Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    válasz Rimuru #1009 üzenetére

    Maradjunk abban, hogy szerény vagy, és nem átlag felhasználó. Persze, mások vagyunk, mások az igények, téríteni sem akarok, de átlag felhasználót onnan ismerni meg, hogy ha meglát ilyen awesome-ot vagy hasonlót, ijedtében kivágja az ablakon a gépet, nehogy radioaktív óriáspók másszon ki belőle, még a hálózatból is elfelejti kihúzni. Átlag felhasználó a Windows lelkivilágán is nehezen igazodik ki, nemhogy linuxozzon, vagy spéci ablakkezelőzzön.

    Még magamat sem tartom átlag felhasználónak, de én úgy vagyok vele, hogy nem 1970 meg '80 van, meg elmúlt az nc/mc és a Windows 95 kora is, a minimum 2 magos, de inkább több magos procik, a sok giga RAM-ok, és fejlett videokártyák világában elvárom, hogy nagy felbontású, futurisztikus, 3D effektes csilivili legyen és pár kattintás kényelem mellett teljesen kiszolgáljon a rendszer, minden csak 1-2 kattintás legyen, ne kelljen kulcsszavakat sem végigírnom, ne kelljen keresgetnem, scripteket hegesztenem, sem mágikus parancsokat megjegyeznem, meg EGA színösszeállítású ocsmányságot néznem. Nekem is van egy olyan ismerősön, aki i3wm-mel tolja, csesztetem is érte ezerrel :D

    Épp ezért, nálam az Openbox az abszolút hiperminimum (KDE-t használok, de sokfélét kipróbáltam), ami az Openboxot/LXDE-t nem viszi el rendesen, Comptonnal, azt a gépet én kukázásra ítélem. Tudom, én vagyok elkényelmesedett, de ez van. Aztán én még nem is vagyok nagy igényű, nekem elég, ha közepes méretű ikonok vannak az asztalon normális háttérképpel, van tálca (rajta kitehető ikonok és alkalmazások, minimum óra dátummal, meg USB fel/lecsatoló), start menühöz hasonlító valami, vezérlőpultszerűség, meg az egész nézzen ki valahogy (transzparencia, árnyékok, a 3D effektek opcionálisak). Mások ilyen belebegő, meg dokkos menüket, meg minden szirszart elvárnak, és jogosan.

    Arról nem is szólva, hogy a túl fapados ablakkezelőknek értelmét sem sokat látom, mert ha csak magában fut, akkor lehet örülni, hogy elenyésző MB memóriát használ, meg gyors vele a gép, de ha az arcába nyomsz modern böngészőt sok füllel, meg néhány GUI-s alkalmazást (főleg, ha Qt-s, de a Gtk-sok sem valami erőforrás-kímélők), akkor úgyis durván megugrik a erőforrás-használat, és nem nagyon spóroltál semmi. Manapság már nem az ablakkezelő a tétel, épp ezért nem világfájdalom mai gépeken, és a KDE azzal kezdi, hogy megkajál 5-600MB memóriát. Soknak tűnik, de nem ezen múlik, cserébe be van töltve egy csomó lib, amit nem az alkalmazásnak kell betölteni. Ha sok alkalmazás fut, már nincs olyan nagy különbség egy belakott rendszeren, és legalább nyújt is valamit. Persze, lehet fapados, minimálalkalmazásokat is használni, csak a spórolásnak sem látom sok értelmét, hacsak nem P3-ason tolja valaki az ipart 256 MB RAM-mal.

Új hozzászólás Aktív témák