Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Spec

    őstag

    válasz Flowtation #85040 üzenetére

    Mindig is furcsállottam, hogy a legtöbb fűkaszát használó ember a damilos megoldást preferálja, de méd a profik is, akik kvázi ebből élnek, ide értve mondjuk az önkormányzati közmunnkásokat is, és minden kertgondozót, vagyis a fűkaszát használók kb. 99%-a csak a damilra esküszik.
    Nekem egy Husqarna 125R gépem van, már kb. 15 éve megvan. Már az első használatnál rájöttem, hogy a vágókéssel a nagyobb gazt, bozótot, sokkal jobban/szebben lehet vágni, mint a damillal. A kissebb fűre, értsd, ami nem nagyobb mondjuk 5-8 cm-nél, meg még bőven elmegy a fűnyíró is. Felesleges a fűkaszával vacakolni.
    Két okból utálom a damil fejet. Egyrészt nagyobb gazban gyorsan kopik, gyakran kell cserélni. Sokan nem gondolnak rá, de ezzel is teleszórjuk a környezetünket mikroműanyagokkal. Nem gyanús senkinek, hogy ami fogy a damilfejről, az valahova eltűnik? Hova tűnik a kopás? Hát szétszóródik a területen, amit kaszálunk, és szépen felhalmozódik a talajban. Persze egy ember esetében ez nem sok, pár dkg évente, de több millió ember esetében a Földön ez már tonnákban mérhető.
    Másrészt én anno még megtanultam rendesen hagyományos kézi kaszával kaszálni, és megszoktam, hogy az milyen szép rendet húz. Utána a levágott gaz megszárad, és könynen összegyűjthető a területről. Akár szénaként fel is használható, vagy később elégethető. A levágott gaz nem rakódik le a területen, nem rohad bele, ezáltal nem fog úgy gyomosodni, nem fog mohásodni, lazább szerkezetű, kezelhetőbb elsz a gyep. Ezzel szemben a damilos kasza szétcsócsálja a levágott gazt és szétszórja az egész területen. Egyrészt ocsmányul néz ki, másrészt ha össze akarnád gyűjteni, akkor az elég nehézkesen menne csak.
    Szóval én emiatt ha a motoros fűkaszát használom, akkor csak a vágókéssel. Óvatosabban kell vele bánni, de sokkal szebb munkát lehet vele végezni, mint a damillal, és nem utolsó sorban nem szórod tele a kertet mikroműanyagokkal. Jah és egyébként úgy nem is olyan hangos, és nem is terheli úgy a motort, mert viszonylag egyenletes fordulatszámon hazsnálod a gépet. Persze tudom, hogy kb. egyedül vagyok a véleményemmel :)

    "They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

Új hozzászólás Aktív témák