Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz Piftuka #20442 üzenetére

    "Ezért szerintem Bodor fórumtársunk egyébként kiváló és hasznos ( :R ) cikkében ("Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?") is érdemes lenne javítani a vonatkozó részeket!"

    Nos... az eltelt időben erre vonatkozóan újabb hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam. :K Mégpedig:

    1. A lapozófájl használatával kapcsolatban.

    Az én számítógépem 4 GB DDR3 RAM modult használ, de a kikapcsolt, illetve a javasolt méretre csökkentett lapozófájl nagyon gyorsan közel a rendszer használhatatlanságát eredményezte.

    Olyan szinten elfogyott a memória, hogy a Windows 7-et végül az ötödik!!! telepítés után tudtam normálisan bekonfigurálni. Ekkor már bőven 5 GB feletti lapozófájl beállítását követően. Az azt megelőző telepítések mindegyike oda vezetett, hogy a több órás frissítés után teljesen elfogyott a memória, a telepítő, illetve a frissítő összeomlott, és hiányosan, hibásan telepített a csomagokat.

    Jelenleg tehát a C: meghajtón 1024 GB, és egy másik partíción 4096 GB lapozófájllal használom a rendszert, és bizony szükség van rá.

    A kérdésem:
    - A C: meghajtón kikapcsolhatom-e, és használhatom (akár még hozzáadva pár GB-ot) csak és kizárólag egy másik partíción beállítva a lapozófájlt?

    (A gyakorlati használat, használhatóság szempontjából vizsgálva.)

    2. A másik észrevétel Fire/SOUL/CD "Windows 7 telepítés más szemszögből avagy BI OS or not to BI OS" című cikkében taglalt AHCI driver kérdésköréhez kapcsolódik....

    Erről is beszéltünk már itt, még ebben a topic-ban is, és bizony a tapasztalat alapján nem elegendő a Windows alap drivere.

    Amíg az Intel AHCI driverét nem telepítettem, addig az alaplapi SATA vezérlőt, illetve SATA csatlakozók közül csak 2-t ismert fel a Windows 7 Ultimate. Még az összes OS frissítést követően is!

    Nagyon fontos megjegyezni, hogy a megoldás nem az Intel Rapid Storage Driver telepítése volt!

    Ugyanis, amikor azt telepítem fel, akkor az "Eszközök és nyomtatók" közül eltűnik mindkét optikai meghajtó, és az "Eszközkezelő"-ben is más típusú vezérlőt, valamint kevesebb ATA eszközt mutat.

    Ennek pedig a gyakorlati használatban az eredménye, hogy az optikai meghajtók használhatatlanok.

    (Jó hír, hogy úgy tűnik, ezáltal megoldódott az évek óta fennálló probléma, miért "felejtett el CD-t/DVD-t írni az alig 1-2 tucat lemezt megírt SONY Optiarc íróm, és miért volt kínszenvedés még olvasásra is használni.)

    A megoldás az "Intel_Chipset_Device_Driver_INF_allOS_10.0.27" telepítése volt, ami csak és kizárólag a szükséges .inf állományokat telepítette. A telepítés során, illetve annak részeként még az Intel Floppy Disk Utility for AHCI mappából betallóztam az iaAHCI.inf fájlt.

    Ezt követően az "Eszközkezelőben" minden port megjelent, a SATA vezérlő típusát helyesen ismeri fel a Win7, valamint az eszközök között az optikai meghajtók is megjelentek, és használhatóak.

    Véleményem szerint a fentiek alapján szükséges volna módosítani, illetve megfelelően kiegészíteni a két remek leírást. Biztos vagyok benne, hogy nem csak és kizárólag az én számítógépemben, az én esetemben történtek így a dolgok, ahogyan.

    Számomra különösen tanulságos volt, hogy a Win7 még egy ilyen régi (~5-5,5 éves) alaplap esetében sem volt képes felismerni a SATA, ill. AHCI vezérlőket.

    Az Intel 535 SSD-met illető további tapasztalattal (közben van ilyen is) majd folyt. köv. ;)

    [ Szerkesztve ]

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák