- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kissas
csendes tag
azt tudom hogy robbanóanyag volt lángosban de milyen tipusú azt nem tudom jártam már bent a raktáraknál de nem tudtam rájönni milyen anyag volt bennük. Bajpatakban lehetséges hogy üzemanyagot tároltak?
-
szavapart
csendes tag
válasz tazman75 #1197 üzenetére
Szekszárd:
A 80-as években, pontos dátum a katonakönyvem megtekintése után. Sok emlékem nincs, mivel csak a kiképzés egy hónapját töltöttem ott. Sorállományúként EÜ kiképzésre vittek oda.
A laktanya, ahol a körletünk volt már nem igazán üzemelt. Csak egy szintet rendeztek be számunkra, s mint kiderült a kiképző tiszteseink is csak egy-két héttel előbb érkeztek az ország minden tájáról. (Pl. Bugyi, ahol szintén EÜ raktár bázis volt) Az őrség ismételten behívottakból állt. Ott láttam elődszőr, s talán utoljára is szakállas katonát.
A laktanya mellett iskola, vagy kollégium volt közvetlenül, csak egy betonkerítés választotta el az alakuló tértől.
A raktárak a város szélén voltak, naponta gyalogoltunk ki, s mivel akkoriban figyeltek az egészséges testmozgásra, ezért az esetek nagy százalékában teljes vegyvédelmi és menetfelszerelésben látogattunk oda. Húztuk magunk mögött az izzadság csíkot, mint csiga a nyálat.
A raktárak mögött még a kerítésen belül füves placc, ideális minden féle régészeti feltáró munkára, így ásogattunk is rendesen, a kerítésen kívül, pedig szántó, ott lehetett csak igazán "Hurrát" gyakorolni. Tehát a feltett kép akár a bázis is lehet, de sajna nem nagyon ismerném már fel. Az épületekben láda hegyek, benne orvosi, kórházi felszerelések, természetesen gyógyszerek, kötszerek, s minden féle egyéb. Groteszk módon még műlábakra is emlékszem.
Tudom nem sok, de nem voltam sokáig ott, s nem is tett akkoriban nagy benyomást rám az egész. Olyan volt, mintha ott felejtették volna az egészet, a bedobozolt technika talán a 60-as évek színvonalát tükrözte. S később az MN KKK-hoz viszonyítva nagyon elavultnak tűnt.
Próbáltam megtalálni a laktanyát is, a felrakott képed alapján, de nem igazán ismertem fel.Szavapart
-
szavapart
csendes tag
Csak egy ötlet volt, megmagyarázni a torony eltűnését. Lehet hogy fémművesek vágták össze, de az ajtók még ott voltak tavaly, s szerintem azokat könnyebben elvihették volna, s nem bajmolódtak egy ekkora torony összevagdalásával. Főleg nem a ledöntésével, emlékeim között nincs túl sok statikus, vagy mérnök közöttük. Bár én sose értettem a felfogásukat.
Polgár és Görbeháza környékén talán segíthet, hogy elég sík vidék. Talán valakik még emlékeznek az antennákra, vagy szigorúan lezárt területre.
Más:
Csór mellett találtam:
47° 12’ 04.43” É
18° 16’ 01.11" KVajon mi lehet? Kissé hasonlít a lőtéren levő struktúrákra, de ez a hely szvsz már nem része a lőtérnek.
[ Szerkesztve ]
-
tazman75
csendes tag
válasz szavapart #1202 üzenetére
Az iskola amit említettél, a hetvenes években még a laktanyához tartozott. A vegyi felderítők laktanyája volt, FUG-okkal voltak felszerelve. A hetvenes évek elején költöztek ki, ha jól emlékszem Kecskemétre. Utána az épületet átadták a városnak, némi átalakítás után Vendéglátó Ipari Szakmunkás és Szakképző iskola lett belőle. A mai napig is így működik. Bár, ha jól emlékszem, most már Szakközép-re változott.
A laktanya, pedig ez volt. A képen még látszik néhány épület, Da talán már csak egy áll belőle.
-
formalin
újonc
-
ócskás
aktív tag
Bajpatak üzemanyagraktár volt, a Lángosvölgyi pedig a Magyar Honvédség Harcanyag Ellátó Központ Műszaki Harcanyag Raktára, ahol aknákat (pl: ÉRA-33,M-62, GYATA-64,POMZ-1.POMZ-2, UKA-63,MON-50, MON-100, MON-200,TM-62P3,stb.) és műszaki (utász) robbantási feladatokhoz Trotil és a hozzá való gyutacsok,elosztócsatlakozók, hurkos kapcsolók stb.
[ Szerkesztve ]
http://fotki.yandex.ru/users/mn5818/albums/
-
hadsz
tag
válasz szavapart #1203 üzenetére
Sajnos mára az ajtókból is csak itt-ott maradt meg mutatóban...Legtöbbjüket már évekkel ezelőtt levágták...
Csórral kapcsolatban : amit bejelöltél a guglin,nagyjából ott most a falut elkerülő 8-as főút szakasza vezet.Nem tudom mi lehetett ott,de én sem hiszem,hogy a lőtérhez tartozott volna. -
ócskás
aktív tag
ettől pontosabban ?
Szerintem pontosan leírtam, de talán így érthetőbb:
magyar fejlesztésű gyalogsági aknák:
-ÉRA-33 (ebbõl a típusból harckocsi elleni akna is készült)
-M-62
-GYATA-64
szovjet licenc alapján készült gyalogsági aknák:
-POMZ-1
-POMZ-2
magyar fejlesztésû harckocsi elleni akna:
-UKA-63
szovjet gyártmányú gyalogság elleni irányított repeszakna:
-MON-50
-MON-100
-MON-200
bolgár gyártmányú harckocsi akna:
-TM-62P3http://fotki.yandex.ru/users/mn5818/albums/
-
ócskás
aktív tag
[OFF]Egy kis adalék aknaügyben:
A MAGYAR HONVÉDSÉG BIRTOKÁBAN LÉVÕ AKNÁK
1. Magyarország 1995 augusztusában, az aknák megsemmisítésének megkezdése elõtt rendelkezett gyalogság elleni magyar gyártmányú GYATA-64 típusú (repesz vagy taposó) aknával, szovjet és magyar gyártmányú POMZ-2 típusú (körkörös) repeszaknával valamint CLAYMORE jellegû (az Amerikai Egyesült Államok M18A1-hoz hasonló kivitelezésû), szovjet gyártmányú (irányított) repeszaknával (MON-50, MON-100. MON-200). (50) A szintén magyar gyártmányú és a hadsereg által korábban birtokolt gyalogság elleni M-49 és M-62 típusú aknákat az 1960-as évek végén kivonták a rendszerbõl.
A MH 1996 novemberében összesen 375 306 darab gyalogság elleni aknával rendelkezett. Az ENSZ-nek tett, hatályos jelentés szerint 1999. június 30-ig Magyarország ebbõl megsemmisített 356 884 db GYATA-64-et, az ebbõl a típusból birtokolt valamennyi aknáját. Az így maradó 19 306 darab gyalogság elleni aknája közül Magyarország mintegy 15 000 db POMZ-2 aknát is megsemmisített. Magyarország 2000 db gyalogság aknát (GYATA-64) tartott meg kiképzési célokra (aknamentesítõ- és tûzszerész alakulat, anti-terrorista kiképzés). A MON-50-es aknából Magyarország “néhány száz darabbal rendelkezett” amely megsemmisítésre nem került. Mindebbõl eredõen Magyarországnak mintegy 1 422 db gyalogsági aknája van jelenleg, amelybõl néhány száz darab a MON-50-es és mintegy ezer darab a MON-100-as és a MON-200-as.
Az Egyezmény ratifikálásának idõszakáig (1999. március) egyértelmû volt, hogy Magyarország a GYATA-64, a POMZ-2 és a MON-50 típusú gyalogsági aknáinak valamennyi darabját megsemmisíti. Magyarország azonban eddig egyetlen egy MON-50-t sem semmisített meg, és nem is tervezi megsemmisítésüket. A megsemmisítéstõl való elállás mögött minden bizonnyal a gyalogsági akna fogalmának új értelmezése áll. A magyar katona-szakmai körökben ugyanis a MON-50-es aknát már nem sorolják (a MON-100-t és a MON-200-t pedig sohasem sorolták) az Egyezmény hatálya alá tartozó, megsemmisítendõ gyalogsági akna kategóriájába.
Ezeken kívül Magyarország birtokol harckocsi elleni magyar gyártmányú UKA-63 típusú aknát (kb. 200 000 db, ami a megsemmisített és megsemmisítésre ítélt összesen kb. 200 000 db aknán felül értendõ) és szovjet licence alapján, Bulgáriában gyártott (ismeretlen számú) TM-62P3 aknát.Csapody Tamás
A GYALOGSÁGI AKNÁK MAGYARORSZÁGON c. publikációból
[/OFF][ Szerkesztve ]
-
kispajtás
csendes tag
tudja valaki, hogy a hárosi laktanyában ott vannak-e még azok a szépséges KrAZok és MAZok és társaik? és vajon odamehetek és besétálhatok és nézelődhetek kedvemre vagy esetleg sárkányok, medvék és farkasok őrzik?
kérlek, segítsetek!
kösz
-
ócskás
aktív tag
-
manovagyok
újonc
Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mutatni egy google-térképen, hogy hol volt pontosan a nyíregyházi Vorosilov laktanya?
A diplomamunkámhoz kellene. Köszönöm előre is! -
tazman75
csendes tag
Ócskás, Hadsz, privát ment.
[ Szerkesztve ]
-
ócskás
aktív tag
válasz manovagyok #1218 üzenetére
Nyíregyházáról Tiszavasvári felé a Tiszavasvári úton bal oldalt.
Bízom benne, hogy nem tévedtem a bejelöléssel, ugyanis ezen a területen minden megvan,ami egy laktanya elengedhetetlen kelléke.
[ Szerkesztve ]
-
ócskás
aktív tag
válasz ricsiazari #1221 üzenetére
Minden aktív laktanyában vannak katonai járművek! A dolog szépséghibája az, hogy oda nem lehet csak úgy bemenni. A felszámolt, kihalt laktanyákban viszont sok esetben már ajtót-ablakot, villanyvezetéket sem találsz, nemhogy járművet!
-
hadsz
tag
válasz ricsiazari #1221 üzenetére
Üdv!
Esetleg Kecelen a haditechnikai parkban érdemes körülnézni.Ott rengeteg jármű,repülő,helikopter stb van.
-
hadsz
tag
válasz ricsiazari #1226 üzenetére
Azokban amelyekről Ócskás kolléga is írt.
-
stop
aktív tag
válasz ricsiazari #1228 üzenetére
ha visszaolvasol valaki irta nemrégiben, úgy emlékszem
"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.
-
Manópapa
csendes tag
válasz ricsiazari #1228 üzenetére
Azt hiszem itt van egy olyan szigorú szabály, hogy az aktív laktanyákról nem beszélünk.
Viszont pont ma olvastam a Totalcar-on a következőt (ha érdekelnek járművek
"Gellért 3-as kombija kigördül a budaörsi szálloda parkolójából, irány a rendőrségi gyakorlópálya. Szintidő 600 másodperc. A területre csak előre lejelentett rendszámú autók hajthatnak be. Kívülről úgy néz ki, mint egy gyümölcsös, belülről már kevésbé. Kiszuperált német mentőautó, segédkerekes rendőrségi oktatójárművek parkolnak az aszfalt mellett, sőt, a gazban egy széthordott lánctalpas traktor is ácsorog. Biztos egyszer kisodródott szlalom-mélyszántás közben."
[link][ Szerkesztve ]
Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg semmi különbség nincs. Gyakorlatilag azonban van.
-
feka007
veterán
Valaki tud Pest megyében olyan elhagyatott helyeket, ahol lehetne Airsoftozni? Fontos hogy ne legyen felügyelve ugye. Vmi olyan helyet keresünk játékra, ahol elég sok a növény (akár erdős rész is lehet, de a lényeg hogy ne betontenger legyen), és van pár lelakott kis épület (ezek csak a játékhoz kellenének, szval nem kell vmi bazinagy, négy 8m-es álló fal bőven jó). Meg persze ne vmi vegyihulladék lerakó telep legyen, és megközelíteni se csak terepjáróval lehessen. Ha vki tud ilyen helyet nem messze Bp-től szóljon pls
[ Szerkesztve ]
-
Manópapa
csendes tag
válasz ricsiazari #1226 üzenetére
Találtam egy linket katonai gépjárművekről. Ha érdekel valakit. [link]
Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg semmi különbség nincs. Gyakorlatilag azonban van.
-
t1
addikt
Hali!
Ma sikerült feljutni a hajagra [link] de nem tudtunk bejutni a bunkerbe, mert vagy bevolt temetve vagy beton tömbök voltak vagy lekellet volna mászni de semmi lámpánk nem volt ( következőnek készülünk) ruha sem volt olyan, kérdesem lenne hol lehet lemenni?
-
bbregged
csendes tag
Üdv
Ha a kapu mögötted van, balra kell indulni a tornyok tövéhez. Ott van a távolabbi toronytól pár méterre egy kis betonbódé, annak az "ablakán" ha bemászol, a padlón van a kerek nyílás amin le lehet jutni. A létra elég görbe, de eddig még nem szakadt le.
Ruha: ha nem fekszel le a porba, igazából nem leszel koszos.
[ Szerkesztve ]
-
hörgő
csendes tag
Én se vittem fényképezőt, telefon meg éppen csak a nemkamerázós volt nálam. Amúgy valamelyik épület szélén az emeleten van egy szép festmény/címer azt érdemes lenne megörökíteni. A többi elég romos.Jó lenne ha lenne időm nekem is, de sajnos munka van nagyon, nem tudok felfedezni.
-
ócskás
aktív tag
Urak!
Bizonyos hírek szerint Agostyán és Vértestolna között lévő erdős részen van néhány bunker (szakaszfedezék?). Ennek létéről tud valaki valami biztosat? Főként arra lennék kiváncsi, hogy az MN (Tata, harckocsizók) vagy a DHDSCS (Baj, rakétások) használta (vagy tervezte használni mozgósítás esetén)?http://fotki.yandex.ru/users/mn5818/albums/
-
stop
aktív tag
egy kis segítséget kérnék, a képtárra töltök (töltöttem) fel képeket, hogyan tudom megnézni őket, mert sehol sem találom
"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.
-
hadsz
tag
Szia!
Van bizony! Egy Tatán régebben szolgálatot teljesítő harckocsis ismerősöm mutatta meg a helyet,állítólag megindulási terület volt az a rész.A fedezékek is megvannak,bár a sűrű növényzet /tavaly még az volt/ miatt nehéz volt megtalálni őket.Egy nagyobb /~4 x 8m/ és egy ebből nyíló kisebb /~3 x 4m/ helyiségből állt az amelyiket megnéztük,ha jól emlékszem gombát termesztettek benne...Megpróbálok képeket előkeríteni róla,addig is a térképen bejelöltem az egyik helyét:
-
Juríj
csendes tag
válasz kispajtás #1213 üzenetére
Szia ! Én biztos infóból tudom, hogy nincs már ott semmi 2005 ben fotóztam ott, akkor még, a szépen benőtt és a természetes álca leple alatt pihentek a technikák. 2007 ben voltam utoljára, sajnos akkor már vágták őket a vasasok, azért sokat megmentettek a kis felhasználók és az Oroszok. Nagyon csúnya látvány volt, rengeteg PMP 214 Kraz, Gaz 66 minden verziója, 255b platósok, TMM 3, Ikarusok, Robur is volt, Bat M, BTM, MDK 2, PZM, PKT, Ptsz M, Kamaz billencsek, Skodák, Aviák, még volt egy 200 Maz is a bölényes, ez tartálykocsi volt, meg persze a 537 Maz, ezekből is mentettek meg párat. Sajnos nagy többsége ment a Martin kemencébe. Most hatalmas beruházás kezdődik majd a területen, de szerintem nekem akkor is a Hunyadi laktanya marad majd.
Ami Szovjet rossz nem lehet
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest