Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz Doky586 #21966 üzenetére

    "1.: akkor állítsd min 400 ... max 5000 MB-ra, de mindenképp CSAK az ssd-n legyen, lassú meghajtón csak a rendszert lassítaná.."

    Ne feledd, hogy volt idő, amikor még csak HDD-t használt mindenki, illetve a kevesebb/lassabb RAM-ok működteték a számítógépeket.

    Egyébként most szerintem azért annyira nem drasztikus a helyzet. Az viszont tény, hogy 4 GB DDR3 is kevés a Windows-nak (lásd a példámat), és ha egyáltalán nem használok lapozófájlt, akkor aztán nemhogy belassul, hanem sajnos lehal a rendszer. :(

    Ennél még mindig százszor jobb, ha csak a HDD-n, de legalább van beállított (megfelelő méretű) lapozófájl.

    Ha pedig hamarosan leírom a fentebb említett többi tapasztalatot az Intel 535 SSD-m beüzemelésével és tesztelésével kapcsolatban, akkor megérted, hogy miért ódzkodom az SSD-re beállítani a lapozófájlt.

    Egyébként anno a Windows "ősidőkben" volt arra vonatkozóan egy szakmai cikk, hogy melyik lapozófájl a leghatékonyabb...

    A változó méretű abszolút nem javallott. Anno, kisebb memóriamodulok esetén a memóriamodul méretének dupláját, fixen beállítva javasolták. Én is így használtam egy idő után mindig.

    Ha jól emlékszem, valahol a 2 GB-os DDR modulok idején jött el, hogy elegendő volt a modul méretével megegyező lapozófájlt beállítani.

    (És ahogyan - például itt is - több felhasználó tapasztalata is mutatja, 8 GB DDR3 esetén már valóban nem kell alkalmazni. De nyilván ezt én még - megfelelő modul hiányában - nem tudtam tesztelni.)

    "2.: az nem baj ha felteszed az Intel AHCI driver packot, csak utána válts vissza a Microsoft féle Szabványos AHCI driverre az összefoglaló szerint. semmi extra drv nem kellett volna utána."

    Szerintem félreértettél, vagy nem volt egyértelmű, amit írtam...

    Nem egyetlen telepítésről van szó, hanem 5 egymást követő telepítésről. (A legutóbbit használom most.)

    Mindegyik verziót kipróbáltam. Az egyetlen hibátlan és működőképes megoldás az, amit ismertettem.

    Mint írtam nem telepítettem driver-t! Éppen az a lényeg, hogy a működőképes megoldás csak az .INF csomag. (A "driver" az Intel Rapid Storage Driver lett volna. Az tényleg egy komplett applikáció.)

    És még egyszer mondom... a Microsoft féle szabványos AHCI driver nem ismeri fel az alaplap jellemzőit. Márpedig, amikor egy 5 éves, a legkevésbé sem "egzotikus" Intel alaplapot sem megfelelően ismer fel a Windows, akkor bizony segíteni kell neki.

    Summázva: javítandó a leírás, mert biztosan mások is (szerintem sokan - csakúgy mint én korábban - mit sem sejtve, rossz AHCI beállításokkal használják a gépüket még most is) profitálhatnak az észrevételből.

    Így jelenlegi formájáben helytelen és félrevezető az, ami a leírásban olvasható az AHCI driverek használatával kapcsolatban.

    Ez egy ilyen dolog. Egy "csont nélküli", egyszeri "fire & forget" jellegű Windows telepítésnél ki sem derül mindez. Csak az olyan kísérletezéssel, amit most az SSD használat miatt én is végigvittem.

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák