Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• forceberg

veterán

válasz #04441088 #32845 üzenetére

35-40 sajnos kevés lesz a mosott háttér eléréséhez. :(
    Ahhoz inkább DSLR kellene fényerős obival...

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

• pisti

őstag

Persze, hogy lehet jó képeket csinálni egy kompakttal is. Nem árt hozzá némi gyakorlat meg felkészültség azért az is igaz.

Kutyás fényképre a válasz annyi a lényeg, hogy nyilván a kutyára fókuszálsz a kutya meg a háttér között próbálsz minél nagyobb teret hagyni.
    Ehhez a legjobb nyilván, ha nagyjából vízszintesen a kutya szemmagasságából csinálod a képet. Plusz az sem árt, ha kihasználod azt az 5x-ös zoomot és tele állásban csinálod a képet az optikát pedig a lehető legfényerősebb állásában használod.
    Szóval összefoglalva:
    --Kutya szemmagasságából,
    --bezoomolva,
    --optikát letágabb rekesszel használva (f-valamennyi értéket a lehető legalacsonyabban számértéken tartva, ezt mondjuk lehet nem tudod külön állítani ha full automata a gép),
    --a kutyust lehetőleg úgy elhelyezve , hogy ne legyen mögötte a háttérben közvetlen semmi, (pl. sima füves mező megfelel, a ház közvetlen közele meg valószínűleg nem)
    érdemes próbálkozni.

Persze ez amit el akarsz érni pont egy gyenge pontja ezeknek az apró érzékelős gépeknek, de ha ügyes vagy azért elmosottá lehet tenni a háttéret/előteret.

[ Szerkesztve ]

• pisti

őstag

Utána néztem ennek a DMC-FS10-nek.
    Tele állásban F6.9-es fényereje van csak, az sajna még a kompaktok között is kicsit gyengusz. Azt kell, hogy mondjam még a fentebb írt módszerrel is elég nehéz így szép mosott hátteret varázsolni a képre.

Tényleg valami komolyabb kéne inkább, minimum egy bridge gép, amikből a legolcsóbbak tudtommal a FujiFilm és a Kodak megoldásai, újonnan 40k (sőt most nézem 30k alatt is van egy Kodak Z915 nevezetű, bár nem tudom mennyire jó masina) körül már kaphatóak.

Nálam a szintén apróérzékelős, de fényerősebb és jóval hosszabb (140 vs. 465mm) tele állású géppemel (Sony DSC-H7 ez is egy bridge kategóriás gép), már lehet egész szépen használni a technikát amiről írtam.
    Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, egy ilyen jellegű képem a fotózz.hu-n, ez majdnem maximum zoommal készült és szerintem szépen kiemelkedik a mosott háttéren a főtéma.

Nem feltétlen kell azért DSLR, de kétségtelen, hogy azok ilyen (meg más) téren jobbak.

[ Szerkesztve ]

Aktív témák