Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Lacerta #46478 üzenetére

    A 7135 nem analóg. Az egy LDO. Az LDO pedig azért LDO, mert ki-be kapcsolgat. Azért tud kicsi lenni a dropja.

    Nem értem, honnan veszel ilyeneket, pontosan FET-tel lehet építeni lineáris LDO-t, hiszen az majdnem 0 és végtelen Ω között szabályozható, igény szerint. (A 7135 is lineáris FET-szabályzó).

    A klasszikus emitterkövető jellegű szabályzókkal nehéz LDO-t építeni, mert eleve van egy B-E feszültségesés, ezért már az ősidőkben is kollektorkimenetű szabályzókat építettek tranzisztorral, ha ilyenre volt szükség, mivel a C-E feszültség kb. 0,1 V-ig leültethető, ami már megfelel az LDO követelménynek.

    Ami kapcsolóüzemű, és nem veszteségi szabályozó, abban vasmag és réz is van. Mindig.

    Ez egyáltalán nem így van. Ott vannak például a 12 V-os LED-szalagok PWM-szabályzói, szimpla vagy RGB kivitelben. Vagy azok az eBay-panelok, ami DC-motorhoz vagy bármihez használatos. Ezek csak megszaggatják a betápot, 10 kHz nagyságrendben.

    Amiről te beszélsz, a DC-konverterek világa, ahol DC-ből sima DC-t állítunk elő (szűrt kimenet), annak viszont nem feltétele a PWM-szabályzás. Lehetséges fix kitöltésű, nem szabályzott konverter is.

    Pont ez a lényeg, hogy kapcsolóelemet használsz, de az nem 1 vagy 0, hanem lebeg a kettő közt.
    Szélsőséges esetben persze lehet 1, vagy 0 is, de általában valami két köztes érték közt ugrál. Ezért van zaja is, ami egy igazi analógnál elhanyagolható.
    Nem tud mindig 1 lenni ledes meghajtásnál, gondolj bele, mi lenne ha a töltött akku 4.2V-ja impulzusként megjelenne a leden, aminek a maximális áramnál ~3.2-3.3V a nyitófeszültsége?

    Ha lebegne a kettő között, az már nem kapcsolóüzem lenne. Pontosan direktbe kapcsol ilyenkor a FET, csak mire odajut a LED-hez, az már nem 4,2 V lesz, az akku belső ellenállása és a körben lévő további ellenállások miatt leesik. A LED lehúzza a feszültséget a saját határolási szintjére, ami persze áramfüggő is.

    (#46479) ZolkoW

    A 7135 tudtommal a beállítandó áram környékén szabályoz oszcillálva, de nem a 0 és az 1 között kapcsolgat.. tehát analóg :) és elfűti a különbséget.

    Nem oszcillál, az oszcilláció egy más fogalom, pozitív visszacsatolás, rezgés. Ez meg csak beáll, az áramot bestabilizálja a kívánt értékre. Ezt legfeljebb akkor nem tudja megtenni, ha kevés a betáp. Ha viszont több, azt már elfűti, ez csak ennyi.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák