- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
A K8-cal meglesz a fémes érzet, mert a keret az és nem látod a műanyag "teknőt".
Valószínűleg egy csuklótámasz elkél majd hozzá, mert magas.
Nekem a gyári red kapcsolókkal és o-gyűrűvel egészen halk a "pötyögés" rajta.
PBT kupakokkal a hangja is kellemes.
Olyannyira, hogy számomra semmi szükség a további "bélés" és PCB ragasztgatási technikák alkalmazása.A fórum további olvasgatása pedig káros a pénztárcára....
K8 mellé még jött egy V1 is.
Szintén műanyag, sőt full műanyag.
Engem a pengés "kergetett" el más billentyűzettől.
A Q sorozat egyik példányának bemutatójában is felfedezhető volt a pengés. Persze lehet rajta segíteni, de nem akartam vacakolni a modding-gal. -
Throme
veterán
Ez a fórum tényleg befolyásoló hatással bír.
Full kiosztásról indultam, aztán vettem egy TKL-t de az penget és roppant mód idegesített. Kitömtem, ragasztottam, o-gyűrűztem... de megmaradt. Akkor már olvastam a fórumot. Rengeteg videó után eljutottam a Keychronhoz. A TKL bejött és lett a K8. Azt is használom mert több eszközhöz is csatlakoztatható BT-on keresztül.Viszont elkezdett vonzani a kisebb kiosztások világa (fórum és YT ugye).
A K2-ben valami nem jött át és kihagytam. Ma már tudom, hogy a tagoltság hiányzik abban a megoldásban.
Aztán jöttek a Q, majd a V termékek. A V költségben számomra jobb és a pengéstől való "félelem" tartott a műanyag fronton.
Jelenleg a V1 kialakítás a tökéletes. Az F sor nekem kell.
Kapott PBT kupakot, o-gyűrűt (nem mindenhova), Keychron silent K pro kapcsolókat, zöld knob-ot, zöld kábelt. És itt a vége .Szóval csak óvatosan
-
micafighter
nagyúr
Egy másik dolog, amit egyetlen billentyűzetekkel foglalkozó embertől se hallottam sajnos:
Sebtapasz / Bandaid-mod: (gondolok itt kizárólag arra, amikor a stabilizátor stem háza alá tesszük)
Mindenki tolja orrba-szajba, de nem magyarázzák el mi a haszna, és mi az előnye/hátránya, mert bizony az is van.
Ez is, mint sok más a koreaiaktol lett ellesve. Ők azért kezdték el használni, mert a PCB-ik egy kicsivel (0.1-0.2mm) vékonyabbak voltak a standard 1.6mm-től, így nem voltak benne szorosak a stabilizátorok, és a bandaid épp elég volt arra, hogy szorosan illeszkedjenek a stabilizátorok. Ma leginkább 1.2mm vagy 1.6mm PCB-kkel találkozni, a legtöbb stabilizátor pedig 1.6mm PCB-hez készült. A 0.4mm-hez viszont a bandaid kevés, ahhoz stabilizátor shim-et kell használni (a PCB alá, és nem a PCB-stab közé ) vagy lehet keresni 1.2mm PCBhez készült stabilizátort, pl TX, Wuque csinálnak ilyet.
Ma a bandaid modnak kettő haszna van: szorosabban illeszkedik a stabilizátor a PCB-be, illetve tompítja a stabilizátor stem bottom-outját - ha szorosan illeszkedik egyébként is a stabilizátor ház a PCB-be, és nem zavar a stab stem bottom-out hangja, vagy a használt kapcsolód rövidebb úton jár, mint a stabilizátor (a stab stem nem fog bottom outolni), akkor nem érdemes használni ezt a modot a lentebb leírtak miatt.
Ha használod a bandaid modot:
ha bottom-outol a stabilizátor stem, (tehát sima stabilizátort használunk standard 4mm-en járó kapcsolóval, vagy rövid úton járó stabilizátort használunk rövid úton járó kapcsolóval) és oldalt találjuk el a hosszú spacebar-t, a stabilizátor felett, akkor mushy lesz - a kapcsoló bottom-outját szinte egyáltalán nem fogod hallani/érezni, helyette csak a mushy, tompa puffogást, ahogy a stabilizátor stem neki ütődik a bandaidnek. Ha közepén ütöd le a billentyűt a kapcsoló felett, akkor nem lesz mushy, és a kapcsoló bottom-outját fogod érezni és hallani. Tehát ez attól függően, hogy te hogy gépelsz (hol szoktad lenyomni a space-t), nagyon zavaró lehet.
Ez a probléma csak hosszú kupaknál (pl 6u vagy hosszabb space) jön elő valószínűleg, mert a többi kupak nem olyan hosszú, hogy ez gondot okozzon, viszont a space a leggyakrabban használt stabilizált billentyű, és a legapróbb hiba is nagyon zavaró lehet.
Megoldás: ne használj bandaid-et, vagy olyan kapcsolót használj a stabilizált billentyűknél, ami rövidebb úton jár (4mm travel helyett pl 3.5mm, ezt a kapcsolóknál fel szokták tüntetni szinte mindenhol), mint a stabilizátor (a legtöbb stabilizátor 4mm-en jár, és ezt nem is szokták külön feltüntetni. Inkább csak azt szokták feltüntetni, ha a standard 4mm-től eltér, pl TX Long Pole, vagy Gateron Fast Travel).
A Long Pole / Fast Travel stabilizátornak egyébként a lényege, hogy ha rövid úton járó kapcsolót használunk sima (4mm) stabilizátorral, akkor a billentyűt lenyomva a kapcsoló hamarabb bottom - outol, mint a stabilizátor - a stabilizátor stem nem is tud bottom-outolni, így nem fog teljesen rámenni a kupak a stabilizátor stemre. Ez viszont úgy vettem észre a gyakorlatban nem jelent nagy problémát, egy csipesszel megtámasztva a stabilizátort rá tudjuk tolni teljesen a kupakot.
Egy jó rövid úton járó kapcsoló amit meg lehet venni kisebb mennyiségben pl a Gateron Box Ink Pink/Black V2, keygemtől megvehető 10db, 7,5 EUR. Ennyit nem feltétlen adnék egy kapcsolóért hogy a teljes billentyűzetet ebből építsem, de a stabilizált billentyűk alá tökéletes lehet. (Ajánlanám még pl a rövid úton járó kapcsolónak a gyárilag kent CJ Boxot, ami darabra kicsit olcsóbbra jön ki, de azt a Keygem nem árulja, és pl Keychrontol csak 110 db-ban vehető).
[ Szerkesztve ]
-
elite.cs11
senior tag
Ez amugy jo dontes, mert nekem is K-m van, es valoban magas de en elvagyok csuklotamasz nelkul is. Igazabol hosszabb tavra gaminghez hasznalom, es itt nem zavar a magassaga (ugye csak a bal kezem hasznalom wasd stb-re). Ha sokat gepelnek, es a csuklom nem a levegoben lenne akkor viszont tenyleg jobb lenne csuklotamasz ala.
Amugy grat, jo vetel volt szerintem
-
elite.cs11
senior tag
válasz micafighter #82404 üzenetére
Uh nagyon koszi ezt a leirast, rohadt erdekes volt, az ilyenekert nagyon megeri idejarni
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #82408 üzenetére
Igen, így van. Mármint a hol mérünk és nem a mennyit
Balról jobbra:
1. adjusted front height lábbal együtt mérve, azaz a ház magassága legalsó sorban a láb aljához viszonyítva
2. adjusted front height, azaz a ház magassága a legalsó sorban a billentyűzet aljához viszonyítva
3. effective keyboard height, azaz a legalsó sorban a stem magassága a billentyűzet aljához képest számolvaEgyik metrika sem függ a kupakoktól, mert az preferencia kérdése. Ezek közül az elsőt szokták kedvelni, mert az nem függ a választott kapcsoló típusától sem. A példában egy magasabb billentyűzet van amúgy.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #82404 üzenetére
Le a kalappal, ezt is és a rugó témát is nagyon szépen leírtad.
Teljesen egyetértek, hogy a mindenféle videók alapján sokan hihetik azt, hogy ez valami kötelező kör, pedig egyáltalán nem az. Amúgy ugyanez igaz szerintem a Silent kapcsolókra is bizonyos fokig. Sokan ki sem próbálják, milyen egy rendesen megépített bill. hangja egy tisztességes (nem feltétlenül drága), normál kapcsolóval, mennek egyből a hangtompítás irányába. Alapvetően nincs ezzel gond, mert nyilván lehet ez a kifejezett cél, főleg ha egy kezdő építőnek mondjuk csak a tucat gamer bill.-ek hangjával van tapasztalata és onnan menekül. Én is így indultam. Viszont simán lehet, hogy valójában nem is lenne szükség szivacsba és szilikonba fojtani a bill.-t és úgy is megfelelne a "zajszint", de mellé kapnának egy sokkal kellemesebb hangprofilt.
Abban is egyetértek, hogy a bandaidnek jelenleg egy általánosnak vehető haszna van, a stab bottom-out tompítása. Persze előfordulhatnak olyan PCB stab kombinációk vagy még inkább egyedi esetek, amik tényleg jól jön, hogy szorosabb rögzítést tesz lehetővé, de nem ez a jellemző.
Ha megnézzük az újabb matricákat, akkor a legtöbbnél perforálva van a teljes lapból a slider alá eső terület kis téglalapja. Nekem még van a régebbi egybe készületekből is, de ezeket inkább a GMMK alá használtam fel, aminél ugye tök mindegy a profil, mert plate-mounted, a bottom-outon viszont segít. Ugyanezek a screw-in staboknál viccesen viselkednek, mert a profil csavarokra eső szárai már nem erős csavarozásnál is kifordulnak a stab háza alól (és a ragasztóval összekoszolják a PCB-t).És akkor a vitatkozzunk egy kicsit, mert jó téma.
Mushy bandaid
Vannak olyan matricák, amik nem kifejezetten szivacsszerűek, egyszerűen csak nem olyan kemények, mint az FR4 felülete. Vastagabb, porózus anyagot vagy olyat, amiben pici légbuborékok vannak (mint pl. a sok sebtapasz), azt én sem raknék slider alá, de van miből választani. Pl. a durock v2-k mellé időnként adott kis készlet vékony lapjainál én nem érzem, hogy mushy lenne, az aliról rendelt régi, egybe profilos teflonoknál sem (viszont ez árban már tart 10 db switchéhez).
Utóbbinál viszont előfordult már, hogy a matricát felragasztva párnát képzett egy kis beszorult levegő, na az tényleg mushy volt.
Szóval inkább úgy fogalmaznék, hogy lehet mushy, de egyáltalán nem biztos.Külön rövidebb úton járó kapcsolók a 4mm-es stab mellé és/vagy Long Ple stab
Az elvvel nincs gondom - a legjobb, ha eleve nem bottom-out-ol a stab - és egy end-game build-nél nyilván ez a legjobb megközelítés, de általános esetben szerintem lehet, hogy a költség oldalon inkább a matrica felé billenti a mérleget.
Az sem tiszta sor, hogy az eltérő kapcsoló mennyire konzisztens a gépelési érzetet tekintve. El tudom képzelni, hogy több lépcsőben lesz csak meg a megoldás.
Ez a Long Pole/Fast Travel megoldás érdekes. Felrakásnál hol támasztod meg a csipesszel? Van tippem, de nem vagyok benne biztos.Hosszú billentyűk kérdéskör
Abban nem értek egyet, hogy csak a hosszú billentyűknél fontos ez a kérdés, legfeljebb a tickling - és az is, ha a kapcsoló hajlamos a wobble-re - jobban beleszól és emiatt viselkedik eltérően, ha különböző helyeken ütöd a kupakot. Viszont a stab bottom-out - már ha van, ugye - önmagában probléma, a rövideknél is ugyanúgy jelentkezik.
Ez lehet, egyéni preferencia részemről, de én kapcsolók bottom-out-ját - ha az számomra tetszetős - szeretném hallani, a többi zaj. Ebből a szempontból a tickling vagy a drót végének a sliderben keltett zaja sokkal rosszabb, mint akár egy elfojtott stab bottom-out.Összességében, szerintem - főleg belépő szinten - nem rossz megoldás a bandaid, lehet költséghatékony is, csak jó anyagot kell választani, és jól kell felrakni.
M.
-
micafighter
nagyúr
válasz Molydeus #82410 üzenetére
Ugyanezek a screw-in staboknál viccesen viselkednek, mert a profil csavarokra eső szárai már nem erős csavarozásnál is kifordulnak a stab háza alól
Ha nem lötyög a stabilizátor a PCB-ben, akkor felesleges a stab háza alá tenni. Ha tompítani akarod a bottom -outot, akkor a stem alá lehet tenni, ahogy írtad, lehet olyan "bandaid" et kapni ehhez a modhoz, ami direkt ki van vágva stem méretre.
én nem érzem, hogy mushy lenne
Elég sok féle anyagot lehet ehhez a modhoz használni ugye, akár már készen méretre vágva is sok félét kapni. Én ritkán használtam, akkor általában az Owlstabhoz kapott anyagot használtam. Ez teflonbol van, teljesen kemény, egyáltalán nem szivacsos. Ennél a megfelelő szó lehet nem a mushy, mindenesetre ha bottom-outol rajta a stem ház, még ezzel a kemény anyag is sokat módosít a bottom-out érzeten és hangon, szubjektív véleményem szerint negatív irányba.
általános esetben szerintem lehet, hogy a költség oldalon inkább a matrica felé billenti a mérleget.
Szerintem első körben érdemes felrakni a stabilizátort bandaid nélkül, és ha zavar a bottom-out hangja, akkor lehet próbálni a bandaid-et is. Ha lötyög a stabilizátor a PCB-ben, akkor meg lehet próbálkozni olyan bandaiddel, ami a stem alatt ki van vágva, így a bottom-out érzést és hangot nem módosítja (vagy ahogy említettem, rövidebb úton járó kapcsoló kell, és akkor nem bottom-outol a stabilizátor stemje).
Alapvetően ha nem zavar a bottom -out hangja és nem lötyög a stabilizátor, akkor nincs szükség a stabilizátor háza alá helyezett band-aidre.
A stabilizátornál a legzavaróbb hang a rattle/ticking, amikor a drót a műanyagnak ütődik, de ezen a stabilizátor háza alá helyezett band-aid nem segít. Majd írok a rattle/tickingről is bővebben, elég sok féle stabilizátorom van, írni akarok majd egy összehasonlítást.
Az sem tiszta sor, hogy az eltérő kapcsoló mennyire konzisztens a gépelési érzetet tekintve.
Sokan használnak a stabilizált billentyűk alatt más kapcsolót. Egyrészt ezeknek amúgy is más a hangja az alfáktól, más hely, nagyobb kupak, stabilizátor stb. Tehát a hang amúgy is más lesz, illetve a stabilizált billentyű alá lehet szívesebben tennél egy erősebb/hosszabb rugót - ugye a nagyobb kupak meg a stabilizátorok miatt amúgy is kicsit könnyebb lenyomni, mint az alfákat. Illetve a nagyobb kupakok miatt nagyobb jelentőséget kap a wobble, PL 7u spacenél már cherry profilban is zavaró lehet némi wobble, én pl ezért használok több buildben az alfáktól eltérően Box CJ-t a spacehez, mert a Box stem a wobbleben is segít (illetve a Box CJ és az említett Box Ink kapcsolók ráadásul rövid úton járnak ahogy azt említettem, így a stabilizátor sem bottom-outol).
Ez a Long Pole/Fast Travel megoldás érdekes. Felrakásnál hol támasztod meg a csipesszel?
A Long Pole/fast travel stabilizátort nem kell megtámasztani, ezek alapból rövidebb úton járnak/hamarabb bottom-outolnak, így ha egy rövid úton járó kapcsolót felteszel, akkor a stemekre is rá tud menni rendesen a kupak.
Itt a probléma:
Látható, hogy a kupak nem ment teljesen rá a stabilizátor stemje. Akkor lehet ilyen gond, ha olyan kapcsolót használunk, ami rövidebb úton jár mint a stabilizátor, mert így a kapcsoló hamarabb bottom-outol, mint hogy a stabilizátor stemre rendesen rá tudna menni a kupak. Ilyen gond spacenél nem szokott lenni, mert ha hosszú a kupak, akkor meg tudod annyira billenteni, hogy belemenjen, egyszerűen egyik oldalt lenyomod a kupakot és enged annyit a másik oldal, hogy rámenjen a stabilizátor stemre a kupak teljesen. A rövidebb stabilizált billentyűknél ezt már valószínűleg nem fogod tudni megtenni mert a rövidebb távolság miatt nem enged annyit. Ezeknél egy csipeszt használva meg tudod támasztani a stabilizátor stemet, ott, ahol a drót kilátszik, kb így:
Így ha rányomod a kupakot, a stabilizátor stemje nem fog lemenni, mert támasztod a csipesszel, és rá tudod tolni a kupakot a stemre. Azért óvatosan csinálnám, mert a stem műanyag, a csipesz meg fém, és nem akarok kárt tenni a stemben.
Viszont a stab bottom-out - már ha van, ugye - önmagában probléma, a rövideknél is ugyanúgy jelentkezik.
Igen ez egyéni preferencia. Maga a bottom-out nem gond, ha nem zavar a hangja. Ha zavar, lehet próbálni a bandaid-et, vagy pl a rövidebb úton járó kapcsolóból ha találsz olyat, ami tetszik, ott tényleg csak a kapcsolót fogod érezni/hallani bottom-outolni. Ha nem találsz olyat, ami jó lenne, akkor lehet ugye long-pole stemeket is külön kapni, és akkor a tetszőleges kapcsolónak tudod rövidíteni az útját.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #82411 üzenetére
Ugyanezek a screw-in staboknál viccesen viselkednek, mert a profil csavarokra eső szárai már nem erős csavarozásnál is kifordulnak a stab háza alól
Tiszta sor. Ezt csak azért írtam le, hogy mennyire felesleges valójában egy jól méretezett PCB-Stab párosnál, nincs hely valójában, amit ki kellene tölteni.én nem érzem, hogy mushy lenne
vs
módosít a bottom-out érzeten és hangon, szubjektív véleményem szerint negatív irányba
+ költség kérdés
Egyetértek, ki kell próbálni, hogy milyen alapból és ha megfelel, nincs miért javítani.
Viszont ha van éppen eléhető ragacs, ami megfelelőnek tűnik (pl. járt a stabok mellé, vag ykorábbi buildből megmaradt), akkor egy próbát megér. Ha nem jó, lehet továbblépni, de drágábban persze én sem rendelnék matricát, mint amennyibe a kapcsolós megoldás kerül.gépelési érzet
Lehet, hogy kilógok a sorból, kipróbáltam az erősebb rugót a stabilizált billentyűk alatt, de engem zavart. Valószínűleg pont azt szoktam meg, hogy azonos kapcsolónál könnyebb lenyomni és már azt várom.
A wobble kérdéssel viszont egyetértek, a box lényegében megszünteti ezt a problémát. Erre már én is gondoltam, hogy lehet azonos rugóerő mellett cserélném a Space alatt valamilyen Box-ra. Úgyis switch-váráslás előtt vagyok, keresek valamit hozzá.Köszi a képeket! Erre gondoltam, csak pont amiatt nem voltam benne biztos, amit a végén írsz, hogy a csipesz kárt tehet a stemben.
egyéni preferencia
Igen, a kapcsolók bottom-out-ját szeretem, de a többi zavar.Várom majd a stabos összehasonlítást!
M.
-
micafighter
nagyúr
Keebcats elkezdett külön megvásárolható 6U és 3U Durock drotokat árulni. Itt van szettben: https://keebcats.eu/products/durock-screw-in-stabilisers-v2 Itt pedig külön: https://keebcats.eu/products/durock-screw-in-stabilisers-v2-wires
Ezen felnevettem[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz micafighter #82413 üzenetére
Az már nem fért bele a szerkesztésbe, hogy 6.25 és 7U drotokat is árulnak ugyanott.
-
sittes79
addikt
Tudnátok ajánlani best buy csuklótámaszt q1-hez? köszi
-
SoulReaver
veterán
Ehhez mit szóltok?
Olcsó billentyű, csak a színe...
-
Mephike
őstag
válasz sittes79 #82415 üzenetére
Ha szereted a kemény csuklótámaszt, akkor a gyári Keychron jó választás, igényesen néz ki.
Ha a zseléset szereted, akkor a HyperX Wrist Rest jó tud lenni, a méretválasztásra figyelj. (A Q1 327.5 mm hosszú elvileg.) -
Throme
veterán
válasz micafighter #82411 üzenetére
A V1-ben lecseréltem a gyári barna kapcsolókat csendes verzióra. Ekkor már kontrasztosabb lett a kapcsolók és a stabilizátorok közti zaj különbség.
A Backspace, Enter és Space gombok is kaptak o-gyűrűt (+ a csendes kapcsolók), így lefelé nincs gond. Felfelé viszont "kattog". Az előbbi kettőt ritkábban használom, ott elmegy. Kupakok is kisebbek, mint a Sapce.
Ez utóbbinál annyit mókoltam, hogy a stabilizátorral kapcsolatban lévő foglalatokba/hüvelyekbe/csatlakozókba tettem o-gyűrű darabokat, mint távtartó, hogy a stabilizátor csapja még csatlakozzon, de ne csússzon be teljesen, így rövidebb úton járjon. Kicsit magasabban van a Space, mint az alsó sori kupakok (amik nem kaptak o-gyűrűt csak a csendes kapcsolókat). Nem feltűnő.
Elhalkult. Mind lenyomáskor, mind felengedéskor jó lett.Sufni tuning , de nem kellett szétszedni az egész billentyűzetet, nem kellett kenegetni, meg alá ragasztgatni...stb...stb.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Újabb belépő a budget kategóriában 139 dolláros, azaz Keychron alatti kezdőáron. Kivételesen nem 75%-kal és nem is 65%-kal indítottak, hanem egy FRL-lel.A csavarmentes megoldásukról nem tudom, hogy mit gondoljak, inkább pesszimista vagyok. Eddig két billentyűzet jelent meg hasonló megoldással, de a Matrix Corsa 3.0 bottom mount volt, míg az Owlab Link65 spring leaf mount, azaz egyiknél sem függött a rögzítés milyensége a kompressziótól, mert azoknál a csavarmentes megoldás nem érintette a plate felfüggesztését, mindegyiknél a plate kizárólag a ház alsó részével állt kapcsolatban. De ezt gasket mount, ahol számít a gasketekre ható megfelelő nyomás, hogy jól működjön, azonban ha a pántok nem tartanak tökéletesen vagy idővel romlik a hatékonyságuk, akkor akadhat probléma.
-
dqdb
nagyúr
válasz pengwin #82423 üzenetére
Igen, ezt sokan nem értjük.
Nem vagyok benne biztos, hogy melyik billentyűzet volt az első, de úgy rémlik, mintha a Keycult No.2 lett volna 2019-ben, azóta folyamatosan jönnek ilyen designok jobb-rosszabb-rettenetesen rossz megvalósítással, és mostanában mintha megnövekedett volna a gyakoriságuk. A legjobb screwless megoldások talán a mágneses rögzítésűek, ha jól csinálták meg.
-
-
Molydeus
őstag
válasz Ereshkigal #82426 üzenetére
Amióta nagyrészt 65%-on dolgozom számsor alá, rétegre rakott F sorral, azóta nekem kényelmesebb az 5 sor, mint nyújtózkodni a dedikáltért. Még a K3 Pro-t is így használom, pedig ott van F sor.
Az arányok pedig nyilván szubjektív, de az inkább széles, mint magas bill.-ek tetszenek. A legjobban a Miya Pro féle elrendezés jön be, és ez már csak plusz egy oszlop, cserébe teljes a navcluster. Nekem praktikusabb is, mert függőlegesen kevesebb helyem van, mint oldal irányban.M.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #82425 üzenetére
A Corsánál használt bottom mount szerencsésebbnek tűnik, mert akkor gépelés közben nem a ház felső részét nyomod lefelé. A bottom mount érzésre nagyon hasonló a top mounthoz, hangra már némileg más, de ennek a hangja előre megjósolhatatlan a pántok miatt.
Az is jó, hogy a hot swap is támogatja mindkét oldalon a split Shiftet.
Igen, nem bonyolult támogatni, és sajnos mégsem lépi meg szinte senki sem.Az arányok pedig nyilván szubjektív, de az inkább széles, mint magas bill.-ek tetszenek.
A mini 1800-at ilyen téren már csak az AT kiosztás übereli nálam, mármint ha az arányokról van szó.Ereshkigal: lásd Molydeus válaszát. Itt van előttem egy TKL és FRL-ként használom. Egyszer kell rákapni az ízére, és onnantól kezdve nincsen kedve az embernek nyújtózni.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz Molydeus #82429 üzenetére
Ez azért érdekes, hogy a széles kivitel tetszik, mert korábban az elsődleges ok a méretcsökkentésre a szélesség volt. Jobb kezeseknek több hely maradt "egerezni", ahogy jöttek a méretcsökkentet verziók. Legalább is a YT videókban ezt látni.
Én is emiatt kezdtem a méretcsökkentés felé kacsintgatni .A lefejezett TKL kevesebb gombbal is TKL szélességű.
Állványra, falra szerelhető "lapos" monitorok idejében már inkább széltében kevés a hely az asztalon, mint sem mélységben.
Ez nyilván nem meggyőzés akart lenni, csak érdekes, hogy a "lapos" széles a kedvenced
-
Speedy007
őstag
Sziasztok! Logitech-el nehézkes beszélgetés után tudtak egy olyan billentyűzetet ajánlani ami ollós mechanikájú de vezeték mentes ez a konkrét típus hobbi game és átlagos felhasználásra mennyire ajánlott? Logitech Signature K650
-
bombibmw
veterán
Sziasztok!
Vettem egy White Shark Spartan X billentyűzetet, mert megtetszett és olcsó is volt, viszont mostanában elkezdtem nézegetni építgetős videókat és kipróbálnám a dolgot.
A kérdésem az lenne, hogy mik lennének azok a komponensek, amik a lehető legolcsóbban beszerezhetőek és összeállítató belőlük egy korrekt, minőségi darab?
Nem kell csúcs bill, egyszerűen csak érezzem rajta, hogy ez már nem egy szar cucc.
Köszi a választ! -
pengwin
addikt
válasz bombibmw #82435 üzenetére
Isten hozott!
Gyakorlatilag korlátlanná vált a beszerezhető alkatrészek választéka, szóval jó lenne kcsit szűkíteni az igényeid alapján.
Milyen méretet szeretnél?
Milyen fajta kapcsolókat kedvelsz? Klikkelő, vagy lineáris, vagy taktilis?
Magyar feliratot akarsz-e, vagy megfelel az ISO angol/német, esetleg jó lehet az ANSI is?
Mennyit szánnál a projektre? Szerszámaid vannak hozzá?[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
bombibmw
veterán
válasz pengwin #82437 üzenetére
Szia!
Lehetőleg magyar TKL-t szeretnék piros, vagy brown kapcsolókkal, de legyen halk is.
Semmim nincs hozzá jelenleg és árat se írnék.
A lehető legolcsóbban szeretnék egy viszonylag jó minőséget összehozni.
Az se baj, ha ez nem kivitelezhető olcsón, majd részletekben hozom össze.
Jó ár/érték arányú kész bill is érdekelhet.
A Keychron V3 például tetszik és úgy láttam, hogy tovább is fejleszthető. -
Molydeus
őstag
top/bottom mount
Értem. Mindenesetre kár, mert amúgy ígéretes lenne.
mini 1800, AT
Hát igen, mindkettő klassz. Kár/szerencse, hogy évek óta átszoktam a baloldali numpadra.
A másik kettő vicces. Különösen a két oldalon lévő kihasználatlan síkság. A másik legalább ideális lenne egy balcsápos polip-űrlény-könyvelőnek.#82431 Throme
Ezt ne úgy értsd, hogy l'art-pour-l'art széles legyen. Fontos a praktikum is, csak egyszerűen a nyúlánkabb bill.-ek nekem esztétikailag jobban bejönnek. 5 soron a 60%-65%-Miya-FRL- Alice/Arisu mind tetszik, mindet tudom/tudnám használni gond nélkül.
A helykihasználásban igazad van és először nálam is a közelebbi egér volt a cél, de ezt nekem már a TKL is kellőképpen hozza, így egy FRL ugyanilyen jó lenne. Igyekszem mindent a bal oldalon lévő Q0Plusra szervezni, ami egerészés közben kelleni szokott akár munka, akár játék közben. Kis "V" szögben áll a bill.-hez képest, fa csuklótámasszal ez is nagyon kényelmes.A monitorral kapcsolatban is részben igazad van, egy karos megoldással nyernék némi területet mélységben. A gond, hogy jó pár hifi dobozka van a monitorom alatt, ezeket a kábeleik miatt sem tudom teljesen a falra feltolni és eleve nem szeretném, ha kartávolságon kívül esnének a kezelőszerveik. A két studió monitor talpa is mélységben elfoglalja az asztalom felét a két szélén. Folyamatban van a KVM hotkey problémám megoldás és tervezek egy LED-es asztali világítást is. Ezekkel megnyerném még az asztali lámpa és a ControlPad lábnyomát, de kb. ennyi.
Szóval végül marad egy 140x35cm-es sáv minden másra. Egy időben ráadásul az asztalon egymás felett tartottam a két napi használatban lévő bill.-t. Erről azért végül leszoktam.
Ezért mondtam, hogy nekem a szubjektív külső mellett a praktikum (gyakorlat és helykihasználás) is kevésbé mély bill.-ek irányába mutat.M.
-
elite.cs11
senior tag
Linusek epitettek egy tofu 65-ot, en meg nem lattam, de tudtommal Plouffe irta, szoval minden bizonnyal jo content. (Aki nem ismeri, Plouffe hatalmas billentyuzetkocka )
-
Mephike
őstag
válasz Molydeus #82439 üzenetére
A karos állványt még úgy is javasolni tudom, ha nem nyersz vele helyet. Lényegesen jobban be tudod vele állítani a monitorod dőlésszögét, távolságát, stb, mint egy amikor a saját talpán áll a cucc. Az egyik legjobb döntés volt amikor vettem egyet tavaly, sokkal hamarabb kellett volna.
-
dqdb
nagyúr
válasz elite.cs11 #82441 üzenetére
Plouffe-fal az a baj, hogy nem ért hozzá eléggé, ami egy LTT csatorna nézettségével kombinálva nem túl jól jön ki. Tényleg lelkes, de az nem ellensúlyozza a tudás- és tapasztalatbeli hiányosságokat, és nem igazán látom nála a fejlődési ívet sem.
Összehasonlításként elég megnézni egy BadSeed Tech videót: egy-két évvel ezelőtt ugyanonnan indultak mindketten, a különbség mára nagyra nőtt, az ő billentyűzetes videóinál tényleg érezni, hogy érti, miről beszél és beleásta magát a témában alaposan, és úgy tud a nagyközönségnek érthető és szórakoztató videót készíteni, hogy az "szakmailag" is rendben van.
Maga videó a fentiek ellenére összeszedett és eléggé jó lett. Mármint, ha nem a kapcsoló kenéséről van szó Az applikátor használata jó dolog, de a mennyiségekkel erőteljes problémák vannak, 5-10 kapcsolót meg lehet kenni annyiból, amennyit egyre felvittek.
[link]
Linus nulla tapasztalattal rájött az egyik bevált stabilizátorkenési módszerre[ Szerkesztve ]
-
pengwin
addikt
válasz Mephike #82442 üzenetére
+1, én már három munkaállomást állítottam át családon belül Arctic állványokra, mindenki imádja. És anyukám sokkal nagyobb rendetlenséget tud csinálni az asztalán, mert végre van rá helye!
#82444 dqdb
Ok, én értem, hogy itt a topikban és sok niché YT csatornán hozzászoktatok a magas szintű szakértelemhez, de kezeljük már szegény Plouffe-ot a helyén... az általa írt videók messze sokkal jobbak szakmaiság terén, mint a tipikus LTT tartalom. Inkább csak szórakozatató, influenszer-színvonalú taraltamat gyártanak már jó régóta, ebben a környezetben pedig még a Plouffe-szintű hozzáértés is üde színfolt (szerintem).[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
dqdb
nagyúr
[link]
mystery GMK készlet az MKEU-nál, jelenleg még folyik a szavazás és a Red Alert-Norse-Sixes trió eléggé elhúzott a többitől, így azok valószínűsíthetően benne lesznek az ötösbenpengwin: ha a billentyűzetes tesztjeit nézem, akkor nem, egyáltalán nem emelkedik ki az LTT videók közül színvonalban (ez például mi a fene volt egy eléggé friss videójában). Ez a mostani jó lett, írtam is, ez határozottan kiemelkedik, nemcsak LTT infotainment viszonylatban lett jó, hanem abszolút értelemben is.
-
formula01
senior tag
Billentyűzet garanciáztatással kapcsolatos élményem szeretném megosztani, mert valami hihetetlenül pozitívan csalódtam, ami mostanában egyre kevésbé jellemző.
Afterhoursnál vásároltam a közelmúltban egy Varmilo Vea88 billentyűzetet. Maga a billentyű nagyon tetszett, felfedeztem azonban 1 esztétikai hibát, az egyik keycapre a betű enyhén dőlten, ferdén került fel.
Nem volt egetrengető hiba, működést nem befolyásolta, teljes mértekben egy kicsi esztétikai hiba volt. Ezért el nem álltam volna a rendeléstől, de azért miután kiszúrtam eléggé zavart, kb mindig oda vándorolt arra a gombra a tekintetem, akkor is, ha nem akartam. Mivel bár jó áron sikerült megvennem, de így sem egy olcsó billentyűzetről van szó, írtam egy levelet az üzletnek, hogy megoldható lenne-e garanciában az adott keycap cseréje+csatoltam pár képet.
A keycap cseréjére külön nem volt lehetőség, azonban felajánlották magának a billentyűnek a cseréjét. Ma hozta meg a futár az újat (csak 1-2 órája használom, eddig minden tökéletes), és vitte el a régit.
Baromi nagy hatalmas plusz az Afterhoursnak. Szerintem nem sok olyan bolt/üzlet/webáruház van az országban, akik ennyire korrekten, gyorsan és ügyfélközpontúan járnak el. Konkrétan eddig ez életem legpozitívabb garanciáztatással kapcsolatos élménye.
Korábban vásároltam náluk egy széket (azzal elsőre is minden perfekt volt), most ezt a billentyűt, de ezek után egészen biztos, hogyha más valamire lesz szükségem, és van a kínálatukban, akkor náluk vásárolok, és ismerősi körben is egész biztos ajánlani fogom őket.
Mindenesetre a billentyűzet vásárlást most remélhetőleg tényleg sikerült letudnom a következő pár évre.
(Az átvilágítós keycap vásárlásról egyébként lemondtam. Túl jók a gyáriak ahhoz, hogy bármilyenre lecseréljem, és mostmár ez a zavaró tényező sincs. )
[ Szerkesztve ]
Eladó Legok: 21325 (Bontatlan), 10497, 21333, 42160 (Egyszer összerakott, hiánytalan)
-
dqdb
nagyúr
[link]
80 euróért random GMK készlet, az oldalon látható mind az 5 lehetőségA Sixes esetében a base kit eléggé pocsék, a többi rendben van.
-
dqdb
nagyúr
válasz formula01 #82448 üzenetére
Az átvilágítós keycap vásárlásról egyébként lemondtam. Túl jók a gyáriak ahhoz, hogy bármilyenre lecseréljem, és mostmár ez a zavaró tényező sincs.
Megmondtuk vagy megmondtuk?Jó hallani az ilyen garanciális tapasztalatot, remélem, hogy hosszabb távon is tartják a szintet.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- KERESEK - Readragon K557 KALA RGB
- Corsair strafe RGB mechanikai billentyűzet
- Keychron Q2 - KTT Strawberry - Glorious Aura V2 Pudding Keycap set - INGYEN FOXPOST
- Eladó 90 darab (+3 ráadás) Gazzew Boba U4 RGB V2 csendes, taktilis (silent tactile)
- Eladó 105 darab Gamakay Pegasus csendes, taktilis(tactile) kapcsolók
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest