Hirdetés

2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-11-16 18:28:54

Mobilarena

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4351) King Unique válasza jim bcs (#4350) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Ránézésre is minőséginek tűnik ez az Orico 2518S3 külső ház, a full alumínium külső burkolat és a ház elülső részén a képen látható szellőzőnyílások pedig a hőelvezetés szempontjából is kedvezőek lehetnek. Aztán a csavaros rögzítési lehetőség megint pozitívum, illetve ezáltal a 7 mm magas merevlemez sem fog lötyögni a külső házban. Az újabban egyre gyakrabban előforduló JMS578 chip pedig elvileg szintén jónak mondható. Ahogyan az UASP adatátviteli mód támogatása és a szoftveres leválasztás után a HDD leállítása megint előnyös. Ugyan az alvó mód működésére nem tér ki a teszt, de már az előbbi is hasznos információ. Továbbá az árgép találatai alapján a hazai boltokban a külső ház ára is elfogadhatónak mondható. Nemzetközi online piacterekről pedig lehet akár még valamivel olcsóbban is beszerezhető.

Ami viszont kissé furcsa a tesztnél, az az adatátviteli sebesség, illetve pontosabban a HD Tune program által mért értékek. Ugyanis normál esetben 200+ MB/s olvasást ez a 2,5"-os 5400 RPM-es HDD nyilván SATA-n és USB 3.0-n sem tud. Egy másik teszt is ezt támasztja alá, ahol szintén USB-n mértek. Sőt, a jelen tesztnél a CDM is már az utóbbihoz hasonló reálisabb értékeket mutat. Ha nincsen beállítva valami spéci USB turbó mód (pl. ASUS, ASRock, MSI), akkor mindenképpen kissé abnormálisak az előbbi program által mért értékek. De, ha mondjuk lenne ilyen turbó mód, akkor a hatásának elvileg a másik program eredményénél is látszani kellene.

Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#4352) jim bcs válasza King Unique (#4351) üzenetére


jim bcs
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Szia itt is!

Szívesen! :)

Ahogy privátba is beszéltük, még mindig nem találok magyarázatot a 2 progi közti óriási szakadékra, mivel a gazdájának már odaadtam további tesztre sajna már nincs lehetőségem. No de sebaj, lesz még teszt, magamat is meg fogom szánni egy ilyen példánnyal, ha hasonló értékek lesznek mint most majd akkor kivesézzük mi a fene lehet, sajátnál már lesz idő dögivel.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#4353) Kvardlipot


Kvardlipot
(őstag)

Volt egy IDE-s vinyóm, vettem egy ilyet hozzá.

Igényes, csavar nélküli alu borítással rendelkezik. A chip Moai M110E, sajnos a hdsentinel nem támogatja. Az mitől függ, hogy leválasztás után leállítja-e a motort? Ez csak több perc után teszi meg.

(#4354) King Unique válasza Kvardlipot (#4353) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Mondjuk az IDE merevlemezeknél írja a program weboldala, hogy beállítás kérdése is a támogatás, de ettől függetlenül sem feltétlen oldható meg minden esetben ezeknél. Valamint az USB-s használat megint más, ahol ha nem támogatottként szerepel a külső ház VID-PID azonosítója a kompatibilitási listában, akkor az megint egyértelmű. Ilyenkor esetleg egy másik diagnosztikai programmal (pl. a CrystalDiskInfo) is rá lehetne nézni, hátha az kezeli.

Az operációs rendszerben a külső merevlemez szoftveres leválasztása után a HDD leállítása elsődlegesen az USB-chip firmware-től függ. Ha az nem támogatja, akkor egyáltalán nem fog működni, meg lehet pl. az alvó mód sem (példa). Másodlagosan az operációs rendszertől, amiről Windows esetében egy korábbi hozzászólásban már volt szó. De ezen beállítás max. csak szükség esetén alkalmazandó! Nekem pl. Windows 8.1/10 rendszereknél nem kellett emiatt a registry-t piszkálnom és inkább Windows 7-nél volt rá szükség.

"Ez csak több perc után teszi meg."

Akkor az inkább lehet a készenléti állapot (alvó mód), mert a szoftveres leválasztásnál normál esetben kb. azonnal, vagy X másodperc után leáll a merevlemez, kialszik a külső házon az állapotjelző LED stb. Feltéve persze, ha támogatottak ezek firmware szinten és nincsen egyéb zavaró tényező.

[ Szerkesztve ]

(#4355) Véreshurka


Véreshurka
(senior tag)

Sziasztok!

Nemrég óta van egy LogiLink UA0115-öm, amit egy 1Tb-os WD Black-el használnék majd Xbox360-hoz kiegészítő lemezként. Arra lennék kíváncsi, hogy lenne-e értelme a külső alumínium borítás megfúrásának a jobb szellőzést biztosítva? Ha esetleg igen, meg tudom-e csinálni ezt a műveletet kézifúróval, illetve kell-e figyelnem arra, hogy hol, mennyi, milyen átmérőjű fejjel fúrjam?

Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#4356) King Unique válasza Véreshurka (#4355) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Ez eleve egy full alumínium, jó hővezető képességgel rendelkező külső ház, vagyis normál esetben a passzív hűtéses kivitel ellenére sem fog benne extrém módon felmelegedni a merevlemez. Egy 7200 RPM-es HDD ugyan valamivel jobban melegedhet az 5400-as típusoknál, de egy ilyen külső házban normál esetben az előbbi sem fog megfőni. Tehát, hacsak nincsen esetleg valami nyomós oka, akkor eleve nem indokolt és nem is szokás a külső burkolatra házilag lyukakat fúrni. Pláne, hogy az egyben a garancia elvesztésével is járna!

Egyébként egy 2,5"-os külső merevlemeznél javasolt odafigyelni a megfelelő tápellátásra is! Egy 7200 RPM-es HDD pedig általában ilyen téren is valamivel intenzívebb az 5400-as típusoknál, mármint nagyobb USB-n az energiaigénye.

[ Szerkesztve ]

(#4357) Véreshurka válasza King Unique (#4356) üzenetére


Véreshurka
(senior tag)

Köszi! Akkor a fúrást hanyagolom. Már ki volt próbálva a rendszer az Xbox-al, ment rendesen, viszont a külső rack-hez jött egy USB-be bedugható tápkábel is. Esetleg érdemes azt is bedugni a gépbe a jobb tápellátás miatt, vagy esetleg a biztonság kedvéért vennem kellene egy konnektorba dugható tápkábelt? Ha igen akkor vajon milyen jöhet szóba az említett külső rackhez?

[ Szerkesztve ]

(#4358) King Unique válasza Véreshurka (#4357) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az a játékkonzoltól, illetve a rajta lévő USB-portok típusától is függ, hogy mennyire képes stabil tápellátást biztosítani egy ilyen eszköznek. Szükség esetén pedig elég bőven az a mellékelt DC dugós USB-tápkábel, vagy egy Y-kábel használata a kiegészítő tápellátáshoz. A gazda hardvertől független tényleges külső tápellátás max. speciális esetekben indokolt egy 2,5"-os külső merevlemeznél. Egy korábbi hozzászólásban egyébként volt róla szó, hogy az utóbbi esetben milyen jellemzőkre célszerű odafigyelni a külső tápadapternél.

[ Szerkesztve ]

(#4359) Véreshurka válasza King Unique (#4358) üzenetére


Véreshurka
(senior tag)

Nem ilyen kábelt adtak hozzá, hanem ilyet: [link]: a kék kábel melletti fekete, csak 2 vége van. A házon van egy DCIN bemenet, abba tudom beledugni a kábelt, az USB végét pedig gépbe. Ha ugyanarról beszéltünk, akkor nem szóltam. :B

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#4360) XIII Ramses


XIII Ramses
(fanatikus tag)

Sziasztok! Ajánljatok légyszives egy usb type c-s külső házat. Lehet akár kinából is. Köszönöm !

(#4361) King Unique válasza XIII Ramses (#4360) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Itt most az is kérdés, hogy biztosan Type-C csatlakozós külső ház kell-e, illetve abból is USB 3.0/3.1 típusú, vagy csak a gazda hardver Type-C portjához történő csatlakoztatást kell valahogyan megoldani?

Az utóbbihoz elég akár egy megfelelő USB-kábel, vagy adapter is. Nem olyan régen valaki Machez keresett Type-C fizikai csatlakozóval szerelt külső házat és akkor a válaszban említve volt néhány konkrét megoldás és típus. De azóta egyre több gyártó kínálatában jelentek meg Type-C csatlakozós külső házak és nemrég egy népszerű modellnek is volt szó az ilyen típusú változatáról. Viszont pl. USB 3.1 (Gen 2) Type-C kivitelben konkrét tapasztalat itt a topikban egyelőre csak a Sharkoon külső házával van. A külföldi webshopokból, illetve nemzetközi online piacterekről beszerezhető típusoknál szintén hasonló a helyzet. Legutóbb pl. egy ORICO külső ház került szóba itt a topikban, illetve készült is róla egy teszt. Van ennek a modellnek egy hasonló, Type-C csatlakozóval szerelt változata is, viszont konkrét tapasztalat jelenleg csak az előbbivel van.

[ Szerkesztve ]

(#4362) roller0123 válasza jim bcs (#4350) üzenetére


roller0123
(tag)

Szia.Ugyan ilyen házat rendeltem Aliról. Vinyó is szerintem megfelel számomra.
Kérdésem a következő: erre a kombóra telepítek win10-et, tudok majd róla bootolni?
Távfelügyeletes laptophoz akarom használni, hogy legyen szabad terem, ha érted ;)

Első körben kerestem SSD-t, de aztán olvastam, hogy akkor nem hozná azt a sebességet, így maradt a 2.5"-os HDD.

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4363) King Unique válasza roller0123 (#4362) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Lehet a Windows 10-et USB-s háttértárra is telepíteni. Viszont ehhez eleve WTG kell, mert normál módon telepítve nem fog menni! Bővebben pl. ebben és ebben a hozzászólásban volt részletezve a téma.

Egyébként, ha fontos a gyors működés, akkor pont hogy egy külső SSD-t, illetve egy gyorsabb pendrive-ot célszerűbb használni ilyen célra. Egy 2,5"-os 5400-as külső HDD-vel nem lesz túl gyors a működés, ahogyan egy ilyen merevlemezzel pl. egy laptopban sem SATA-n. Azt pedig nem tudom hol írták, hogy egy USB 3.0/3.1 külső SSD nem hozza a kívánt sebességet, pláne az utóbbi. Az OS működése szempontjából ráadásul eleve a 4K értékek és az elérési idők a fontosabbak, amihez simán elég az USB 3.0 is. Ahogyan a szekvenciális értékeknél is csak kicsit korlátozza a SATA3-as SSD-t, ellenben az USB 3.1 Gen 2 már nyilván ott sem (bővebben). Plusz manapság már vannak olyan USB-s külső házak, illetve gyárilag összeszerelt külső SSD-k, amelyeknél még a TRIM is működik (példák).

[ Szerkesztve ]

(#4364) jim bcs válasza roller0123 (#4362) üzenetére


jim bcs
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Szia!

Ha már oprendszer és távfelügyelet akkor 7200rpm, ehhez viszont elég egy 500GB-os mint pl. a WD Scorpio Black WD5000LPLX, ha ragaszkodsz az 1TB-hoz akkor WD Scorpio Black WD10JPLX vagy Seagate BarraCuda Pro ST1000LM049.
Nem tudom én sem hol olvastál ekkora marhaságot az ssd-ről. Azt mondom erre a célra jobb lenne egy 120GB-os SSD, egy USB 3.0-ás házban kellő sebességet kapsz, ha kell a hely is akkor marad a hdd.

A többit a Topikgazda leírta.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#4365) roller0123


roller0123
(tag)

(#4363) King Unique
(#4364) jim bcs

Köszönöm srácok ;) Amúgy itt olvastam valamelyik PH topicban ezt a "hülyeséget" , hogy az usb3.0-ás rackben
nem hozza a kellő sebességet az SSD.
Ha már SSD, (másik részlegben megkérdeztem, de még nem adtak rá választ): ADATA SU800 ez jó lesz a rack-be?

Szerk. a w2go-t memóriakártyával már kipróbáltam (csak elég gyenge volt a teljesítménye), tehát annak az elkészítésének a menetét tudom, gondolom az SSD-re is hasonló az eljárás.

Szerk2 okés, akkor lesz egy ADATA SU800

[ Szerkesztve ]

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4366) jim bcs válasza roller0123 (#4365) üzenetére


jim bcs
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Sima sata 3 ssd így nincs min aggódni, nem M.2 + az újabb házak már normális vezérlőt kapnak.

Jó, mehet.

[ Szerkesztve ]

Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html

(#4367) King Unique válasza roller0123 (#4365) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az adatátviteli sebesség USB 3.0-n attól is függ, hogy az USB-chip milyen SATA-szabványra épül, illetve BOT / UASP adatátviteli módot támogat-e. Ilyen szempontból max. akkor korlátozza jelentősen egy SATA3-as SSD sebességét, ha csak SATA2-t tud, illetve BOT módot támogat (példa). De még ekkor is csak a szekvenciális értékekről beszélünk, ellenben az OS alapvető működése ez is esetben is gyors lesz, ahogyan pl. egy csak SATA2-es portokkal szerelt gépben is SSD-vel. Viszont ez az ORICO külső ház, illetve a benne lévő JMS578 chip eleve SATA3-as és az UASP-t is támogatja. Ez esetben az USB 3.0 szabvány által biztosított max. 450 MB/s pedig már egyáltalán nincsen messze egy ilyen SSD SATA-n mért max. 5xx MB/s értékéhez képest.

Ha fontos az említett használatnál a Windows gyors működése, akkor a HDD-nél az SSD nyilván jobb választás az USB-s külső házba. Maga az SSD a téma topikjában ajánlott típus, tehát az alapján OK. USB-s oldalról meg normál esetben nem lesz gond, bár korábban előfordult olyan eset, ahol firmware-t kellett frissíteni a külső háznál. Aztán a külső SSD-knél még a TRIM működése lehet lényeges USB-n. Az nem derült ki, hogy az ORICO külső ház ezt ténylegesen támogatja-e, de nemrég két USB 3.0-s vezérlőnél is elvileg működő állapotot adott a TrimCheck program eredménye. Viszont az egyes USB 3.1 Gen 2 vezérlős típusoknál szokott ez inkább működni, sőt némelyiknél még a gyártó is megerősíti, amelyre az előző válaszban említve voltak példák. Egyébként a TRIM működésének hiánya sem feltétlen akkora probléma USB-n, illetve ez függ a felhasználástól és annak intenzitásától is. Valamint az SSD-nél lévő Garbage Collection és akár egyéb fedélzeti algoritmusok valamelyest kompenzálhatják a hiányát. De azért USB-s használatnál is nyilván az az ideális, amikor rendesen működik a TRIM.

[ Szerkesztve ]

(#4368) roller0123 válasza King Unique (#4367) üzenetére


roller0123
(tag)

Azta :Y Ez ám az összeszedett válasz. Köszönöm szépen :R
Orico házból az átlátszót akartam, de mondom az műanyag, melegszik stb. aztán megláttam itt ezt az alut és megrendeltem. Ezek szerint nem fogtam mellé. És igen, most már fentebb eldőlt, SSD lesz hozzá. Csak érjen ide a rack :D és már rendelem is bele.

Köszönöm még egyszer a segítséget. Amint összeáll a cucc leírom milyen ;)

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4369) Nabukin


Nabukin
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Elkezdtem olvasgatni a topicot és nagyon sok minden összejött itt, nagyon sok dolgot tanultam hirtelen, így még jobban el is bizonytalanodtam. :D

A lényeg, hogy szeretnék routert cserélni, amin USB 3.0 port is van, hogy rá tudjak kötni egy külső winchestert basic otthoni hálózatos megosztásra (nem 4k-s film, zene lejátszás kb ennyi). Eddig normál külső winchesterben gondolkodtam, de valahogy elterelődtem a rack-ek felé. Most már ez több szempontból is jobb választásnak tűnik. És igazából ebben szeretnék segítséget kérni, a választás. Egy ilyen router kötött megosztott hálózati meghajtóként való használathoz milyen ház ajánlott? SATA III-as 1 TB-os notebook winchester menne bele (ez is beszerzés alatt). Nem igazán lenne mozgatva, szempont lenne a könnyű szerelhetőség (esetleg csavar nélkül), de a fő szempont, hogy ilyen használat mellett megbízhatóan működjön. Ja és az ár sem utolsó, természetesen szeretném lehetőleg minél olcsóbban megúszni.

A segítséget előre is köszönöm! :)

(#4370) King Unique válasza Nabukin (#4369) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Az USB 3.0 port normál esetben nyilván stabil tápellátást biztosít egy 2,5"-os külső merevlemeznek, de ilyen szempontból maga a gazda hardver (router) is lényeges. Arról pedig pont nemrég volt szó egy másik topikban egy hasonló kérdésre adott válaszban, hogy a(z) (egyes) routerek esetében az USB 3.0 port nem feltétlen tud nagyobb áramellátást biztosítani. Volt már olyan eset, ahol ez gondot okozott. Aztán az meg a másik, hogy az ilyen USB-s tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás, működés, vagy akár éppen USB-n a stabil tápellátás. Az előbbiekre is szintén volt már példa. De ez nyilván nem a külső merevlemezek, illetve nem a külső házak hibája, hanem egyértelműen az adott készülékek hiányossága. Ezért nem egyszerű ezekhez megfelelőt ajánlani, valamint ezért célszerű mindig érdeklődni az adott készülék topikjában is a tényleges tapasztalatok és a bevált típusok felől.

A topik összefoglalójában vannak beszámolók, tesztek, illetve ajánlott modellek. Viszont jelen esetben a HDD pontos típusát, illetve a magasságát (pl. 7/9,5 mm) jó lett volna megadni, mert az sem mellékes a megfelelő külső ház kiválasztásánál. De általánosan, ha egy olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor pl. a Captiva és akár még a Becrux is jó választás lehet. Valamint külföldi webshopokban, illetve online piactereken szintén találni kedvező árú, vagy az előbbieknél akár még olcsóbb típusokat is. Példák: [link] + [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#4371) Nabukin válasza King Unique (#4370) üzenetére


Nabukin
(kvázi-tag)

Nagy szépen köszönöm a választ! :) Közben én is rágtam még tovább a dolgot. Én is a Mantistek, az Orico 2518S3 és egy Transcend Storejet 25S3 között gondolkodom. Közben úgy néz ki, hogy a winchester is megvan, ami bele kerülne, a routerrel együtt. Az egy Seagate ST1000LM035 lenne egy Linksys EA6500 V2-vel. Ehhez a három közül melyik lenne a jobb választás a routeres használathoz?

(#4373) King Unique válasza Nabukin (#4371) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Mindhárom külső ház inkább a 9,5 mm magas háttértárakra van szabva, de belefér a 7 mm is mindegyikbe. Viszont ugyanakkor a külső ház belsejében a 7 mm magas merevlemez megfelelő rögzítése már más dolog. Például a Transcend esetében a hátul lévő szivacs elvileg biztosítja ezt, de a legjobban egyértelműen az ORICO külső háznál van megoldva. Utóbbinál a nemrég készült teszt jól szemlélteti a stabil, csavaros rögzítési lehetőséget.

A routeres használattal kapcsolatban pedig már javasolva volt az előző válaszban, hogy eleve inkább valamelyik azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni a ténylegesen tapasztalatok felől. Arról ugyanis nincs információ itt a topikban, hogy annál nem-e lenne pl. ilyen, vagy egyéb gond. Hacsak nincsen itt valakinek pont ugyanilyen routere, amit ugyanolyan gyári / külső firmware-rel és az említett külső házakkal használ. De eddig nem említett ilyet itt senki. Egy megfelelő hardver- és szoftverkörnyezetben nyilván nem lenne ez téma, de az attól eltérőnél eleve lutri lehet a működés. USB-n a tápellátás viszont jó esetben rendben lehet, ha az alábbi tesztben szereplő routerről van szó. A kép alapján 2 db USB-port van rajta, amelyek közül a kék jelölésű elvileg USB 3.0-s. Valamint a 3,5 A-es tápegység sem mondható túl gyengének. Vagyis, ha nem ilyen az USB 3.0 port, hanem megfelelő áramértékeket tud leadni, akkor az is elég lehet a 2,5"-os külső merevlemez számára. Ellenkező esetben pedig adja magát az Y-kábeles megoldás. Ha esetleg az sem lenne elég, akkor viszont értelemszerűen külső tápellátás szükséges.

[ Szerkesztve ]

(#4374) sutszi


sutszi
(PH! addikt)

Helló!

Olyan HDD dokkolót keresek ami egy 1 meghajtót fogad, de képes 2,5" és 3,5"-es méretet is kezelni. USB3 szintén elvárás... UASP előny de nem feltétel. Az árat nem tudom, de a lehető legolcsóbb megoldást keresem, úgy, hogy az még nem megy a minőség rovására. Szóval ár/értékben keresek egy jó alternatívát. Lehetőleg 10 ezer alatt szeretném megoldani amennyiben lehetséges.

Alkalmai használatra szánom. Offline backup készítés. Ha időnként rá kell nézni egy lemezre(SMART, egyebek), akkor szintén ne legyen gond vele.

Mit ajánlotok erre a célra? Az Orico-val jó tapasztalataim voltak korábban a külső házak esetén...az most mennyire ajánlott?

Előre is köszi a segítséget.

"Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#4375) roller0123 válasza sutszi (#4374) üzenetére


roller0123
(tag)

Szia. Ilyenre gondoltál? ORICO Dokkoló

Pont ma küldtem el egyik barátomnak, mert ő is ilyesfélét keresett.A visszajelzések között van magyar is.

HTC U11 / TENNMAK IE800 / SanDisk Extreme usb3 64GB (na ez kib@szott gyors :D)

(#4376) sutszi válasza roller0123 (#4375) üzenetére


sutszi
(PH! addikt)

Igen, ez elég jó. Köszi. :R

"Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#4377) sopruk


sopruk
(kvázi-tag)

Sziasztok!
Ha rossz helyen teszem fel kérdésemet, kérlek irányítsatok a megfelelő topic-ba...
Jó régen megvan már egy 500 GB-os Samsung S2 Portable külső HDD-m. Nincs sokat használva, de mindig megvolt az a hibája, hogy ha csak egy picit megmozdítom amikor a gépre van csatlakoztatva, megszakad a kapcsolat. Van hogy azt írja ki, először formázzam az egészet...
Arra gondolok, hogy vagy egy jó minőségű kábel megoldaná a problémát, vagy a külső ház USB mini-B csatlakozójánál lehet a gond.
A kérdésem az lenne, hogy milyen jó minőségű kábelt tudtok ajánlani, külföldi (ebay, bangood, gearbest) beszerzési lehetőség is érdekel.
Érdemes e szétszedni és a HDD-t egy normális külső házba betenni, hátha megoldódik a probléma. Nem látok rajta csavart, szét lehet feszíteni a házat, vagy tönkrevágom vele?
Előre is köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#4378) King Unique válasza sopruk (#4377) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Lehet ilyen hiba amiatt is, ha az USB-kábel csatlakozója nem elég stabilan illeszkedik a gépen lévő USB-aljzatba. Ilyenkor elég már egy kis elmozdítás is ahhoz, hogy megszakadjon az adatkapcsolat. De lehet akár maga a kábel is hibás és célszerű egy másikkal is kipróbálni az eszközt. A szívás akkor van, ha a külső HDD-n lévő USB-aljzatnál van érintkezési probléma, mert pl. a PCB-n elengedett a forrasztás és lötyög. Illetve akkor, ha integrált megoldás (példa), mert annál a merevlemezt eleve nem lehet egy másik (normál) külső házba áttenni. Márpedig az alábbi videó alapján az S2 Portable pont ilyen.

Egyébként ez egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez, amely nem feltétlen arra van kitalálva, hogy csak úgy könnyen szétszereljék. A 2,5"-os típusoknál pedig nem ritkán eleve patentos, illetve rögzítőfüles megoldás van, ami miatt nem feltétlen olyan egyszerű szétszerelni őket. Ezeket jobb híján úgy kell szétfeszegetni, amit a linkelt videó is szemléltet. Viszont ez rendszerint garanciavesztéssel jár, pláne ha csak némi roncsolással, illetve külsérelmi nyomokkal oldható meg! De mivel nem éppen egy mai darab ez az S2 Portable, ezért garancia valószínűleg már nincsen rá. Viszont ugyanakkor szétszerelni sem nagyon érdemes, ha az előbb említett integrált USB-s megoldás van nála.

[ Szerkesztve ]

(#4379) sopruk válasza King Unique (#4378) üzenetére


sopruk
(kvázi-tag)

Pedig már örültem, hogy csak átrakom egy másik házba. De látva ezt a videót, szomorú, hogy vélhetően integrálva van a csatlakozó. Szerzek valami normális kábelt hozzá, hátha azzal megoldódik a probléma…
Köszi a segítséget!

(#4380) lukacsbarna


lukacsbarna
(újonc)

Sziasztok!

Van egy HGST 7K1000 1TB 2.5" merevlemezem amihez keresnék olyan külső házat ami legalább USB 3.0-as.

Kinéztem a népszerű LC-25U3-Becrux házat, viszont ha jól értelmeztem akkor Y-kábeles.
Nekem sajnos csak egy USB3.0-as helyem maradt a laptopban szabadon illetve egy USB C. ( :(( ). Igen tudom egy USB Hub megoldaná a helyzetet de sokszor utazom és ott nem mindig van hely egy USB Hub-nak.

Megoldható ez a ház másik kábellel vagy tudnátok ajánlani másik házat?

A lényeg számomra hogy megbízható legyen(!!!!) és (szuper) gyors, mert mindennapos munkába kéne(videó vágáshoz nyersanyagot tárolok rajta).Jó lenne ha tudná az alvó állapotot és az se lenne utolsó szempont hogy itthon megvásárolható legyen 10k alatt.
Minden megoldás érdekel.

Segítséget előre is nagyon szépen köszönöm. :R

(#4381) King Unique válasza lukacsbarna (#4380) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Arról egy korábbi hozzászólásban is volt szó, hogy az Y-kábel kiegészítő tápellátásra való és leginkább csak USB 2.0 portoknál lehet szükség a használatára. Ezt pl. az alábbi felhasználói útmutató 6-7. oldala is jól szemlélteti. Tehát, ha USB 3.0 (Gen 1) portok vannak a laptopon, akkor bőven elég az Y-kábelnél csak a fővonalat csatlakoztatni. Valamint egy másik topikban arról is volt szó, hogy a megfelelő adapter / kábel segítségével az USB-C porthoz történő csatlakoztatás is könnyen megoldható.

Tehát a lényeg, hogy attól mert Y-kábelt mellékelnek a külső házhoz, még nem feltétlen kötelező annak mindkét végét csatlakoztatni és ezáltal 2 db USB-portot használni, pláne ha azok USB 3.0/3.1 típusúak. Illetve szükség esetén lehet az eszközt akár másik kábellel is használni. Vagyis jelen esetben felesleges és nem is indokolt emiatt a kinézett külső ház megvételét elvetni.

[ Szerkesztve ]

(#4382) vinibali


vinibali
(PH! addikt)

sziasztok,
ASMedia és JMicron vezérlőkön kívül máshoz is van firmware frissítés?
kerestem, de nem találtam IS621-höz.

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#4383) King Unique válasza vinibali (#4382) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Az Innostor vezérlőkhöz, illetve azon belül az IS621 chiphez nem nagyon találni a téma-összefoglalóban említett weboldalakon és máshol sem firmware-t. Valamint ezen chipek frissítésével itt a topikban sincsenek tapasztalatok. A chip, illetve az eszköz (külső ház) gyártójának vélhetően rendelkezésére áll ehhez megfelelő firmware és program, de azok ezek szerint nem publikusak. Amúgy az ASMedia és a JMIcron mellett az egyes Norelsys chipekhez is találni külső firmware-t, ami egy korábbi teszt végén szemléltetve van.

Az egyébként nem lett említve, hogy pontosan milyen külső házról van szó és annál miért lenne olyan fontos frissíteni a firmware-t.

[ Szerkesztve ]

(#4384) arelim


arelim
(kvázi-tag)

keziccsókolom!

vettem egy usb2.0-ás 2.5"-es enclosure-t, és az a bajom, hogy nagyon hamar elalszik. konzolhoz használom backup futtatásra, de nem mindig van fájlforgalom, és emiatt félhülyére szokott fagyni, ha bealszik a hdd.
a vezérlőchipje egy kis fostos moai ma6116a, aminek a specifikációi között azt olvastam, hogy az mp tool-lal lehet állítani a standby módot.

ha jól értelmeztem, új fw-t kell tolni rá?

(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻

(#4385) vinibali válasza King Unique (#4383) üzenetére


vinibali
(PH! addikt)

egy ilyen külső házat vettem: [link]
de sajnos se Win se Linux alatt nem működik hogyha nem az integrált 3.0 hanem a dedikált ASM1042 csatolóiba illesztem.

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#4386) King Unique válasza arelim (#4384) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Üdv!

Itt a topikban inkább az egyes USB 3.0-s vezérlők firmware-frissítésével vannak tapasztalatok, ami az előző válaszban is említve volt. USB 2.0-s chipekkel és pláne ezzel a MOAI-val viszont nincsenek. Az utóbbi típusokhoz MP Tool valóban van pl. az USBDev weboldalán, de MA6116A chiphez való firmware-t már nem nagyon találni. Illetve arról sincs infó, hogy a sima flashelés működne-e, úgy be lehet-e állítani az alvó mód tiltását. Egyébként, ha a külső házban lévő merevlemeznél nem lehet folyamatos olvasással / írással tiltani a készenléti állapotot, akkor valóban firmware szinten kellene valahogyan beállítani a tiltását. De mivel csak biztonsági mentéshez van használva, ezért nem muszáj állandóan a konzolhoz csatlakoztatva lennie. Valamint amúgy sem érdemes ezzel a kelleténél többet szórakozni. Ha mindenképpen olyan USB-s külső ház kell, amelynél firmware szinten tiltva van, illetve lehet utólag tiltani az alvó módot, akkor célszerűbb egy olyat venni. Akár már pár ezerért lehet kapni ilyeneket USB 3.0-s kivitelben.

(#4385) vinibali:
Egy ilyen USB-s külső háznál a rendeltetésszerű használat a gazda hardveren (gépen) lévő USB-portokhoz történő csatlakoztatás, úgy kell megfelelően működnie. Az ASM1042 maga az alaplapi USB 3.0 vezérlő, illetve az alaplapi portokhoz történő csatlakoztatás eleve speciális csatlakozót igényel.

[ Szerkesztve ]

(#4387) vinibali válasza King Unique (#4386) üzenetére


vinibali
(PH! addikt)

az alaplapomon 4 db USB3 hátlapi kivezetés van. ebből 2 a déli hídról és a másik kettő a korábban említett ASM vezérlőn keresztül jön.
Asus F2A85M-PRO

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#4388) King Unique válasza vinibali (#4387) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Tehát a specifikáció szerint a hátlapon lévő 4 db USB 3.0 csatlakozó közül 2 az említett ASMedia vezérlőhöz köthető. Normál esetben pedig azoknak is működni kellene. Viszont az nem derült ki, hogy ezen portokhoz csatlakoztatva most csak az IS621 chipes külső háznál vannak gondok, vagy más USB-tárolóeszközöknél is. Ha tényleg csak az előbbinél, akkor elvileg a külső háznál a firmware frissítése és / vagy pl. a Windowsnál az ASMedia USB 3.0 driver frissítése javíthat a helyzeten. De az mondjuk megint nem ismert, hogy a "nem működik" jelen esetben pontosan mit is jelent. Vagyis, hogy egyáltalán nem ismeri fel semmilyen szinten az OS a csatlakoztatott eszközt, vagy igen, csak nem megfelelően stb.

[ Szerkesztve ]

(#4389) arelim válasza King Unique (#4386) üzenetére


arelim
(kvázi-tag)

köszi az infókat!

az usbdev oldalt én is megtaláltam, és azt is, hogy nincs a 6116-oshoz fw.

azért vettem usb 2.0-ást, mert a gép nem tudja a 3-ast.

láttam lábkiosztást, ami alapján ha a 23-as lábról leszedem az ellenállást, akkor megszűnik a sleep. mivel filléres a cucc, ezért bepróbálkozok vele, de előtte veszek egy nemalvós usb3-ast. ;)

[ Szerkesztve ]

(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻

(#4390) Joe fiú válasza King Unique (#2518) üzenetére


Joe fiú
(őstag)

Sziasztok, hátha valakinek van tippje. Vettem egy ilyen külső házat, és sem a médialejátszó, sem a Telekom router nem ismeri fel. Firmware frissítés kell neki, vagy mi lehet a baja?

(#4391) King Unique válasza Joe fiú (#4390) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Arról már ebben és a másik 2 társtopikban is volt szó számos alkalommal, hogy az ilyen USB-tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont nem feltétlen garantált minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés, sőt inkább lutri. Viszont ez ilyenkor rendszerint nyilván nem az USB-eszközök, hanem sokkal inkább az adott készülékek hibája, azok hiányossága.

Ha jelen esetben a külső ház pl. PC-s környezetben Windows alatt megfelelően működik, akkor nincs miről beszélni, mert ilyenkor az nem a külső ház hibája, hogy nem kezeli a médialejátszó és a router... Jó esetben lehet aztán csak tápellátási problémáról van szó, mivel eleve egy 2,5"-os, csak USB-ről működő külső meghajtóról beszélünk. Aztán, ha GPT partíciós séma van a lemezen, akkor akár az is lehet a gond, mivel az ilyen készülékek azt sem feltétlen kezelik (példák). Ha nem az előbbiek a probléma, akkor valószínűleg szimplán nem kompatibilis a külső ház, illetve a benne lévő ASM1153 chip és firmware az említett készülékekkel. Ami egyértelműen az utóbbiak hiányossága. Ezen javítani elvileg a firmware frissítésével lehetne a készülékeknél és / vagy a külső háznál. De ez a külső háznál eleve kizárva, ha a tied is PID: 1153 azonosítós.

[ Szerkesztve ]

(#4392) Joe fiú válasza King Unique (#4391) üzenetére


Joe fiú
(őstag)

Nem olvastam utána, természetesnek vettem, hogy működik, mivel az ugyanilyen márkájú 3,5" házat kezelik az eszközök.
Egyébkén egy 60gb SSD-ről van szó amit nem kezel le. Szóval akkor nincs mit tennem.

(#4393) Shummo


Shummo
(fanatikus tag)

Sziasztok. Lesz nekem egy WD10SPZX hddm. (2.5"/ 1tb / 5400rpm)
Vennék rá egy külső házat.
quasi egy NAS ként fog funkcionálni egy routerre kötve. (Xiaomi Mi Wifi 3G). Ezen van egy USB3.0s port.

Sok helyen olvastam hogy annak ellenére hogy USB 3.0 port van a routeren attól még célszerű külön táppal megtámogatni a routerre rakott hddt. (a router kezeli, azaz linux kompatibilitás elsodleges)

Ebben kérném a segítségeteket. Milyen házat tudtok erre a célre nekem ajánlani?

(jelenleg egy 320gbos csücsül a routeren egy ORICO 2599US3-ba, és azzal semmi gondom nincs - bár néhányan azt mondják hogy a wifim problémáját az is okozhatja, hogy néha a hdd elveszi az áramot más funkció... de ez csak találgatás)
köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#4394) King Unique válasza Shummo (#4393) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Ugyanilyen merevlemezhez nemrég ORICO 2518S3 külső házat vett egy fórumtag, amiről egy tesztet is készített. Ez például általánosan jó lenne hozzá, pláne hogy ennél a 7 mm magas merevlemez belső elhelyezése is stabilan megoldható a csavaros rögzítési lehetőségnek köszönhetően. Viszont arról egy hasonló kérdés kapcsán nem olyan régen volt szó az alábbi hozzászólásokban, hogy a routerrel történő használat már más dolog. Azokban részletezve van többek között az eszközök közötti (in)kompatibilitás, csak USB-ről történő működésnél a stabil tápellátás stb. témaköre. Illetve egy másikban is, hogy szükség esetén hogyan lehet megoldani a kiegészítő / külső tápellátást egy 2,5"-os külső háznál.

[ Szerkesztve ]

(#4395) TXT


TXT
(őstag)

Samsung 860Pro es/vagy 850Pro 512GB SSD-hez szeretnek 2,5” kulso, TRIM-et tamogato hazat, rack-et venni, amivel a leheto legnagyobb sebesseg erheto el, hogy adatokat tudjak rajta tarolni es mozgatni PC es Macbook (2015) kozott. Milyen rack-ek lennenek erre alkalmasak? :U
Elore is koszonom a segito hozzaszolasokat! :R

[ Szerkesztve ]

(#4396) King Unique válasza TXT (#4395) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Ha egy SATA3-as SSD adatátviteli sebességének maximális kihasználása a cél USB-n, akkor ehhez USB 3.1 Gen 2-es külső ház, illetve ilyen port kell a gépen. Ugyan a maga 450 MB/s maximumával az USB 3.0 sincs nagyon lemaradva, de a Gen 2-vel nagyobb értékek érhetők el SATA3 alapon, amit az alábbi teszt is szemléltet. Ahogyan többek között egy korábbi hozzászólásban is volt szó erről.

Egy 2,5"-os méretformátumú SSD-hez lényegében megfelelhet a legtöbb 2,5"-os USB 3.X külső ház, viszont ha a TRIM működése is feltétel USB-n, akkor már szűkül a kínálat. De vannak akár ilyen külső házak is, amelyekről pl. ebben, illetve ezekben a korábbi hozzászólásokban volt szó. Az USB 3.1 Gen 2-es típusoknál amúgy inkább lehet esély a TRIM biztos működésére, tehát ilyen szempontból elsődlegesen azokat érdemes preferálni. Egyébként külső meghajtóként történő használatnál a TRIM működésének hiánya sem feltétlen akkora gond minden esetben, de az ideális nyilván az, ha USB-n is megfelelően működik.

Egyébként elnézve jelenleg az 512 GB-os 850 Pro és 860 Pro modellek árait, annyiból már egy 500 GB-os Samsung Portable SSD T5 is kijönne. Annál a TRIM biztosan működik, USB 3.1 Gen 2-es, valamint az adatátviteli sebessége is OK az alábbi teszt alapján. Ha még csak tervben van ez előbbi (belső) SSD-k megvétele, akkor ez az utóbbi megoldás is megfontolandó. OK, hogy ezek a Pro sorozatok elég strapabírók, de ugyanakkor USB-s használatnál egy ilyen gyári kiszerelésű külső SSD-nek is megvannak a maga előnyei.

[ Szerkesztve ]

(#4397) kory24


kory24
(őstag)

Sziasztok!

Külső hazban van egy 2,5 hdd, amit tv-n film nézésre használok.

Amikor épp nem nézek róla filmet, de a tv be van kapcsolva a külső ház Led világít.
Benne a hdd ilyenkor alszik vagy pörög/parkolgat?

Tehát a kérdésem az lenne, hogy árt-e ha folyamatosan be van dugva tv-be igy hdd vagy jobb ha csak akkor, ha nézek is róla valamit?
A tv sokat van bekapcsolva.

Nemtudom számít-e:
Külső ház: Enermax Brick EB208U3-B 2.5
Hdd: Hitachi Travelstar 7K1000 2.5" 1TB 7200rpm

(#4399) King Unique válasza kory24 (#4397) üzenetére


King Unique
(Topikgazda)

Szia!

Ha X perc inaktivitás után készenléti (alvó) módba kapcsol a külső ház és vele együtt a merevlemez, akkor a külső házon rendszerint (nem mindig) kialszik az állapotjelző LED. Valamint megszűnik rajta a merevlemez működését jelző finom vibrálás és egyúttal működési zaj sem lesz, mivel ha támogatja az USB-chip firmware, akkor ilyenkor teljesen leáll a merevlemez. Viszont ennek alapján azt már neked kellene megnézned és tudnod, hogy esetedben pontosan mi a helyzet. Az meg a másik az alvó mód működését illetően, ami egy korábbi hozzászólásban volt szemléltetve. Vagyis egy tv-nél már korántsem biztos, hogy működni fog, hiába támogatja maga a külső ház firmware szinten.

Merevlemezeknél a túlzott fejparkolás, valamint az indulások / leállások számának túl intenzív növekedése élettartam-rövidítő tényezők lehetnek. Ilyen szempontból elvileg a folyamatos működés, illetve üzem a kedvezőbb. De itt pont a túl sok, túl intenzív stb. dolgokon van a hangsúly, nem azon, hogy egyáltalán nem parkolhat, vagy nem állhat le a merevlemez. Pláne, hogy a legtöbb 2,5"-os merevlemeznél (HGST-nél is) 600 ezer szokott lenni a fejparkolásra vonatkozó névleges limit, valamint kibírnak akár több 1000 / 10 000 indulást és leállást is (bővebben). Tehát lecsekkold, hogy nálad melyik mennyi és ha főleg rövid üzemidő alatt túl sok jött össze, túl intenzíven növekszik stb., akkor érdemes valamilyen formában korlátozni, avagy tiltani. Viszont ez egy tv-nél megint macerás, sőt általában nem igazán kivitelezhető, ellenben pl. egy PC-vel és asztali operációs rendszerrel. A másik kérdésedre válaszolva, ha a tv bekapcsolásakor rendre felpörög a külső házban a merevlemez (egy 2,5"-os általában igen), illetve működés közben gyakran leáll (alvó mód), majd újra felpörög, akkor az hosszabb távon nem igazán kedvező az élettartamára. Ha ilyenkor egyáltalán nincs is célirányosan használva, akkor meg pláne nincs értelme folyamatosan a tv-hez csatlakoztatva hagyni. Ellenben, ha egy 3,5"-os típusról lenne szó, ahol van a külső házon külön tápkapcsoló, akkor már más a helyzet, azokat inkább lehet így használni.

[ Szerkesztve ]

(#4400) sati


sati
(PH! addikt)

Sziasztok!

A munkatársamnak keresek egy PS4-böl kiszerelt 2.5 HDD-nek egy külső USB-s házat. Mit gondoltok, ez megfelelne neki? [link] Értem ezalatt, hogy biztosan kompatibilis a PlayStation 4 vinyóval?

Köszi! :R

szerk.: semmi extra felhasználás, időnként vinné a párjához filmet nézni ilyesmik...

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.