Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Bandi821 #28849 üzenetére

    Valamit benézhettél, mert GPT-ről nem lehet EFI-re váltani, a kettő ugyanaz. Van egy részről az UEFI és a BIOS, ez két külön dolog, egymásnak megfeleltethető, néha ugyanúgy is néznek ki (ilyen kék karakteres TUI felület sárga vagy fehér szöveggel, és néhol piros vagy szürke háttérkiemeléssel), de épp úgy nem keverendő össze, ahogy a DOS command prompt és a Windows alatti Parancssor/Javítókonzol, még ha úgy is néznek ki adott esetben. Attól függ, hogy hogyan használod a gépet. UEFI módban bootkor GPT partíciós táblát keres bootoláskor. Hagyományos BIOS-t emulálva MBR-t próbál beolvasni a meghajtók elejéről. Az EFI megint egy harmadik dolog, az UEFI bootolásnál van a bootbejegyzések tárolására, tipikusan EFI FAT32 partícióval megoldva, de lehet anélkül is EFI stub bootot csinálni, igaz ahhoz olyan OS és fájlrendszer is kell, ami támogatja ezt. Néhány alaplap UEFI bootoláskor tud MBR-t is kezelni amolyan hibrid módban.

    Valószínű, hogy nem csak UEFI-t frissítettél, hanem kikapcsoltad a BIOS emulációt is (nem a Legacy bootot állítottad be), és így már az UEFI módban induló telepítő tudott mit kezdeni a meghajtóval, létre tudta hozni az EFI FAT32 partíciót, meg a saját partícióját, amire fel tudott települni.

    (#28850) bord: megtaláltad az SSD problémamegoldós topikot, mert ez az, csak a topik címe nem egyértelmű. Milyen alaplapról is van szó? Mert pont volt a milyen SSD-t vegyek topikban is egy kérdező, valami olyan szutyok alaplappal, ami nem tudott AHCI-t.

Új hozzászólás Aktív témák