Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    Érdekességképpen összehasonlítottam kétféle keretemet és a natív csatlakozást egy mostani olcsó ssd-vel:
    Crystal Disk Mark 6.0.1 x64. Kingston A400 240GB, Win10 egy T430-ban.

  • Lacika79

    tag

    Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy létezik ezekből olyan is, aminek kell adapter (220v) vagy mindegyiknek elég az USB?
    Köszönöm!

    Keresővel nem sikerült sajnos, de szerencsére valaki pont felhozta az Y kábel dolgot, így a kérdésem úgy gondolom érvényét vesztette. :)
    Ettől függetlenül ha van pozitív/negatív tapasztalat, azt szívesen veszem. Nekem routerhez lenne kötve torrent céljából. ;P

    [ Szerkesztve ]

    MSII + Canamp + DT880 250 Ohm

  • gordonfreemN

    addikt

    Sziasztok.

    Erről mi a véleményetek?

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

  • King Unique

    titán

    válasz Lacika79 #4452 üzenetére

    Üdv!

    A 2,5"-os típusoknál a tápellátás témája ebben a topikban és egy társtopikban is részletezve van a téma-összefoglalókban és az egyes hozzászólásokban egyaránt. Példák: [link], [link], [link]. Tehát egy 2,5"-os külső HDD-hez normál esetben eleve nem szükséges külső tápellátás. Max. csak akkor, ha a gazda hardver, illetve a rajta lévő USB-portok elégtelenek a megfelelő és egyben stabil tápellátás biztosítása szempontjából. De itt is egyrészt kiegészítő tápellátást szokás alkalmazni első körben pl. egy Y-kábel segítségével. Tényleges külső tápellátásra viszont inkább csak extrémebbnek mondható esetekben lehet szükség. Másrészt egy normális gazda hardvernél (pl. asztali PC, notebook) nem különösebben téma ez, illetve ott max. kiegészítő tápellátásra lehet szükség, de arra is csak USB 2.0 portok esetében. Külső tápellátás a tv-k, különféle lejátszók, routerek, mini PC-k stb. készülékeken történő használatánál lehet indokolt, amelyek nem féltetlen képesek egy 2,5"-os külső merevlemezt stabilan meghajtani csak USB-ről. Ami ez esetben nyilván nem az eszköz (külső HDD) hibája, hanem eleve az említett gazda hardvereké, azok hiányossága... Azt pedig majd megmondják a router topikjában, hogy ilyen téren mik a tényleges tapasztalatok, illetve milyen megoldást javasolnak az adott routernél.

    (#4453) gordonfreemN:
    Íme a válasz a másik topikból. Az esetleges továbbiakat pedig eleve inkább majd ebben a topikban kellene megtárgyalni, mivel az ilyen blogbejegyzések, cikkek stb. során létrejött topikok általában hamar inaktívvá válnak, ott is 2015-ös volt a legutolsó hozzászólás a kérdés feltétele előtt.

    [ Szerkesztve ]

  • Lacika79

    tag

    válasz King Unique #4454 üzenetére

    Köszi a kimeritő választ. Egyébként a Routeren USB2.0 van, azért voltam picit tanácstalan, hogy mitévő legyek. :F

    MSII + Canamp + DT880 250 Ohm

  • King Unique

    titán

    válasz Lacika79 #4455 üzenetére

    Ha csak USB 2.0 port van a routeren és ráadásul csak 1 db, akkor az úgy eleve necces... Ha van legalább 2, akkor Y-kábeles megoldással javasolt használni a 2,5"-os külső merevlemezt, az a biztosabb. Aztán hogy maga a router és a tápegysége mit bír, az megint más dolog. Egyes típusoknál még az USB 3.0 port sem feltétlen képes nagyobb áramot leadni (példa). De a pontos adatokat és tapasztalatokat majd a router topikjában megmondják, ott kellene a továbbiakban ez ügyben érdeklődni, mint már említve volt.

    Egyébként ha elégtelen USB-n a tápellátás, akkor annak tipikus jele szokott lenni, hogy fel sem pörög a 2,5"-os külső merevlemez, kattog, csipog stb. Vagy úgy-ahogy elindul, de működés közben intenzívebb olvasási / írási műveleteknél akadozik, eldobja az adatkapcsolatot stb. Ha ilyeneket nem tapasztalsz, akkor az már jó jel. Viszont a stabil tápellátás szempontjából az igazán biztos megoldás a megfelelő gazda hardver és az USB 3.X portok használata. Ezek híján pedig szükség esetén a kiegészítő / külső tápellátás alkalmazása.

    [ Szerkesztve ]

  • pruzsi

    őstag

    Szép estét!
    ADATA "XPG SX900 2.5"" 128GB SATA3 SSD-hez keresnék külső házat sata3/usb3.0 vagy 3.1 csatlakozással,gépről másolnék rá filmeket és tv-n szeretném lejátszani 1080p 16gb körüliek a lehető legolcsóbb érdekelne. Köszi!

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz pruzsi #4457 üzenetére

    Üdv!

    A topik téma-összefoglalójában van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet, ahol le van írva néhány lényeges információ, plusz konkrét példák is vannak. Valamint legutóbb egy hasonló esetnél szintén 2,5"-os ADATA SSD-ről volt szó és az ott linkelt külső ház (teszt) akár az SX900-hoz is jó lehet. Viszont pl. a TRIM működése USB-n megint más dolog és arra inkább az USB 3.1 Gen 2-es típusoknál szokott nagyobb esély lenni. De ha csak alkalmanként a filmek felmásolása és lejátszása a cél, nem pedig a komolyabb és intenzívebb használat, akkor a TRIM hiánya sem feltétlen akkora gond.

    Ha tv-hez csatlakoztatva is használva lenne a külső SSD, akkor az viszont megint más dolog, amivel kapcsolatban pl. ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Vagyis ez esetben a tv-készülék gyártójának a topikjában is javasolt érdeklődni a biztosan kompatibilis és másoknál bevált külső házak felől.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    Válasz egy másik topikban feltett, de inkább ebbe a topikba tartozó kérdésre.

    Van már elvileg USB 3.2 is, legalábbis elkészült a specifikáció. Viszont az új szabványra épülő eszközök még nem nagyon jelentek meg és leghamarabb talán csak jövőre várhatók. Plusz onnantól még némi idő is kell neki, hogy szélesebb körben elterjedjen az új szabvány. Jelenleg az USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1), USB 3.1 Gen 2 és a Thunderbolt 3 az, ami opció mind a gazda (gép), mind az eszköz (külső ház) vonatkozásában. Ebben a hozzászólásban részletezve vannak az egyes USB-szabványok adatátviteli sebességei. Vagyis a screenshoton külön feltüntetett értékek csak a névleges maximumok az átváltás után, ellenben a gyakorlatban elérhető maximum értékek ennél kisebbek.

    Ha SSD-hez egy kell külső ház, akkor ezen topik összefoglalójában van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet, ahol le van írva néhány lényeges információ, valamint konkrét példák és tapasztalatok. Egy SATA3-as SSD sebességének kihasználásához javarészt akár egy USB 3.0-s külső ház is elegendő lehet. Egy korábbi teszt szemlélteti azt, hogy kb. milyen értékeket lehetne elérni USB 3.0-n. Ha ennél több kell és az SSD maximális adatátviteli sebességének kihasználása a cél, akkor viszont minimum USB 3.1 Gen 2 külső házra, valamint nyilván a gazda hardveren (gépen) is legalább ilyen portra lesz szükség. Ez esetben elérhetők kb. azok az értékek, amelyeket SATA3-as csatlakozásnál tudna az SSD (példa). A Thunderbolt 3 viszont már "overkill" egy SATA3-as SSD-hez, annak pl. az M.2 PCIe NVMe típusoknál van igazán értelme. Ebben a topikban viszont főleg inkább az USB 3.0-s külső házakkal van tapasztalat, míg az USB 3.1 Gen 2 típusokkal már jóval kevesebb (példa). Az extrának és egyben drágának számító Thunderbolt 3 szabványra épülő megoldásokkal pedig egyáltalán nincsen, sőt olyat külső háttértár formájában pl. az itteni fórumon még a Macet használók sem nagyon szoktak venni, vagy max. csak ritkán.

    Az általad felsorolt külső házakkal nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, de amúgy nem is mindegyik felelne meg a felsorolt kívánalmaknak.

    1. Neutrino U3.1:
    Ez elvileg OK, USB 3.1 Gen 2 és ráadásul natív Type-C megoldásra épül. Továbbá minőségi és előnyös ez a fajta kialakítás mind hővezetés, mind szerelés szempontjából. Hasonló mint USB 3.0 alapon pl. LogiLink UA0115 külső ház, amely utóbbi egy itteni beszámoló alapján is ajánlott modell.

    2. ADATA ED600:
    Ez elvileg csak USB 3.1 Gen 1-es, vagyis USB 3.0-s, az adatlapján is 5 Gb/s értéket írnak. Valószínűleg pusztán csak ezen elnevezések adta lehetőséget használja ki a gyártó. Sőt, a 2,5"-os külső HDD kínálatukban is mindegyik sorozat és modell USB 3.1-esként van feltüntetve, holott azok nyilvánvalóan csak Gen 1-esek, azaz USB 3.0-sak. Másrészt ez egy ütésálló, illetve cseppálló / vízálló külső ház, vagyis az anyaga is ennek megfelelő, ami azért nem feltétlen a legjobb hővezetés szempontjából.

    3. PATRIOT Gauntlet 4:
    Az adatlapja alapján USB 3.1 Gen 2-es, vagyis sebesség szempontjából ez is megfelelő lehet. Konkrét tapasztalat ugye nincsen vele, de maga a külső ház kialakítása hasonló, mint pl. USB 3.0 alapon az alábbi Revoltec külső háznak.

    4. Delock Thunderbolt™ 3 Externe Portable:
    Ez nem egy szimpla külső ház, hanem egy gyári kiszerelésű külső SSD. Ráadásul még csak nem is SATA-s, hanem M.2 PCIe NVMe megoldásra épül. Vagyis ez a külső ház így eleve kiesik. Viszont vannak a Delock kínálatában 2,5"-os méretformátumú HDD / SSD meghajtókhoz való USB 3.1 Gen 2-es külső házak is.

    5. ICY BOX IB-234-U31:
    Ez sebesség szempontjából szintén megfelelhet, mivel USB 3.1 Gen 2-es. Bár pl. egy videóban nem mértek SSD-vel annyira "kimaxolt" értékeket. De ez SSD, valamint hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, mert pl. egy másik tesztnél nagyobb értékek is összejöttek. Illetve ez ugyanúgy igaz az előbbi külső házaknál is. Maga a külső ház kialakítás és anyaghasználat szempontjából azért annyira nem rossz, félig fém, félig műanyag, valamint tool-free kivitelű. Viszont vannak a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában ennél komolyabb modellek is USB 3.1 Gen 2 alapon, illetve akár natív Type-C megoldással.

    [ Szerkesztve ]

  • batagy

    őstag

    válasz King Unique #4459 üzenetére

    Köszi Mester az infókat az USB szabványokhoz. Mivel az utóbbi időben kimaradtam már, nem vagyok túl képben. Zavaros volt eddig ez a Gen 1 , Gen 2.
    Most már értem:
    USB 3.0 = USB 3.1 Gen 1
    USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4458 üzenetére

    szia
    keresek 2db tokot, ami megfelel az alábbiaknek
    - itthon elérhető
    - max 5-6 ezer Ft
    - min. USB 3.0 (micro-B)
    - kezelje az alábbi meghajtók mindegyikét úgy, hogy akár egy Win10-et vagy Virtualbox gépet tudjak róla futtatni problémamentesen:
    ◘ SSD Kingston A400 120GB
    ◘ SSD Samsung 850 EVO 250GB
    ◘ SSD Kingston V300(régi) 120GB
    HDD Toshiba MQ01ABD100 1TB esetén Samsung Smart TV felismerje

    úgy nézem az összefoglaló és táblázat alapján, hogy nekem az
    ORICO 2518S3 vagy
    RAIDSONIC ICY BOX IB-273StU3
    elvileg mindenben megfelelne?
    vehetem?

    [ Szerkesztve ]

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz batagy #4460 üzenetére

    Az USB 3.2-nél meg ráadásul még tovább bonyolították ezt. Az alapján is lehetne folytatni az egyenlőségeket, valamint a sávszélességeknek megfelelően csoportosítani az (egyes) USB-szabványokat az alábbiak szerint.

    USB 3.0 = USB 3.1 Gen 1 = USB 3.2 Gen 1x1
    USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2 = USB 3.2 Gen 2x1
    USB 3.2 = USB 3.2 Gen 2x2

    5 Gbit/s: USB 3.2 Gen 1x1 = USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 (5 Gbit/s x 1)
    10 Gbit/s: USB 3.2 Gen 1x2 (5 Gbit/s x 2)
    10 Gbit/s: USB 3.2 Gen 2x1 = USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s x 1)
    20 Gbit/s: USB 3.2 Gen 2x2 (10 Gbit/s x 2)

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4461 üzenetére

    Üdv!

    Az említett 2 külső ház elvileg megfelelhet a célra és a felsorolt igényeknek, aztán hogy gyakorlatilag mennyire, az más dolog. Gondolok itt pl. erre az esetre, amikor valakinek firmware-t kellett frissítenie ahhoz, hogy a JMS567 chipes külső ház az adott SSD-vel megfelelően működjön. Aztán ott van az SSD-khez kapcsolódóan a TRIM, aminél nyilván USB-n is az az ideális, ha megfelelően működik. Ellenkező esetben egy idő után nagyon belassulhat az SSD, illetve az írási sebesség. Ha nincsen olyan intenzív terhelésnek és használatnak kitéve, akkor még kevésbé lehet probléma, viszont fordított esetben már jobban kell számolni vele. Működő TRIM-re pedig inkább az USB 3.1 Gen 2 típusú külső házaknál szokott nagyobb esély lenni, míg az USB 3.0-s típusoknál már kevésbé, ritkábban. Nem feltétlenül muszáj az előbbi típusokat választani, de azok a max. adatátviteli sebesség elérése mellett ilyen szempontból is előnyösebbek lehetnek. Viszont ha a 2 vs. 4 felállásból következtetve úgyis cserélgetve lesznek időnként a külső házakban a HDD / SSD meghajtók, akkor akár az is opció lehet egy TRIM-et nem támogató típusnál, hogy az SSD-t szükség esetén átmenetileg SATA-n csatlakoztatni és úgy futtatni a TRIM-et.

    A felhasználáshoz még annyit, hogy operációs rendszer és virtuális gépek futtatásához jó választás a külső SSD, amiről egy másik topikban volt szó bővebben. A működést egy 2,5"-os HDD-hez képest az SSD jelentősen gyorsítja és rendszerint egy USB 3.0-s külső ház is elég ehhez. Viszont a tv-vel történő használat az mondhatni speciális eset, amiről pl. ebben a hozzászólásban szintén volt szó. Ráadásul az ilyen készülékeknél van amikor még bizonyos USB 3.0-s eszközök megfelelő kezelése és működése sem feltétlen garantált, nemhogy egy USB 3.1 Gen 2-es típusé... Vagyis a tv miatt elsődlegesen az azzal foglalkozó topikban lenne javasolt biztos, ami biztos alapon érdeklődni ez ügyben.

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4466 üzenetére

    köszönöm
    az általam használt gépeken nincs U3.1

    Ellenben a gépemen és a laptopomon is van eSATA
    az szerinted jó lenne, ha olyan házat vennék, ami eSATA+USB3.0?
    rendszereket úgyis csak ezeken futtatnék róla, a céges gépen csak háttértárként funkcionálna.
    A fontos az lenne, hogy a céges környezetet haza tudjam hozni napi szinten anélkül, hogy a saját gépemen foglalná a helyet.

    Jelenleg ezek az SSD-im vannak, nem vennék újabbat csak a Trim/3.1 miatt
    a HDD-nek lenne saját háza, abban csak az menne

    [ Szerkesztve ]

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4467 üzenetére

    Ha nincsen a gépeken USB 3.1 Gen 2 port, az még nem zárja ki egy olyan külső ház használatát, hiszen eleve visszafelé kompatibilis a szabvány. Valamint a TRIM működése szempontjából is előnyösebb lehet egy olyan típusú külső ház. Viszont az igaz, hogy pl. USB 3.0 portoknál az adatátviteli sebesség annak a szintjére fog redukálódni és nem lehet kihasználni a Gen 2 adta lehetőséget. Plusz egy tv is inkább fog kezelni Gen 1-es (USB 3.0), mint Gen 2-es eszközt.

    Az eSATA előnyösebb lehet az USB-nél abból a szempontból, hogy annál SSD-knél inkább szokott működni a TRIM (példa). Viszont azért még ott sem minden esetben, mert akadnak kivételek (példa). Aztán az eSATA lehet SATA 3 Gbps és SATA 6 Gbps alapra épülő is, ahol az előbbi egy SATA3-as SSD-t nyilván limitál sebesség terén. A másik meg az, hogy a normál eSATA szabvány és a fizikai csatlakozó önmagában csak adattovábbítást tesz lehetővé, ellenben tápellátást nem. Tehát egy ilyen külső háznál az utóbbit külön kell biztosítani pl. egy plusz USB-kábellel, vagy Y-kábelnél a külön USB-s tápvonal használatával, ami már kicsit macerásabb és kényelmetlenebb. Létezik tápellátást biztosító változata is eSATAp / EUHP néven, de annak használatához mindkét oldalon, vagyis a gazda hardveren (gépen) és az eszközön (külső ház) is olyan portnak kell lennie.

    A (belső) SSD-k esetleges cseréjéről eleve nem is volt szó, csak a külső házak volt a téma. Illetve USB-s használatnál a működés is elsődlegesen nyilván a külső háztól függ. Venni az elején kellett volna pl. egy ilyen dedikált külső SSD-t, ha kifejezetten a külső használat volt a cél. Viszont mivel már megvannak a belső SSD-k, ezért most utólag célszerűbb és olcsóbb azokhoz külső házat venni.

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4468 üzenetére

    azt vágom
    de elvileg ha UASP komp házat veszek, azoknak a vezérlője fel van készítve a TRIMre, mert tartalmazza az SCSI UNMAP parancsot, amit az SSD felé SATA Trim-re fordít

    a Startech külső házak oldalán be lehet jelölni mikor keresek, hogy csak azokat mutassa, amik tudják a TRIM-et
    [link]
    blog

    Elég drágák, 10e felett vannak, így egyelőre olcsóbbat keresnék, de elvileg a gyártók szerint is egyértelműen lehetséges SSD-vel
    De az Axagon honlapján is némelyik modellhez írja hogy TRIM-es
    [link]
    pl: [link]
    Szóval elvileg a gyártó meg tudja mondani, hogy az adott ház támogatja-e.
    Ha pedig mégsem, akkor vissza lehet vinni 14 naposban

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4469 üzenetére

    Tudom, volt már erről szó ebben és az SSD-s topikokban is (példa). Ha USB-n a TRIM működése a cél, akkor a minimum az, hogy UASP-s legyen a külső ház. Viszont az még önmagában nem feltétlen garantálja a tényleges működést, amire a korábbi tesztem jó példa.

    Ha a külső ház gyártója egyértelműen feltünteti a TRIM támogatását USB-n, akkor az elvileg hitelesnek tekinthető. De 100%-ig megbizonyosodni nyilván úgy lehet róla, ha pl. vásárlás után leteszteljük. Lehet a működésre példa akár USB 3.0-s külső házaknál is, de inkább az USB 3.1 Gen 2 típusoknál szokott gyakoribb lenni, mint már említve volt. Illetve az utóbbiaknál inkább találni olyan teszteket, ahol konkrétan kitérnek rá (példa).

    Ha találsz olcsóbban USB 3.0-s külső házat TRIM támogatással, akkor nyilván olyat is lehetne venni és nem feltétlen muszáj drágábban USB 3.1 Gen 2 típusút. Ha az AXAGON egyes USB 3.0-s külső házainál valós a gyártó által megadott információ a támogatásra vonatkozóan, akkor azok megfelelhetnek ilyen szempontból és az áruk is kedvezőnek mondható. De egyébként USB-n a TRIM működése sem feltétlen akkora létszükséglet minden esetben, mint már említve volt. Ahogyan az is, hogy akár alternatív módon is megoldható időnként a TRIM parancs futtatása.

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4470 üzenetére

    rendeltem egy ilyet ►[link] Axagonból
    Illetve fogok egy 3.1 gen2-esmeglátjuk tudja-e, 2 SSD-vel is fogom tesztelni, majd megírom mi az eredmény.

    Max. sebesség nekem kevésbé fontos
    az SSD mozgóalkatrész nélkülisége (naponta hurcolnám magammal) és az, hogy saját OS-t tudjak róla futtatni másik gépen
    A gond, hogy egy olyan modellező szoftvert használnék rajta, ami nagyon sokat cache-el
    A sok írás miatt TRIM nélkül nagyon hamar megnyikkanna az SSD

    [ Szerkesztve ]

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4471 üzenetére

    A gyártó weboldalán lévő információk szerint támogatja a TRIM-et, de majd élesben letesztelve kiderül. Amihez mintának ott vannak az eddig linkelt leírások és tesztek, plusz egy másik is, ahol Windowson szintén a TrimCheck programmal és PowerShell segítségével tesztelték. Az USB 3.1 Gen 2-es külső házaknál gyakrabban szokott működni a TRIM, de ez azoknál is az adott külső ház, illetve chip és firmware függvénye lehet.

    Azért TRIM nélkül sem fog végleg megnyekkenni az SSD, de a teljesítményére egy idő után nyilván negatív hatással lehet a hiánya. Ha az említett intenzív használatnak lesz kitéve a külső SSD, akkor viszont lehetőség szerint pláne inkább olyan külső házat érdemesebb venni és használni erre a célra, ami támogatja.

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4472 üzenetére

    Axagon EE25-XA6 USB 3.0 UASP

    Megvettem a házat, vegyesek a tapasztalatok
    Ház fém, jó minőségű, nem az 1500 forintos házak szintje
    Eleje-vége műanyag, 2-2 csavar rögzíti, kivitelezés rendben
    Tartozék: doboz, használati, 60cm kábel, csavarhúzó (használhatatlanul pici), 2 tartalék csavar
    Lemez nem rögzíthető benne csavarosan, szivacs nincs benne, HDD-hez azért valami jó lenne
    Saját honlapjukon TRIM kompatibilisnek hirdetik, dobozán nincs feltüntetve

    Trimcheck szerint Win7 alatt nem megy a TRIM, Win10 alatt igen

    Ami a legnagyobb bökkenő, hogy nem tudom rendesen leállítani se Win10, se Win7 alatt eltávolítással.
    Unlocker nem lát futó folyamatot, az USB Safely Remove látja a system, svchost és Comodot 1-1 szálon, de egyébként nincs aktivitás a lemezen

    [ Szerkesztve ]

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • Zola007

    veterán

    Axagon EE25-XA6 USB 3.0 UASP

    chip: ASM1153 VID: 174C, PID: 1153
    Device Vendor: AXAGON
    Device Name: AXAGON USB3.0 External HDD
    Device Revision: 0100

    TrimCheck eredmények
    Win7 + Kingston A400 ► nem működik
    Win10 + Kingston A400 ► működik

    ATTO (Kingston A400 120GB) 210MB/s írás 230MB/s olvasás

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4473 üzenetére

    "Unlocker nem lát futó folyamatot, az USB Safely Remove látja a system, svchost és Comodot 1-1 szálon, de egyébként nincs aktivitás a lemezen"

    Azért nem lehet (átmenetileg) leválasztani, mert az USB Safely Remove által kilistázott folyamatok zárolták, illetve még használják a háttérben a lemezt. Viszont a program ad lehetőséget akár az erőltetett leállításra, illetve egyben a meghajtót zároló folyamatok bezárására is.

    A szoftveres leválasztáshoz kapcsolódóan a külső ház weboldalán említik, hogy a leválasztás után teljesen leállítja a lemezt (belső HDD). Viszont Windows 7-nél ehhez még szükség lehet erre is, máskülönben a leválasztás után is tovább fog pörögni a külső házban a HDD. Windows 10-nél viszont rendszerint már nem, annál nálam az előbbi beállítás nélkül is működni szokott.

    "Trimcheck szerint Win7 alatt nem megy a TRIM, Win10 alatt igen"

    Ez annyira nem meglepő, mivel a Windows 7 nem támogatja az UASP-t, ellenben a Windows 10 igen. Arról pedig ugye már volt szó, hogy az ATA TRIM parancs UASP módban alakítható át UNMAP nevű SCSI parancsra, ami lényegében ugyanazt csinálja.

    A másik hozzászólásban mért adatátviteli sebesség USB 3.0-n a Windows 7-nél szintén nem meglepő, mivel az USB 3.0 szabvány maximum értékeit egyrészt csak UASP módban lehet elérni. Másrészt akkor, ha az USB 3.0 chip SATA 6 Gbps alapú. Viszont az ASM1153 csak SATA 3 Gbps, az ASM1153E a SATA 6 Gbps alapra épülő változat. Ezeket egyébként pl. az ebben és ebben a tesztben kapott eredmények is jól szemléltetik.

    "chip: ASM1153 VID: 174C, PID: 1153"

    Milyen firmware társul ehhez?
    Csak mert nekem is van ilyen chipes és ilyen PID azonosítós külső házam (teszt), de annál se a leválasztás utáni leállítás, se az alvó mód, se az UASP, se a TRIM nem működik. Illetve a PID: 1153 azonosító miatt firmware-t sem lehet rajta frissíteni, mert az csak PID: 55AA esetén támogatott az összefoglalóban részletezett módon. Az ASMedia MP Tool egyébként pl. innen letölthető.

    Köszönjük a beszámolót és egyben a tesztet! :R

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4475 üzenetére

    "Viszont a program ad lehetőséget akár az erőltetett leállításra, illetve egyben a meghajtót zároló folyamatok bezárására is."
    Nem tudja leállítani az USBSafelyRemove :( A System és svchost NTFS journaling miatt fut, parancssoros diskparton keresztül kellett kikapcsolnom offline-ba. Másrészt van amikor futnak ezek a folyamatok és mégis hajlandó leállítani :F
    Az érdekes, hogy ha USB-s Sharkoon Quick Connecttel csatlakoztatom, akkor nincs ilyen gond és van több eSATA és USB3.0 HDD rackem, azokkal sose volt ilyen gond (mindegyik Sharkoon)

    "Ez annyira nem meglepő, mivel a Windows 7 nem támogatja az UASP-t, ellenben a Windows 10 igen"
    Tavasszal cserélek Win10-re ezen a gépen is, a másikon kaptam frissítést a licenszre.

    ◘"Viszont az ASM1153 csak SATA 3 Gbps, az ASM1153E a SATA 6 Gbps alapra épülő változat. "
    Elírtam a chipet, xxxE van benne, de VID: 174C, PID: 1153, de ez a kombináció nem szerepelt az összefoglalóban
    [link]

    ◘ Sebességet azért raktam be, hogy megy USB3.0-án 60 MB/s (2.0) felett Win7 alatt is, tehát nem a port, hanem az OS a limit

    ◘ MPTool:
    Vendor ID: 174C
    Product ID: 55AA
    Device Revision: 0100
    Product String: ASMT1051
    Status: super
    VID: 174C
    PID: 1153
    FW revision: 141126a1cc40

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • Zola007

    veterán

    Erre lennék még kíváncsi:
    ORICO 2.5 Type-C Alu (2518C3-G2)

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4476 üzenetére

    Egyrészt az erőltetett leállításnak pont az a lényege, hogy erővel leválasztja, leállítja akkor is a külső HDD-t, ha hagyományos módon nem lehetséges. Ez nálam eddig szinte mindig működött több Windows-verziónál és külső háznál egyaránt. Max. talán csak néha fordult elő olyan, hogy még az erőltetett leállítással sem lehetett megoldani. De akkor sem volt ez mindig feltétlen végleges állapot, mivel volt amikor X perc eltelte után már engedte a rendszer a leválasztást. Valamint az említett opció használatára sem mindig volt szükség, normál esetben anélkül is meg lehetett oldani a leválasztást, sőt akár a Windows beépített eszközével is. Egyébként ilyen leválasztási probléma nálam általában inkább akkor szokott előfordulni, ha hosszabb ideig aktívan (pl. torrent, böngészős letöltés, lejátszás, tesztelés) használva van a külső meghajtó, de akkor sem mindig. Ellenkező esetben viszont nem nagyon. Ha nálad minden esetben, mindig ilyen gond van és még az erőltetett leállítás sem használ, az eleve abnormális.
    Másrészt ezt a problémát nem feltétlen lehet a külső házra fogni, itt eleve inkább az adott szoftverkörnyezet és abból adódóan a külső meghajtót zároló folyamatok az oka ennek. Ilyen folyamat pedig nemcsak a System és az svchost.exe lehet, hanem olyan külső programok is, mint pl. egy antivírus szoftver, HDS stb. Tehát nem a külső ház akadályozza a leválasztást, hanem az OS és a programok, amelyek a háttérben még használják és zárolják a külső meghajtót, illetve a rajta lévő egyes fájlokat. Az pedig csak egy dolog, hogy nálad abban a hardver- és szoftverkörnyezetben állítólag nem lehetett leválasztani, ellenben más USB-tárolóeszközöket igen. Olyat viszont csak akkor lehet kategorikusan kijelenteni, hogy annál a külső háznál alapból ilyen leválasztási gond van, ha más gépeken, másfajta operációs rendszerekkel, akár másik HDD / SSD meghajtóval és másfajta fájlrendszerekkel is ezt produkálja minden esetben. Ha ezek nem teljesülnek, akkor max. azt lehet mondani, hogy csak abban a bizonyos környezetben fordul elő, illetve ott is csak alkalmanként.

    A Windows 7-nél azt eddig is tudtuk, hogy USB 3.0 porton nyilván annál is el lehet érni az USB 2.0-s értékeknél jobb eredményeket. Ennek feltétele, hogy képes legyen arra az adott USB-tárolóeszköz és a Windows 7-nél telepítve legyen a megfelelő USB 3.0 driver. Az OS ez esetben olyan szempontból limitálja a sebességet, hogy pl. nem támogatja az UASP adatátviteli módot. Amit egyébként a külső háznak is támogatnia kell chip és firmware szinten, valamint a chipnek SATA 6 Gbps alapúnak kell lennie a max. értékek eléréséhez.

    Az USB-chip pontos típusát általában szemrevételezéssel lehet a legbiztosabban megállapítani. A mellékelt képen pedig egyértelműen látszik a chipen az ASM1153E felirat. Tehát mégsem ASM1153, ami azért nem mindegy. Maga a firmware verziója (141126a1cc40) is amúgy inkább az előbbi vezérlőre enged következtetni. Az ASM1153E chipeknél általában PID: 55AA azonosító szokott lenni, a 1153-as azonosító ezeknél szokatlan, az inkább az ASM1153 változatnál jellemzőbb.

    Az MP Tool alapértelmezett azonosítóival és értékeivel nem kell foglalkozni, azok a(z) .ini kiterjesztésű konfigurációs fájlban eleve úgy vannak alapértelmezetten rögzítve. Ráadásul némelyik akár tetszőlegesen át is írható másra a fájl szerkesztésénél. Itt most az alsó sor a lényeg, ahol a portoknál megjelenik az eszköz és annak információi. Ez az előző válaszban linkelt screenshoton is jól látszik, ahol felül szintén ott van a Product ID: 55AA, de alul az eszköznél, a PID oszlopnál egyértelműen látszik a 1153-as azonosító.

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4478 üzenetére

    Első 2 bekezdéshez: Az "egyedi eset" dolgot mindig el lehet sütni informatikai környezetben.
    Nyilván én sem használok 20 féle házat 4 féle oprendszerrel mint egy tesztelő/rendszergazda, de van még 8 HDD, 3 SSD és vagy 5 pendrive amit igen és egyikkel sem volt ilyen az elmúlt pár évben, hogy ne tudtam volna a folyamatokat lelőni. Win10 és Win7 esetén is ugyanaz volt a tünet és a futó folyamatok. Hétvégén megnézem HDD-vel és másik SSD-vel, illetve ezt az SSD-t másik házbanm majd meglátjuk, hogy házhoz, lemezhez vagy OS-hez köthető.

    USB3.0: fordult már elő azért Win7-es gépen, hogy egyik meghajtó tudta a sebességet, a másik nem. Legutóbb vagy 2 hónapja az egyik céges laptop volt válogatós.

    ASM1153: később szedtem szét lefotózni, először a szoftverre támaszkodtam

    MPtool adatokat felülről lefelé haladva írtam be, tehát a táblázatos adakot az alsó 4 sor
    Status: super | VID: 174C | PID: 1153 | FW revision: 141126a1cc40

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4479 üzenetére

    Az oké, hogy használsz több ilyen eszközt, több gazda hardveren (gépen), többféle operációs rendszerrel, ahogyan én szintén. Viszont az előbbi válasz lényege az lett volna, hogy Windowsnál ez a leválasztási probléma nem igazán köthető csak magához az eszközhöz (külső ház). Ennyi erővel X év alatt én már belefutottam ebbe Windowsnál csaknem mindegyik ilyen USB-tárolóeszközömnél, ahogyan némelyiknél abba is, amikor a meghajtót zároló folyamatokat nem lehetett kilőni. De az utóbbit sem feltétlen azért, mert csak és kizárólag azok voltak hajlamosak erre, hanem akkor és abban a szituációban éppen csak azok voltak használva. Ráadásul máskor meg gond nélkül le lehetett választani őket, tehát még azt sem lehet mondani, hogy minden esetben fennállt volna ez a probléma. A leírtak alapján az általános leválasztási probléma nálad is előfordult több alkalommal, több eszköznél. De olyan, amikor az erőltetett leállítás sem használt és nem lehetett bezárni a meghajtót zároló folyamatokat, állítólag csak most ennél az új külső háznál. Annak miértje viszont nem tisztázott. Az meg egy dolog, hogy Windows 7 és Windows 10 rendszereknél is ezt produkálta nálad, viszont lehet máshol, másnál már nem feltétlen lenne ugyanez szintén ilyen Windows rendszereknél. Avagy egy teljesen másikon, mint pl. egy Linux, vagy akár egy macOS.

    Az USB 3.0 témához annyit, hogy ha a gépen van olyan port és maga az eszköz is tudja azt, vagyis USB 3.0-s és kellően gyors (pl. külső SSD), akkor az a része OK. Ha a Windows 7-nél telepítve van a megfelelő USB 3.0 driver, akkor az is. Ha ezek teljesülnek, akkor normál esetben BOT adatátviteli módban megfelelő sebességet produkálva fog működni Windows 7 alatt az eszköz USB 3.0-n. Olyan viszont előfordulhat, hogy egyes eszközöknél csatlakozási és kezelési probléma lép fel, vagy némelyik USB 3.0 port valamiért csak USB 2.0 módban működik. De ezeket ilyenkor az eszköz újracsatlakoztatása, vagy a rendszer újraindítása általában megoldja. Problémásabb esetekben viszont szükség lehet pl. az eszközillesztő, vagy az USB 3.0 driver újratelepítésére. Ha valami nagyon el lett állítva a Windows 7-nél, akkor pedig rendszer-visszaállításra, vagy rossz esetben akár újratelepítésre. De olyan is előfordul, amikor nem az operációs rendszernél van a gond, hanem maga az USB-kábel rossz és annak a cseréje megoldja a problémát.

    Az MP Tool csak azért volt részletezve, mert a felsorolásnál mindkét helyen ki voltak vastagítva a PID azonosítók, mintha lenne köztük valami összefüggés, meg akkor a 2 közül most mégis melyik lehet a valós adat. Ezt már korábban mások is kérdezték, ezért lett most újfent leírva, hogy az alsó sort kell nézni, az vonatkozik az aktuális eszközre.

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz King Unique #4480 üzenetére

    Én sem azt írtam, hogy mindig fennáll, csak ezzel tapasztaltam először
    Ez nem az eszköz elleni "lehúzás" volt, csak ténymegállapítás.

    Igen, azért lettek kivastagítva az azonosítók, mert eltérőt írt és nem tudtam melyik a jó, mivel 1153E és
    Tesztben elolvastam az MPtool részt, de ott nem láttam melyiket kell nézni.
    az összefoglalóban pedig nem volt olyan kombó a listában

    A rendelkezésre álló adatok alapján szerinted megtartsam a házat?
    Az eladó mondta mikor elhoztam, hogy szívesen kicserélik bármi másra, ha mégsem válik be.

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • King Unique

    titán

    válasz Zola007 #4481 üzenetére

    Az egyik elsődleges szempont a TRIM működése volt USB-n, ami a tesztek alapján a Windows 10-nél teljesült is UASP módban. Ilyen alapon pedig vélhetően a Windows To Go esetében is működni fog. Tehát ez a része mondhatni pipa. Maga a külső ház egyébként nem rossz és a leválasztási problémán kívül más gond nem volt vele a leírtak alapján. Annak oka viszont egyelőre nem tisztázott és ha csak alkalmanként fordul elő, akkor nem feltétlen akkora gond. Ráadásul ha alapvetően inkább Windows To Go megoldással lesz használva az így összerakott külső SSD, akkor ott eleve nem kell ezzel foglalkozni. Olyankor ugyanis nem is lehet az úgy futtatott Windowsban szoftveresen leválasztani maga alól a saját rendszermeghajtóját. De nem is kell, mivel ez esetben elég csak az arról futó Windowst megfelelően leállítani.

    Tehát ezek alapján nyilván meg lehetne tartani, de a döntés a tied. Engem mondjuk a PID: 1153 azonosító és amiatt a firmware-frissítés hiánya kissé zavarna, de ha esetedben az nem cél, akkor azzal sem kell foglalkozni.

    [ Szerkesztve ]

  • CsengődiGeri

    tag

    Remélem jó helyen kérdem, de ha nem remélem tudtok segíteni hol érdeklődjek.
    Most szerzek be egy külső 2,5" USB3-mas vinyót tartós adattárolásra (családi képek, videók, szkennelt dokumentumok stb.) az lenne a kérdésem milyen partíciós rendszert lenne legcélszerűbb rátenni az adatbiztonság a vinyó kímélése és az op rendszerekkel való kompatibilitást figyelembe véve. NTFS vs. EXTFat
    vagyb GPT vagy valami mást.
    A segítséget előre is köszönöm.
    UI.
    A 2 TB-ot egybe érdemes hagyni vagy jobb lenne szétszedni több darabra?

  • King Unique

    titán

    válasz CsengődiGeri #4483 üzenetére

    Ha külön veszed az USB-s külső házat és hozzá a HDD-t, akkor azzal a témával ez a topik foglalkozik. Viszont ha gyárilag összeszerelt típust veszel, akkor azzal már egy másik, ami egyben a külső merevlemezes téma fő topikja. A gyárilag összerakott típusok egyébként már eleve particionálva és formázva vannak, míg a külső házas megoldásnál ezt a felhasználónak kell megtennie az első használatbavétel előtt. Legalábbis ha pl. a HDD-t is újan, azaz particionálatlan állapotban veszi.

    Vannak bizonyos előnyei a GPT partíciós sémának az MBR-rel szemben. Ha nem akarod olyan gazda hardverhez (pl. tv, xy lejátszó stb.) csatlakoztatva is használni a külső HDD-t, ami csak az MBR-t ismeri, akkor jobb választás a GPT. Illetve ha nem cél a már nem támogatott 32 bites Windows XP-vel használni, akkor szintén mehet a GPT, mivel az újabb Windows-verziók már kezelik, ahogyan a Linuxok és a macOS is. Ha Windowson lesz használva a külső HDD, akkor az exFAT és az NTFS fájlrendszer adja magát. De ha a biztonság a szempont, akkor nyilván naplózó fájlrendszert javasolt használni, azaz NTFS-t, mivel az exFAT nem naplóz. Az pedig már egyéni igények kérdése, hogy valaki "egyben", 1 db partícióval használja a külső meghajtót, vagy több partícióra osztja. Az utóbbinak akkor van értelme, ha pl. bizonyos tartalmak minél szeparáltabb tárolása, a nagyobb adatátviteli sebesség kihasználása miatt a lemez elejének elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, vegyes használat (operációs rendszer futtatása + adattárolás) stb. a cél. Ha nincsenek ilyen igények, akkor maradhat "egyben".

    Ha az adatbiztonság a cél, akkor ott egyrészt a külső merevlemez megfelelő használata is lényeges. Másrészt adatbiztonságról akkor beszélhetünk igazán, ha a fontos és pótolhatatlan adatokról vannak online és / vagy offline biztonsági másolatok. Vagyis nyilván nem kizárólag csak 1 db külső HDD-re kell menteni és csak azon tárolni őket, hanem eleve több online és / vagy offline tárolót használni ilyen célra! Tehát az ilyenkor (adatbiztonság) önmagában édeskevés, hogy van 1 db külső HDD, ami GPT partíciós séma szerinti és NTFS fájlrendszerű.

    [ Szerkesztve ]

  • CsengődiGeri

    tag

    válasz King Unique #4484 üzenetére

    Köszönöm a választ és bocsi hogy rossz helyre írtam. Csak azt néztem, hogy külső 2.5" vinyókról van szó.

  • zsoltip

    őstag

    Sziasztok Fórumtársak!
    Akár gyakorlati tapasztalatot keresek ADATA HD725 külső meghajtóra vonatkozóan.
    Úgy alakult, hogy kaptam céges gépet, viszont csak 250 GB-os az SSD-je. 128 GB microSD-t már beletettem, de sajnos kilóg a laptop (HP 650 G2) kártyafoglalatából, túlnyúlik a gép szélén, félek, hogy letörik.
    Van egy 3,5"-os 500 GB-os Hitachi meghajtóm, külső rack-ben, de azt biztonsági mentésre használom csak. Továbbá, mivel külön tápot igényel, ezen nem is lenne célszerű állandó használatú adatokat hordozni. Meg nehéz, és nagy is... :DDD
    Na szóval, arra jutottam, hogy egy 2,5"-os külsőt veszek. Gondoltam, akkor már legyen strapabíróbb is. 1 TB-nál igazából többre nem nagyon vágyom. Nyilván, ha akadna egy 2 TB-os db korrekt ár/érték arányban, azon is elgondolkodnék.
    Jelenleg viszont fent említett ADATA HD720-at néztem ki. Van ellenérv? Eddig nem találtam a fórum topicokban.

    Ja igen... a sebesség. USB 3.1 interfésszel szereltet szeretnék venni, mert hosszú távra tervezek vele.
    A gépemen van 3.1 és USB C is. :)

    Köszönettel várom a nálam hozzáértőbbek véleményét.
    zsoltip

  • King Unique

    titán

    válasz zsoltip #4486 üzenetére

    Üdv!

    Ez a topik 2,5"-os külső házakkal foglalkozik, nem gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel, mint az ADATA HD725. Erről pont nem olyan régen volt szó. Illetve a jelen topik összefoglalójának az elején is világosan le van írva.

    Ha gyárilag összeszerelt 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor tehát a külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topikban kellene (kellett volna) érdeklődni! Illetve előtte javasolt ott is elolvasni a téma-összefoglalót, ahol az "ár, vásárlási szempontok" fejezetben a 2,5"-os méretkategória D. pontja az ütésálló modellekre is kitér. A HD725 sorozattal egyébként pont nincsen abban a topikban konkrét tapasztalat.

    Arról pedig nemrég volt szó az előbbi topik egyik hozzászólásában, hogy egy 2,5"-os külső HDD-nél adatátviteli sebesség szempontjából kb. semmi értelme nincsen az USB 3.1 Gen 2-nek, mivel eleve csak külső SSD-vel lehet kihasználni az új szabvány lehetőségeit. Sőt, főleg pont emiatt Gen 2-es 2,5"-os külső HDD-t kompakt kivitelben nem is nagyon lehet találni, max. inkább csak külső házat. A Type-C fizikai csatlakozónál pedig leginkább csak a kényelmesebb csatlakoztatás az, ami ez esetben előnyös lehet. De ha eleve vannak a gépen Type-A portok is, akkor nyilván megint nem létszükséglet a natív Type-C (USB-C) megoldás. Meg egyébként amúgy sem, mert megoldható akár külön adapterrel / kábellel is.

    [ Szerkesztve ]

  • hdtomi

    senior tag

    Sziasztok!

    Régebbi 2,5-es HDD-ket szeretnék beletenni külső házba. Mostanság mit ajánlotok, ami olcsó, de nem rossz?
    Van egy régi MSI fémházam, így nincs összehasonlítási alapom, hogy a műanyagban mennyire melegszik.
    Lehet 2 merevlemezt felváltva tennék bele, ezért nem lenne rossz a csavarmentes megoldás.

    MantisTek® Mbox2.5
    2-es
    Blueendless
    4-es
    Orico
    Vakind
    Blueendless 2

    A táblázatot átnéztem, ott pl. az első ajánlott, de hátha valakinek van személyes tapasztalata, pl. a melegedésre és kábelhosszt nehéz néha megállapítani. Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

  • King Unique

    titán

    válasz hdtomi #4488 üzenetére

    Szia!

    Ha a topik összefoglalójában lévő információs táblázatot, beszámolókat és teszteket átnézted, akkor láthattad, hogy összességében viszonylag sok külső ház fel van ott sorolva. Azok közül talán nem felelt meg egyik ajánlott modell sem? Konkrét tapasztat is eleve azokkal van itt a topikban, ellenben most sikerült pont olyanokat összeválogatnod, amelyek többségével nincsen. Lehet persze akár az általad felsoroltak közül is választani, de konkrét tapasztalat híján max. nagyjából, meg ránézésre lehet megmondani, hogy melyik mennyire lehet oké. Na meg az igények sem nagyon lettek kifejtve, ellenben szelektálni úgy lehetne jól, ha le lenne tisztázva, hogy pontosan milyen kell. Gondolok itt pl. a táblázatban feltüntetett jellemzőkre és az egyéb, személyes igényekre.

    A felsorolt külső házak közül ránézésre az alábbiak a komolyabbak:

    Blueendless U23QC
    Blueendless U23YA

    Ha kifejezetten tool-free modell kell, akkor meg ezek jöhetnek szóba:

    MantisTek Mbox 2.5
    ORICO 2189U3-BK
    Vakind

    A 2-es és 4-es kb. 1 kaptafa, illetve kialakításra ugyanolyanok, mint a korábban tesztelt n-Drive.

    Hőelvezetés és egyben a belső HDD melegedésének csökkentése szempontjából nyilván egy full alumínium, illetve szellőzőnyílásokkal ellátott külső ház a legideálisabb. De ha nem lesz nagyon intenzíven használva, akkor akár egy zárt, műanyag típus is megfelelhet a célra. Például a MantisTek esetében sem panaszkodtak itt arra, hogy megfőtt volna benne a HDD, ahogyan a korábban tesztelt SSK SHE088 külső háznál én sem tapasztaltam ilyet.
    Az USB-kábel hosszával meg nem különösebben kell foglalkozni, mert a 2,5"-os külső merevlemezekhez, illetve külső házakhoz amúgy sem szoktak túl hosszút mellékelni. Sőt, eleve inkább rövidebbet szoktak pont a stabil tápellátás biztosítása miatt. Másrészt szükség esetén manapság olcsón be lehet szerezni akár hosszabb kábelt is, ha esetleg túl rövid a gyári. Az AliExpress és társai online piacterekről meg aztán pláne, szinte fillérekért.

    Ha alapvetően 2 db HDD-hez kellene külső ház, akkor az a megoldás is megfontolandó, hogy mindegyiknek külön-külön venni 1-1 külső házat. Azért nem olyan drága manapság egy ilyen külső ház, pláne nemzetközi online piacterekről rendelve, hogy ezen spóroljon az ember. Valamint akár egy kétlemezes modell is opció lehet, vagy pl. egy egylemezes / kétlemezes dokkoló, ha gyakran lennének cserélgetve és a minél egyszerűbb csatlakoztatás is szempont.

    [ Szerkesztve ]

  • hdtomi

    senior tag

    válasz King Unique #4489 üzenetére

    Szia, köszönöm a válaszod!

    Amiket a táblázatból néztem, nem mindegyiket találtam meg. Ezért is néztem körbe a kínai webshop-okban.
    Igen több hasonlót is találtam, próbáltam ezek közül csak kettőt linkelni.
    Egy időben szinte biztos, hogy csak 1 HDD lenne használatban, adatok átviteléhez másik gépre, esetleg filmezés, zenehallgatás, nem tervezem nagyon terhelni, USB 3.0 legyen.

    Azért nem akarok drágát, mert minden nap nem lesz használatban és egyik HDD sajnos már nem tökéletes, kábelhossz, meg az asztali gépem USB 3.0 elhelyezkedése miatt érdekel.

    MantisTek és ORICO közül lesz lehet valamelyik, de még meglátom. Ha megjött írok, bár én olyan komoly tesztet nem fogok csinálni.

    [ Szerkesztve ]

    Mi 8 & Mi Band 6 (+ Lumia 950) - Windows 10 Home 64-bit - Philips 52PFL9606 & Panasonic DP-UB824EGK

  • tomp

    félisten

    Sziasztok!
    Média lejátszóhoz keresek egy egyszerű racket. Ami fontos, hogy ne legyen HDD alvó mód. Azaz ha rádugom pörögjön a vinyó benne. Egy 2TB-os Toshiba L200 menne bele ami 9,5mm-es. Tudtok esetleg ajánlani egy egyszerű usb 3.0-s darabot? Akár ebay is lehet. A táblázatban nagyon elvesztem.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4491 üzenetére

    Üdv!

    Abban az információs táblázatban a külső házaknál többnyire az is fel van tüntetve, hogy melyiknél működik az alvó mód és melyiknél nem. Tehát már az alapján is lehetne szelektálni. Na meg a többi jellemző alapján, illetve nem ártana letisztázni, hogy pontosan milyen külső ház kell. Ugyanis ennyi erővel onnan kb. akármelyik ajánlott modellt lehetne javasolni, amlelyiknél épp nem működik az alvó mód. De az meg a másik, hogy a médialejátszónál az sem biztos, hogy működne egyáltalán. Többször volt arról szó ebben a topikban is, hogy ilyen téren eleve a PC, Mac & desktop OS az elsődlegesen támogatott környezet.

    [ Szerkesztve ]

  • tomp

    félisten

    válasz King Unique #4492 üzenetére

    Jujj bocsi eléggé tágra hagytam a lehetőségeket. Sata3, jó rögzítés(nem kell csavaros ha jól rögzül nélküle is), HDD alvó mód mentes, 9,5mm, usb3.
    Ezek alapján: RaidSonic Icy Box IB-254U3 és a Revoltec EX207 de ebből csak Alu Line III van ami a táblázatban szerepel pedig Alu Line II.
    A médialejátszón már volt sok külső rack és külső vinyó is. Mindegyiket hiba nélkül használtam. De azok leálltak x idő után. Most egy Samsung SSD Starter kithez járó sata-usb 3.0 adapterrel használok egy régi 320-as vinyót. Az az adapter nem állítja le a vinyót azaz folyamatosan megy.
    Egy ilyen adapter is jól jönne akár ebayről is csak hát nem tudom melyik állítja le a vinyót és melyik nem...
    Találtam az összefoglalóban egy példányt de már nem kapható.

  • King Unique

    titán

    válasz tomp #4493 üzenetére

    A Revoltec esetében az információs táblázatban eleve erről van szó, a Google Docs verzióban az előbbi link is szerepel. Illetve a topikban is a III-as modellel van tapasztalat (példa). Vagyis a II-es csak véletlen elírás, de majd korrigálva lesz. Maga az alvó mód a beszámolók alapján általában többnyire nem működött ennél a külső háznál, de olyan is volt, akinél igen. Ami az USB-chip firmware-től függő is lehet. De pont ezért célszerű ASMedia esetén PID: 55AA azonosítós külső házat venni, mert azoknál akár utólag is van lehetőség tiltani az alvó módot firmware szinten, ami fix megoldás. A táblázatban vannak ilyen külső házak is, illetve leírás az összefoglalóban a firmware (saját felelősségre történő) frissítéséhez.

    [ Szerkesztve ]

  • Murphistic

    aktív tag

    Sziasztok!

    Nem sok hozzászólást találtam az eXtensible Host Controller meghajtóról, úgyhogy gondoltam megkérdezem, hogy találkoztatok-e valamilyen problémával a Microsoft implementációjával Windows 10-en?
    Használ valaki közületek Intel drivert Windows 10-en és ha igen ajánlott-e felrakni?

    És most jöjjön, hogy hogyan merültek fel ezek a kérdések :) :

    Egy Lenovo E550-es laposom van i5 5200U-val és CPU-Z szerint Broadwell-U PCH L-P déli híddal (gondolom valamilyen Mobile 9x chipset), amin most a Windows 10 1803-as változata fut és egy 2TB-os Seagate lemezt szerettem volna külső tokban használni.

    Először egy Axagon EE25-XS6B SLIM ALU boxba raktam, amiben Asmedia ASM1153E vezérlő van:

    Ezzel annyi gond volt, hogy néha eldobálta a kapcsolatot. Egy másik box másik lemezzel probléma nélkül működött, úgyhogy a boxra gyanakodtam.
    Ekkor került hozzám az i-tec MySafe USB 3.0 AluBasic és ebben egy JMicron JMS 567 chip van.

    Ez már nem dobálta el annyiszor a kapcsolatot, viszont egy fájlmásolás közben tönkretette a lemez MFT tábláját. Furcsa volt, hogy nem dobta el a lemezt, csak a fájlmásolás volt sikertelen. Lemez eltávolítása és újracsatlakoztatás után a Windows már formázni szerette volna a lemezt.

    A hétvégén tesztelgettem egy kicsit és sikerült feltennem az Intel Windows 7-es driverét is, bár az nincs aláírva Windows 10-en és nincs UASP sem.

    Eddig erre jutottam:
    | Intel driver - nincs UASP | Microsoft driver - UASP
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    AsMedia | Működik (az egyik porton lassabb) | A gyengébb porton használhatatlan - állandóan eldobája, a másik porton néha lefagy a másolás és megfogja az Explorert
    JMicron | Működik | Működik - bár néha lassan ismeri fel a gép és persze ez a kombináció vágta tönkre az MFT-t

    A leginkább az a furcsa, hogy a portok fizikai állapotára gyanakodtam, de a két driver eltérően viselkedik. Olyan mintha az Intel drivere tudna valamilyen hibajavítást vagy csak jobban kezelné a vezérlőt.

    USB 2 módban a Microsoft drivere is működik UASP módban. Próbáltam leellenőrizni az USB 3-as érintkezőket, de a vicces, hogy szerintem a jobb oldali van rosszabb állapotban, de az viselkedett stabilabban a tesztben.

    Arra jutottam, hogy tartósan átkapcsolom a portokat USB 2 módba és úgy fogom használni a Microsoft driverével. Bár muszáj lesz még másolás - olvasás CRC tesztet futtatnom, mert az AsMedia - USB 3 kombó már korábban is okozott olyat, hogy a fájlt hibásan olvasta vissza. Meg kicsit sajnálom is, hogy ugrik az USB sebessége...

    Szerintetek mit próbálhatnék még ki?

    Előre is köszönöm a válaszokat és bocsi a hosszúra nyúlt hozzászólásért.

    "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

  • King Unique

    titán

    válasz Murphistic #4495 üzenetére

    Üdv!

    Nekem is van egy Lenovo laptopon Intel alaplapi USB 3.0 vezérlővel, szintén Windows 10 1803-as verzióval, de ilyen problémát USB 3.0 porton nem tapasztaltam ASM1153E és JMS567 chipes külső házaknál sem. Illetve a Windows 10-hez normál esetben eleve nem is kell külön USB 3.0 driver (én sem raktam fel), mivel natívan támogatja az USB 3.0 szabványt. Legalábbis az Intel és a VIA vezérlők esetében igen, max. esetleg pl. ASMedia alaplapi vezérlőnél lehet rá szükség. Sőt, pont ezért általában a hardver gyártójának weboldalán sem szokott Windows 10-hez külön USB 3.0 driver lenni, max. csak Windows 7-hez, mivel az utóbbi nem támogatja natívan az USB 3.0-t, ahogyan az UASP-t sem. Az UASP hiánya miatt pedig pl. külső SSD-knél a TRIM sem fog működni SCSI UNMAP parancs formájában, ami pont nem olyan régen volt letesztelve.

    A topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében az adatkapcsolat megszakadásának (eldobásának) lehetséges okai is fel vannak sorolva, plusz azokra a megoldási javaslatok. Azokat lehetne ez esetben végigzongorázni és kipróbálni az ott leírtakat. Illetve lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni a külső házakat. Már csak azért is, mert nem mindegy, hogy az adott hardver- és szoftverkörnyezet, vagy az USB-kábel / külső ház a hiba forrása. Ha esetleg a külső ház és más gépeken, akár másik operációs rendszernél is fennáll a probléma, akkor azzal sok mindent nem lehet kezdeni. Max. esetleg megpróbálni (saját felelősségre) frissíteni a firmware-t, aztán hátha javít a működésen. De az pl. ASMedia chipeknél az összefoglalóban részletezett módon kizárólag csak PID: 55AA azonosítónál lehetséges.

    [ Szerkesztve ]

  • Murphistic

    aktív tag

    válasz King Unique #4496 üzenetére

    Köszönöm a válaszodat! Reménykedtem, hogy hátha találkoztál hasonló problémával, de hiába. Bár ez neked inkább szerencsés :).
    A kábelcsere megvolt az ASMedia boxnál, a JMicron chipeset csak a sajátjával tudtam használni, mert ahhoz USB A-A kábel kell és abból csak az az egy van.
    Azt hiszem már csak a Linux maradt a listáról, amit ki tudok próbálni, de előtte még próbálkozok, hátha újra elő tudom idézni, hogy a JMicron is hibázzon.
    Ha jutok valamire, megosztom.

    "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

  • Murphistic

    aktív tag

    válasz King Unique #4496 üzenetére

    Köszönöm a tippet King Unique!

    Ma sikerült kipróbálnom a boxokat Linuxon is. Még meghagytam az NTFS partíciót, de az olvasási teszt dd-vel hozta a Windowson mért eredményeket.

    Úgy tűnik a notebookom USB3-as portjaival van gond és a JMicron vezérlő mintha jobban tűrné, de nyugodtan javítsátok ki.

    ASMedia - jobb USB3 - huzamosabb adatátvitel után belassul

    ASMedia - gyengébb USB3 - teszt I/O hibával megszakadt

    JMicron - rendben lévőnek tűnik

    Sajnos nem találtam Intel által kiadott USB3 meghajtót Linuxra, pedig kíváncsi voltam, hogy itt is van-e eltérés. Habár a próbálgatások után már csak a jobb állapotban lévő porton hoz stabil sebességet az ASMedia box - Windows - Intel driver hármas.

    [ Szerkesztve ]

    "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

  • Ueda

    senior tag

    válasz Murphistic #4498 üzenetére

    Nekem USB3 -as bővítőkártyával (Ewent EW1039) volt ilyen problémám. Mindig kiírta, hogy gyorsabb sebességre is képes az eszköz. És annak ellenére is fennállt, hogy LC-Power rack, amin tápcsatlakozó (USB2) is van pluszban. Külső tápellátással (3,5 '' méretű rack) nem volt gond, azzal működött minden probléma nélkül. Hogy mi okozza nem tudom, mert először én is a visszafele kompatibilitás miatti zsúfoltabb/vékonyabb érintkezőkre gondoltam. De nem érintkezés, mert a mostani alaplapi USB 3 -al minden probléma nélkül működik, tápcsatlakozó nélkül, pedig bazi hosszú 1 méteres a kábel (lc-power 25u3xl) + alaplapról előre 50 cm a kivezetés.

    OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

  • Murphistic

    aktív tag

    válasz Ueda #4499 üzenetére

    Köszönöm az infót! Ezzel csak az a gond, hogy gépcserével jár :) , mert a boxokhoz nem lehet külső tápot csatlakoztatni. Azt hiszem jegelem a témát, amíg egy másik géphez nem jutok.

    Kicsit off, de a táp témához köthető. Amíg használtam a régi Nokia 6300-as telefonomat, akkor történt olyan, hogy a notebook tápkábeléhez téve néha kilőtte a számítógépet. Hiába volt benne az akkumulátor is, olyan volt mintha kikaptad volna a konnektorból. Most vagy EMP is van a 6300-ban, vagy hibás az E550 tápellátása. Egyre kevésbé kedvelem ezt a notebookot

    [ Szerkesztve ]

    "A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

Új hozzászólás Aktív témák