Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sunmao

    csendes tag

    válasz Crias #22700 üzenetére

    Ez a post csuszinak is megy, csak nem akartam kettőt írni!

    Igen lehet kicsit túlvariálom a dolgot, de amennyit most készülök kiadni az nem kevés pénz, ezért úgy érzem, hogy ha valamiben nem vagyok biztos, akkor inkább bekérdezek még egyszer. Ez alatt a pár nap alatt rengeteget tanultam a tápokról, videokártyákról, cpu-ról és úgy egybevéve mindenről. Ezért nagyon hálás is vagyok nektek. December vége felé járok majd Magyarországon, Debrecenben leszek, ha Crias nem lakik túl messze tőlem, akkor 2-3 sörre mindenképpen a vendégem! Bár ha pesti vagy, akkor lehet a 2 sörért nem utaznék fel, mert többe lenne a hús mint a leves! Azért vesszőfutásnak nem nevezném a dolgot, szerintem többnyire ésszerű kérdéseket tettem fel, persze lehet nektek ezek triviálisak voltak, de láttam egy-két embert, aki nagyon hasonló configot rakott össze és szerintem nekik hasznosak lehetnek ezek a kezdő kérdések. Igen azt is tudom, hogy a fórum nem egyoldalú és nem csak kérni kell folyamatosan, hanem valamit hozzátenni is. Sajnos itt nem tudok sokat hozzátenni, mert nem értek hozzá, programozó vagyok, ettől függetlenül ha más fórumon valaki segítséget kér és tudom rá a választ igyekszem válaszolni, szóval nyugi értem az elvet. Tudom, hogy a végét a hozzászólásodnak nem nekem írtad, de ha már itt tartunk, én majdnem minden hozzászólásomban köszönetet mondok annak/azoknak akik válaszoltak a kérdésemre. Másrészről ha kész a végleges config ami már nagyon közel van (itt gondolom felsóhajtottatok :) ) akkor azt majd közzéteszem és nyilván akkor is megköszönöm majd a segítséget, de utána hiába is követném tovább a threadeket valószínűleg nem tudnék segíteni, mert annyira nem értek hozzá, hogy tanácsot adjak. Ettől függetlenül valószínűleg továbbra is olvasni fogom ezt a fórumot, mert jó közösségnek tűntök.

    A teszteket amiket adtok el szoktam olvasni, az utóbbi pár napban annyi idevágó irodalmat olvastam, hogy néha lehet elsiklok egy-két dolog felett, emiatt elnézéseteket kérem. Amúgy sértődésről szó nincs, ha leírják normális hangnemben, hogy mi a gond, akkor remélhetőleg felfogom és megpróbálok változtatni rajta. Ettől függetlenül én ilyen vagyok, szeretek egy témát teljesen (akár többször is) körbejárni mielőtt döntök, hogy aztán elégedetten élvezzem az eredményt.

    Na ez volt a nem szakmai rész, most jöjjön akkor az!

    RAM:
    Maradok akkor annál amit ajánlottál! (DDR3-1600 Corsair DIMM 8 GB DDR3-1600 Kit CML8GX3M2A1600C9B)

    HDD:
    "Elolvasgattam a linkeket amiket adtál és tényleg sokan ajánlják a WD10EZRX, ebben a webshopban sajnos nincs a kistestvére (WD5000AZRX)."
    Az 500-asra mondtam, hogy nincs, de közben rájöttem, hogy én voltam a hülye, mert annyira sok volt a WD-ből, hogy a webshop több oldalra bontotta a listát és lehetett lapozni. A fejparkolós részt elolvastam.

    Western Digital WD5000AAKX 500 GB ~ 53€
    Western Digital WD5000AZRX 500 GB ~ 57€
    Western Digital WD10EZRX 1 TB ~ 69€
    Western Digital WD10EZEX 1 TB ~ 70€

    Annyira kicsi a különbség az 500-as és az 1TB-s között, hogy a szintén egytányéros WD10EZEX Blue-t fogom venni.

    SSD:
    "De ha tényleg akarsz játékokat is pakolni az SSD-re akkor én megint csak azt mondom hogy az általam ajánlott 830-as samut vedd (ne az újabb fajtát, hanem amit most vonnak ki forgalomból)"
    Erről itt eddig nem volt szó, de a HUP-on írták, hogy erre érdemes tenni a játékokat, ezek szerint akkor ez nem így van, vagy ha így is van nem szabad rárakni a játékot a sok írás/olvasás miatt? Van ahol azt írják, hogy amivel sokat játszok az menjen az SSD-re a többi meg HDD-re. Amúgy szerintem ha a Blue-s WD-t veszem ugyan mindegy, mert az is marha, gyors szóval lehet, hogy egyszerűen csak felrakok mindent a HDD-re, bár akkor meg lehet a 128GB overkill, ha csak a rendszer lesz rajta, vagy ha később hízik a rendszer még is jól jön?

    Ezeket olvastam el amik az SSD-kről szólnak: 1, 2, 3, 4

    Az utolsó link alapján, lehet megint túl van lihegve...

    "Összegezve mindezt, szerintünk az élettartammal kapcsolatos aggodalmakat kicsit túllihegik az emberek.
    Az Intel X25-M leírásában az áll, hogy 5 évet bír napi 20 GB írással terhelve. Most akkor mi az igazság?
    Az Intel 5 év/napi 20 GB-os értéke minimumként szerepel a leírásban, ráadásul ez nem is konkrétan az élettartamra vonatkozik. Ezek az adatok a OEM-gyártók részéről felállított követelmények, ez volt a feltétele annak, hogy az Apple/IBM/Dell/stb. SSD-ket építsen a számítógépekbe."

    Akkor az SSD-t lecseréltem erre: Samsung 830series 2,5" 128 GB

    TÁP:
    Na itt lehet még valami konstruktívat is fogok alkotni! :) Nem kell elolvasni ezt a részt, csak ha érdekel! A srác válaszolt HUP-on és megindokolta, miért nem jó választás az FSP, vagy a be quiet.

    "Nem vitatkozni akarok, de érdekel a téma, követem pár éve, bár új tápot rég nem vásároltam és nem is tervezem :)

    De.

    CapXon van ezekben is (román review, de a képek szerencsére univerzálisak: Itt ). A végszóban pedig az áll, hogy ezen az áron inkább nem.

    Egyébként FSP Aurum platform, ami majdnem jó, de a Seasonic X-e elveri a port rajta, bár drágább. De itt is szerencsésen megölték a kérdőjeles kondikkal. Bármilyen ilyen "márkás" tápot nézel, ugyanez a gondjuk. Elmennek szépen 1-2 évet, de utána nagyon megnő az esélye, hogy púposodjanak, át kell nézni őket félévente.

    Az S12II-höz még egyszer annyit, hogy:
    - 12V-os ág egyben van, úgy terheled ahogy jólesik
    - minőségi kondenzátorok
    - kipróbált, bár már öregedő design (az ára viszont ehez képest jó)
    - 5 év múlva nyugdíjba küldheted a géppel együtt :D
    - nagyon jó stabilitás (feszültségek szintje és ripple)
    - kb 20 euróval olcsóbb felénk mit a feljebb linkelt Bequiet.

    Legjobb fórum tápokban egyébkény a Jonnyguru. S12II tesztje: itt

    Egyetlen hátrány a Bronze hatékonysági kategória lehet, de a Gold tápok sokkal többe kerülnek.

    Írd meg mi lett végül, mit válaszolt a PH fórum :)"

    A lényeg ez. Ezek a kondik elvileg hamar tönkremennek. Találtam is egy leírást róla a logout-on.

    Íme a nagy valószínűséggel végleges config, ha még érdekel! :)

    LAP: ASUS P8B75-M ~ 82€
    CPU: Intel® Core™ i5-3570 ~ 185€
    CLR: Alpenföhn Sella ~ 18€
    RAM: Corsair DIMM 8 GB DDR3-1600 Kit CML8GX3M2A1600C9B ~ 43€
    HDD: Western Digital WD10EZEX 1 TB ~ 70€
    SSD: Samsung 830series 2,5" 128 GB ~ 110€
    VGA: Gainward Geforce GTX 670 ~ 350€
    ODD: LG GH-24NS ~ 20€
    HÁZ: Zalman Z11 Plus ~ 60€
    TÁP: Seasonic M12II-520 ~ 90€

Új hozzászólás Aktív témák