- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- iPhone topik
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Poco F4 - uzsonna tavalyi receptből
- Mobil flották
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
Erre tv van.
Min 20% önerő kell.
Ha jól emlékszem havi netto bevételed max 60% lehet hiteltörlesztő.Ha felső 1%ba tartozol bemondok neked egy 600 nettot. = 360 max törlesztő. 20évvel kalkulálva olyan 60misi hitelt tuti kaphatsz. Kalkulálj egyet neten.
ld elöző hszem. új lakások nagyját drágábbakat főleg kpra veszik. Azt elképzelni se tudom, hogy honnan van embereknek 40-100misijük kpban de, hogy nem bérből az tuti...
@Fandango: Nekem is elkerekedett a szemem (amúgy nem 100% info: hitelügyintéző mondta meg nem volt hiteles szerződésük mert olyan vásárlójuk még nem volt).
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
törölt tag
1%-os előtörlesztési költség mellett nem kéne ennyire ragaszkodni a rövid futamidőhöz. Ha rászánom magam vásárlásra én 30 évben gondolkozok, úgyis lefizetem jóval előbb, ha minden jól alakul, ha meg mégsem, akkor nagyobb eséllyel él túl egy válságot a szerződés. Sajnos a hitelkártya keret 5%-a törlesztőnek számít szabály amúgy is sokat elvesz a hitelre fordítható jövedelemrészből.
-
Dare2Live
félisten
válasz H A M M E R #30526 üzenetére
MIndenki kiszámolja magának.
Az én kalkulációm szerint amit nem részelteznék ha nincs cafeteria, csok.... akkor éri meg lakást venni, ha nem tudsz jobb üzletet és ha az ingatlan árak kb inflával emelkednek. Ha nem akkor jobb egy sima pmáp (infla+1.4%)
Ez alapján az elmúlt 4évben nagy üzelt volt az ingatlan más intervallumot nézve nem feltétlenül.
Azt lenne jó tudni, hogy meddig tart a folyamat... hogy hat rá az áfa, cafeteria... változások. vagy pl dinamikus fizu elemkedés kitart e.... és hosszú távon persze a demográfia....)
apropó demográfia: Elöző albim 4emeletes össz 16 lakásos volt. Ebből 14en voltak nyugdíjasok... Olyan mint a falu ahol 3misiért családi házat veszel és van még az utcában 10 másik eladó...
off: [link] Nagykanizsa (50k+ kisváros) 72 nm 3 szobás tégla-gáz átlagnál jobb állapotban ~8misiért megvehető. kb 110.000ft/nm
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
concret_hp
addikt
válasz Dare2Live #30552 üzenetére
bankok picit szigurobban veszik ezeket mar, ugy latszik legalabb ok tanultak az elozo valsagbol.
inkabb 30-35% onero es a fizu 40-45%a (annal a savnal ahol 60% lehetne) a max ami gond nelkul atmegy en ugy vagom. es azt is inkabb 15 evre, mint 20+ra
egyebkent tovabbra sem tudom kitalalni mi lenne az okossag, mire legkozelebb olcson lehet lakast venni az ovatos becslessel is 4-5 ev mostantol, addig meg kene lakni valahol
es ha mar demografiat is idehoztuk, a ratko generacio ugye most megy nyugdijba, egy 5-10 ev mulva a mostaninal valszeg tobben fognak meghalni / ev (arra meg valahogy fogadnek h szuletni nem fognak annyian), tehat lesz egy demografiabol fakado lakasuresedesi hatas is...
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Stanlee
őstag
Mar csak 4 misi van hatra a hitelbol, igazabol barmikor ki tudnam fizetni, de megvarom amig a 2 LTP vegigmegy, aztan vegtorlesztek.
Volt par almatlan ejszaka a hitel miatt. Amikor Ft-ban tobb volt a hitel a lakason, mint amennyit ert, ott elegge rosszul ereztem magam par evig. Ezt dobta a gep.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Kobe
veterán
válasz Dare2Live #30552 üzenetére
miért kalkulálnék neten, ha a közvetlen hiteltanácsadóm ennyit mondott személyesbe ? elhiszem hogy erre van törvény, de a való életben meg ennyit mondtak rá.....főleg mivel nem akartam sem a törlesztő összegét sem pedig a futamidejét kimaxolni, nem vagyok a pengeélre álló típus. (biztos megéri 30 évig - 3 gazdasági ciklusig - fizetni havi majd 400K törlesztőt fizetni ..... valakinek )
-
PazsitZ
addikt
Nem az önerő korlátozta a hitelösszeget?
Mert az technikailag 20-80% gyakorlatban inkább 30-70%.
Szóval 30Mhoz 9M önerő az elvárt.
Amúgy ezt most fejből nem tudom, olyan 40%ig felmehet a törlesztő, szóval elméletileg már 600 havi nettóra is 240es havi törlesztői fel lehetne menni, ha nincs más hitel.Ez alapján 20 éves hitellel durván 40M hitel+önerő(17M) = 57M lakást is lehetővé kellene, hogy tegyen és még a törvényi keretek, lehetőségek sincsenek kimaxolva.
Jah és fontos, hogy nem voltatok BAR listán ugye, ha valaha is voltatok, akkor változnak a fenti dolgok!
De ha bemész a bankodba ott negyed óra alatt kapsz egy előzetes hitelbírálatot.
[ Szerkesztve ]
- http://pazsitz.hu -
-
Kobe
veterán
válasz PazsitZ #30559 üzenetére
bentvoltam a bankomban és ott kaptam ezt a hitelbírálatot
nem vagyok sem BAR listás, sem semmi egyéb, csak annyi volt az elvárásom hogy havi fix max összegű törlesztő max 15 éves futamidőre és futamidő végéig fix kamattal.Értem, amit írtok, inkább arra akartam rávilágítani hogy ami kalkulátorban meg reklámban elhangzik, az már messze nem úgy van a gyakorlatban....eddig sem volt így, volt egy 10% rés a törvény szabta lehetőségek és a valóság között, hát majd most a JTM befenyítés után
Az MNB szeretné a stabil és kiszámítható hitelezés fele tolni a népet, a bankoknál a tudatos hitelfelvevő meg sosem volt túl jó biznisz
nyílván több idő telt el azzal hogy a 6 havi periódusúra beszéljenek rá emrt az ennyivel olcsóbb és ennyivel többet adnának.....csak arra a maszlagra nem igazán voltam vevő[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Én CIBet ismerem. Ha újépítés 20% önerő kell. 60% a max törlesztő.
A kicentizés meg imo az ha 60%ot törlesztesz.
májusban 2.3% volt az éves kamatperiodosú, 4.1% az 5éves, többit nemtudom... és azóta tuti emelkedett....imo nem az évek számítanak, hanem, hogy minnél kevesebbet fizess összességében vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Csak épp, mivel te magad írod, hogy a futamidőt és a törlesztőt is limitáltad nem derül ki valójában mennyi lett volna a maximum amit ilyen jövedelmi+ önerő esetén igénybe lehetne venni
Ez megint olyan mintha kijönne a szalagcím, hogy "az új ferrari csak max 200-zal tud menni!!!" a cikkből pedig kiderülne, hogy behúzott kézifékkel , szántóföldön
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Kobe
veterán
válasz Mercutio_ #30562 üzenetére
Nyilvan ez is befolyasolja, de ezeket figyelembe veve, igy is joval alatta volt az altalam gondolt, vagy korabban netes elokalkulatorok altal hangoztatott osszegnek, azert volt erdekes
Amugy amilyen felteteleket en szabtam, az nem elrugaszkodott (nem 40-50K s torlesztore lottem), hanem inkabb a realitas talajan mozogtam. (ilyen teren a torveny most is meg tul finoman szabalyoz az atlag penzugyi muveltseget figyelembe veve)
-
Doze
aktív tag
Lenne egy kérdésem a nagyérdeműhöz
Olyan kalkulátor kéne nekem hogy,: kamatos kamat, dátummal, de a kamat pl nem mindig ugyan az (másba tolod a pénzt pl), valamint az összegek is mindig változhatnak...
Gondokoztam excell táblán de nem oly egyszerű
-
törölt tag
Üdv!
5-10M Ft-ot mibe érdemes most fektetni az alábbi szempontok szerint:
- legyen viszonylag likvid, tehát max 1év futamidejű
- legyen biztonságos, tizen százalékokat ne lehessen bukni vele
- legyen visszaváltható extrém bünti nélkül idő előtt
- LTP-t köszönöm de nem szeretnék nyitniGondolom nagy csoda nincs, és 1 éves magyar állampapír a befutó, de ha kiszámolom rá az adót, számlavezetés díjat meg ilyen hülyeségeket, akkor eléggé nevetséges havi kamat jön ki rá.
-
Beerwolf
senior tag
válasz #41635072 #30569 üzenetére
Vehetsz esetleg hosszabbtávú állampapírt és majd visszaváltod 1%-os költséggel. 1 éves távon kb ugyanaz, de ha esetleg késöbb kell a pénz, akkor sokkal jobban jársz vele.
Annyi rizikó van persze, ha növelik a visszaváltás költségét 1%-ról, akkor lehet akár minuszos is.
-
-
törölt tag
válasz htomi85 #30576 üzenetére
Ez sem hulyeseg, csak szerintem nem most a legjobb otlet atvaltani.
Na meg ugye egy oda-vissza valtas elegge megcsapja az egeszet barmikor is tortenik.Webkincstar tema: azert a 0.3%-os kiutalasi illetek nem gyenge, elviszi a kamat egy jelentos szeletét, ha visszautalom magamnak a teljes betétet.
[ Szerkesztve ]
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Ha a stuttgarti tőzsdén szeretnék kereskedni, akkor mit ajánlanátok, ha legfontosabb
- a megbízhatóság?
- az alacsony díjak?Köszi!
-
Fandango
veterán
Az EP adójóváírás mikor nullázódik dátumilag, vagyis mikortól kezdődik az újraszámolás?
-
dugynok
senior tag
Üdv,
KBC profiktól kérdezném - nem értek hozzà - hogy pl. a bux etf miként működik? Ugye abban vannak osztalék fizető részvények is. Amikor osztalék fizetés van, azt megkapom pl. pénzben vagy az etf értéke növekszik? TBSZ-nél ugyan úgy van?
-
zharkanyi
tag
válasz dugynok #30586 üzenetére
Nem mindegy melyik ETF-ről van szó, mert mindkét eset lehetséges. Van az osztalékot újra befektető és az osztalékot kifizető ETF is.
Szerintem TBSZ esetében mindenképp jobban jársz az újra befektetővel, mert az osztalék újbóli befektetésén nem buksz (brókerdíj és annak minimumdíja).Erről bővebben itt: Kiszámoló cikk ETF-ről
Az általad példaképp felhozott ETF úgy néz ki visszaforgatja a hozamot:
"Az osztalékok újrabefektetésre kerülnek – A BUX index egy ún. Total Return index, a vállatok által fizetett osztalékok újrabefektetésre kerülnek." - ForrásTBSZ ugyanúgy viselkedik ETF szempontjából.
Az egyetlen különbség, hogy ha osztalékot kifizető ETF-et választasz, akkor nem tudsz mellé még beutalni pénzt (csak gyűjtőévben) és így a minimumdíj miatt drága lesz az osztalék újbóli befektetése. Esetleg kivárhatod az 5 évet, de akkor az alatt a hozamokra nincs "kamatos kamat", hisz az nincs újra befektetve. -
bernel
tag
válasz zharkanyi #30587 üzenetére
Külföldi ETF esetén jó tudni, hogy ha osztalékfizető, akkor a KBC álláspontja szerint bevallást kell csinálnod az osztalékról minden évben, akkor is ha TBSZ számlán van, úgyhogy ez plusz kényelmetlenség.
Én ezért is nem vettem osztalékfizető ETF-et (meg az újrabefektetés miatt), de érdekelne, hogy aki ilyet vett, az szorgosan leadja az osztalékbevallásokat TBSZ-en is minden évben (átszámolva az osztalékfizetést az aznapi forintárfolyammal, stb.)?
Vagy ezzel senki nem foglalkozik, és a NAV sem ellenőrzi különösebben, hogy leadtál-e osztalékbevallást?
-
zharkanyi
tag
Nincs osztalékfizető ETF-em. Szerencsére.
-
mgoogyi
Topikgazda
Tudjátok esetleg, hogy a KBC-n keresztül elérhető tőzsdéknek mik a tőzsdei díjai, legelsősorban ETF-re?
Néhány tőzsdére oda van írva egy tőzsdei díj, illetve említik, hogy a londoni tőzsdén nincs ETF-re jutalék.
https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/tozsdei-adozas/osszefoglalo.html#tozsdedijakPl. Amszterdam ugyanúgy 0.3% mint Párizs, mert ez is, az is Euronext?
Vagy mennyi, ha Frankfurt Xetráról veszek ETF-et?Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
postán lehet venni kincstári takarékjegyet bankkártyával?
ha igen, vásárlásnak számít vagy pénzkivételnek? -
zharkanyi
tag
válasz mgoogyi #30591 üzenetére
Ez milyen tőzsdejátékos táblázat?
Kondíciós listában ott van London is a minimumdíjaknál, a % meg díjcsomag függő:
Kondíciós listaStart díjcsomag 0,35%
Minimum díj London esetében 9,99 GBP vagy 15,99 USD vagy 12,99 EUR
-
peppe79
senior tag
válasz bernel #30588 üzenetére
Osztalékfizető ETF-eim vannak, ahol a kifizető alapból levonja az osztalékból az adót. Kettős adóztatás pedig elvileg nem jöhet számításba, mivel erről egyezményünk van az USA-val már közel 4 évtizede.
Mivel TBSZ számlám van, és az osztalékfizető ETF-ekből nem keletkezik befizetni való adóm a magyar államnak, a 67/B paragrafus 7. bekezdése szerint elvileg (az én véleményem szerint) nincs mit bevallanom.
[ Szerkesztve ]
-
bernel
tag
válasz peppe79 #30595 üzenetére
A KBC összefoglalója szerint sem kell adózni utána, mert már levonták, viszont bevallást le kell adni róla TBSZ-en is. Itt a táblázatuk: [link]
Nem tudom, kinek van igaza, de felteszem a pénzügyekkel hivatásszerűen foglalkozó K&H csoportban van elég befektetési adószakértő, akiknek kikérték a véleményét erről, és ezért írták bele.
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
válasz bernel #30596 üzenetére
"...felteszem a pénzügyekkel hivatásszerűen foglalkozó K&H csoportban van elég befektetési adószakértő, akiknek kikérték a véleményét erről, és ezért írták bele."
Pedig, ha végigolvasod, fontosnak tartották megjegyezni: "Az alább leírtak nem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem a jogszabályok hivatalos értelmezésének, kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak."
Korábban olvastam már ezt a KBC-s összefoglalót, és szerintem az említett táblázat - vagy az egyik, vagy a másik aspektusból, de - félreértésre adhat okot.Én az ott leírtakat a következőképpen értelmeztem (előre jelzem, én sem vagyok adószakértő):
Ha megnézed, az osztalékadó mértékét az - idézem: - "adózási egyezmények szerint" állapítják meg.
És akkor elvileg itt nem mindegy az, hogy az adott állam esetében van vagy nincs államközi egyezményünk a kettős adóztatás elkerüléséről.
Amennyiben nincs, akkor elvileg a magyar szja szabályai szerint (is) adókötelezettségem keletkezik, és ahogy az az 'adó bevallása' oszlopban olvasható, ezt valóban az "ügyfél vallja be".
Na de az én esetemben - TBSZ számláról és - USA ETF-ről van szó. Mivel ez esetben "a nemzetközi jog felülírja a belső jogi szabályokat", így a magyar állam részére eleve nem kell adót befizetnem, tehát tkp. nincs mit bevallanom.Visszakanyarodva a 67/B paragrafus, 7. bekezdésére:
"A tartós befektetésből származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha az adójának mértéke nulla százalék. Egyéb esetben az adót a magánszemély az adóbevallásában állapítja meg, és a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti meg."Ha ezt jogszabályba foglalták, akkor szerintem itt nincs miről beszélni.
[ Szerkesztve ]
-
bernel
tag
válasz peppe79 #30597 üzenetére
A legcélszerűbb a KBC ügyfélszolgálat megkérdezése lenne, hogy pl. amerikai ETF esetében szükséges-e osztalékbevallást leadni TBSZ számlán, mert TBSZ-en általában nem kell bevallást leadni, de a táblázatuk mégis ezt sugallja. 1 napon belül általában szoktak válaszolni, és ha azt mondják, hogy igen, akkor valószínűleg azt is hozzáteszik, hogy mire alapozzák ezt.
-
Stanlee
őstag
válasz peppe79 #30597 üzenetére
En nem tartanek USA ETF-et, abbol az egyszeru okbol, hogy 30%-ot vonnak le. Nem sok a kulonbseg, de en inkabb egy EU-s ETF-et vennek, hogy legalabb itthon adozzak utana, kevesebbet.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
Új hozzászólás Aktív témák
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Projektor topic
- Mesterséges intelligencia topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Bestbuy játékok
- Half-Life 2
- További aktív témák...
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest