Hirdetés

Aktív témák

  • BBéci

    titán

    válasz DigitXT #25182 üzenetére

    "ez pontosan miben nyilvánul meg?"
    Erre válaszként a már többször leírt történetet mesélem el.
    Egy nyár végi napon elvitték a Panasonic VT30-at és helyére Samsung D8000 került. Legjobb tudásom szerint beállítottam a képét - műszeres kalibrálásra csak később került sor - amikor feleségem hazaérkezett. Ránézett a tévére és megkérdezte: mi ez a szar? Egy pillantás elég volt ahhoz, hogy észrevegye, mennyivel "visszafogottabb" a csúcs LCD képminősége, mint a 4 hónap alatt megismert és megszeretett plazmáé.
    Ugyanilyen különbséget lehet látni - maradva a Samsungnál - egy ES7000 és egy EH5000 között. Zongorázni lehetne!

    A 24 fps-t illetően pici képzavarban vagy. Semelyik tévé nem jeleníti meg azokat másodpercenként 24 képkocka sebességgel. Szerencsére, mert kiszaladnál tőle a világból. A mozikban kétszeri kitakarással, 72 fps sebességgel vetítik (vetítették) azokat vászonra. Az bizony "röccen", de az a természetes mozis hatás. A tévék is többszörözik, optimális esetben 96 vagy 120 hertzen játsszák le azokat. Erre csak a legjobbak képesek. Az egyszerűbbek mindenféle trükköt vetnek be, erről pulldown címszó alatt olvashatsz. A SIM2 csúcs vetítője 144 hertzen dolgozik.
    Ahogy Te is írod, az interpolálás mindenféle artifactokat okoz, azok egyike a szappanopera effektus. De vannak annál durvábbak és zavaróbbak is, persze egyéni érzékenység kérdése, kit melyik bánt jobban. Plazmánál nincs szükség interpolációra, mert anélkül is legalább 900 soros a mozgóképfelbontásuk, de gyakoribb az 1080.
    A háttérfény villogtatás egyetlen negatívuma a fényerő csökkenése, de az kompenzálható. Nincs kedvem teszteket linkelgetni, de emlékeim szerint szinte az összesben az interpoláció kikapcsolását és a villogtatás engedélyezését találják a legjobb kompromisszumnak.

    [ Szerkesztve ]

    Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

Aktív témák