Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mgoogyi

    Topikgazda

    válasz spatrik16 #56556 üzenetére

    "Gyakorlatilag hülyének nézitek azt aki egyedi részvényt vesz."
    Ugyan már.. Senki nem néz hülyének senkit.

    Amire alapozunk, már ha szakmaibb jellegű tényeket akarsz:

    1, CAPM modell: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_543_08_A_vallalati_penzugyek_alapjai/ch15.html
    - elméleti bizonyítást ad az indexkövető befektetésnek
    - becsülhető vele a portfólió hozama, amit a piaci kockázatért cserébe kapunk

    2, ami ezen túlmutat:
    Fama & French Nobel-díjas munkája

    Ezek következménye a passzív befektetések térnyerése a világban, ugyanis ezek átlagban eléggé megverték azokat, akik azt hitték, hogy majd ügyesen részvényt válogatnak.
    1975-ben került piacra az első indexkövető alap és full hülyeségnek tartották és a mai napig az abban anyagilag érdekeltek azt súlykolják a világban, hogy de bizony lehet ügyesen részvényt válogatni. (Fektess aktív alapba, fizess elő a morningstar tippjeire)

    Ehhez képest Warren Buffet (rá azért lehet mondani, hogy ügyes) azt mondja, hogy a legtöbb embernek az S&P 500 etf az ésszerű választás.
    Ray Dalio alapkezelő szintén azt mondja, hogy nincs esélyed a nagyok ligájában játszani ezt a zéró összegű játékot, az ETF-ekkel jobban jársz.

    Azt gondolom, ha valaki ezekkel nagyjából tisztában van, akkor tud annyit, hogy eldöntse, akar-e egyedi részvényezni vagy nem.

    Ha olvastál a témában, nyilván olvastál róla, hogy az egyedi részvényekkel "uncompensated risk"-et vállalsz fel.
    Ha néztél statisztikákat, akkor azt is láthattad, hogy a részvények kis százalékával lehet nagyot kaszálni és elég nehéz eltalálni őket. És nagyon sokkal meg vastagon lehet bukni.

Új hozzászólás Aktív témák