Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok!

    Előre is elnézést kérek a kicsit hosszabb hozzászólásért, de gondoltam másnak is a segítségére lehetnek a részletek. Szóval a következőkben szeretném a segítségeteket kérni, hátha más is találkozott már hasonló jelenséggel: adott egy Lenovo X60 tablet notebook, amelyen szeretnék BIOS-t frissíteni. Ugyebár a Lenovo saját BIOS update-erének elindításához
    • csatlakoztatott és feltöltött akku,
    • optikai meghajtó és
    • csatlakoztatott AC hálózati adapter
    szükséges. Sajnos a fenti 3 közül csak az AC adapterrel rendelkezem :) így a Lenovo saját BIOS update-erének elindítására esélyem sincs.
    Kutatva az alternatív lehetőségek után ( Forrás1 Forrás2 Forrás3 Forrás4 ) végül csak egy lehetőség maradt: az on-line direct flash-elés. A következő sorrendet alkalmaztam az akku és optikai meghajtó nélküli BIOS update során:

    • A BIOS update ISO fájl letöltése a Lenovo.com-ról.
    • A legfrissebb Phoenix BIOS Winphlash.exe letöltése innen (opcionális, mivel a BIOS ISO-ban már van egy Winphlash verzió).
    • A Winphlash.exe-hez tartozó PHLASH.INI fájlban az Advanced=1 beillesztése az [UI] szekcióhoz. Így elérhetővé válnak az "Advanced" beállítások a flasher-ben. Igazából a default beállításokat használtam, csak kíváncsi voltam, hogy milyen beállításokat tekintenek a különböző Winphlash verziók alapértelmezettnek.
    • A BIOS ROM-ot a $01AD000.FL1 fájl tartalmazza, az ECP ROM-ot pedig a $01AD000.FL2 fájl. (A fájlnév géptípusonként eltérő.)
    • Mivel az update-elés sorrendjére vonatkozóan eltérő információkat olvasni a különböző leírásokban, így a Winphlash-ben először a BIOS-t, majd utána az ECP-t update-eltem. Az ECP feltöltés során a következő warning-ot kaptam: "Part ID of System BIOS and new Image File are different (system=7JET30WW, file=79ETFFWW)
    The System Platform may be different from the Image file. Do You want to continue?". A fent megjelölt források fórumaiban szintén említik ezt az üzenetet, ennek ellenére folytatva a műveletet az illetőnek sikerült az ECP upgrade is.
    • Esetemben mind a BIOS, mint pedig az ECP fájl feltöltése sikeres volt, a Winphlash semmilyen hibát nem jelzett. Ezt követően újraindítás.
    • Egy sor parázás, hogy túléli-e a páciens...
    • Lenovo logó megjelenik, hurrá. A BIOS-ba belépve azonban úgy tűnik csak fél sikert értem el, ugyanis a BIOS verziója a legújabb 1.15-öt mutatja, az ECP verzió azonban a korábbi/frissítés előtti 1.03-at jelez az elméletileg az előbb feltöltött 1.04 helyett.
    • Ezt követően gyakorlatilag vagy 10x újraflash-eltem mindkét ROM fájlt, különböző sorrendben, kölönböző advanced beállításokkal és különböző környezetekben futtatva az upgrade-et. Ez egyik környezet a Windows 7 Ultimate 32-bit és a Winphlash volt, a másik pedig egy Win98 boot disk egy USB drive-ra kiírva, rajta a Lenovo BIOS ISO fájl tartalma. A DOS környezetben a Phlash16.exe-t használtam az előbb említett fórumok valamelyikén leírtak szerint.
    • Az eredmény mindig ugyanaz lett: a BIOS verziója a legfrissebb, az ECP úgy tűnik nem frissült, mivel a verziója még mindig a korábbit mutatja.

    Esetleg volt valakinek hasonló tapasztalata? Elképzelhető az, hogy a Winphlash sikeres ECP feltöltés ellenére nem frissül meg az ECP? Mit csinálok rosszul?
    Mi történhet abban az esetben, ha a legújabb BIOS alatt nem a hozzá való ECP verzió működik? Eddig szerencsére semmilyen rendellenes működést nem tapasztaltam, bár nem igazán tudom mire figyeljek.

    Előre is nagyon köszönöm! :R
    Üdv,
    Bélabácsi

    [ Szerkesztve ]

    Üdvözlettel: Bélabácsi

Új hozzászólás Aktív témák