Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mm00

    aktív tag

    válasz Jazzos #28459 üzenetére

    Két oldalról lehet megközelíteni.

    Telket szeretnél venni, amire építkezni fogsz. Ilyes esetben televásárlástól számított x (90 nap rémlik, de nem 100%) napon belül vissza tudod igényelni a 27% és 5% áfa különbözetét, ha áfával vetted. Ebben az esetben az építkezés során ha gyűjtöd a számlákat, akkor ott is visszatudod igényelni a 27 és az 5% áfa különbözetét. Max 5 millió áfát tudsz visszeigényelni. Elvileg nem kell hozzá feleség/férj/gyerek Árnyoldal: Nem lehet más ingatlan a neveden. Vállalod, hogy a következő 10 évben ott fogsz élni, nem adhatod ki, nem adhatod el, nem élhetsz más lakcímen.

    "Kész lakást/házat veszel": Ilyenkor 5%-al állítja ki a kivitelező a számlát és ennyi. Tehát 27%-hoz képes jóval olcsóbb lenne. Árnyoldal: Ha ki is állítja a kivitelező 5%-al a számlát, te ugyugy jársz ő meg elrakja a 22%-ot. Továbbá a jogszabályok egyáltalán nem tisztát, ezért semmelyik könyvelő (több helyről is hallottam) nem javasolja 5%-os számla kiállítását, mert a vállalkozás be tud vele bukni és ő szívja meg. Egyszerűbb neki ugyanúgy kiállítani a 27%-ost, mert ő igy biztosan nem jár rosszul (azt feltételezbe, hogy te járnál jól az 5%-os áfával). Elméletileg olvastam valahol, hogyha van telked és építtetsz rá valamit az is mehetne 5% áfával, de egyik kivitelező se fogja megkockáztatni...
    Szarul van kitalálva, mert a kivitelezőnek nem érdeke per pillanat 5%-os számlát adni, ha 27%-os áfával is eladja ugyanolyan nettóval. Aki meg kockáztat az 5%-os áfával az meg ugyanannyiért adja majd mint 27-el :)

Új hozzászólás Aktív témák