Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FBLLMAG

    senior tag

    válasz Vlah #67075 üzenetére

    Nem értettelek félre. Szerintem sem volt teljesen érthető a hozzászólásom. De remélem így már érthető voltam én is.

    Nekem is van olcsóbb, drágább lámpám. Használok AAA -s, AA -s és Li-Ion -os lámpákat is. Kb 30 km -re lakom az egyik fórumtárstól, akinek 50+ olcsóbb lámpája van (Sofirn, Wuben, Astrolux, Trustfire, Wurkkos, Lumintop, Yootoo, Skilhunt, Zanflare, Convoy, stb). Bronzborz néven készít bemutató videókat a YT -ra. Vele, az Ő lámpáival is össze szoktam hasonlítani a lámpáimat. Beltérben, kültéren, nagyobb távon, séta közben, keresgélésnél, stb.

    Valahogy azt tapasztaltam, hogy rövidebb távra a spot / spill lux aránya 10:1 arány alatt van (inkább 5:1), akkor tetszik jobban. A spot nem zavar, nem vakít. Nehéz megmagyarázni. A tenyérbe világítva a spot nem éles, hanem inkább selymes fényű. Olvasásnál nem fárassza a szemet. Ezért több órás esti sétánál is kíméli a szemet. Valamikor már írtam, hogy engem zavar a túl éles fény (pláne órákon keresztül) (régi baleset végett).

    A vírus 6 hétre kiütött. Volt időm gondolkodni, tesztelni, méregetni. Mire használom, hol használom nagy rendszerességgel a lámpáimat. Többen megírtátok már, hogy az alacsonyabb fokozatok is elégségesek. Vajon miért? A legtöbb esetben rövidebb távra használjuk lámpáinkat. Olvasás (40 - 50 cm) / (100 - 500 lux), autó körüli keresgélés (1 m) / (100 - 500), esti séta (2 m) / (több mint 3 lux). Ezekben az esetekben a szórt fény a lényeg. Belső terekben a szórt fény és a középső fénykör is számít. A szórt fénynek 3 lux felett kéne lennie, a fénykörnek (spot) 100 - 500 lux között. A legjobb, ha a 100 lux spot -hoz 10 lux spill tartozik (vagy inkább 20 lux). Beltérben 3 m, melléképületbe belesni 5 m táv a reális. Esetemben. Udvaron, kertben szétnézni inkább a spot a lényeg. Felénk a kertek 20 m szélesek. Középen haladva, 10 - 10 m mind a két oldalra. 50 lux fényességgel ez 5000 cd fényerőt jelent. 1 m/mp az ember normál séta tempója. Ha keresünk, ellenőrzünk valamit, akár az 1/5 -re is csökkenhet. Nekem a kertem 70 m hosszú. Oda - vissza 140 m. Vagyis időben 700 mp, ami 12 perc. Eddig kell nekem az az 5000 cd. Széles fénnyel. Nem 1 pontban. ;)

    EDC -re sem kell hatalmas fényerő. Inkább a méret, tömeg számít. Ne húzza le nyáron sem a nadrágom. A klipsz is fontos, mert ha csak úgy rakom zsebre a lámpát, vezetés közben kicsúszhat, kicsúszik valahová. És pont amikor sietek, akkor kelljen keresnem? Nyáron a fehér rövidnadrágomon húzzon fekete csíkot a lámpa klipsze. Na ne már. A BLF A6 klipsze megcsinálta. :(( Vagy az oldalsó tok is jó, de nyáron sok esetben nincs hova felszíjazni. A Sofirn festése kopik, csúszik. Nekem már párszor szált el. Betonra is. Még működik, de a testén látni azt a pár használatot.

    Erdei sétánál fejlámpa a fejre, körbenézni inkább valami messzebb hordót tartok kéznél, és csodálni a természetet, valami szórt fényű, ami képes tartani pár percig legalább a fényerőt, és nem is dobom el forrósodás végett.

    Mindezeket a dolgokat az elemlámpa találkozókon is lehet látni, össze lehet hasonlítani a lámpákat. Erre való. Na és ha valami megtetszik. Na akkor mi van? Ettől féltek?

    Így remélem már érthetőbb voltam. ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák