente laptopot veszegetni.

A 200K-s kategóriában néztem jobban körbe hogy mire is gondolok - inkább csak példaként, eddig a következőket találtam:
    Lenovo IdeaPad 520 81BF00CQHV (egész jó videókártyával, vagy van 10K-val olcsóbban is egy kicsit rosszabbal)
    HP 15-bs103nh 2ZH67EA
    Lenovo V510 80WQ023WHV

A 150K-sban (méginkább csak példaként) pedig ilyesmiket:
    Lenovo IdeaPad 320 81BG00Q8HV
    ASUS VivoBook Max X541UA-DM1472

Plusz egy: árulnak egy ilyet most az Aldiban 200K-ért: Medion Akoya P6685-i5-256F8, rendesen 2 év garanciával, de én kissé fázok ismeretlen márkát venni, főleg az Aldiban. Cserébe megérősnek tűnik... Nektek mi a véleményetek róla?

[ Szerkesztve ]

"Aki mindig a múltat nézi, az farral előre megy a jövőnek."

Új hozzászólás Aktív témák