Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zsid

    senior tag

    válasz Zolás #5572 üzenetére

    Nem a beszólás és a lapítás megy, ha visszakeresed itt a válaszaimat eddig sem volt olyan. Eddig akármit állítottam itt, azt alá tudtam mindig támasztani valamilyen jogszabállyal.

    Korábban már volt somatommal ugyanez a téma, adott sofőr ugyanannak a cégnek a kocsijában "túristáskodik", csak akkor ugyanabban az autóban amit ő vezetett, most épp a kollégáéban. Arra az esetre az összes elérhető jogszabályt előkerestem mi alapján büntethetnék meg és miért nem nyerő ez a felállás. Most ugyanaz van csak pepitában :D

    ( ha visszaugrasz a #2506-ig akkor megtalálod a témát, csak ott még Somatom régi profiljával történt az előző ugyanilyen diskuráció )

    Tudom én, ismétlés a tudás anyja, vizsgaismétlés meg a .. :D

    Most is megint egy olyan témából indultunk ki, amit az összes kamionos fórumon már unalomig nyomattak, miért kell a 45 és miért büntet, hogy büntet minek, meg mi van ha a másiknál kajálok, mi van ha megint a kollégámmal kirándulnék..

    De hogy ne csak beszólogassak reagálok is már pár dologra:

    Egyébként is necces ez a büntetősdi. Ha szombat reggel nyomta ki pihenőre, akkor vasárnap még nincs meg a 45. Előre büntetnek? Milyen alapon?

    Feltételem mindenki ugyanabból az 561-ből vizsgázik, mint én. Az előírja mikor milyen pihenőidőt tarthatsz és hogy azt mikor kell legkésőbb megkezdened. Ha adott hétvégére 45-ös pihenőre van szükséged akkor azt nem töltheted a járműben. Ha neked már a pihenőd kellene töltened és te a kocsiban vagy az gyakorlatilag tettenérésnek minősül, hisz ott sem lehetnél.
    Mi van akkor, ha a platón ebédelés után rosszul ugrik le a sofőr, kitöri a bokáját, és kórházba kell vinni? Akkor nem a kamionban töltötte a 45 -öst, mégis megbüntették érte
    Mi van akkor ha, mi lenne ha, mi lett volna ha... ezek filozófiai kérdések. A tettenérés megtörtént,a bírságot kiszabták.

    Az is érdekes kérdés, hogy ha a rendőr úgy "kap el", hogy egy másik kamion platóján ebédelek, és a kártya a zsebemben van, akkor mitől minősülök 45 -ös pihenőt fülkében tartó sofőrnek?

    Nem láttam olyat a cikkben, hogy a zsebében volt a kártya. Ha olyan járművön tartózkodunk ami 561 hatálya alá esik akkor a hatóság ellenőrzés alá vonhat. Innentől megint filozofálhatunk, hogy a rendőr vagy a vámos simán megkérdezheti mit csinálsz ott, tarthat egy okmány ellenőrzést vagy épp egy átvizsgálást. Ha megtalálják nálad a tachográfkártyát és a sluszkulcsot akkor akár feltételezheti, hogy épp valami turpisság van a dologban és a kártyád ellenőrzése után kiderülhet, hogy a kettővel arrébb álló kamionnal érkeztél és majd azzal is mész tovább. Az előírásoknak megfelelően valszeg nem tudod magad a helyszínen tisztázni ezért az ellenőrzés folytatódik és a szabálysértési bírság kiszabásra kerül.

    Még mielőtt megkapom, hogy ez utópia a magyar vámos is kipakoltatja a zsebeidet de még a pénztárcádat is az M7-esen!

    Ha a váci utcán sétálgatva igazoltat, és talál nálam egy sofőrkártyát, akkor is megbüntethet?
    Azért a Váci utca és egy parkoló között van némi eltérés, nem? :U

    Milyen távolságra kell lennem az általam korábban vezetett kamiontól ahhoz, hogy ne minősüljön szabályszegésnek? 100 méter? Vagy 1000 kilóméter?

    Nincs távolság megszabva. Ha otthon megállsz a ház előtt és otthon vagy hétvégén az szabályos. Ha rendelkezel elfogadott pihenőidő eltöltésére alkalmas hellyel a kamiontól 3 méterre akkor ott is eltöltheted a 45-öst (ha pl a sátrazást elfogadják :D ). Úgy rémlik valamelyik országban amelyik először kezdte szankcionálni a 45-ös pihiket volt valami előírás az elfogadható pihenőhelyre vonatkozólag, de ezt most biztos nem kezdem el megkeresni.

    Aztán jött a korábban már kissé más verzióban kitárgyalt kollégával utazás.
    Erre egyetlen támpontja lehetne, a kártyám a tachográfban. Csakhogy az a zsebemben van.

    És pont így nem szokták sosem megtalálni a második kártyát az autóban illetve a mágnest! Ja várj, mégis :D
    Ezzel a kérdéssel megint az a probléma, hogy delikvensünk végez, elhagyja az autóját és elindul valamerre. Akárkinek vagy bárkinek az autóját nyilván nem vezetheted,így ha más cég kocsijába szállsz be akkor nincs gond, egy lekérdezéssel kideríthető hogy ott dolgozol-e vagy sem. Ha nem akkor mintha ott sem lennél, ha igen akkor jön a kérdés, hogy mit keresel ott. Telephelyre visz vissza, elvisz valahova, két napig vele utazol amíg a pihenőd megy.. Mivel te azt az autót vezetheted így felmerülhet annak a gyanúja, hogy szabálysértés áll fenn és épp valamit sumákoltok és azt nektek a helyszínen tudni kell igazolni hogy nem ez történik. Vannak helyek ahol ezzel pont nem foglalkoznak és vannak helyek ahol ezért tisztességesen megcsekkeznek.

    Pont ugyanezt dumáltuk végig anno is.

    "Ezért veszem ki minden 45 -ösnél a kártyát. Lehet, hogy a rendőrnek nem tudom elmagyarázni, de a rendőr nem atyaúristen, áll még fölötte néhány hatóság, ahol lehet utólag fellebbezni a rendőri intézkedés ellen. Ott nagyobb az esélyem, ha a kártya nem volt a tachográfban."

    Az a baj, hogy nem - vagyis ez sok mindentől függ. Egy kivett kártyás tettenérésnél a parkolóban jegyzőkönyv készül, azt sehol nem fogod tudni eredményesen megfellebbezni. Ha út közben történik a kontroll akkor attól is függ mikor, hogyan ellenőriznek, hol álltál, hol van bejelentett lakcímed. Ha azonos ország a pihenő és a lakcím és nem indulás után 2 órával fognak meg a telephelytől 650km-re akkor simán ki lehet dumálni. Ha eltérő az ország és a lakcím ott már neked kell tudni igazolni, hogy voltál és mit csináltál. Ha nem tudod az megint megy a jegyzőkönyvbe és onnantól ott sincs sok esély.

    A szabályban annyi van, hogy a csökkentett heti pihenő autóban is tölthető. A 45 -össel kapcsolatos korlátozásról egy büdös szó sincs.

    :U

    Te még sosem tartottál görbe éjszakát? Mivel tudtad volna igazolni, hogy hol töltötted? Ha két hétre "szabira mész", az nem ugyanúgy 45 órával kezdődik? Azt hogyan igazolod? A szabadságodról kinek van joga elszámoltatni? A rendőr honnan tudja, hogy az első 45 órában Te 45 -ös pihenőt töltesz, vagy ez a heti, kétheti, havi, stb. szabid első 45 órája?

    A 45-öst továbbra sem töltheted a fülkében. Ha épp 45-ös kellene és tettenérés van akkor lényegtelen milyen szabira mennél, az csekk.

    De, megközelítem a szitut egy másik aspektusból is. A szabály értelmében a pihenő alatt a sofőr szabadon rendelkezik az idejével. Ha a rendőr a munkáddal kapcsolatban, azaz sofőr minőségedben akar intézkedni (ellenőrizni), akkor mint sofőr már nem rendelkezel szabadon az időddel. Erre azt mondja a szabály, hogy át kell nyomnod a tachográfot munkára (hiszen pl. a rakodás közben is ugyanezt várják el). Tehát, azonnal átnyomod munkára, amivel megszakítod a pihenődet. Akkor mi alapján büntet meg a rendőr? Épp neki kell igazolnia a pihenőd megszakítását.

    Ez sem igaz, bármikor ellenőrizhet, nem számít a pihenő megszakításának.

    Az összes válaszomhoz használhatjátok forrásnak 561/2006 Eu rendeletet és TRACE-t.

    Zolás nem beszólni akartam vagy Somatomot megbántani, de ezek egy része már nem először téma itt, és nagyobb részük a szabályok félreértelmezésén, kiforgatásán alapul.
    Gondolom a korábbi előzmények miatt lettem "mester", pedig becs szó most sem akartam beleokoskodni vagy megbántani senkit! Béke veletek! :R

    <tRucKdriFteR>

Új hozzászólás Aktív témák