- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Telekom mobilszolgáltatások
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz LLKobe #32500 üzenetére
Így nézve már van benne ráció .Viszont nem kevés darabszámról van szó,szóval azért is írtam azt amit,hogy nehogy csalódás legyen a vége mert túlzott reményeket táplálsz.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Qtya123
őstag
Nagyon köszönöm a segítséget!
Még annyi kérdésem lenne, hogy a 4pin FAN1 1-re 3x3pin vagy 3x4pin elosztó kell?
Azt már olvastam az összefoglalóban, hogy 3 ventilátorhoz még nem kell külön táp. A 3 db ventiből 2 db 140mm Phanteks, 1 db pedig 200mm Cooler Master MegaFlow. Ennek függvényében is mehet egy elosztóra? -
J0shu4M1ll3r
senior tag
Hali!
Sajnos elég zajossá vált a CM TX3 hűtőmön a ventilátor így gondoltam megolajozom, de nagyon úgy tűnik, hogy ennek nem kivehető a takaró kupakja és csak faragás árán tudnám szétszedni.
Kérdésem az lenne, hogy lehet külön ugyanilyen ventilátort venni, vagy más gyártótól melyik az ajánlott típus?
De azért nem legyen drágább, mint az egész hűtő
Köszönöm!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
Shamli86
tag
Hali. Van itt valakinek Be quiet Dark Base 700-as háza? Kellene egy kis segítség.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Qtya123 #32502 üzenetére
3-st vegyél,a 4 már sok lenne.Viszont vedd figyelembe a ventik índítófeszültségét-ahol a Phanteksek forognak,ott a MegaFlow még vígan áll! Tehát porba nem fogod őket tudni szabályozni.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz J0shu4M1ll3r #32503 üzenetére
Jobban jársz másik ventivel-a gyári nem nagy szám.Az ajánlott ventiket megtalálod az Összefoglalóban,de ha mondasz egy árkeretet akkor segítek választani.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Köszi, átolvasom.
Lélekben már eldöntöttem, hogy veszek inkább egy újat, ha azzal megint elvagyok 5-6 évet akkor jó befektetés.
Így hirtelen ezt találtam, de holnap reggel átfutom az összefoglalót, és ha van valami konkrétabb elképzelés, akkor kikérném a véleményedet.
Előre is köszi!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
Qtya123
őstag
Értem. Akkor túl sok mozgástér nincs ezekkel a 3 pin ventikkel.
Már azon is gondolkodtam, hogy veszek 2 db 140mm-es pwm Nanoxia ventit előre, egyet hátra, egyet pedig fel. Bár nem tudom mennyire van értelme erre kiadnom 14.000 ft-ot a pwm oltárán.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Nemrég vettem egy COOLINK SWIF2-1201 és egy 801 ventit (előbbi a gyártó adatlapja szerint 1200-as fordulaton üzemel, utóbbi magasabbon).
Az alaplapon egy 3pines csatlakozó van a házventiknek, a kettőt így Y elosztó kábellel csatlakoztattam. A kisebbik rendben is lenne, a nagyobbik viszont a bios és a Speedfan adatai alapján is 1500-as fordulaton megy és olyan a hangja mint egy porszívónak.
Van arra valami mód hogy lejjebb tekerjem? Biosban hirtelen nem találtam rá semmit (a 4pines cpu hűtőt lehet), a Speedfant még nem volt időm konfigurálni, de az nem támogat akármilyen lapot.
Van még az alaplapon egy pwr_fan feliratú csatoló is, abba még megpróbálhatom.
Let the Zone take me if I am.
-
dqdb
nagyúr
Nem a 1201 megy 1500-as fordulatszámon, hanem a 801. Az Y kábelnél az egyik ventilátor felé eggyel több vezeték megy (vagy a csatlakozóban eggyel több PIN van, míg a másiknál hiányzik a harmadik), a rendszer felé annak a fordulatszáma megy vissza, a másiké rejtve marad.
A fordulatszám alapján maximumon megy mindkét ventilátor, szóval ne csodálkozz, hogy hangos.
Van még az alaplapon egy pwr_fan feliratú csatoló is, abba még megpróbálhatom.
99%, hogy nem szabályozható az a csatlakozó, és maximális fordulatszámon fog menni a ventilátor.És ahogyan a fenti téma-összefoglaló mellett Beretvás is kiemelte: nem kötünk különböző típusú ventilátorokat egy elosztóra, mert abból baj lehet. Az esetedben az a szerencse, hogy mindkét ventilátor indulófeszültsége 7 volt, így legalább nem veszélyes a közösködés (=nem fogod kinyírni az egyiket alacsony fordulatszámon hajtással, amikor a másik csak erőlködik a felpörgéssel), csak lehet, hogy nem lesz optimális (bár a teljes fordulatszámon hajtásnál csak jobb lesz).
Az előző házikómban egyforma ventik voltak, ebben az újban elöl 120, hátul 80mm.
A házat és az alaplap tudását össze kell egyeztetni, ha halk hűtést szeretnél (= ne vegyél több méretű ventilátoros házat, ha kevés a csatlakozód). 2018-ban, ha nem valami nagyon kompakt/HTPC házról van szó, akkor a 80 mm-es ventilátorral szerelt darabokat kerülni kell, mert hűtésileg nem sokat érnek.[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
HollyBoni
veterán
A PWM ventiket le lehet teljesen állítani szoftveresen?
-
dqdb
nagyúr
válasz HollyBoni #32514 üzenetére
Alaplaptól és ventilátortól függ.
Szinte mindegyik ventilátor 0%-os PWM jel hatására a minimális fordulatszámán pörög és nem áll le. Egyes alaplapok képesek a ventilátor lekapcsolására, ilyenkor egyszerűen nem ad áramot az alaplap. A BIOS-t és a gyári szoftvert kell megnézni, hogy van-e erre lehetőség, ASUS-nál szokott a leggyakrabban előfordulni a középkategória felsőbb régiótól felfelé.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Nos, otthon még egyszer utánanéztem a ventiknek mert nem hagyott nyugodni a dolog.
Egyenként kiszereltem és meghallgattam őket, mindkettő úgy ment ahogy kell, csak nagyon közelről lehetett hallani halk duruzsolást.
Ezután visszacsavaroztam őket a házba, és kiderült, hogy a 12cm-es venti előtt lévő perforált fémlemez a házon egész egyszerűen felerősíti a motor búgását és emiatt volt a porszívó hang.
Bár elég barbár megoldás, de ezt lekaptam előle. Most hogy nincs semmi a levegő útjában a porszívó hang is megszűnt.
A következő lépés egy rendes ház beszerzése lesz (ezt az irodából csórtam amíg nincs meg a végleges).
Let the Zone take me if I am.
-
Zuzoo_G
csendes tag
Sziasztok!
Összeraktam egy új gépet, a ház kapott még 3 hűtőt pluszba.
Asus Rog Strix B350F-Gaming
Ryzen 3 2200G
Kingston HyperX Predator CL15 16GB 3000MHz
Asus GeForce GTX 1050Ti
250GB Samsung 860EVO SSD
Corsair CX650MHáz: Thermaltake View 27
Hűtők: Thermaltake Riind 12 LED (3db)A probléma az, hogy a 3 ventilátorból 1, de inkább 2 nem indul el, amikor bekapcsolom a gépet. Áramot kap, mert világít rajta a LED. Ha kézzel rápörgetek, elindul. Ha lehúzom a tüskékről, és visszadugom, elindul.
BIOS-ban bekalibráltam őket, de a következő bekapcsolás után ismét nem csinálnak semmit.Mi lehet a gond?
-
dqdb
nagyúr
válasz Zuzoo_G #32520 üzenetére
Eléggé magas a ventilátor indulási feszültsége, meg kellene nézni, hogy a profil nem viszi-e le 9 V = 75% alá a szabályozást. Ha igen, sürgősen feljebb kell állítani, mert ezzel könnyen kinyírhatod a motort.
-
veterán
válasz Zuzoo_G #32520 üzenetére
nem tudom, a te BIOS-od milyen, nekem meg kell adni egy cél fordulatot és egy cél hőt, lehet neked alacsony a célfordulat ezért hidegen nem mennek.
Egyébként hogy sikerült ezt a gépet összerakni? Mert a procid előnye a 6 magos Ryzenekkel szemben az erős videokártya, erre beleraksz egy dedikáltat.https://tinyurl.com/rasoapro
-
-
dqdb
nagyúr
válasz Zuzoo_G #32524 üzenetére
Egy ventilátor magasabb feszültséget igényel felpörgéshez, mint utána a pörgés fenntartásához. A kalibrálás során valószínűleg nem kapcsolta le az alaplap a ventilátort és megpróbálta meg felpörgetni azt, ezért állított be 75%-nál alacsonyabb értéket. És a jelek szerint az alaplapod nem azt a jó szokást követi, hogy bekapcsoláskor 12 V-ot ad egy ideig, hogy a ventilátorok biztosan elinduljanak.
Az automatikus kalibrálás egy olyan funkció, ami legfeljebb kiindulási pontnak jó, de sokszor annak sem, mert a tartós terhelés alatti hőfokmérés nem a része, és a gondolataidban sem képes olvasni, hogy alacsony terhelés esetén a csendet vagy az alacsonyabb hőfokokat preferálod.
Grafikai munkákra terveztem a gépet
Ha munkagép, amit rendszeresen megkergetsz, akkor kár, hogy a látványt helyezted előtérbe (választott ház és ventilátorok) a hatékony és halk hűtéssel szemben.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Zuzoo_G
csendes tag
Az alaplap egyesével leállította a ventiket, direkt figyeltem. Felpörgetés is megvolt, de majd megnézem az értékeket, és manuálisan beállítom.
Ami a látványt illeti, az előzőhöz képest most szerettem volna gyönyörködni egy kicsit az új rendszerben, jelenleg még nem fogom napi szinten 8-10 órát nyúzni, csak a beadandók elkészítése, gyakorlás, tanulás a felhasználás módja, esetleg minimál játék. 2 év múlva meg mehet majd az upgrade.
-
veterán
válasz Zuzoo_G #32523 üzenetére
Vedd úgy, hogy nem szóltam. Átnéztem kicsit az árakat. Szóval ez egy 4mag/4szálas proci 30ért. Van benne gyakorlatilag grátisz egy erős integrált videokártya. Mivelhogy amelyikben nincs benne az sem olcsóbb, a 6 magos meg másfélszer ennyibe kerül. Ha neked elég ez a prociteljesítmény akkor nincs semmi gond, ez így nagyon jó. Csak pluszban van benne egy elég jó kis integrált videokártya amit nem használsz. Olyan erős, hogy az újonnani áron 60-ba kerülő videokártyád csak háromszor erősebb nála. Az a sejtésem, hogy ha átváltanál az integrált VGA-ra a dedikáltról, az esetek kevesebb mint 10%-ában vennél észre minimális lassulást grafikai munkánál, és eladhatnád a vga-dat, az a pénz meg a zsebedben csücsülne. Ha játszanál más lenne a leányzó fekvése.
https://tinyurl.com/rasoapro
-
sisi24
tag
Sziasztok. Olyan problémám lenne hogy amit vettem CPU Cooler azt Sys fan1 re dugtam és ott elég hangos a venti, szerintem 100%-osan hajtja. Hogyan tudom csökkenteni a cpu ventit úgy hogy Sys fan1 re van dugva
Gigabyte GA-PH67A-UD3-B3 alaplapom van, ha ez számít valamit. Illetve ARCTIC - Freezer 33 eSports Edition cpu cooler.
[ Szerkesztve ]
-
sisi24
tag
Igen csak próbálom megoldani azt a zavarótényezőt, ami abból áll hogy pár napja vásároltam 3db Cooler Master 12cm ventit, ami 3pines és akárhova kötöm nagyon hangos, nézegettem Gigabyte venti szabályzó programokat, de nem igen találok az alaplapomhoz.
Viszont a 4 pines cpu fanra kötöm a ventit akkor halkabb, de akkor a cpu ventit meg a 3 pinesre kell kössem ami 4 pines és iszonyú hangos.
Valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Manus
csendes tag
Sziasztok!
Most raktam össze egy új gépet és nem vagyok jártas az alábbi témában, ezért lenne egy kérdésem:
A ház: Enermax Ostrog Lite, amiben volt beépítve alapból 2 db 120mm-es 3 pines venti.
Az alaplap: ASUS ROG STRIX B250G, amin van egy 4 pines CHA_FAN csatlakozó:
- GND
- CHA FAN PWR
- CHA FAN IN
- +5VVan rá lehetőség, hogy mind a két ventit szabályozni tudjam az 1 db alaplapi 4 pines segítségével vagy legalább a CHA_FAN-ra rádugni őket?
Kipróbáltam a molex csatlakozóra dugva őket, de utánaolvastam, hogy akkor 100%-on mennek és így azért elég zajosak.Köszönöm a segítséget előre is
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr.Manus #32531 üzenetére
A lábkiosztás alapján ez egy feszültségalapú szabályozásra alkalmas csatlakozó, szóval 3 pines ventilátor kell rá, és ha egyformák, akkor egy Y kábellel mehet a közösködés.
A házadnak két verziója van, a fekete színű ECB3080BB-01, amelynél az egyik ventilátor LED-es, a másik nem, azaz eltérnek, és ennél több információ nincsen a pontos típusukról és tulajdonságaikról, szóval itt a közösködés problémás is lehet akár, de ezt információhiány miatt sem ezt, sem az ellenkezőjét nem lehet kijelenteni egyértelműen.
A szürke ECB3080BI-02 esetében egyik ventilátor sem LED-es, is feltételezhető, hogy azonos típusúak, azaz nyugodtan mehet a közösködés.
-
dqdb
nagyúr
válasz sisi24 #32528 üzenetére
nézegettem Gigabyte venti szabályzó programokat, de nem igen találok az alaplapomhoz
Pedig ott van a listában az EasyTune. Windows 10 esetében már trükkösebb lehet, mert egy későbbi verziót kell keresni, ami működik (de a BIOS-ban történő állítgatás mindig a rendelkezésedre áll).CPU_FAN: hibrid, azaz 3 és 4 pines ventilátor is mehet rá
SYS_FAN1: nem szabályozható
SYS_FAN2: 3 pines ventilátort tud szabályozni
PWR_FAN: nem szabályozhatóA teendőd a következő:
1. a három CM ventilátort egy hármas elosztóval a SYS_FAN2-re kötöd (3×3 pin vagy 3×4 pin, amilyet a boltban sikerül venni, a külön tápellátású nem jó, olyan kell, ahol egyik oldalon egy, másik oldalon három csatlakozó van)
2. az Arctic hűtőt a CPU_FAN-re kötöd, BIOS-ban a PC Health Status alatt a CPU Smart FAN Mode beállítást Auto vagy PWM értékre állítod
3. elfelejted, hogy van SYS_FAN1 és PWR_FAN néven két csatlakozó az alaplapodon, és a jövőben nem számolsz velükenemi: azután ajánlj ilyen elosztót, hogy meggyőződtél arról, hogy 5 V-on biztosan elindul a ventilátora. Mivel csak annyi információnk van, hogy CM gyártmány, pontos típus nincsen, így ebben egyáltalán nem lehetsz biztos.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr.Manus #32537 üzenetére
A legrosszabb? Jelentősebben eltér a két ventilátor indulófeszültsége, te olyan szabályozást állítasz be, ahol az egyik már felpörög, a másik pedig erőlködik még, te ezt kívülről nem veszed észre, és az utóbbi motorja idővel leég.
Ha találsz a ventilátorokon típusjelzést, akkor adatlap alapján okosabbak lehetünk, ugyanis ha megegyezik az indulófeszültség, akkor a fenti rémisztgetés abszolút ellenkezője lesz igaz: minden szépen fog működni. Ha kissé/nagyon eltérnek, azonban a szabályozásnál a százalékokat jól állítod be, akkor ugyan kissé/nagyon el fog térni a szabályozás mindkét ventilátornál az optimálistól, de problémamentesen fog működni a kettő együtt és körökkel halkabbak lesznek még így is, mint 12 V-ról hajtva.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Manus
csendes tag
Na megnéztem.
Az első sima: DC 12V 0.15A
A ledes hátsó: DC 12V 0.18A
Akkor lehetséges összekötni őket?
Most rádugtam csak a ledes ventit és a BIOS ban találtam kettő Cha Fan módot:
PWM és DC.
Pwm módban 1200 rpmel pörög fixen. Dc módban amíg nem bootol be a Windows, addig csak 900 Rpm körül ( a led is halványabb), majd miután bebootol felmegy 1200rpm-re ismét.
Mit állítottam be rosszul? Gondolom nem így kéne működnie. -
dqdb
nagyúr
válasz Mr.Manus #32541 üzenetére
Ezekből az adatokból nem derül ki semmi sem, indulófeszültség kellene vagy a ventilátor pontos típusa. Fotózd le a matricát, hátha akad rajta valami hasznos infó még.
Az mindenesetre kiderül, hogy a kettő ventilátor a LED-en felül is eltér, a maximális áramfelvétel eltérése lehet csak a LED miatt és lehet az eltérő motor miatt is.
DC-n hagyd a szabályozást, 3 pines ventilátorokról van szó, azokat csak így lehet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr.Manus #32543 üzenetére
Ez nem sok. Bár úgy nézem, hogy konkrét típussal se mennénk semmire, mert ez a lényeges adat hiányzik az Enermax oldaláról annál a pár ventilátornál, amit megnéztem ...
Szóval jön a kísérletezés:
0. Ha véletlenül akadna változtatható feszültségű labortápegység a közeledben, akkor a lentieket a 7. pontig meg tudod úszni, mert azzal könnyen ki tudod deríteni mindkét ventilátor indulófeszültségét (12 V = 100%, ebből lehet visszaszámolni a feszültséget százalékos értékre)
1. Telepítsd az alaplapodhoz tartozó Fan Xpert programot.
2. Ott állítsd át a CHA_FAN szabályozását manuálisra, és állítsd be a legalacsonyabb százalékos értéket, amit a program enged. Mentés és kapcsold ki a gépet.
3. Kösd rá önmagában az egyik ventilátort, ne tedd fel az oldallapot, és kapcsold be a gépet.
4. A Fan Xpertben addig emeld 10%-onként a kézzel beállított értéket, amíg a ventilátor elkezd pörögni, és jegyezd meg ezt az értéket.
5. Indítsd újra a gépet, és nézd meg, hogy tényleg pörög-e a ventilátor. Ha igen, akkor minden oké.
6. A fenti folyamatot játszd el a másik ventilátorral is.
7. Vedd a két ventilátornál feljegyzett érték közül a magasabbat, az lesz a minimum. Kösd rá Y kábelen keresztül mindkét ventilátort és tedd vissza az oldallapot.
8. Fan Xpertben állítsd át a CHA_FAN-hez tartozó profilt automatikusra, lődd be a kikísérletezett minimum értéket, aztán a maximumot és a lépéseket már ízlés szerint (érdemes teljesítményteszteket futtatni, hogy nehogy túlmelegedjen a gép)Nekem az a tippem, hogy a két ventilátor teljesen megegyezik a LED-től eltekintve, de ilyet nem merek kijelenteni, így csak a fenti bonyolult út marad.
-
Solymi81
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne venti szabályozással kapcsolatban.
Adott egy MSI B150M Mortar alaplap, ahol van egy CPU 4pines PWM-es aljzat és 2 kettő fan aljzat, szintén 4pines, de nem pwn-es a könyv szerint.A házban volt két CM venti, eddig azok voltak rákötve és lehetett is őket szabályozni külön-külön.
Vettem korábban két DeepCool XFAN 120-as ventit és most egy Akasa 5-ös elosztót.Ha a 4 ventit kötöttem rá, akkor nem lehet BIOS-ban szabályozni a fordulatszámot, viszont ha csak a két DeepCoolt kötöm rá, akkor sem engedi.
Nem megfelelő ventit vettem vagy valamit nem jól állítottam be?
Az megoldható, hogy mind a 4 venti rá legyen kötve arra az egy elosztóra és szabályozható legyen vagy ahhoz 4 egyforma venti kell?CM venti: DC12 0.16A vagy 0.12A
DeepCool venti: DC12V 0.07A ?[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Solymi81 #32545 üzenetére
Nem megfelelő elosztót vettél, ez csak PWM-es ventilátorokhoz jó.
A külön tápellátással rendelkező elosztók a második lábon a tápcsatlakozó felől kapott 12 V-ot adják tovább, hogy a ventilátorok ne az alaplapi foglalatot terheljék. Ez PWM-es ventilátoroknál szépen működik, azonban 3 pineseknél azzal jár, hogy akármilyen feszültségérték jön az alaplap felől, a ventilátor mindig 12 V-ot kap és maximumon pörög.
Az megoldható, hogy mind a 4 venti rá legyen kötve arra az egy elosztóra és szabályozható legyen vagy ahhoz 4 egyforma venti kell?
Ne keverd a két típust, a DeepCool induló feszültsége 7 V, a CM-é pedig ki tudja (nem szerepel a specifikációk között, de ha képes lemenni 50%-ra, akkor az a DeepCoollal közösködve már erőteljes problémát okozhat). Van két csatlakozód, az egyikre kösd az egyik párost, a másikra a másikat.[ Szerkesztve ]
-
Solymi81
aktív tag
Akkor az Akasa AK-CBFA04-15-ből kellene 2 kábel?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest