Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz BeZol #29320 üzenetére

    Nem: férfi
    Kor: 34
    Munkakör: gyakorlatilag most is Junior frontend fejlesztő (Angular), de hivatalosan Product Engineer (folyékony német nyelvtudást igényel a munkakör)
    Tapasztalat: 1+ év
    Végzettség: közgáz
    Nyelvtudás: angol: közép, német: felső
    Bruttó fizetés: évi 51.300 EUR (házasként kb. netto 3ezer EUR per hó, később Kindergeld-el 3,5ezer EUR lesz 2 gyerek után, ill. sztem ki tudjuk maxolni az éves adóvisszatérítési keretet is, ezért majdnem 3900 EUR-ról beszélhetnénk + feleségemnek majd el kell intézni a kinti GYED-et vhogy, ami sztem összegszerűleg 600 EUR környéke lesz, dolgozni pedig csak 1,5-2,5 év múlva fog újra)
    Hely: Stuttgart környéke

    Sztori:
    Budapesten, a Deutsche Telekom-nál dolgoztam (én teljesen jól elvoltam, időközben 10% béremelés is volt), majd megkeresett egy müncheni consultancy cég (náluk dolgozó magyar HR-es csaj német üzivel LinkedIn-en), hogy keresnek Angular fejlesztőt. Mondom próbát megér, legalább gyakorlok interjúzást és társait, mert amúgy nem kerestem másik munkát.
    A lényeg, hogy minden interjún/tesztem átmentem és felvettek okt. 4-es kezdéssel.
    Felmondtam a DT-nél (augusztus elején), német ismerősökön keresztül szereztem német lakcímet, telószámot, adószámot, biztosítást (kb. 3,5 hétbe telt, az adószám és biztosítás ügyintézése tartott sokáig), és vártam a német munkakezdést.
    Másfél héttel kezdés előtt jelezték telefonon, hogy mégsincs projekt amire kellenék (pedig 3-4 projektopció is volt, vmiért egyik sem jött össze nekik ezek szerint), ezért újabb 1 hónappal csúsztassuk el a munkakezdést (én már szept. 4-el tudtam volna kezdeni, csak miattuk lett eleve okt. 4). Mondtam h ez így már nem oké, már felmondtam és kezdenem kell náluk, de hogy nincs baj, a munkaszerződésben 10pont szerepelt arról, hogy mi a dolgom (1., hogy Consultant-ként ki leszek szervezve cégekhez, a maradék 9 pont pedig az, hogy mit kell csinálnom, ha épp nem tudnak kiszervezni), mondom aszerint haladhatnak a dolgok, erre föl pedig közölték, hogy jó, semmi probléma, de ezesetben azonnal felmondanak nekem. Na ezt meg is tették (én meg úgy voltam vele, hogy próbaidő alatt is 2 hét a felmondási határidő, legalább fél havi bért kapok, ami még mindig több mint a magyar bér, aztán közben találok másik munkát), de mint kiderült, gyakorlatilag már a munkakezdés előtt is felmondhatnak 2 hét határidővel, ezért gyakorlatilag BÁRKIT elcsábíthatnak akármilyen álomfizuval, és ha 2 héttel a kezdés előttig nem találnak melót neked, amire kiszerveznének, akkor nincs semmi baj, ők egy árva peták fizetése nélkül felmondanak neked, te meg szívjál, le vagy tojva, nem baj h már felmondtál előző munkahelyeden... Tették mindezt tudván azt, hogy egy pár hónapos és egy 3 éves gyerekem van otthon + feleség! Gusztustalan. Pedig még személyesen is voltam kint náluk (saját zsebből), és még ott is minden rendben volt előtte, szóval vmi nagyon félremehetett az ő oldalukról... Még jó, hogy nem intéztem albérletet, mert akkor azt is fizethettem volna bevétel nélkül...
    Szóval két szék közé estem. Picsát nem akartam csinálni a számból, így nem könyörögtem vissza magam a DT-hez (egyébként 90%, hogy visszavennének, velem voltak az egyik legelégedettebbek és célozgattak is rá, én pedig eleve jól éreztem magam ott, szóval nem volt harag), úgyh ha már minden el volt intézve németeknél, nekiláttam aktívan német munkákat keresni.
    Háááát nem volt sima, mert 1 év tapasztalattal kb sehova sem kellessz, senior 5 év tapasztalatos meló rengeteg van, akad pár sima 2-3 év tapasztalatos, de ezalatt kb semmi. Az Angular-os pozik 2/3-a eleve Full Stack (Java vagy .NET), úgyhogy elég szűk volt a valós merítési lehetőség.
    100-110 pozícióra jelentkeztem.
    Annyiban csinálnám most másképp, hogy első szűrésnél a max. 1 hetes pozikat nézném, utána pedig minden este az elmúlt 24 órásakat. Rengeteg 1+ hetes pozira jelentkeztem, azok kb 3 hét után automata üzivel offoltak ki, míg a pár napos hirdetéseknél elég hamar választ kaptam (h bocs de nem :D ).
    A fő probléma az volt ugye, hogy nem jutottam el odáig, hogy bárkivel beszélhessek, és így személytelenül a "tények" alapján kioffoltak.
    2 esetet leszámítva csak recruiter cégek HR-eseivel tudtam egyáltalán beszélgetést folytatni, nekik elmagyaráztam, hogy mizu velem és mit csináltam eddig, és végül 2 recruiter volt az, aki ténylegesen tudott is segíteni, a többi csak a száját jártatta és az időmet vesztegette. Ők meg tudták győzni xy cég embereit, hogy beszélgessenek el velem. Mindkét esetben az online szakmai interjút követően be is hívtak személyes találkozóra, ezt követően az egyik hely fel is vett (tegnap előtti interjú), a másik friss tegnapi interjú, ők csak holnap után jeleznek vissza (hétvége van), egy 4 nappal ezelőtti online interjús esetben pedig mához 5 nap múlvára hívtak be személyes interjúra.
    Ezeknek az álláslehetőségeknek a kezdeti lépései viszont kb. okt. 20-25közöttre nyúlnak vissza, szóval idő-idő-idő, ami bevételi forrás nélkül kellemetlen.
    A lényeg, hogy 8 hétbe telt (szept. 23-án kezdtem a keresgélést), de mostanra sikerült, december 1-el kezdek (most nov. 20-án megyek be aláírni a papírokat) az új német munkahelyen :K

    1 év tapasztalattal (IT-végzettség nélkül, nem német állampolgárként) reális fizetés a br. 50+ezer EUR, de 3-5 éven belül br. 65-75ezer EUR lesz ebből (kérdés h cégen belül sikerül-e, vagy megint állást kell váltani hozzá).
    Most pörgetem az albi-keresést, hogy a családi is kijöjjön, mert a 6 hónapos próbaidő alatt 100%-ban személyesen ott kell lenni, nincs home-office. Meglátjuk, sikerül-e bő 1,5 hét alatt valamit összehozni kiköltözésestül (sztem nem), mert 10 órás autóút az kicsit para pl. pénteken meló után, vasárnap ebéd után meg irány vissza..., szóval gyakorlatilag nem látnám a családot.

Új hozzászólás Aktív témák