Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fall-N

    veterán

    Ma volt egy kis időm munka után jobban tesztelni és használni az új váltókat. Előre szólok, hogy ez "csak egy Tourney". Városba nekem bőven elég a kevesebb sebesség így a régi 3x6-os SIS helyett lett 3x7-es rendszer. Lehetett volna 3x8 vagy 3x9, de minek? Mostanában nem nagyon megyek itt a síkságon kívül hegyes vidékre.

    Így a Tourney TX 800-asa helyett ahogy terveztem lett egy Tourney TY (pontos típusa: RD-TY300-SGS azaz hosszú kanalas változat) és elsőre is TY (FD-TY510). Ahogy írtam előtte alaposan utána olvastam, hol tart most a Shimano az alap váltójával, de neten kevés infó van a Tourney-ről, mert sokan egyből Alivio/Acera/Altus hármasból választanak. Először én is az Altusra gondoltam, de személyesen meg tudtam nézni és pár infó morzsából is kiderült, hogy 2015-ben és kicsit utána alaposan átdolgozták az egészet előnyére. Megkapta az Altus féle nagy felső görgős kialakítást és a robosztusabb házat. Külsőre is nagyon hasonlók és méretre is az Altus a TX(800, nem a TX-35 és az TX-55) és a TY. Nagy különbség köztük, hogy az Altus 3x9-es a TX 3x8-as a TY meg 3x6/7-es lett. Nekem ezért is lett elég a TY. (A TZ meg megmaradt a Tescos 3x6-osnak, de újabban már látni a női vázas bringákon 1x6-osban is, mivel lespórolják az első váltót és a több lanctányért.) Testbikeon is írták páran, hogy más biciklijén próbálták és nem is gondolták volna, hogy ilyen jó a Tourney már. Szervizeseket is kérdeztem, azt mondták nem sok gond van már velük.

    Visszatérve a tesztre szépen és halkan vált, terhelés alatt persze nem csesztetem, mert ott kiütközne, hogy csak nem terepre való. Az első váltó is gyorsan vált, simán a nagy tányérra is. Sajnos ez ebbe a kategóriában nem egyértelmű. Az sem mellékes szempont volt, hogy elég olcsón megkaptam a váltókat, így ha netán nem válna be, akkor át lehet építeni a fránya Altusra. Ha megyek vele még többet és telik az idő majd megírom mire mentem vele.

    Az agyváltón is gondoltam, de kellett volna az ejtőpapucsos váz miatt láncfeszítő és elég borsos áruk van a nagyon alap 3 sebességes váltóknak is. A 7-es Nexus lett volna jó vagy 5-ös, de annak is az ára horror.

Új hozzászólás Aktív témák