Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz SchumiBácsi #65319 üzenetére

    Meg lehet mérni, de az összes fényt bele kell számolni a lumenbe. Tehát középről elindulva addig kell mérni, amíg van fény, ha már 0-át mutat a műszer, ott van vége a mérésnek. Közben ugye csökkenni fog a lux, és sajnos nem egyenletesen. Elvileg akkor lesz pontos, ha minden különböző lux értéket egy körgyűrűre számolunk, a körgyűrű olyan széles ahol a lux értékek megegyeznek. Ha 1 cm-enként más luxot mérsz, akkor 1 cm széles körgyűrűkkel számolt értékeket kell összeadni.
    Az alapképlet: lumen=lux*felület, vagyis az azonos lux értékű felületekkel számolt lumeneket kell összeadni.
    Nagyon egyszerű lenne a spot, korona, spill és azon kívüli közvetlen fényt megmérni és az adott felületekkel kiszámolni a lument, de a gyakorlat ennél bonyolultabb a sok körgyűrű miatt. Vagy becsülni kell, mondjuk a spill a spotnál 100 lux a külső szélén meg 30 lux, akkor az egész felületre megbecsülöd 50 luxra, így gyorsabb a számolás, de nem lesz olyan pontos. Látszik, hogy integrálni kell egy folyamatosan változó fényerőt, az elméleti megoldásban ugyanis végtelen számú végtelen keskeny körgyűrű értékeit kell összeadni, ez az integrál függvény lényege.
    Lehet olyat is próbálni, hogy cm-enként megméred a luxot, beviszed egy táblázatba, rajzolsz belőle egy görbét és ott integrálsz.
    De lehet, hogy a cipősdoboz vagy a plafon egyszerűbb integráló eszköz. :)

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák