- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cajn
tag
válasz ricsi8800gt #27704 üzenetére
DeepCool Lucifer V2
Szal nem egy kis darab :/ -
cajn
tag
válasz ricsi8800gt #27706 üzenetére
Ez két ventis... legalább is raktam már rá még egy 140mm-es ventit... 12 hőcsöves... ennél kisebb hűtőkkel szokták hűteni...
[ Szerkesztve ]
-
weri
senior tag
válasz ricsi8800gt #27706 üzenetére
Felesleges a masodik venti, csak extrem helyzetekben van kulomseg, ott is 1-2 °C.
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
gainwardgs
veterán
sziasztok.
Használ itt valaki 3770K-t Giga P67A-UD4-b3 lappal??Cikk szerint [link] nem fogom tudni tuningolni az ivyt mivel nincs uefi bios a frissített bios pedig csak 39x-ig engedi állítani a szorzót
-
cajn
tag
válasz ricsi8800gt #27710 üzenetére
Jah nekem is z77
Egész pontosan ez a konfi:
Desza: asrock z77 extreme 4
Proci: i5 3570k
Ram: 4x2 Gb g.skill eco 1600Mhz -
ricsi8800gt
addikt
válasz gainwardgs #27713 üzenetére
tudomásom szerint csak Z-s deszkában tudsz tuningolni legyen az MSi-Giga-Asrock-Asus de Z68-meg felett legyen
Opel Astra H Caravan 2007 Z16XER,Ford Focus 1.6.07.KTM EXC 250.07
-
F e Z o
veterán
válasz gainwardgs #27713 üzenetére
Lehet hogy bios-t kell frissteni, de menni fog. Tuning is megy, annyiban különbözik egy "Z"-s deszkától ez a lap, hogy nincs video kimenet a lapon.
H2O über alles!
-
kranazoli
senior tag
Sziasztok!
Most találtam rá a topic-ra. Itt van az orrom előtt és a Google hoz ide. Na, mind1.
Látom, visszaolvasgattam, vannak itt Guru-k szép számmal és ügyes arcok, ahogy nézem.Pár hete újítottam be a szignómban található i7-3770K-s procira. Tuning annyi, amit a BIOS Auto OC kihozott belőle. Szóval én semmit sem állítottam manuálisan a CPU-nál.
Egyedül a RAM-nál módosítottam. Ugyanis azokat visszavette 1373Mhz-re, én feltoltam Őket 1648Mhz-re. Aminek szerintem jónak kellene lennie. Ugyanis, előtte egy i5-2500K volt benne az is kb. 4,3-4,4Ghz-re belőve Auto Tuning által és ott felfele vitte a RAM-jaim. Sajnos nem emléxem milyen értékekre de 1600Mhz fölé. Akkor sem állítottam manuálisan semmit. Stabilan üzemelt éveken keresztül.
Ami ebbe a topic-ba hozott, mióta ez a 3770K van a gépemben azóta WHEA-Logger-es Belső paritáshiba üzeneteket kapok az eseménynaplóba. Különösebb problémát azonban nem tapasztalok. De gondolom nem kellene ilyeneknek lennie. Rákerestem és olvasom másoknál is jelentkezett ez 3770K esetén.
Rágúgliztam MS fórumokon csak olyanokat olvasok, hogy "vegye vissza a tuning-ot, állítsa alap értékekre az órajeleket, ..." és ehhez hasonlóak.
Milyen tanácsotok lenne? Minden építő jellegű hsz-t szívesen fogadok!
1.) ne foglalkozzak vele különösebben;
2.) vissza kellene venni a RAM-jaim arra amire az Auto Tuning belőtte. (nem nagyon szeretném, mert szerintem az 1648Mhz-et vinnie kellene a G.Skill RAM-oknak)
3.) CPU-t érintve kellene módosítanom vmit?Egyelőre abban sem vagyok bizonyos, hogy ez hibajelenség-e? Ha igen, akkor mire utal CPU, vagy RAM?
Azért írtam be és kérdezek tanács ügyileg mert látom másoknak is volt ilyen "problémája".
Előre is köszi, ha tudtok segíteni!
Azért a K-s procit nem szeretném defaults értékeken járatni. Ez gondolom érthető. Azért veszünk K-s procit, mert kellene a "max".
Ui.: Nem, nem a tuning a célom ahhoz nem értek. Stabilan kihozni a 3770K-ból amit lehet, de az ép emberi elme határain belül. Szóval nekem bőven elegendő lenne egy ilyen BIOS-ban automatikusan belőtt érték, ha megszűnnének ezek az eseménynapló bejegyzések, amik azért egy picit "aggasztanak".
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | A-DATA 384GB SSD | XFX XTR Series 650W | LG-24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10 WST x64
-
biacsia
tag
válasz kranazoli #27718 üzenetére
Szia!
"WHEA-Logger" : Ez azért van mert nem kap elég feszültséget időnként némelyik mag az auto tuning által beállított órajelhez. Nem komoly gond, általában 10-20mV- os feszültség emelés meg szokta oldani a problémát.
Teljesen látatlanban néhány tanács.
1. Az auto tuningot felejtsd el, mert előbb utobb gond lesz vele.
2. Mielőtt tuningolod a processzort, a memóriákat állítsd be a gyári értékeikre (gyártó honlapja).
3. Kezdésnek gyűjts némi tapasztalatot! Kézzel állítsd be a 40X szorzót(minden magra) és a BLCK-t 100mhz-re.
Ehhez pedig 1,2 V Vcore feszültséget, vagy amennyiben offsettel szeretnél tuningolni úgy -100mv-ot Minden más beállítás auto-n.
Amennyiben van CPU LOAD Line Calibration "CPU LLC" akkor azt 75% vagy level 2 (ez uefi függő, hogy hogyan hívják ) értékre.(Ezen csak 4,6 Ghz fölött változtass 100% ra /level 1 re)
4. Ezt a beállítást "figyelgesd kicsit" !
4/a. Elindul e a gép ? Ha nem, akkor esetleg próbálj még egy restartot, mert az UEFI nem mindig hajlandó elsőre elfogani azt, amit beállítasz. Ha ekkor sem akkor +feszültség a procinak +20mV.
4/b. Nézd meg kapsz e hibaüzenetet( WHEA-log) mondjuk F1 2014 vagy crysis , egyéb többmagos játék futtatása közben? Ez az élvezet része. Játszol egy órát, akkor biztosan előjön a probléma , amennyiben van. Ha igen, emelj 10-20mv-ot a proci feszültségen.
4/c. Futtass stressz tesztet 5percig! AIDA 64 -ben találsz ilyet, a trükk az , hogy a csak a stress FPU legyen kipipálva.Nézd meg kapsz e hibaüzenetet! Ha igen, emelj 10-20mv-ot a proci feszültségen (offset eseténe -100 helyett állítsd be -90/-80 at). Ezen túl, nézd meg a naplóban, hogy mekkora feszültségen ment a proci maximum, illetve átlag és jegyezd fel a hőmérsékleti értékekkel együtt.Ökölszabályként maradj 1,35V proci fesz és 90C maghőmérséklet alatt a stressz tesztre vonatkoztatva.
5. Amennyiben sikerült a 4Ghz-es beállítást stabillá tenni, elindulhatsz fölfelé /vagy takarékossá teheted a már elért órajelet.
5/a. Fölfelé mész tovább,akkor átállítod 42X re a szorzót,picit utána mész a fesszültséggel +40mV és újra végigmész a 4./b,c alpontjain. És így tovább 43..44..45...
Előfordulhat, hogy egy ideig lineárisan skálázódik a proci: tehát +100mhz hez mindig +20mv kell , de egy bizonyos órajel fölött általába 4,5 és fölötte ,már lényegesen több feszültségre lesz szükséged.
5/b. Marad a beállított órajel és csökkented a feszültséget kis lépésekben 10-20mv-os lépésekben és végigmész a 4. alpontjain. Addig ismétled, ameddig nincs WHEA log az eseménynaplóban.Röviden ennyi.
Egy kis mi micsoda a sok beállítási lehetőséghez. A lap más, de jórészt ugyanúgy nevezik el a beállítási lehetőségeket, így érdemes elolvasni.
ui: ha elérted a célod, akkor mentsd el/esetleg írd fel a beállítást az uefiben
Üdv:
biacsia[ Szerkesztve ]
"...a béke az, amikor nagyobb botod van, mint a többieknek..."
-
cajn
tag
Sziasztok!
Van egy gondom!!
Kupaktalanítva lett a 3570K procim... azóta a procihoz közelebbi 2 ram slot-ba nem látja a ramokat....
Próbáltam reset-et de semmi.
a 2 utolsó slot-ban pedig mennek a ramok...
Valakinek ötlet? -
jeni
félisten
-
windlord
őstag
Cpu foglalatban elhajlott lab?
-
őstag
-
cajn
tag
válasz kicsipapucs #27727 üzenetére
Hát a procit kb 10x vettem ki és nagyítóval néztem meg a lábakat... bios-t is vagy 20x reset-eltem...
alkohollal megpucoltam a procin az érintkezőket...
ezeket néztem.. más ötletem nincs csak a sérülés... de akkora nagyítóm nincs hogy azt megnézzem hogy sérült... -
nagyúr
Bal oldal kapott rendesen.
Ja és a fele is elég annak a pasztának ami rajta van.
A linkelt procijavító mestert keresd meg ezzel.
Egy 4790K-t a sírból hozott vissza.
Sztem ezt is tudná javítani,nem néz ki olyan rosszul,mint a 4790K kinézett.Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé
-
cajn
tag
válasz akoska07 #27731 üzenetére
Rendben.
hát hívtam telefonon a kollégát de nem veszi fel a telót... írtam is neki de nincs válasz...
egy tű hegynyit van sérűlve a nyák... mert én hülye rossz pengét használtam pont azon a felén... a többi oldalon már a jót de látszik is hogy ott nem sérűlt...
remélem azért vissza tudja hozni... mert igazából működik a proci csak nem látja a két ramot a 4ből... -
nagyúr
Nem árt néha megnézni akoska07 yt csatornáját ahol szinte mindent elmond a delid-ről,mit hogyan és miért.
Majd jelentkezik ne aggódj.
Írj neki privátot illetve keresd a hirdetéseit is.
Én úgy tudom még dolgozik.Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé
-
kranazoli
senior tag
válasz biacsia #27719 üzenetére
Szia biacsia!
Köszönöm szépen a választ. Időközben azért én sem voltam rest és keresgettem infókat, én nagyon sok hasznos YT vidit is találtam. Sok mindent úgy tettem, ahogyan Te is írod.
Vagyis skip-eltem az Auto OC-t. Azonban mivel az Auto OC 4430Mhz-et lőtt be, így én is a 4,4Ghz-et választottam. (egyelőre)
Kiválasztottam az XMP profile-t és így a RAM-ok is 1600Mhz-en ketyegnek. Feszültséget nem is kellett emelnem.
Azonban 2 dolgot változtattam, melyekre lehet nem is lett volna szükség de szimpatikusnak tűntek és több YT vidin is láttam, hogy ez a 2 érték enabled. Ja, és én alapból rühellem ha a BIOS-ban vmi Auto-n van. Vagy legyen Enabled, vagy Disabled de ne Auto. Az nekem olyan semmi. Vagy 0, vagy 1. Olyan nincs, hogy Auto.
1.) Internal PLL overvoltage --> Enabled (Auto-n volt)
Tudom lehet nem kellene, de enni nem kér. Jobbnak láttam enabled értéken mint disable-ed. Ahogy írtam számomra olyan, hogy Auto nem létezik.
2.) CPU Power Phase Control --> Optimized (Asus optimized phase tuning profile)
Ez alapból Standard-on volt, ami a based on CPU command-ot jelenti.
Ezeket én jobb választásnak találtam. Azóta meg is szűntek a WHEA-Logger-es eventlog-ok, teljesen stabil 4,4Ghz-en, a hőfokok szerintem max 70 fok terhelés alatt. Alapjáraton olyan 45 fok. Minden C state-es enabled. Amiből persze ez E1 ami a leginkább redukálja az órajelet.
Szerintem a WHEA-Logger-ek megszűntek volna ha csak simán kilövöm az Auto-OC-t ahogy írtad, de akkor már utána olvasgattam és nézegettem YT-on a 3770K-nak.
Ui.: Most nézegettem ezeket a delied-es vagy mi a neve videókat. Nem is tudtam, hogy lehet ilyet. És van akinek 90 fok körüli hőfokok vannak. Persze lehet az Intel Stock hűtővel (nem tudom). Nekem teljesen jók a hőfokok, abszolút nem melegszik a CPU. Egy ARCTIC COOLING Freezer Xtreme Rev. 2-vel használom. Az i5-2500K-n is ez volt. Szerintem tökéletes választás és ár/értékben is nagyon jó helyen van.
De gondolkozom, hogy felkeresem ezt a kollégát. Ha nem túl drága dolog ez, jó ötletnek tartom és ahogy nézem elég korrekt munkát végez a srác.
Szóval köszi a help-et azért!
[ Szerkesztve ]
AsRock Z77 Extreme4 | Intel Core i7 3770K | Kingston HyperX Fury Blue 32GB 1600MHz DDR3 | MSI GeForce® GTX 1070 GAMING Z 8G | A-DATA 384GB SSD | XFX XTR Series 650W | LG-24MP57VQ-P IPS 24" | Windows 10 WST x64
-
m0h0senator
őstag
válasz kranazoli #27735 üzenetére
A delid az szinte teljesen fuggetlen hogy milyen huto van rajta. A magok es a kupak kozotti ho atado paszta minosege szanalmas es ezert lathattal olyan hofokokat amiket. En a 3570Knal es a 3770Knal is nagyjabol 18-20fokot nyertem liquid ultraval es mx4 komboval.
An odyssey through the realm of consciousness.
-
kranazoli
senior tag
válasz m0h0senator #27736 üzenetére
Jó, én ennyire nem értek ezekhez. Rosszul fogalmaztam szerintem.
Szóval értem én, hogy a gyenge minőségű paszta miatt van mindez, stb... Kicsit értetlenül is állok én az előtt, hogy Intel-nél miért ilyen gyatra minőségű pasztát használnak. Igaz, soha nem használtam a gyári hűtőt sem, amit tudom csak azért adnak a CPU-hoz, mert kell. Ahogyan a monitorokhoz adnak egy analóg kábelt, hogy a törvényi és különféle előírásoknak eleget tegyenek. Csak nekem, de gondolom ezzel nem vagyok azért egyedül kicsit érthetetlen, hogy "több száz ezres" alkatrészekhez ilyen "kiegészítőket" használnak.
Elgondolkozni is épp ezért gondolkoztam el csak rajta, mert nem is tudtam, hogy lehet ilyet. Azt hiszem a 40-70 fokos CPU hőfokok teljesen jó értékek 4,4Ghz-en de ez a paszta csere amolyan "tisztább, szárazabb, biztonságosabb" érzés persze ha normálisan vissza is van ragasztva. De ahogy nézem elég profi munkát végez a srác.
-
biacsia
tag
válasz kranazoli #27737 üzenetére
Örülök, hogy sikerült meglépned amit szerettél volna!
Hogy miért ilyen gyatra minőségű pasztával adják ki? Személyes vélemény:
Gondolj csak bele, hogy megéri-e, ha te állandó eladásokban vagy érdekelt, de egy általad 2012-ben kiadott cpu 3 kattintás után tudja tartani a lépést a legújabb társaival? Nyilván nem, tehát "el kell rontani"->forrasztás helyett pasztát tettek.
Természetesen ez összeesküvés elmélet és biztosan nem igaz.[ Szerkesztve ]
-
kranazoli
senior tag
válasz biacsia #27739 üzenetére
Come on! Ém köszi a tippeket, javaslatokat. i5-2500K-nál semmi problémám nem volt az Auto OC-vel így hát annyiban ki is merült a dolog akkor. Mondjuk mai napig azt mondom, hogy az Intel egyik legjobb procija az i5-2500K (volt). Pillanatok alatt el is vitték. Szerencsére hőfokok terén soha nem volt problémám. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz majd. Remélem nem. A többit meg hagyjuk, mert "politika". Szóval, dánkesőn még1x!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
biacsia
tag
válasz kicsipapucs #27741 üzenetére
Igazad van, olvastam róla a cikket régebben. De azért a kis ördög mégis ott motoszkál, hogy minden a villanykörtével kezdődött
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Sziasztok. Lenne egy kérdésem az alábbi okok miatt.
A kép a Manualból van a Giga oldaláról. Én úgy tudom hogy a szorzót csak a Z-és alaplapokban lehet felfele állítani. Most hogy is van ez? Azért fontos, mert egy 3770 helyett egy 3770k proci menne bele, de ha nem állítható a szorzó felfele akkor felejtős. Egyébként egy GIGABYTE GA-B75M-D3V lapról van szó. -
Joshi
titán
Köszönöm a választ mindenkinek.
-
vaakuum
addikt
Sziasztok!
Segítséget, ötletet szeretnék kérni!
Beállítások:
Additional turbo Voltage: +0,031V
Internal PLL overvoltage: Disable
GT overclocking Support: Disable
Power Saving: Disable
CPU offset voltage: +0,010V
CPU LLC: Level1 (ez a vízszintes, legerősebb)
CPU PLL: 1,832V
VCCSA Voltage: 0,925V
Enhanced C1E: Enable
CPU C3 State: Disable
CPU C6 State: Disable
Thermal throttling: EnableEzzel a beállítással linx alatt a cpu-z 1,216-1,232V között ugrál
közben így néz ki:
[közben így néz ki]
és mikor befejezte és:
[ visszaállt alapállapotra]Kérdésem:
1) milyen optimalizáló lépést lenne érdemes megpróbálnom? Az offsetet próbáljam meg lentebb venni, vagy az additional turbo voltaget?2) esetleg ha megpróbálnám a 4700-at, akkor melyik paraméteren változtassak?
szerk: Sry, nem tudom, miért lett ilyen rossz a képernyőkép
[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
ricsi8800gt
addikt
válasz vaakuum #27747 üzenetére
Ha el akarsz menni 4.7 GHz a procival azt ugye fesz emeléssel éred el de érdemes figyelned az win eseménynaplót is azon bellül a felügyeleti eseményeket hogy nem e whea logger-el a cpu ha irja akkor még fesz kell neki a stabilitás miatt.
Én csak sima fesz emeléssel csináltam 5.0 GHz-igOpel Astra H Caravan 2007 Z16XER,Ford Focus 1.6.07.KTM EXC 250.07
-
vaakuum
addikt
válasz ricsi8800gt #27748 üzenetére
Az ok, de ha jól értelmeztem, az offsetet ugye lefelé lenne érdemes vinni, az additional turbot meg felfelé? Azért kérdezem, mert nem vagyok benne biztos, és a cél, hogy azért lehetőleg értelmesen csináljam.
Valahol olvastam egy részletes leírást, de már egy ideje nem találom.[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Nyomtató topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest