Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    Batman Begins

    A "Hogyan kell rebootolni egy kómába küldött film franchise-t?" verseny első helyezettje szerintem kétség kívül a Batman Begins. Ugyan voltak az új évezredben remek rebootok és remake-ek, ott van a Majmok bolygója, az X-Men, vagy a Star Trek, de ezeknek az esszenciális kulcspontjai (dizájn, perspektíva, cselekmény) megegyezik az eredetivel többé kevésbé. Ezzel szemben Nolan kukázta a teljes Burton-Schumacher vonalat és ahelyett, hogy visszanyúlt volna hozzájuk hasonlóan a 60-as, 70-es évek gótikus hangulatához, inkább a 80-as évek történeteit tekintette inspirációnak.
    A Begins egy tökéletes előzménytörténet és kezdet Batman karakteréhez. Nolan a Mementóhoz hasonló mozaikszerű szerkezetet alkalmazta a film első felében, póbálva közelebb hozni Bruce Wayne karakterét a nézőhöz: a régi filmeknek ez volt az egyik sokat citált hibája, hogy Batman karizmatikus jelenlétével Wayne karaktere nem tudott lépést tartani. Az új filmek érdekes módon pont fordítva működnek, többet kapunk Wayne-ből, egységesebb személyiséget sikerült megalkotni, mint korábban. Christian Bale pedig remek választás volt, erőteljes színészi jelenlét, nagy beleélés, mint mindig és fizikailag is topon volt mindhárom rész alatt, cserébe Katie Holmes sutasága igazi feketepontot hagy a Begins ellenőrzőjében.
    A film során gyakorlatilag végigkövetjük Wayne életpályáját, amíg Batmanné válik, remekül beleszőve a cselekménybe segítőit, Alfredot és Foxot, akik morális bólyaként végigkövetik pályafutását. Az ellenfelek szándékosan másodvonalbeli DC gonoszok, viszont a minőségi színészi játéknak és jól megírt forgatókönyvnek hála erős karakter lett mind Crane, mind pedig Ras al Ghul, a többi feltűnő DC karakterről nem is beszélve (Carmine Falcone, Victor Zsasz).
    Nem mondanám akciódús filmnek a Beginst, főleg ha a Rises utolsó üldözését veszem figyelembe, kifejezetten lassan folyik a cselekmény, akciójelenetből sincs sok (azok viszont rendesen odavernek), ugyanakkor olyan gondolatokat fogalmaz meg, amik végigkövetik az egész trilógiát és így nem csak az események hatnak ki egymásra a külön részekben, de sikerült egyfajta morális alaptázist megalkotni a trilógia mögé ([link], [link], [link]).
    Amiben viszont ez a rész talán a legerősebb, az a zene. Nagyon erős a Joker téma, a Deshi Basara pedig még jobb, de az az alap, amit Zimmer és Newton-Howard adott ezzel a filmmel, igencsak tiszteletet parancsol (érdekesség: mindegyik track egy denevérfaj nevét viseli). Elég csak ebbe belehallgatni, Zimmerék gyakorlatilag zenét húztak a denevérek jellegzetes hangjaira, a szárnysuhogásukra és a ciripelésükre, moziban egyszerűen lemászott a vászonról a film és nem kellett hozzá 3D, egyszerűen csak a kép és hang tökéletes összhangja.
    Nem voltam oda régen a Batman Beginsért, de most ezt tartom a trilógia legjobbjának. Egy nagyon jó forgatókönyv, jó színészekkel és karakterekkel (-Katie Holmes) és szinte tökéletes körítéssel, megérdemelten kapott kritikai elismerést és lett szolid siker.
    Ami miatt utálni lehet, hogy enélkül nem tartanánk ma ott, ahol: a Marvel ugyanis a Begins sikere után döntött úgy, hogy agresszívabb franchise építésbe kezd, félve attól, hogy a DC meglép a filmes porondon: így lett újabb Hulk, Ironman, ergo a teljes Marvel világ, de ennek a filmnek köszönhetjük a 300-at és a Watchment is, gyakorlatilag elindítva a képregényfilmek teljes térhódítását.

    [ Szerkesztve ]

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák