Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • orbano

    félisten

    válasz Tin #265638 üzenetére

    12 sebis shimano MTB rendszer pepitában:
    Váltó: Egy Deore-ban kapsz csillapított váltót (clutch), és hát 12 sebit. SLX XT é XTR csak súlycsökkentés, illetve XT és XTR esetében kívülről állítható a csillapítás mértéke (ezt néha után kell állítani), meg talán a kis kerekek golyóscsapágyon futnak, ebben nem vagyok 100%-ig biztos.
    Váltókar: jobb minőség, XT-től kapsz dupla felfelé és 4-szeres lefelé váltást, ez alatt csak 1/3. Cserébe kicsit "keményebb" a váltókar. Amúgy a felfelé váltás mindkét irányba működik (tehát hüvelyk- és mutatóújjal is tudsz gyorsabb fokozatba váltani), illetve a váltókar lenyomásakor már instant vált, nem kell megvárni a visszanegedést. Ettől sokkal gyorsabbnak hat a váltás, nagyon kafa.
    Kazetta: csak súlycsökkentést, és ezzel csökkentett élettartamot kapsz, Deore a legmegbízhatóbb full acélból, de a legnehezebb is. Terhelés alatt is tudsz váltani, mert a lánc egyszerre két tányérba is kapaszkodik hátul egy pillanatra.
    Hajtómű: súlyban SLX a legjobb, lánckerékből XT alatt csak 34 fogat kapsz, XT 36-ig megy, XTR 38-ig. Eléggé marginálisak amúgy a különbségeg.
    Fék: Servo Wave-t kapsz Deoretól, ami talán az XT-ben még jobb. Ezen felül SLX-től felfelé imbusz helyett kézi tekerentyűvel tudod a fékkart állítani, XT-től pedig van még valami állítási lehetőség, amit nem tom, hogy mi, de úgy tűnik senkit nem érdekel. Deore-ban nagy szívfájdalmam, hogy sasszeg biztosítja a betéteket, amit max 2-3x használhatsz, én pedig műszaki OCD-s vagyok, ha fékekről van szó, gyakran ellenőrzöm a betéteket, és idegesít az igénytelen műszaki megoldás.
    Féktárcsa: Ahogy nézem a legnépszerűbb az SLX (RT66), XT-vel, XTR-rel komolyabb hűtést kapsz (IceTech/Freeza), cserébe csökkentett élettartalom és sérülékenységet (a tárcsa közepe alu, csak a kopófelület acél, szóval ha odavaered könnyen elgörbül, illetve szét tud válni a két réteg egymástól ha már elvékonyodott az acél réteg).
    Lánc: na itt nem tudom mik a különbséget, mindenki XT-t vesz :D SLX minimális súlycsökkentés az üreges szegek miatt, cserébe belerakódik a kosz és gyengébb.

    1 szó mint száz: alapvetően funkciókban a Deore (M6100) bőségesen elég mindenre, efölött súlycsökkentést, kényelmi extrákat és nívósabb anyaghasználatot kapsz, sokszor az élmény/megbízhatóság rovására.

    Népszerű min-max kombó:
    Minden Deore, kivéve a hajtás, az SLX, illetve XT kazetta, így relatíve kis pénzből optimális súlycsökkentést kapsz, efölött meredeken nő az ára az extra fogyókúrának.

    [ Szerkesztve ]

    A vér nem válik VAZZE!™

Új hozzászólás Aktív témák