Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz Tamoo #55328 üzenetére

    A zártak azért csak felső kategóriában léteznek, mert egy hibáktól hemzsegő koncepció. A benti légnyomás olyan durva hibákat okoz, hogy nagyon erős DSP és nagyon sok mérnöki munka kell, hogy helyrerázza, de sokszor ez sem elég. Ezért is rendkívül ritka a passzív zárt láda, mert csak minőségi kalibrációval együtt lehet használni őket. És itt nem szobakorrekcióról van szó, hanem magáról a doboz korrekciójáról, ahová adaptív waveshaping kell, akár valós idejű szimuláció alapján. A reflexet pedig ismerjük, tudjuk, mik a hibái, és könnyen tudjuk őket javítani. Az viszont a legkevésbé sem igaz, hogy egy reflexes láda lassú vagy pontatlanabb lenne, sőt: a leggyorsabb subok ma már mind reflexesek, 100 ms-en belül elhaló impulzusa kizárólag nekik van. Előkerestem pár süketszobára korrigált impulzusmérést, ha már meg lettem ide hívva, nézzétek végig, meglepődtök pár tételen. A legrosszabbtól indulok a legjobbig:


    SVS SB16 Ultra - 160 ms
    Ez a sub egy értékelhetetlen, vállalhatatlan katasztrófa. Hangos, de búg, mint az őrült (ezt az ábra is igazolja), a frekvenciák fülre meghatározhatatlanok. Látható a brutálisan félrement csillapítás és a kis (igen, a membránhoz képest nagyon-nagyon alulméretezett) láda miatti kegyetlen torzítás.


    Genius SW-G 3000 2.1 - 115 ms
    Igen, ez egy 20000 forintos szett subja, és gyorsabb, mint az SVS. Persze, az összes többi tulajdonsága szerint ez az egyik legrosszabb sub a világon, de még ez is gyorsabb egy "remek" zártnál, ezért vettem fel a listára.


    Paradigm Signature Sub 25 - 99 ms
    Ez a legjobb zárt, amit valaha mértem. Ezen a hullámformán látszik, hogy a végtelenségig DSP-zve van, és tényleg jól, de ezzel sem tudtak annyira segíteni a doboz zengésén, hogy megközelítsen egy jó reflexest. A hangja természetesen pontos és szép, de nem gyors, így mozira nem ajánlott.


    Az első DIY subom - 82 ms
    Még egy bögreszett feljavítására csináltam 7 éve. Nagyon szépen csillapít az eddigiekhez képest, majdnem slotos szint, de azért ott a szép torzítás, főleg a harmadig lengésben.


    JBL 4641 - 63 ms
    Tökéletesen tiszta és pontos, nagyon gyors, csak a port nincs fázisban a driverrel, mint az látszik. Inkább nagy teremben élvezni a hatását igazán, de nem csalódtam benne házimozira sem.


    A mostani DIY subom - 57 ms
    Ezt már annyi pénzből csináltam, amennyit érdemel, egy Eminence LAB12 adja az alapját. A port 23 Hz-re van hangolva, és ezért látni a többi versenyzőhöz képest erős fázishibákat. Ha ezt korrigálom, a hangolási frekvencia környékét elveszíteném, és én inkább a teljesen lapos frekvenciaválaszt választottam, mint a tökéletes hangot ~35 Hz felett. 2 driverrel már megoldható lenne a 30 ms teljes spektrumon, tökéletes fázisban, csak nem találnék neki helyet.


    RCF S 8028 II - 29 ms
    Ez a sub mindent visz. Nem hallottam nála jobbat, csak egyenlőt, de az nem került a kezem alá tesztelésre. Dupla 18" drivere van, szóval az, hogy a méret bármit számít a sebességre való tekintetben, itt dőlt meg. Csak okosan kell tervezni, és az RCF mérnökeinek ez nem okozott gondot. Mérve is tökéletes, hallgatva is tökéletes, és olyan chest slamet ad alacsony hangerőn is, amire az összes előbb felsorolt darab akkor se lenne képes, ha a legjobb tulajdonságaik egyesülnének. A legjobb mozis élményemet két ilyen adta a hozzájuk való main-ekkel és NX 15-SMA surroundokkal.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák