Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HavocS

    senior tag

    válasz tibibi #50043 üzenetére

    Nem akarom "milyen fűtést vályogházba" irányba elterelni a topicot, annyit kiemelnék, hogy most sincs mindenhol fűtve, és nem penészedünk. Szüleim házában szintén 3 helyiségben van csak fűtés a kb 8-ból, és sose volt penész. Nyilván nem is tapéta van, hanem meszelés.
    Hogy klímával ki tudom-e fűteni, az egy jó kérdés, de ha azt veszem alapul, hogy ha a 10 kW-os, 70-80% hatásfokú gázkazán megy ebben az időben 4x1 órát a 20 fokhoz, akkor feltételezem a 2x3,7 kW-os klíma is képes lesz. Kíváncsiságból holnap kipróbálom, hogy csak egy 2 kW-os hősugárzóval fűtök 24 órát, 20 fokra beállítva aztán meglátjuk a hőérzetet meg a fogyasztást a 7 m3 gázhoz képest ami most elmegy egy nap alatt, aztán abból már lehet extrapolálni.
    Hogy megéri-e? Talán. 28 éves a gázkazán, ha hirtelen elromlik úgyse lesz más rövid távon amire kicseréljük. Így legalább van redundancia, és nem csak egy hősugárzó, ami direktben égeti el az áramot. Ezen kívül nyáron nem kell majd 26-27 fokban aludni (nem bírjuk a meleget). Ha pedig lesz támogatás napelemre (elvileg jogosultak vagyunk rá), akkor bőségesen meg fogja érni.
    Ráadásul ugye most hiába van gáz, ha áramszünet van, a gázkazán se fog fűteni. Tisztán villanyfűtésnél legalább egy gonddal kevesebb. Ha meg napokig tartó áramszünet lenne, van vegyes tüzelésű kazán is, megfordul a víz a radiátorokban a keringető nélkül, még ha lassabban is.
    Köszönöm az észrevételt!

Új hozzászólás Aktív témák