- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 11 - népalma
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
nem vitázok, alapvetően egyetértek, de egy mondatot furcsállok.
véletlenl nem aznap volt a nj tenyészszemle is, amikor 1 fő nj volt nevezve CACIBon?olyan még nem volt dobiknál, hogy egy kutya jelentkezett volna, pedig jóval kevéssé divatos fajta. ellenben fél éve 25 kutya volt nevezve, és 23 meg is jelent a kecskemét cacibon.
dobiknál nagy a minőségi szórás küllem (és minden szempontból), de olyannal még nem találkoztam, hogy lerítt volna róla, hogy nem is a fajtához tartozik. nem vagy kicsit szigorú?eladó topping dac
-
XaraX
addikt
válasz bajnokpityu #29404 üzenetére
"De, ennyi kutyából talán, ha 5-6 egyed bírt a fajtánál elvárt küllemmel és viselkedéssel"
Ezt írtam, nem azt hogy nem a fajtához tartozik.
A kettő nem ugyanaz szerintem.
Nem gondolnám, hogy ez indokolatlan szigor lenne, mert ugye elég jó eséllyel ezek a kutyák lesznek a következő generáció felmenői.
Dobiból egyébként 19 nevezés volt aznapra, megnéztem a katalógust az előbb.
Rotti 5, bordói 3, mastino 5 és így tovább.
A dobi újból népszerű fajta lett, úgy tűnik. -
XaraX
addikt
válasz monti0222w #29403 üzenetére
-
bajnokpityu
félisten
Mióta tilos vágni azóta töredék kutyát adnak el a dobi tenyésztők. 19 inkább kivételes nevezési létszámnak számit.
dobiknál aránylag magas a küllem szinvonal, cserébe egészségileg, és munkaalkalmasságilag elég gyenge már a fajta. Szomorú is vagyok emiatt.[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
bb0t
senior tag
válasz Morris #29388 üzenetére
De szerintem hagyom is ezt a topikot a fenébe
Amiket leírtunk pont azért vannak, hogy óvjunk téged is meg a kutyát is. Sajnálom ami történt, de pl. egy törzskönyves kutyával élből tudtál volna érvelni azzal, hogy jó alomból való, amit le lehet informálni, hogy ezek a kutyák jó idegrendszerrel rendelkeznek, ami történetesen azt jelenti, hogy az embereket nem bántják, mivel úgy lettek kitenyésztve, hogy az emberekkel ne legyenek agresszívek. Akár beszélhetett volna a tenyésztővel is a gyereked anyja, aki el tudta volna magyarázni neki, hogy miért alaptalanok a félelmei.
Itt senki sem akar rosszat, hidd csak el.
[ Szerkesztve ]
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
rwin5
őstag
btw, én régebben megmondtam hogy kisgyerek mellé csak "kis"kutyát, és akkor a volt párja is nyugodtabb lett volna. Attól mert a hírekben nincs nagy dobra verve, heti szinten mindig jönnek be ellátásra kutyaharapásos esettel a munkahelyemre.
Amúgy meg ismerek Argentin Dogost aki maga mesélte, hogy nagyon jó vérvonalból vett asszem szukát, de már nem biztos mert kb ~ 2 évvel ezelőtt mesélte. Azt mondta 1 éves korára a kutya, családi környezetben egyedül őt fogadta el senki mást nem, és nem az első dogja volt a srácnak. Nem tudom azóta mivan a kutyával, de gondolom megvan. Szóval nevelés ide oda, meg ősök szerintem mindig benne van a rizikótényező és én ezért sosem kockáztatnám egy kisgyerek testi-lelki egészségét, de mindenki úgy cselekszik ahogy helyesnek látja.
-
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz monti0222w #29412 üzenetére
Részletes keresés a topikban, szűrés felhasználó szerint....
-
oneal1
senior tag
sziasztok!
Szeretnénk egy labrador kölyköt venni a közeljövőben.
Táp kérdésben várnék tőletek segítséget ha tudtok írni valami okosat.
olvastam már elég sok kommentet neten, be kéne lőnöm az aranyközép utat mint minőségben mint árban.
Pedigree tényleg sokkal rosszabb mint pl egy select gold?
Árban elég nagy a difi a kettő között.
Előre is köszönöm a véleményeket, tippeket és tanácsokat
-
monti0222w
addikt
válasz philoxenia #29413 üzenetére
Érdekes.
-
monti0222w
addikt
válasz oneal1 #29420 üzenetére
Sajnos, árban ahol már az adható tápok kezdődnek, s még mindig nem az ajánlható, bár én személy szerint ajánlom az a Dog Chow-nál kezdődik, abban az ár szinten nézelődj a különböző gyártók termékei közt. Hacsak, meg nem engedheted a még jobb, drágább tápokat.
Ami még lényeges a leírásban minél több hús legyen százalékosan jelőlve, minnél kevesebb kukorica és egyéb adalékok legyenek feltüntetve.[ Szerkesztve ]
-
Rivaul
addikt
Ezt ugye nem írtad komolyan hogy a fajtatiszta kutya előnye az is hogy egy sötét (uram bocsásd nem a jelenlegi esetre értem) embernek megmagyarázd hogy miért nem tépi szét a gyereket egy vérszomjas pitbúúúl Halvány lila gőze és fogalma sincs az embereknek az ilyesmiről amúgy sem, nem hogy mikor ilyen mentalitással találkozol. Mondhatsz te akármit, még ha kisestélyi és fehér alapon piros kereszt van a kutyán akkor sem fogja érdekelni. Szóval ennyire ne emeljük már a tenyésztést a "kutyizmus" csúcsára Amúgy is szerintem itt leginkább a "végre valamiért beléd tudok rúgni" szitu állt fent amit nem vállt ki a Mária valagrend sem, nem hogy egy törzskönyv. Tudom, volt ilyen "párom"... A többi oké hogy valóban csak jót akar mindenki, csak ne rugaszkodjunk el a valóságtól
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
oneal1
senior tag
monti és tboy, köszi a tippeket!!
[ Szerkesztve ]
-
monti0222w
addikt
válasz Rivaul #29423 üzenetére
A törzskönyv garancia arra hogy a kutya nem lesz agresszív, nem semmi! Érdekes lenne ez a fejlemény jó pár fajtánál, mint a fila brasilero, canári dogo, káj, stb.
Tényleg túl van már lihegve ez a tenyésztés dolog, milyen érdekes régen a szelektálás természetes úton ment végbe, most meg az emberek írányítják és ez a tutti. Anno, a csorda, nyáj mellett csak az erős, életre valók maradtak meg a kölykökből, a gyengék, az instabilak hamar kirostálodtak, meghaltak.
Nem mondom hogy nem kell a tenyésztés, de nem így nem ebben a formában.
Vagy mondok saját példát: Montika törzskönyves volt és mégis ennek ellenére csak egy heréje szállt le a zacskóba, pedig tenyésztőtől vettük aki kiállításokra hordta kutyáit és díjat is nyert stb. Mégis így jártunk vele, szóval ez sem garancia semmire, most öszintén ki vinné vissza egy-két hónap után miután szembesülünk a ténnyel hogy nem fog leszállni az az egy here golyó, mert mi nem, megszerettük és ragaszkodtunk hozzá, nem jártunk vele kiállításra, nem fedeztettünk vele, nem is érdekelt annyira ez here dolog hogy problémát csináljak belőle. -
Rivaul
addikt
válasz monti0222w #29425 üzenetére
Kiherélted a témát rendesen Bocsi de annyiszor írtad le hogy már csak ezen az egy szón maradtam rajta Nekem mind1 milyen kutya. Szerintem van faxkalap könyvesből meg könyvtelenből is Leginkább a gazda miatt. Én szürkébe is látok nem csak feketébe vagy fehérbe. Nincs bajom egyik állásponttal sem csak ne dramatizáljuk túl mert azzal sem segítünk, csak egy sarkított képet adunk.
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Rivaul #29426 üzenetére
Természetesen sokat számít a nevelés, de sok múlik a kutyán. Két kutya majd annyira különbözik egymástól, mint két gyerek. Azonkívül nemcsak Te neveled a kutyát, Ő is nevel Téged. Hajt az elismerésért, de le is vesz a lábadról. Ugyanazon alomból együtt nevelkedő két kutya is jelentősen különbözik általában. Másrészt a fajtajelleg azért létezik, elég erősen.
Azonban ezzel az állítással vitatkoznék. (nem napi régész, csak nem voltam gépközelben akkor) számos vérvonal agresszívvé, és konkrétan harapóssá vált. És ez csak 1 példa. agresszívnek, pláne harapósnak szerintem leginkább nevelni lehet a kutyát. -
goldnarmz
aktív tag
válasz oneal1 #29420 üzenetére
Szia! Tavaly év elején vásároltam labrador kölyköt Berci személyében. Azóta felnőtt, táppal kapcsolatban maradtunk ugyanannál a márkánál.
Ezt ajánlotta a tenyésztő annak idején, ő is ezzel eteti a kutyáit.
Amit még mondott, hogy ha esetleg váltunk, akkor fontos, hogy hipoallergén tápot kapjon a labrador, mert hajlamos az allergiára. A majd' másfél év alatt (lekopogom) a "kötelezőkön" kívül nem voltunk vele állatorvosnál. -
bb0t
senior tag
Nem értek egyet, egy jó természetű közepes vagy nagytestű kutya sokkal szebben bánik a gyerekekkel, mint a kistermetűek. Egyébként két dolog van. Az egyik az, hogy sosem hagysz egyedül kutyát kisgyerekkel, bármennyire bízol benne, bármennyire jámbor stb. Nem tudhatod a gyerek hogyan nyúl hozzá, és ez mit vált ki belőle. A másik meg az, hogy én nem hiszek ebben a "csak engem fogad el témában". Ez még csak nem is idegrendszer kérdése, hanem szocializáció, nevelés. Egy ösztönlénnyel, mint a kutya - nem nehéz megértetni, hogy ki az akit el kell fogadni és ki az akit nem.
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
bb0t
senior tag
válasz Rivaul #29423 üzenetére
Én csak érveléstechnikailag hoztam fel.
1) Vettem egy kutyát, nem tudom honnan, nincs semmi papírja, nem tudom milyen természetű.
2) Vettem egy kutyát egy jó nevű tenyésztőtől. A kennel tagjai kifejezetten jól kijönnek a gyerekekkel. A tenyésztő garanciát vállal rá, hogy a kutya idegrendszere jó, és nem agresszív. Csináltak habitus vizsgálatot és az alom legnyugodtabb szukáját hoztam el. Egy igazi kezesbárány. A tenyésztő ellátott egy csomó hasznos nevelési tanáccsal, azzal kapcsolatban hogyan kell szocializálni megfelelő módon. Bármikor bármi gondom van kereshetem.Melyik hangzik jobban?
De persze azt aláírom, hogy van akire nem lehet hatni érvekkel.
Nem elrugaszkodás. Akinek tk-s kutyája van, és olyan alomból hozta, az aztán bekerülhet szűkebb kutyás körökbe. Járhat kiállításokra, sok tenyésztő rendez összejöveteleket a gazdiknak. Hogy is mondjam, a kutyázás egy másik dimenziója az, amikor valaki elköteleződik egy adott fajta mellett a tenyésztőjén keresztül. Nem azt mondom, hogy ez annyira jó dolog lenne, csak éppen szerintem az ilyen dolgok által hitelessé válhatunk azoknak a szemében akik nem tudják mi a kutya. Egész másképpen hangzik, mint az, hogy na csó, vettem egy pitbúút, mert a szomszédhoz már megint belógott az a nagy dög, aztán lettek kölykök, és mondtam neki, hogy azé' ne fojtsa már le mindet, egyet elhozok inkább.
[ Szerkesztve ]
-
hg75
csendes tag
Jajj
Akkor az olvasottak alapján én az összes kutyám szaporítótól vettem, sőt én is az voltam... .
Az első Bobtail törzskönyvel került hozzám de a szülők nem kiállítási kutyák voltak nem tudatos párosítás.
De tökéletes körülmények között volt tartva.
De imádtam tökéletes kutya volt....kb 6 évesen daganatos lett megműtötték utána még kaptunk 2 boldog évet...
3 éves volt mikor a lényom született bármikor magukra mertem őket hagyni (tudom erős fajtajellemző a gyerekszeretet ) rettenetesen védte a lányomat és vigyázott rá.
Kb 3 éves volt mikor bepároztattuk persze előtte tenyészszemle, de nem volt tudatos párválasztás ne legyen rokon szép és egészséges legyen, és lehetőleg ne 5 órás autó útra nem vagyunk tagja fajtaklubnak se hasonlóknak. A kölykök megkaptak mindent amit kellett, de nem átesve a ló túlsó oldalára(eldugott kis falu révén nem csináltak mindenhol ma oly divatos szűrést) mindez kb 20 éve volt. Többet nem pároztattunk.
Aztán pár év szünet után kellett már a bobó ő már nem volt törzskönyves anya apa szép volt, de tanyasi életvitel miatt nem voltak olyanok a körülmények mint az előző vásárláskor. De szűkös volt a keret és az elhatározás megvolt kell egy bobtail kislány...
Sajna ő beteg is lett a hazaérkezés után, elkapott egy bélfertőzést de kihevertük, testvérét barátaink hozták el nála nem volt probléma.8 éves korában nála is előjött a daganat de sajna őt nem lehetett műteni.
De nem volt betegesebb nem volt labilis, jó kutya volt.
Most orosz feketém van szintén nem törzskönyves de szülők azok, gyönyörűek a környezet ahonnan hoztuk és a bánásmód tökéletes.Igor most fél éves tökéletesen kiegyensúlyozott gyönyörű nagyfiú.
Akkor most ki a szaporító pontosan? Aki minden szeretet alázat nélkül fialtat minden tüzeléskor, a körülmények olyanok amilyenek csak a pénz számít (nekem igen), A neves tenyésztő ahol látszatra rendben van minden szülők, kölykök törzskönyvesek de esetleg 2-3-4 fajtát "tenyészt" sok kiállítás főleg ha fajtán belül nincs más nevezett, és komoly, lehet egyetlen pénz bevételi forrása, és valószínűleg csak azért áldoz többet a kutyákra mert így az eladási ár is magasabb (nekem ők is szaporítók) Az igazi tenyésztő 1 fajta, esetleg egyszerre több kutya fajtán belül, és a fajt iránti elhivatottság látszik az éveken tizenéveken áthúzódó múlton, szerződéssel garanciával....(nekem csakis ők az igazi tenyésztők)
És mint aki én is voltam 1x, aki pároztat, a kölyköknek mindent megad figyel a szülőkre mindezt 1x nem a pénz a fontos, ne legyünk álszentek nyilván nem gond ha legalább 0 ra jön ki a végén, vagy esetleg több (a fedeztetés orvosi extra táplálási költség) de a hajtőerő a kölykök adta öröm!! Viszont az odafigyelés és törődés magasabb szintű mint néhány "tenyésztőnél". Az olvasottak alapján ők is szaporítók, de én inkább azt mondanám hobbitenyésztő.....
Meg lehet kövezni de ez a véleményem...
A menhelyi keverék kutya, ha nincs több száz ezre az embernek, az igazi tenyésztőtől venni:
Sajnos nem tudja mit kap az ember, ha csak arra kell hogy szaladgáljon valami a lábam körül akkor ok.
De nekem fontos hogy a kutya küllemre tetsszen, ezért főként közepes nagytestű fajtákat választok, és ált hosszabb szőrű kutyák jönnek be. Illetve mielőtt bele ugrok valamibe hosszasan tanulmányozom a fajtajellemzőket igényeket...
Sajna a menhelyi keverék kutyánál ez zsákbamacska, és tisztában vagyok magammal annyira, hogy tudom ha belső jellemzőkre nem azt kapom amit szeretnék, nem tudnék úgy rajongani érte, mint ahogy megérdemelné.(mint most Igorért)
Ezért inkább hobbitenyésztő 98% os fajtajelleggel...
Jöhetnek a kövek.. -
monti0222w
addikt
Ma voltunk kint Nicoval az első sétán, nagyon jól sikerült, eleve jó volt a háttér, a lányok, pluszban hihetetlen jól oldódik különböző helyeken, volt találkozása idegen kutyákkal, több mint jól viselte, játszott velük! Szuper volt a kis kölyök, a lányok nem voltak ilyennek tavaly pedig ők ketten voltak.
-
bb0t
senior tag
Mindig a rossz tenyésztőkkel érveltek a tenyésztők ellen. Nekem alap, hogy ha tenyésztőtől vásárolok, akkor jó tenyésztőt keresek. Nem a rossz tenyésztőket kell felhozni a példának hanem a jó tenyésztőket.
Lehet, hogy a legjobb tudásod szerint pároztattad a kutyákat, de mégsem elég körültekintően. Erről árulkodik az a kijelentésed, hogy kb. három éves volt. Ebből arra következtetek, hogy nem tudod hány évesen ideális pároztatni.
A másik dolog a daganat. Nem kaptatok túl sok időt a kutyáiddal. Mint az embereknél, úgy a kutyáknál is nagyon gyakorit a daganat. De az én tenyésztő ismerősömnek 16 kutyája van, öregek is vannak közte, és minden évben van egy vagy két alom. Soha nem volt még daganatos kutyája. És egy neves tenyésztő bármikor leinformálható, hogy milyen betegségek fordultak elő az almaikban. Neked lehet, hogy a szűrés csak divat, de manapság rengeteg kutya diszpláziás, epilepsziás stbstb. Ezek könnyen elkerülhetőek lennének ha kizárnák az ilyen egyedeket a tenyésztésből. Meg az összes betegség is. A szűrések hiánya miatt egyre betegebbek a kutyák, ez az igazság.
Az utolsó észrevételem pedig az, hogy "most orosz feketém van szintén nem törzskönyves de a szülők azok" hát ilyen a világon nincs. Miért ne lenne kikérve a törzskönyv? Ezzel szoktak jönni a szaporítók jófogáson. "Ó a törzskönyv csak egy papír, azért olcsóbb, mert nincs törzskönyv."
-
Rivaul
addikt
Megáll pár napja a kukás a ház előtt hogy felvegye a szemetet. Pont kint voltam és rájuk köszöntem illedelmesen. Erre az egyik pakoló beszól hogy milyen szarul néz ki a kutyám. Mondom, miért is Mert neki 3 bull terrierre van meg kér medveölő és egy pitbullnak nem így kell kinéznie mert milyen vékony és kicsi. Mondom ez nem xl bull hanem ampit és az ilyen. De hogy látszik hogy férges és majd hozza a telefont megmutatni milyennek kéne lenni. Oké, köszönöm de nem kell, tökéletes állapotba van a kutya. Majd ő jobban tudja mert neki sok ilyen volt és ez nagyon szarul néz ki Az óta pont volt szelektív, zöld hulladékos és holnap sima kuka. Minden alkalommal kinézik a kerítésen a kutyát. Kicsit aggódok hogy kiemelik mert ez a kis hülye meg megy játszani egyből mindenkihez a kerítésnél... Mondanom sem kell nem fehér kukás gyerek, és nem a sok kosz miatt nem az. Néha örülnék ha idegenekkel vadabb lenne vagy legalább távolságtartóbb a kutya
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
mm00
aktív tag
Sziasztok!
Valaki meg tudná erősíteni, hogy társasházi kutyatartásnál tényleg nem kell a szomszédok áldását kérni?
-
mm00
aktív tag
válasz philoxenia #29440 üzenetére
Ez tetszett!
-
Rivaul
addikt
válasz philoxenia #29438 üzenetére
Valami kéne mert tényleg aggódunk hogy "megsegítik" szerencsétlen kutyát Már a feleségem is felfigyelt hogy túl szúrósan nézik... Én ludakra gondoltam, azok állítólag kibaxott jó házőrzők.
-
Rivaul
addikt
válasz philoxenia #29443 üzenetére
Igen, annyira figyeltem rá hogy barátságos legyen a gyerekek miatt hogy most kicsit vissza üt. A kamera már nekem is eszembe jutott de nem igazán illik itt a képbe. Viszont lehet még is belemegyek. Míg a garázst el nem készítem addig az xc90 is itt áll a roverrel pont a kapuba. Még a végén azt hiszi valaki van értelme ide betörni, pedig csak hozni lehet kb Tettem fel egy mindent belátó mozgásérzékelős refit, így talán az álkamera jól kiegészíti. Vagy kéne szereznem egy "rendes" pitbullt
-
XaraX
addikt
Senki nem a tenyésztők ellen érvel szerintem, pont, hogy inkább úgy érzem, Te vagy az, aki szerint kiskutya csak és kizárólag akkor jöhet a világra, ha tenyésztő alkotja.
Jó tenyésztő, rossz tenyésztő, ez vicces, olyan, mint a jó zsaru, rossz zsaru.
A lényege az, mindegyik zsaru, csak éppen szerepet játszik.
"de mégsem elég körültekintően. Erről árulkodik az a kijelentésed, hogy kb. három éves volt. Ebből arra következtetek, hogy nem tudod hány évesen ideális pároztatni."
Ha 18 hónapos kora előtt történt volna, egyet is érhetnék ezzel, úgy gondolom.
A daganat a modern kor betegsége, ezt szűréssel nem fogod minimalizálni.
Városi kistestű kutya gyakrabban daganatos, nagytestű kevésbé.
Vidéki pedig még ritkábban.
"És egy neves tenyésztő bármikor leinformálható, hogy milyen betegségek fordultak elő az almaikban."
Ezt Te sem gondolod komolyan szerintem.
""most orosz feketém van szintén nem törzskönyves de a szülők azok" hát ilyen a világon nincs. "
Egy kennelnév 30 k, tagdíj 10k, származási lap darabja most nem tudom pontosan, de 8k körül biztos van.
Egy "szerelemalom" esetén szerinted ki fogja fizetni ezt?
Örül a kiskutyáknak, elsődleges célja, hogy jó gazdát találjon neki, + kockázati tényező, ha már anyagi oldalt is nézünk.
Ha nem akar ráfizetni, ezt a költséget ki kell "termelnie" az eladásnál, és nem biztos, hogy sikerül. -
monti0222w
addikt
válasz Rivaul #29444 üzenetére
Suliba kellene járnotok, kikupálodna egy kicsit ilyen szempontból. Sokat meg a csávó nem érthet hozzá, mert akkor tudná hogy másfél kétéves koruk felé kezdenek tömeget nővelni a Bull típusok, hacsak előbb elnem kezdenek velük a pitsportra gyúrni. Pluszba még szuka is, nem fog úgy kinézni mint egy kan. Zénó is a Dunázás miatt nézett ki jól, meg sok mozgás, futás volt akkoriban nálunk. Hál istenek, pedig nálunk is a fekete lábuak, piteznek, de nem velük volt a bajom, hanem a horgászokkal , meg sok szabadon lévő kutyával akik 0 nevelést kaptak és még behívhatóságuk is 0 volt!
[ Szerkesztve ]
-
Rivaul
addikt
válasz monti0222w #29446 üzenetére
Sajnos erre fele nem igazán van kutyás suli. Még táp bolt is csak nem rég óta van. Itt inkább kerti tartozékként tekintenek a kutyára aki a disznó, mint haszonállat alatt helyezkedik el. Bonci jelenleg kb ilyen. Pont amilyennek lennie kell. A baromarcú meg azt hiszi ilyennek kell hogy legyen, csak azt nem érti meg hogy a kettő nem ugyan az.
-
hg75
csendes tag
Hali
XaraX leírta a lényeget amit írtam volna egy két kivétellel:
Igen tényleg kevés időnk volt....
De te értelmezed amit írsz?
A tenyésztő kizárja a tenyészetből a betegséget hordozó egyedeket...hogy is van a klasszikus: mesélj még...
Mindkét bobtail 6 éves korában jött elő a daganat...tehát ha az anyja már volt legalább 8 éves de inkább több... tehát addigra ha három évente pároztatott a gazdi akkor is 2 újabb alom és az elsőnek akár lehet is kölyke, ezeket összeszedi a siró kisgyerekektől és elaltatja? Mert az oké ha kap visszajelzést többet nem pároztatja de lehet a kora miatt már amúgy sem...és mi van a kanok által elhintett génekkel?
A két bobó teljesen különböző vérvonal volt sok év különbséggel de azonos típusú daganatuk volt cm-re pontosan ugyanott, csak a második esetben úgy kötődtek a szövetekhez hogy nem lehetett operálni.
A mostani orosz: magamat látom bennük, volt egy imádott törzskönyves szukájuk, gyerekük még nem, és kerestek egy törzskönyves kant aki orosz származású, és bepároztatták. De nem jártak tenyészszemlére, kiállításra, meg nem foglalkoztak az adminisztrációs útvesztővel, mert nem terveznek több almot....
De látni akarták és át akarták érezni azt az örömöt amit egy alomnyi kiskutya ad, sosem felejtem azt amikor megszülettek a kiskutyák az anyjuk félve szégyenlősen nézett rám , hogy mit csinált, de amint megdicsértem megsimogattam a fejét felcsillant a szeme és büszkén mutatta az összes kölykét.
Nem a szűrések hiánya a betegebb kutyák oka hanem az ember....Mint te, mert te tudod mikor szabad fialni a szukának, a természet hülye hozzá... eldöntöttük milyen a tökéletes kinézet és az kell és pont a többi selejt, még ha csak színhibás is...
Ne érts félre nem vagyok ellene a TENYÉSZTŐKNEK akik egy fajta esetleg fajta csoportot megszeretve gondozza generációkon át a fajtát, de nem a sok kiállítás hanem a fajta tisztaságának megőrzése, de ezt nem egy pecsétes papír dönti el, főleg ha a papír mögött is extra profit áll (számoljunk: oroszt kerestem kedvencnek tenyésztési és kiállítási szándék nélkül, én vettem a kölyköt 40 ért, ugyanez törzskönyvel tenyészetből(a jó rossz verziót nem firtassuk) legyen 150 jó magyar pénz, a különbözet 110ezer kölykönként egy 6os alommal számolva több mint 600e plusz tényleg ennyivel többe kerül? Oké hogy van "garancia" de mire hónapok múlva előjön valami örökölt probléma visszavigyem? egy családtagot? úgyse viszem akkor mivel vagyok beljebb?
És hidd el nem neves tenyészetből való Igor de ha elvinném kiállításra azt senki nem mondaná meg... sőt kicsit később akár munkavizsgára(ami bizonyos fajták tenyészéséhez elengedhetetlen lenne) is vihetném ott sem vallana szégyent. -
bb0t
senior tag
Lehet jönni az ilyen olyan kifogásokkal, az emberek a saját felelősségüket akarják maszatolni. Nekem nincs annyit pénzem, én szeretném látni a születés csodáját... Ez így akkor sem helyes! Minden kutyának csak ellenőrzött körülmények között kellene születnie, ahhoz, hogy minimalizáljuk a károkat. És igen még akkor is lennének balfasz tenyésztők akik két hivatalos alom között elsóznak 50 ezerért egy véletlen almot, meg aki ész nélkül rakja rá a kutyát bármilyen szukára. És igen, lennének akik a szukát végtelenül kihasználnák, de akkor sem lenne annyi tudatlan ember, aki boldogan megveszi pár 10 ezer forintért a szeretett kiskutyát, és pár hónap vagy pár év múlva kiderült diszpláziás, epilepsziás stbstb. Emberek százezreket és a lelküket áldozhatják rá utána, mert ha már ott a kutya, megteszed érte amit lehet. Elköltöd egy törzskönyves kutya árát 5x. Nem magyarázkodni kellene, hanem vállalni a felelősséget. Daganatos párhuzamot nem azért mondtam, mert ki lehetne zárni a hajlamos egyedeket, csak arra céloztam, hogy ha az ember körültekintően tenyészt akkor minimalizálhatja az esélyét a bajnak. Pl, ha visszajut, hogy egy alomból több kutya is daganatos lett akkor akkor az alom többi tagjával se fedezel utána pl. És itt nem csak a szukákról van szó, a kanokról is. Pl. van egy szukád, meg van egy szimpatikus kan, csak éppen nem tudod, hogy a kan alomtestvéreiből 3-nál volt daganatos megbetegedés. És egy kan akár 10 évesen is tud fedezni. Hány alom az vajon, ha jók a kvalitásai? Hány kutyának örökíti tovább azokat a géneket? Én sem azt mondom, hogy mindent ki lehet szűrni, mindent meg lehet akadályozni, de te sem gondolhatod komolyan, hogy blindre rátenni egy kant egy szukára felelős döntés. Az ember végtelenül önző, és minden szinten kizsigerli az őt körülvevő élővilágot és természetet. És nem gondolom, hogy ja természet hülye lenne hozzá, de az ember már olyan szinten belenyúlt, ami teljesen felborította a természet rendjét. 3 éves korig nagy valószínűséggel kijönnek az örökletes betegségek, ezért nem jó előtte fedeztetni, de az ilyen "akarjuk érezni az örömöt amit egy alomnyi kiskutya ad" féle emberek mit törődnek ezzel... Szerencse, hogy ti éppen akkor gondoltatok egyet és nem előtte. Az én kutyám sem tenyésztőtől van, mert míg nem volt kutyám gőzöm sem volt a tenyésztés hátteréről. Benyaltam a szöveget, hogy a törzskönyv csak a kiállítások miatt kell, meg az amúgy is sznobizmus, meg mittudomén, most meg aggódhatok, hogy az egyébként tökéletes ösztönökkel és külső adottságokkal rendelkező border colliem-on mikor fog kijönni valami olyan, aminek az esélyeit minimalizálhattam volna, ha körültekintőbben járok el. Viszont én legalább felismertem a hibámat, és elismerem a felelősségemet, nem próbálom meg maszatolni a kérdést. Ez persze az én saját döntésem, és elfogadom, hogy az ismerőseim, rokonaim többsége pontosan úgy gondolkodik mint te, vagy még úgy se. De ha egyszer közel kerülnél bizonyos körökhöz, és látnád az egész kérdéskört rendszerben, akkor észrevennél olyan összefüggéseket, amik esetleg téged is a TK irányba vinnének el. Nekem egyébként többek között azért nincs második kutyám, mert Mo-n nem ismerek olyan border tenyésztőt akivel elégedett lennék. Itt sajnos egyre kisebbek a borderek, és egyre jellegtelenebbek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest