- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz Doky586 #86950 üzenetére
Ez a Secureboot valami nagyon fontos dolog és veszélyes lehet a Windows-ra nézve, ha épp úgy bootol be, hogy nincs visszakapcsolva?
Szerk.: Hát pedig az ASUS manual-jaiban és a weboldalon is mindenhol azt írják, nagyon-nagyon javasolt, hogy visszaállítsuk az gyári alapbeállításokat a frissítés előtt...???
#86951makszutov.hu -> Épp ettől félek, hogy rögtön a frissítés után el tudom e kapni azt a pár másodpercet, hogy egyből belépjek a BIOS-ba.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz makszutov.hu #86952 üzenetére
A lapomon ez a bios beépített funkciója. Tudja és kész. [kép]
-
Doky586
nagyúr
válasz SunMount3r #86953 üzenetére
a Secureboot a vírusvédelem egy fontos része.
-
Csorbi
addikt
válasz SunMount3r #86953 üzenetére
Ha nem tudod elkapni, akkor mi történik? Nem fog a Windowsod tönkremenni. Csak nem tölt be. Nagy kaland, restartolsz és próbálsz újra belépni. Ha kell, akkor ötszázszor megpróbálhatod. Milyen módban van telepítve a jelenlegi Windowsod? UEFI vagy Legacy/CSM?
-
Doky586
nagyúr
válasz makszutov.hu #86957 üzenetére
Amint láthatod évek óta. Idei bios van fenn és az évekkel ezelőtti mentés is ott van. [kép]
-
IzI
senior tag
Hi
Mennyire szokványos,hogy alaplapokon elromlanak a usb csatlakozók? Nem rég vettem dac erősítőt,1 hónapja kb és már a 2. csati döglik be,ahova az be van dugva.
Bolt javittatni szokta vagy cserélnek? Alza-ból van.
1 éves gigalap -
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #86959 üzenetére
Szerk.: Ja, szóval úgy csinálom majd, mint az "őskorban", hogy minden BIOS menü képernyőjét szépen befotózom és majd azok alapján állítgatom vissza.
(Olyan funkció azért már igazán lehetne bennük, hogy legalább egy txt file-ba ki lehetne menteni az összes aktuális beállítást.)
-
Csorbi
addikt
válasz SunMount3r #86961 üzenetére
Ne csináld már
Néhány ALAP dologgal kell mindössze tisztában lenni. Amilyen módban volt telepítve az OS, a frissítés után azokat kell visszakapcsolni, de legalábbis ellenőrizni. Nincsenek nagy dolgok, az UEFI/Secure Boot/TPM trióról van szó mindösszesen, ezek befolyásolják az OS-t.
A többi meg azon múlik Te mit állítottál be/el még pluszban ezeken kívül, de ezt neked kell tudnod. -
SunMount3r
nagyúr
válasz Csorbi #86963 üzenetére
UEFI/Secure Boot/TPM-> Hát pont ezektől félek. Ha ezek átállítódnak a frissítés során, akkor is áll az amit írtál?: Ha nem tudod elkapni, akkor mi történik? Nem fog a Windowsod tönkremenni. Csak nem tölt be. Nagy kaland, restartolsz és próbálsz újra belépni. Ha kell, akkor ötszázszor megpróbálhatod.
-
senior tag
-
Doky586
nagyúr
válasz SunMount3r #86961 üzenetére
A jobb lapokban van ilyen funkció, a gagyikban nincs..
Jobb lapokban a tervezők már számoltak azzal hogy van igény ilyesmire, a rági lapokon meg marad afényképezésscreenshot módszer.. -
Csorbi
addikt
válasz SunMount3r #86964 üzenetére
Erről beszéltem eleve a hozzászólásban, hogy nincs mitől félni. Ha ezek átállítódnak, nem történik az égadta világon semmi azon kívül, hogy a Win esetleg nem tölt be. De nem megy tönkre 100000000 fals indítás után sem. Beállítod ahogy kell, és onnantól már bebootol. No para. Relax.
-
t72killer
titán
Gyűjtöttem kis erőt, a teszthalott h170m itx/ac lapocskámat ha lehet, szeretném az élők sorába visszahozni.
Jelen szitu: működő tápra kötve (na ez volt az előző 3 napi cirkusz főtémája) "se kép se hang", cpu-venti nem moccan. Elemet lehúztam-visszadugtam, cmos-reset pineket shortoltam.Homályos emlékeim szerint korábban csinált már olyat, hogy a hibátlan sfx tápra nem reagált, a pico-psu-val, amivel mindig is használtam, viszont gond nélkül ment. A bekapcs-gomb esetleges hibáját közvetlen drótos rövidzárral elimináltam.
Lehet még valamit próbálni-mérni kuka előtt? A minikonfit 3éve nem használtam, kikapcsolva pihent a sufniban...
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Doky586
nagyúr
válasz SunMount3r #86967 üzenetére
Évek óta nincs semmi gubanc ezzel a módszerrel. Tehát működik.
"Screenshot BIOS alatt?"
Már a 10 évvel ezelőtti gépemben is benne volt. Alapfelszereltség uefi bios esetén.
Bedugsz egy fat32 pendrivevot és megnyomod az F12-t a biosban. (más gyártóknál más lehet a funkcióbillentyű, utána kell názni a user manualban)[ Szerkesztve ]
-
IzI
senior tag
válasz Fox Mulder #86965 üzenetére
Még szerencse,hogy sok usb hely van : )
-
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni alaplap kompatibilitás ügyében.
Adott egy DELL OptiPlex 9010 DT gép. Megkértek, hogy cseréljek benne alaplapot: [kép] Van olyan másik típus ami kompatibilis ezzel? Ahogy nézegettem a 9010 MT, 7010 DT és 7010 MT elvileg igen. Nem nagyon találok pont ugyan ilyet és így nehéz felmérni, hogy lehet-e cserélni és megéri-e cserélni.
"A tigris az mindig egy jellem, sőt, jellem és tigris az egy!" Discord: wrongduke#6214
-
Anaren91
senior tag
válasz wrongduke #86972 üzenetére
Ha a házba bele tudsz rakni sima ATX vagy MATX lapot, akkor keress egy megegyező sockettel rendelkező lapot, és le van tudva. Lapon kívül mindennek standardnak kell lennie. De javítsatok ki ha tévedek.
De ha nem megy bele a házba akkor is inkább néznék egy olcsó használt házat meg egy normál lapot és átraknám bele a megmeradt cuccokat.[ Szerkesztve ]
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
LuiT
aktív tag
válasz SunMount3r #86967 üzenetére
Az alaplapod tudja és ismeri a profilok mentését és visszatöltését.
Tool menü => ASUS User Profile címszó alatt mentheted el, illetve töltheted vissza a Bios beállításokat.Üdv. „A törvényeket a bölcsek hozzák, és a bolondokat sújtják velük.” :-)
-
wrongduke
aktív tag
válasz wrongduke #86972 üzenetére
Én is abban reménykedtem, hogy jó lesz bele akármilyen mATX lap, viszont a kábelek nem biztos, hogy elérnek ahova kell. Az elülső panel kábelei nem túl hosszúak, picivel hosszabbak, mint ahova el kell érniük. Ha kellék anyag kéne hozzá és átlépjük 15k határt, akkor már inkább javasolnám egy másik vásárlását (laptop vagy asztali). Ez egy tanulós gép egy általános iskolásnak.
Valamint a csavarok helyében sem vagyok biztos szabvány ide vagy oda, de ez már csak az én babonám#86974 Csorbi
0KV62T
CN-0KV62T-72200-26F-010W-A00Ez alapján érdemes nézelődni?
Igen, ez nekem is a fejemben van, viszont én nem vagyok olyan szaki aki ki tudja mérni. Egy másiktól hozták, aki nem akart vele foglalkozni, "csak kiderítette, hogy az alaplap szállt el." (én is érzem...) Arra kértek meg, hogy cseréljem ki az alaplapot. Elsőnek, azt akarom megnézni találok-e bele lapot, azután milyen tápok vannak és így mennyibe kerülne.
"A tigris az mindig egy jellem, sőt, jellem és tigris az egy!" Discord: wrongduke#6214
-
Foobar
tag
Sziasztok,
Egy általános (és nagyon laikus) kérdésem lenne: mit jelent az, hogy bizonyos M.2 aljzatok a CPU-hoz "tartoznak", másikak pedig a chipsethez? Köszönöm a türelmet, és ha elmagyarázza vki. (Vmi olyasmire gondolok, hogy egyiket a CPU, másikat a chipset vezérli, de ennél kicsit szakszerűbben .... ?)
[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
válasz makszutov.hu #86983 üzenetére
Kb 1-3%-al gyorsabb, viszont ezek az m2-es csatlakozók rendre ott vannak a proci közelében, nálam közvetlen a vga felett, a toronyhűtő alatt. Ott oly karcsú a légmozgás, hogy inkább leraktam mindkettőt a lap aljára chipset vezérlésre. Itt az alsó, befele fújó házventilátorok hűvösen tartják mindkettőt.
-
Csorbi
addikt
válasz makszutov.hu #86985 üzenetére
De nem ez volt a kérdés. Hanem mit jelent hogy az egyik a CPU-hoz, a másik a chipsethez tartozik. Nem a különbségre, és a specifikációra kérdezett (fogalmazása alapján), a nyers adatok ott vannak, világosan olvashatóak és értelmezhetőek.
-
mrzed
senior tag
válasz makszutov.hu #86989 üzenetére
Nem így szólt a kérdés, hogy pcie 5 vs 4.
-
mrzed
senior tag
válasz makszutov.hu #86992 üzenetére
Ha azonos generáció a vezérlő a cpura és a chipsetre drótozva akkor a cpu-hoz kötött kb 1-3%-al gyorsabb. Ennyi amit mondani szerettem volna... de jogos, ahogy fogalmaztam nem volt teljesen pontos.
-
mrzed
senior tag
válasz makszutov.hu #86994 üzenetére
Igen, az csak 4x-t tud, viszont a kivágott képecske inkább z790 leírásából származhat, mert két m2-is van a cpu-n, egy 5-ös és egy négyes.
-
Csorbi
addikt
válasz makszutov.hu #86996 üzenetére
A #86981-es, kiinduló hozzászólásban lévő képről beszél.
Egyáltalán, hogy kerül ide a Z690, mint példa?[ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
válasz makszutov.hu #86996 üzenetére
Segíts már légy szíves, mert én nem találom azon a képen "Intel @ Z690 Chipset" feliratot.
A link szövegéből bogarászva egy Asrock Z790 Riptide wifi lapra következtetek.szerk: Közben Csorbi helyretette... viszont az értő olvasást nem csak nekem kell gyakorolni....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Óra topik
- VMware
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- alza vélemények - tapasztalatok
- nVidia tulajok OFF topikja
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Kingston HyperX FURY 16GB (4x4GB) DDR3 1866MHz HX318C10FB/4 Memoria!
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest